Menu
Tipy a triky

Jak si upravit recept na velikost vaší formy

Jak si upravit recept, když mám jinak velkou formu než je v receptu? Jak si navýšit či ponížit suroviny? Tento dotaz dostávám za ta léta psaní blogu asi nejčastěji a trpělivě na něj odpovídám. Věřím, že někteří opravdu neví, jak na to, u některých je to pak lenost nebo pohodlnost 🙂

V podstatě na tom není nic složitého, jednoduchá matematika základní školy. Spočítám si obsah obou forem, tedy té co je v receptu a té co mám doma, pak je mezi sebou vydělím a vzniklým koeficientem vynásobím všechny potřebné suroviny. Vycházím z předpokladu, že chci mít koláč či dort stejně vysoký jako v původním receptu, proto je obsah pro porovnání dostačující. Pozor, je velká chyba porovnávat poloměr či průměr formy.

Aby byl tento příspěvek nejen poučný, ale i nápomocný, vytvořila jsem vám tabulku, díky které už nebudete muset nic počítat 🙂 Stačí si najít ten správný koeficient a tím pak vynásobit všechny suroviny v receptu. Pro představu jeden příklad – V receptu je uvedena forma o průměru 20 cm, já mám doma jen průměr 24 cm. Všechny suroviny v receptu tedy vynásobím koeficientem 1,45 😊

Samozřejmě suroviny jako třeba vejce můžete zaokrouhlit, případně to vyřešit jejich odvážením. Vždy je také potřeba vzít v úvahu délku pečení a přizpůsobit ji dané velikosti (tedy buď zkrátit nebo prodloužit). Na to se koeficient nevztahuje 🙂 Řiďte se vlastní zkušeností, vizuální kontrolou nebo testem se špejlí.

Tabulka je pouze pro kulaté formy, protože ty se vyskytují v receptech nejčastěji. Nicméně když už teď víte, jak na to (pomocí obsahu), snadno si převedete kulatou formu na hranatou a naopak 😊 Pro tento případ přikládám i vzorečky pro výpočet obsahů.

  • Obsah kruhu = π (3,14) x r2 (poloměr kruhu na druhou)
  • Obsah čtverce = a x a = a2 (strana čtverce na druhou)
  • Obsah obdélníku = a x b (kratší stranu vynásobíte tou delší)

Abyste si mohli tabulku vytisknout a mít ji tak neustále po ruce, máte ji tu i v podobě ke stažení.

A pokud by vás zajímal recept na ten skvělý koláč nahoře, tak ten najdete v mojí kuchařce 🙂

16 Comments

  • Vilemina
    21. 8. 2022 v 17:01

    Skvělé

    Odpovědět
  • Barbora
    11. 9. 2022 v 15:46

    24:20= 1,2
    A ne 1,45 jak uvádíte.
    Kde dělám chybu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2022 v 17:39

      Nemůžete mezi sebou porovnávat průměry forem, ale jejich obsah nebo objem. Je to uvedeno v příspěvku …

      Odpovědět
      • Barbora
        26. 9. 2022 v 15:45

        Jasně, už chápu. Díky 😊

        Odpovědět
  • Lucka
    21. 9. 2022 v 19:42

    Dobrý den, mám nově formu z LK store která je ale vysoká 12 cm. A lámu si tady nad tím hlavu jak to spočítat. Když chci formu která je široká 15 cm, ale vysoká 12 cm. Nebo tyhle výpočty jdou použít na to když je jedna forma vysoká 6 cm a druhá 12 cm. Počítám a počítám až jsem se v tom zamotala. Když už jsem se konečně naučila dělat korpusy do mé obyčejné zatoužila jsem po vysokém ráfku. No asi to byla chyba. Moc děkuji za radu a hezký večer.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2022 v 11:07

      Jak je zmíněno v textu, porovnávám v tomto případě pouze obsahy forem, nikoliv objemy. Výška korpusu tedy zůstane zhruba stejně velká. Pokud byste chtěla vzít v úvahu i výšku, můžete si porovnat zmíněné objemy obou forem. Také mám vysoké ráfky, ale používám je pouze na sestavení dortu. Když chci vysoký korpus, peču ve dvou nižších ráfcích, těsto se lépe a rychleji propeče.

      Odpovědět
  • Josef
    6. 10. 2022 v 15:00

    Skvělý recept!

    Odpovědět
  • Jana
    16. 10. 2022 v 17:43

    Dobrý den, Míšo, máte tady krásné dorty a supr recepty, takže díky za to. Chci se zeptat obecně, jak to máte s pečícími formami Vy sama. V každém receptu je často jiný průměr formy, máte hodně dortových forem anebo používáte takovou tu univerzální s nastavitelným ráfkem? U té formy s nastavitelným průměrem nebo obvodem je myslím problém takový, že musíte mít vždy spíše hustější těsto…? Uvažuji,zda koupit právě nastavitelnou formu na jakoukoliv velikost nebo postupně nakoupit sadu různých průměrů:D jak to máte Vy? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 10. 2022 v 22:12

      Mám několik pevných ráfků, ale i ten nastavitelný … peču obvykle piškotové korpusy, ty mají husté těsto, které neproteče (ani v tom nastavitelném, když je kvalitní). Pokud mám těsto řidší, udělám si z papíru dno na ráfku nebo použiji formu se dnem 🙂

      Odpovědět
  • Pavlína
    29. 3. 2023 v 20:33

    Dobrý den,takže když mám recept na 20 ale mám doma 22, tak všechny suroviny vynásobím 1,20? Chápu to správně? 😀😀Omlouvám se,mám dlouhé vedení asi 😀

    Odpovědět
  • Jana Kavanová
    10. 6. 2023 v 7:14

    Paráda, díky moc 😉

    Odpovědět
  • Eva K.
    25. 2. 2024 v 19:37

    Dobrý den,
    Vaše tabulka mi už mnohokrát pomohla a moc za ni děkuji. Teď je ale přede mnou výzva v podobě kulatého dortu – syn chce dort na florbalové téma, napadl mě tedy míček. Našla jsem si formu na polokouli o průměru 22 cm. Ale nevím, kolik těsta si vytvořit (nerada bych, aby mi v troubě těsto přeteklo). Máte prosím radu, jak suroviny přepočítat pro tuto formu?
    Předem děkuji za odpověď.
    Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2024 v 8:37

      Tak to jsem ráda, že tabulka pomáhá. Pokud chcete přepočítat na 3D formu, musíte porovnat objem obou forem, nikoliv jen obsah. Ale i tak těžko říct, jak se bude těsto v takové formě chovat.

      Odpovědět
  • Terez
    16. 4. 2024 v 10:53

    Dobrý den, převodník je super 🙂. Dá se prosím využít i na množství krému? Děkuji.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