Menu
Dorty

Jahodový dort

Jahodová sezóna je v plném proudu, tak je potřeba toho využít a něco dobrého z nich připravit. Třeba jahodový dort 🙂 Já sama jahody sice moc nevyhledávám, ale myslím, že patří jednoznačně k nejoblíbenějším druhům ovoce. A přestože si jahody můžeme koupit celoročně, tak tyhle sezónní a české jsou jednoznačně nejlepší. Tak toho honem využijme 🙂

Dezertů s jahodami je samozřejmě velká spousta, na blogu jich také několik najdete. Já sama preferuji použít jahody čerstvé, ve spojení s lehkým krémem či šlehačkou. Osobně je mi tak trochu proti srsti upéct z čerstvých jahod kynutý koláč 🙂 Nicméně v tomhle ohledu asi trochu vybočuju z řady, protože nemám ráda ani kynuté jahodové knedlíky 🙂

Vanilkový korpus (forma průměr 26 cm):

6 vajec, bílky a žloutky odděleně

180 g cukru krupice

200 g hladké mouky

1 lžíce vanilkového cukru

citronová kůra/citronový olej

50 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem.

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem.

Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.

Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.

Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční a bude se s ním lépe pracovat.

Smetanový krém:

500 g zakysané smetany

150 g mascarpone

150 g smetany ke šlehání 33%

50 g cukru krupice, případně více dle chuti

čerstvé jahody

Zakysanou smetanu nechte přes noc vykapat v plátěném ubrousku, zbaví se tak přebytečné vody. Já používám vychytávku na odkapání od Tescomy 🙂

Mascarpone dejte do misky společně se smetanou a cukrem a společně vyšlehejte do krému.

Vykapanou zakysanou smetanu promíchejte do hladka a po částech k ní  přidejte ušlehané mascarpone se šlehačkou. Míchejte jen stěrkou a opatrně, aby krém zůstal hezky nadýchaný.

Sestavení dortu

Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. První plát položte na tác a lehounce mázněte malým množstvím krému, snažte se ho vetřít do korpusu. Část krému si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte ho kolem celého obvodu plátu. Vznikne vám takový mantinel. Dovnitř naneste slabší vrstvu krému a hustě poklaďte pokrájenými čerstvými jahodami. Jahody zakryjte krémem a přiklopte druhým plátem korpusu, lehce přimáčkněte.

Dort jen zlehka obmažte krémem a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně přes noc.

Dokončení dortu

100 g smetany ke šlehání

100 g mascarpone

čerstvé jahody na ozdobu

dortové želé

Smetanu vyšlehejte společně s mascarpone. Krémem obmažte celý dort a dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte.

Vršek dortu ozdobte jahodami. Pokud budete jahody krájet na menší kousky, doporučuji je potřít dortovým želé. Já jsem jahody uzavřela do „ráfku“, který jsem si připravila z bílé čokolády a transfer folie.

recept na dortový korpus z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

 

22 Comments

  • Anonymní
    22. 6. 2019 v 12:51

    Míšo, tento dort vypadá krásně, jahody miluje celá moje rodina, takže za mě super! Tento váš korpus peču často, je nadýchaný a jemný;-) krásná obměna na léto! Díky za další krásný typ a mějte se báječně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2019 v 17:45

      Hanko, děkuji 🙂 také jsem si tento korpus oblíbila a víceméně už jiný nepeču 🙂

      Odpovědět
  • Alice
    15. 8. 2019 v 10:35

    Dort je nádherný. Můžu se zeptat, jak jste udělala čokoládový terčík s písmenem? Pečetítko je mi jasné, ale použila jste čokoládu jen rozehřátou, nebo temperovanou? V jaké asi byla před "razítkováním" konzistenci?
    Nebo se pečetidlo musí třeba poolejovat?
    za případnou odpověď moc děkuji. Alice

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2019 v 19:13

      Alice, děkuji. Ano, použila jsem rozehřátou čokoládu. Konzistence se řídí teplotou, na kterou daný druh čokolády vytemperujete 🙂 Pečetidlo musí být několik hodin předem v mrazáku, olejovat není potřeba 🙂

      Odpovědět
    • Alice
      16. 8. 2019 v 11:15

      Moc děkuji, hned jak přijdu domů, dám pečetidlo mrazit :-).

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 9. 2019 v 11:04

    Dobrý den,
    obdivuji Vaše dorty!
    Chtěla jsem se zeptat, zda toto množství na korpus opravdu stačí na formu 26cm nebo bych měla množství surovin raději navýšit?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 9. 2019 v 19:23

      Ano, množství je na formu 26 cm. Korpus je jen jednou prokrojený, takže není tak vysoký 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 6. 2020 v 16:43

    Dobrý den 🙂
    O víkendu se chystám na tento smetanový krém , kolika procentní zakysanou smetanu mám prosím použít ?

    Děkuji Adéla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 6. 2020 v 19:10

      Vybírejte tučnější variantu 16-18% tuku 🙂

      Odpovědět
  • Adel
    11. 3. 2021 v 13:54

    Dobrý deň,
    dá sa, prosîm, mascarpone či philadelphia aj namraziť do zãsoby? Ak áno, ako so syrom po rozmrazení pri prîprave krêmov pracovať?
    Ďakujem veľmi pekne! 🙂
    Aďa

    Odpovědět
  • Aneta
    13. 3. 2021 v 20:29

    Dobrý den, bude na formu o průměru 18cm stačit poloviční dávka? Moc děkuji za odpověď. Hezký večer Vaše věrná Aneta.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 3. 2021 v 8:57

      Ano, poloviční dávka bude tak akorát 🙂

      Odpovědět
      • Aneta
        14. 3. 2021 v 10:24

        Děkuji. Hezkou neděli 😊

        Odpovědět
      • Aneta
        17. 3. 2021 v 13:14

        Prosím, na jak dlouho mám péct? 🤷‍♀️

        Odpovědět
        • Míša Landová
          17. 3. 2021 v 15:13

          Je to uvedeno v receptu 🙂 na 170 stupňů.

          Odpovědět
          • Aneta
            17. 3. 2021 v 15:16

            Jj, já vím. Jen jestli se v menší formě menší obsah nepece kratší dobu….

          • Míša Landová
            17. 3. 2021 v 16:39

            Musíte ověřit špejlí, jestli je dostatečně upečený, čas je vždy jen orientační.

  • Adela
    11. 4. 2021 v 18:13

    Dobrý deň,
    Vaše stránky sú úžasné, inšpirujem sa tu často a zo srdca ďakujem, že sa s nami delíte o také poklady. 🙂
    Chcela by som sa spýtať, keďže má manžel bezlaktózovú dietu, akú šľahačku by som mohla používať, aby mu neuškodila, ale zároveň bola pevná a dali sa z nej pripravovať dezerty?
    Vďaka za tipy 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 4. 2021 v 7:17

      Děkuji, to mě velmi těší 🙂 Obávám se, že v tomhle Vám asi moc neporadím. Vím, že se prodávají mléčné výrobky bez laktózy, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji jedině vyzkoušet 🙂

      Odpovědět
    • Pája
      12. 4. 2021 v 13:33

      Dobrý den. Jestli se mohu připojit, da se krásně vyšlehat kokosové mléko – předtím musí být min. 24 v lednici.

      Odpovědět

Zanechte komentář