Jahodová sezóna je v plném proudu, tak je potřeba toho využít a něco dobrého z nich připravit. Třeba jahodový dort 🙂 Já sama jahody sice moc nevyhledávám, ale myslím, že patří jednoznačně k nejoblíbenějším druhům ovoce. A přestože si jahody můžeme koupit celoročně, tak tyhle sezónní a české jsou jednoznačně nejlepší. Tak toho honem využijme 🙂
Dezertů s jahodami je samozřejmě velká spousta, na blogu jich také několik najdete. Já sama preferuji použít jahody čerstvé, ve spojení s lehkým krémem či šlehačkou. Osobně je mi tak trochu proti srsti upéct z čerstvých jahod kynutý koláč 🙂 Nicméně v tomhle ohledu asi trochu vybočuju z řady, protože nemám ráda ani kynuté jahodové knedlíky 🙂
Vanilkový korpus (forma průměr 26 cm):
6 vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky
1 lžíce vanilkového cukru
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem.
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem.
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční a bude se s ním lépe pracovat.
Smetanový krém:
500 g zakysané smetany
150 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání 33%
50 g cukru krupice, případně více dle chuti
čerstvé jahody
Zakysanou smetanu nechte přes noc vykapat v plátěném ubrousku, zbaví se tak přebytečné vody. Já používám vychytávku na odkapání od Tescomy 🙂
Mascarpone dejte do misky společně se smetanou a cukrem a společně vyšlehejte do krému.
Vykapanou zakysanou smetanu promíchejte do hladka a po částech k ní přidejte ušlehané mascarpone se šlehačkou. Míchejte jen stěrkou a opatrně, aby krém zůstal hezky nadýchaný.
Sestavení dortu
Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. První plát položte na tác a lehounce mázněte malým množstvím krému, snažte se ho vetřít do korpusu. Část krému si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte ho kolem celého obvodu plátu. Vznikne vám takový mantinel. Dovnitř naneste slabší vrstvu krému a hustě poklaďte pokrájenými čerstvými jahodami. Jahody zakryjte krémem a přiklopte druhým plátem korpusu, lehce přimáčkněte.
Dort jen zlehka obmažte krémem a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně přes noc.
Dokončení dortu
100 g smetany ke šlehání
100 g mascarpone
čerstvé jahody na ozdobu
dortové želé
Smetanu vyšlehejte společně s mascarpone. Krémem obmažte celý dort a dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte.
Vršek dortu ozdobte jahodami. Pokud budete jahody krájet na menší kousky, doporučuji je potřít dortovým želé. Já jsem jahody uzavřela do „ráfku“, který jsem si připravila z bílé čokolády a transfer folie.
recept na dortový korpus z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové
Vytisknout recept |
37 Komentáře
Anonymní
22. 6. 2019 v 12:51Míšo, tento dort vypadá krásně, jahody miluje celá moje rodina, takže za mě super! Tento váš korpus peču často, je nadýchaný a jemný;-) krásná obměna na léto! Díky za další krásný typ a mějte se báječně. Hanka
Víkendové pečení
23. 6. 2019 v 17:45Hanko, děkuji 🙂 také jsem si tento korpus oblíbila a víceméně už jiný nepeču 🙂
Alice
15. 8. 2019 v 10:35Dort je nádherný. Můžu se zeptat, jak jste udělala čokoládový terčík s písmenem? Pečetítko je mi jasné, ale použila jste čokoládu jen rozehřátou, nebo temperovanou? V jaké asi byla před "razítkováním" konzistenci?
Nebo se pečetidlo musí třeba poolejovat?
za případnou odpověď moc děkuji. Alice
Víkendové pečení
15. 8. 2019 v 19:13Alice, děkuji. Ano, použila jsem rozehřátou čokoládu. Konzistence se řídí teplotou, na kterou daný druh čokolády vytemperujete 🙂 Pečetidlo musí být několik hodin předem v mrazáku, olejovat není potřeba 🙂
Alice
16. 8. 2019 v 11:15Moc děkuji, hned jak přijdu domů, dám pečetidlo mrazit :-).
Anonymní
12. 9. 2019 v 11:04Dobrý den,
obdivuji Vaše dorty!
Chtěla jsem se zeptat, zda toto množství na korpus opravdu stačí na formu 26cm nebo bych měla množství surovin raději navýšit?
Děkuji
Víkendové pečení
13. 9. 2019 v 19:23Ano, množství je na formu 26 cm. Korpus je jen jednou prokrojený, takže není tak vysoký 🙂
Unknown
8. 6. 2020 v 16:43Dobrý den 🙂
O víkendu se chystám na tento smetanový krém , kolika procentní zakysanou smetanu mám prosím použít ?
Děkuji Adéla
Víkendové pečení
8. 6. 2020 v 19:10Vybírejte tučnější variantu 16-18% tuku 🙂
Adel
11. 3. 2021 v 13:54Dobrý deň,
dá sa, prosîm, mascarpone či philadelphia aj namraziť do zãsoby? Ak áno, ako so syrom po rozmrazení pri prîprave krêmov pracovať?
Ďakujem veľmi pekne! 🙂
Aďa
Míša Landová
11. 3. 2021 v 14:16Je mi líto, ale zamrazit se nedají.
