Jak si upravit recept, když mám jinak velkou formu než je v receptu? Jak si navýšit či ponížit suroviny? Tento dotaz dostávám za ta léta psaní blogu asi nejčastěji a trpělivě na něj odpovídám. Věřím, že někteří opravdu neví, jak na to, u některých je to pak lenost nebo pohodlnost 🙂
V podstatě na tom není nic složitého, jednoduchá matematika základní školy. Spočítám si obsah obou forem, tedy té co je v receptu a té co mám doma, pak je mezi sebou vydělím a vzniklým koeficientem vynásobím všechny potřebné suroviny. Vycházím z předpokladu, že chci mít koláč či dort stejně vysoký jako v původním receptu, proto je obsah pro porovnání dostačující. Pozor, je velká chyba porovnávat poloměr či průměr formy.
Aby byl tento příspěvek nejen poučný, ale i nápomocný, vytvořila jsem vám tabulku, díky které už nebudete muset nic počítat 🙂 Stačí si najít ten správný koeficient a tím pak vynásobit všechny suroviny v receptu. Pro představu jeden příklad – V receptu je uvedena forma o průměru 20 cm, já mám doma jen průměr 24 cm. Všechny suroviny v receptu tedy vynásobím koeficientem 1,45 😊
Samozřejmě suroviny jako třeba vejce můžete zaokrouhlit, případně to vyřešit jejich odvážením. Vždy je také potřeba vzít v úvahu délku pečení a přizpůsobit ji dané velikosti (tedy buď zkrátit nebo prodloužit). Na to se koeficient nevztahuje 🙂 Řiďte se vlastní zkušeností, vizuální kontrolou nebo testem se špejlí.
Tabulka je pouze pro kulaté formy, protože ty se vyskytují v receptech nejčastěji. Nicméně když už teď víte, jak na to (pomocí obsahu), snadno si převedete kulatou formu na hranatou a naopak 😊 Pro tento případ přikládám i vzorečky pro výpočet obsahů.
- Obsah kruhu = π (3,14) x r2 (poloměr kruhu na druhou)
- Obsah čtverce = a x a = a2 (strana čtverce na druhou)
- Obsah obdélníku = a x b (kratší stranu vynásobíte tou delší)
Abyste si mohli tabulku vytisknout a mít ji tak neustále po ruce, máte ji tu i v podobě ke stažení.
A pokud by vás zajímal recept na ten skvělý koláč nahoře, tak ten najdete v mojí kuchařce 🙂
20 Comments
Vilemina
21. 8. 2022 v 17:01Skvělé
Barbora
11. 9. 2022 v 15:4624:20= 1,2
A ne 1,45 jak uvádíte.
Kde dělám chybu?
Míša Landová
11. 9. 2022 v 17:39Nemůžete mezi sebou porovnávat průměry forem, ale jejich obsah nebo objem. Je to uvedeno v příspěvku …
Barbora
26. 9. 2022 v 15:45Jasně, už chápu. Díky 😊
Lucka
21. 9. 2022 v 19:42Dobrý den, mám nově formu z LK store která je ale vysoká 12 cm. A lámu si tady nad tím hlavu jak to spočítat. Když chci formu která je široká 15 cm, ale vysoká 12 cm. Nebo tyhle výpočty jdou použít na to když je jedna forma vysoká 6 cm a druhá 12 cm. Počítám a počítám až jsem se v tom zamotala. Když už jsem se konečně naučila dělat korpusy do mé obyčejné zatoužila jsem po vysokém ráfku. No asi to byla chyba. Moc děkuji za radu a hezký večer.
Míša Landová
22. 9. 2022 v 11:07Jak je zmíněno v textu, porovnávám v tomto případě pouze obsahy forem, nikoliv objemy. Výška korpusu tedy zůstane zhruba stejně velká. Pokud byste chtěla vzít v úvahu i výšku, můžete si porovnat zmíněné objemy obou forem. Také mám vysoké ráfky, ale používám je pouze na sestavení dortu. Když chci vysoký korpus, peču ve dvou nižších ráfcích, těsto se lépe a rychleji propeče.
