Rychlé a jednoduché na přípravu a tak efektní na pohled. Co říkáte? 🙂 Přitom stačí jen „buchtu“ nakrájet na stejně velké kousky a trochu nazdobit krémem. Jak jednoduché 🙂 A to ještě nemluvím o chuti (maracuja je vážně famózní) a o faktu, že jsou dortíky zcela bez mouky, takže vhodné i pro celiaky. Malou nevýhodou je jen velká křehkost a drobivost, ale to je u většiny bezlepkových těst běžné.
Maracuja je nakyslá, takže skvěle doplňuje sladké makové těsto. Pyré koupíte na cukrářských eshopech nebo v Makru. Nicméně pokud se vám maracuja moc nezdá 🙂 myslím, že by se dala lehce nahradit třeba malinou nebo lesním ovocem. Barevně to bude možná ještě lepší, protože krém bude hezky do růžova či fialova.
Makové kostky (16 ks):
3 velká vejce
90 g cukru krupice
150 g mletého máku
50 g mandlové mouky (mleté mandle)
80 g másla, rozpuštěné a zchladlé
citronová kůra nebo citronový olej
Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o velikosti ca. 20×20 cm vyložte pečícím papírem (jen dno).
Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Stěrkou vmíchejte mletý mák a mandle. Nakonec přilijte zchladlé máslo a přidejte citronovou kůru (olej).
Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct asi na 25-30 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je propečeno.
Nechte zcela vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte. Pozor, korpus je díky absenci mouky velmi křehký. Doporučuji zachladit v lednici. Korpus rozkrájejte na 16 kousků o rozměru ca. 5×5 cm.
Maracujový krém:
150 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání min. 33%
80-100 g maracujového pyré (mučenka, passion fruit)
1-2 lžíce cukru krupice, případně více dle chuti
Všechno dejte do misky a společně vyšlehejte do krému. Přendejte do sáčku s velkou řezanou trubičkou a nastříhejte na jednotlivé kostky. Ozdobte kousky ovoce a čerstvou bylinkou.
Vytisknout recept |
16 Comments
Radka
13. 6. 2019 v 19:45Dobrý den, ten krém musí být úžasný. Mám dotaz, použila jsem marakujovou pastu do bílé ganache do makronek a pasta je tak kyselá, že se mi srazila. Marakuja je úžasná letní chuť a koupila jsem si i pyré a teď se trochu bojím ji použít. děkuji za odpověď Radka
Víkendové pečení
17. 6. 2019 v 16:24Radko, zdravím Vás, já s pastou nemám žádnou zkušenost, ale maracujové pyré používám bez problému, jak do krému, tak i do ganache s bílou či mléčnou čokoládou. Zkuste ganache promixovat tyčovým mixérem, to by mohlo pomoct 🙂
Chu Chỉ Nhược
17. 6. 2019 v 10:13Thanks for your sharing of the article, it is very helpful to me. I will often visit your blog to get useful information. Thank you.
Nếu bạn có nhu cầu tìm kiếm một công ty vận tải hàng hóa uy tín tại TPHCM hãy liên hệ ngay với Proship. Proship là đơn vị cung cấp các dịch vụ vận tải hàng hóa , chuyển phát nhanh, cho thuê xe tải, dịch vụ ship cod,… nhanh chóng, uy tín và giá rẻ cạnh tranh nhất thị trường hiện nay.
Víkendové pečení
17. 6. 2019 v 16:25Thank you 🙂
Unknown
21. 6. 2019 v 21:04Uzasne dobry moucnik bez mouky. Delala jsem kvuli uspore casu bez mascarpone kremu, ale i tak byl vyborny. Mozna bych malinko ubrala cukru, pro ty, co jsou zvykli mene sladit. Děkuji za recept.
Víkendové pečení
22. 6. 2019 v 7:11Díky, těsto je sladší, ale právě krém s maracujou, která je hodně kyselá, tu sladkost vyrovná 🙂
Anonymní
22. 6. 2019 v 12:57Míšo, recept vyzkoušen, moc dobré to bylo;-) krém jsem udělala malinový a taky neměl chybu… Pokukuji po maracujovém pyré a pak se pustím i do těch řezů s maracujou a i tohoto krému. Hanka
Víkendové pečení
23. 6. 2019 v 17:46Hanko, maracuja má úžasnou a neobvyklou chuť, určitě doporučuji vyzkoušet 🙂 jestli někde narazíte na maracujovou zmrznlinu, zkuste, je výborná 🙂
Anonymní
7. 7. 2019 v 13:24Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat na typ a cislo spičky, kterou jste zdobila? Dekuji moc a preji krasne leto …
Víkendové pečení
9. 7. 2019 v 18:20Zdravím, použila jsem nerezovou profi špičku "francouzská hvězda" průměr 16 mm.
Michaela
30. 7. 2019 v 9:10Dobrý den, mohla bych se zeptat kde a jaké kupujete maracujové pyré? Nemám s ním vůbec žádné zkušenosti, nikdy jsem ho nekupovala ani neochutnala :-).
Děkuji
Víkendové pečení
30. 7. 2019 v 19:43Pyré kupuji obvykle v Makru, ale mají ho i na některých cukrářských eshopech, např. monacoint.cz nebo almeco.cz
Adéla
8. 10. 2019 v 14:50Dobrý den, chystám se o víkendu péct tenhle makovce, ale chtěla bych udělat krém jen s citronovou šťávou bez maracujoveho pyré.. Nesrazí se ta šlehačka s mascarpone, když přidám citronovou šťávu? Děkuji 🙂
Víkendové pečení
9. 10. 2019 v 6:42Zdravím, citron jsem nikdy nezkoušela, měla bych asi stejné obavy jako Vy 🙂 je to citrus a ten se chová odlišně, než jiné ovoce. Jedině zkuste šťávu nejprve smíchat s cukrem a pak teprve opatrně po částech přidat k ostatnímu …
Michaela
5. 9. 2022 v 13:40Dobrý den,
chci se zeptat, zda by z tohoto receptu šlo udělat cupcaky? 🙂
Míša Landová
6. 9. 2022 v 8:47Nezkousela jsem, ale myslim ze ano 🙂