Aneta
13. 3. 2021 v 20:29Dobrý den, bude na formu o průměru 18cm stačit poloviční dávka? Moc děkuji za odpověď. Hezký večer Vaše věrná Aneta.
Míša Landová
14. 3. 2021 v 8:57Ano, poloviční dávka bude tak akorát 🙂
Aneta
14. 3. 2021 v 10:24Děkuji. Hezkou neděli 😊
Aneta
17. 3. 2021 v 13:14Prosím, na jak dlouho mám péct? 🤷♀️
Míša Landová
17. 3. 2021 v 15:13Je to uvedeno v receptu 🙂 na 170 stupňů.
Aneta
17. 3. 2021 v 15:16Jj, já vím. Jen jestli se v menší formě menší obsah nepece kratší dobu….
Míša Landová
17. 3. 2021 v 16:39Musíte ověřit špejlí, jestli je dostatečně upečený, čas je vždy jen orientační.
Adela
11. 4. 2021 v 18:13Dobrý deň,
Vaše stránky sú úžasné, inšpirujem sa tu často a zo srdca ďakujem, že sa s nami delíte o také poklady. 🙂
Chcela by som sa spýtať, keďže má manžel bezlaktózovú dietu, akú šľahačku by som mohla používať, aby mu neuškodila, ale zároveň bola pevná a dali sa z nej pripravovať dezerty?
Vďaka za tipy 🙂
Míša Landová
12. 4. 2021 v 7:17Děkuji, to mě velmi těší 🙂 Obávám se, že v tomhle Vám asi moc neporadím. Vím, že se prodávají mléčné výrobky bez laktózy, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji jedině vyzkoušet 🙂
Pája
12. 4. 2021 v 13:33Dobrý den. Jestli se mohu připojit, da se krásně vyšlehat kokosové mléko – předtím musí být min. 24 v lednici.
Míša Landová
12. 4. 2021 v 15:49Díky za tip 🙂 vím, že to tak funguje, ale ještě jsem nezkoušela.
Lucie
7. 5. 2021 v 10:43Dobrý den,
prosím, minule se mi krém z mascarpone a smetany zdrcnul. Mohu poprosit nějakou radu, aby se mi to nestalo? Měla jsem je v pokojové teplotě, šlehala na nižší otáčky a hned dohromady, tak netuším, kde je chyba. Moc děkuji.
Míša Landová
7. 5. 2021 v 11:21Mascarpone i smetana musí být několik hodin dostatečně vychlazené z lednice, šlehají se studené, v tom bude zřejmě ten problém 🙂
Luc
7. 5. 2021 v 11:36Děkuji 🙂 Zkusím reparát.
Denisa
25. 5. 2021 v 16:44Dobry den,
prosim o radu. Unese krem vysoky dort s mensim prumerem – dva korpusy, tri promazani?
Dekuji Denisa
Ps: mate nejlepsi recepty! Vzdy se vse krasne vydari.
Míša Landová
25. 5. 2021 v 22:19Ano, krém je vhodný i do vyššího dortu 🙂
Michaela kubesova
1. 2. 2023 v 19:57Dobrý den zatím mám jen korpus , prosím jak je vysoký po upeceni ? Zda se mi nízký a nevím zda neupect ještě jeden 🙈 má tak 4cm 🥴děkuji za odpověď
Míša Landová
2. 2. 2023 v 12:19Korpus se bude prokrajovat jen jednou, takže výška 4-5 cm by měla být akorát.
Alice
30. 4. 2023 v 7:34Dobrý den, piškotové těsto peču často. Potřebuji ale udělat těsto bez cukru. Vyšlehají se mi bílky do požadované kvality a bude těsto nadýchané? Děkuji
Míša Landová
2. 5. 2023 v 14:08Cukr není v korpusu jen jako sladidlo, ale také jako stabilizátor. Cukr nelze v tomto receptu vynechat.
Irena
7. 12. 2023 v 11:45Míšo prosím šel by krém z mascarpone a šlehačky na obmaz obarvit gelovou barvou Wilton- potřebuji lehký nádech šedé?
Míša Landová
7. 12. 2023 v 12:55Ano, barvu přidejte až na konci.
Dominika
27. 6. 2024 v 18:08Dobrý den,
budu péct dort na nedělní oslavu. Mohu upéct korpus v pátek večer, vložit do potrav.fólie na noc do lednice. V sobotu dopoledne udělat krém s jahodami a nechat celý den a noc v lednici na nedělní odpoledne?
Nebude dort už okoraný a oschlý?
Děkuji.
Míša Landová
30. 6. 2024 v 11:50Ano, korpus si klidně můžete upéct 1-2 dny předem a stejně tak je vhodné dort naplnit den předem, aby se rozležel. Finální obmaz můžete udělat až v neděli ráno, pak určitě neokorá.
Irena
14. 10. 2024 v 13:07Míšo pokud bych potřebovala tento krém na obmaz obarvit na starorůžovou barvu můžu použít barvy progel nebo by šlo přidat malinové pyré a kolik?
Míša Landová
15. 10. 2024 v 8:57Tento krém není příliš vhodný k obarvení. Volila bych na obmaz raději Sněhový máslový krém 🙂 Malinové pyré teoreticky přidat můžete, ale krém pak okorává …
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5