Josef
6. 10. 2022 v 15:00Skvělý recept!
Jana
16. 10. 2022 v 17:43Dobrý den, Míšo, máte tady krásné dorty a supr recepty, takže díky za to. Chci se zeptat obecně, jak to máte s pečícími formami Vy sama. V každém receptu je často jiný průměr formy, máte hodně dortových forem anebo používáte takovou tu univerzální s nastavitelným ráfkem? U té formy s nastavitelným průměrem nebo obvodem je myslím problém takový, že musíte mít vždy spíše hustější těsto…? Uvažuji,zda koupit právě nastavitelnou formu na jakoukoliv velikost nebo postupně nakoupit sadu různých průměrů:D jak to máte Vy? Děkuji
Míša Landová
16. 10. 2022 v 22:12Mám několik pevných ráfků, ale i ten nastavitelný … peču obvykle piškotové korpusy, ty mají husté těsto, které neproteče (ani v tom nastavitelném, když je kvalitní). Pokud mám těsto řidší, udělám si z papíru dno na ráfku nebo použiji formu se dnem 🙂
Pavlína
29. 3. 2023 v 20:33Dobrý den,takže když mám recept na 20 ale mám doma 22, tak všechny suroviny vynásobím 1,20? Chápu to správně? 😀😀Omlouvám se,mám dlouhé vedení asi 😀
Míša Landová
30. 3. 2023 v 10:07Ano, chápete to správně 🙂
Jana Kavanová
10. 6. 2023 v 7:14Paráda, díky moc 😉
Eva K.
25. 2. 2024 v 19:37Dobrý den,
Vaše tabulka mi už mnohokrát pomohla a moc za ni děkuji. Teď je ale přede mnou výzva v podobě kulatého dortu – syn chce dort na florbalové téma, napadl mě tedy míček. Našla jsem si formu na polokouli o průměru 22 cm. Ale nevím, kolik těsta si vytvořit (nerada bych, aby mi v troubě těsto přeteklo). Máte prosím radu, jak suroviny přepočítat pro tuto formu?
Předem děkuji za odpověď.
Eva
Míša Landová
26. 2. 2024 v 8:37Tak to jsem ráda, že tabulka pomáhá. Pokud chcete přepočítat na 3D formu, musíte porovnat objem obou forem, nikoliv jen obsah. Ale i tak těžko říct, jak se bude těsto v takové formě chovat.
Terez
16. 4. 2024 v 10:53Dobrý den, převodník je super 🙂. Dá se prosím využít i na množství krému? Děkuji.
Míša Landová
16. 4. 2024 v 13:54Ano, mělo by to fungovat vždy jak na korpus, tak na krém.
Karin
6. 5. 2024 v 9:08Dobrý den, v receptu je forma o průměru 26cm, kde patří 6 vajec, 250g mouky. Budu ale péct dort o průměru 18cm. Použila jsem Vaši tabulku a vyšlo mi, že na korpus o průměru 18 cm budu potřebovat 3 vejce a 125g mouky. Počítám správně? Ingredience vycházejí na polovinu, ale forma nema poloviční průměr 13 cm, nýbrž těch 18cm. Trochu jsem z toho zmatená 😆
Mnohokrát děkuji 🙂
Míša Landová
6. 5. 2024 v 14:51Ano, je to tak v pořádku 🙂 Nemůžete porovnávat průměry forem, to by tahle tabulka neměla vůbec smysl, musíte porovnávat objem nebo obsah…
Lucie
30. 5. 2024 v 8:30Dobrý den, chci se zeptat jaký koeficient bude když doma mám formu 25cm a v receptu je 23cm? Tady tyto dva rozměry v tabulce neuvádíte. Předem děkuji za odpověď. 🙂
Míša Landová
30. 5. 2024 v 9:13Vyberte dva nejbližší možné 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5