Menu
Bezlepkové

Makové kostky s maracujou (bez mouky)

Rychlé a jednoduché na přípravu a tak efektní na pohled. Co říkáte? 🙂 Přitom stačí jen „buchtu“ nakrájet na stejně velké kousky a trochu nazdobit krémem. Jak jednoduché 🙂 A to ještě nemluvím o chuti (maracuja je vážně famózní) a o faktu, že jsou dortíky zcela bez mouky, takže vhodné i pro celiaky. Malou nevýhodou je jen velká křehkost a drobivost, ale to je u většiny bezlepkových těst běžné. 

Maracuja je nakyslá, takže skvěle doplňuje sladké makové těsto. Pyré koupíte na cukrářských eshopech nebo v Makru. Nicméně pokud se vám maracuja moc nezdá 🙂 myslím, že by se dala lehce nahradit třeba malinou nebo lesním ovocem. Barevně to bude možná ještě lepší, protože krém bude hezky do růžova či fialova. 

Makové kostky (16 ks):

3 velká vejce

90 g cukru krupice

150 g mletého máku

50 g mandlové mouky (mleté mandle)

80 g másla, rozpuštěné a zchladlé

citronová kůra nebo citronový olej

Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o velikosti ca. 20×20 cm vyložte pečícím papírem (jen dno). 

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Stěrkou vmíchejte mletý mák a mandle. Nakonec přilijte zchladlé máslo a přidejte citronovou kůru (olej). 

Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct asi na 25-30 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je propečeno. 

Nechte zcela vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte. Pozor, korpus je díky absenci mouky velmi křehký. Doporučuji zachladit v lednici. Korpus rozkrájejte na 16 kousků o rozměru ca. 5×5 cm. 

Maracujový krém:

150 g mascarpone

150 g smetany ke šlehání min. 33%

80-100 g maracujového pyré (mučenka, passion fruit)

1-2 lžíce cukru krupice, případně více dle chuti

Všechno dejte do misky a společně vyšlehejte do krému. Přendejte do sáčku s velkou řezanou trubičkou a nastříhejte na jednotlivé kostky. Ozdobte kousky ovoce a čerstvou bylinkou. 

Vytisknout recept

Žádné komentáře

  • Radka
    13. 6. 2019 v 19:45

    Dobrý den, ten krém musí být úžasný. Mám dotaz, použila jsem marakujovou pastu do bílé ganache do makronek a pasta je tak kyselá, že se mi srazila. Marakuja je úžasná letní chuť a koupila jsem si i pyré a teď se trochu bojím ji použít. děkuji za odpověď Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2019 v 16:24

      Radko, zdravím Vás, já s pastou nemám žádnou zkušenost, ale maracujové pyré používám bez problému, jak do krému, tak i do ganache s bílou či mléčnou čokoládou. Zkuste ganache promixovat tyčovým mixérem, to by mohlo pomoct 🙂

      Odpovědět
  • Chu Chỉ Nhược
    17. 6. 2019 v 10:13

    Thanks for your sharing of the article, it is very helpful to me. I will often visit your blog to get useful information. Thank you.
    Nếu bạn có nhu cầu tìm kiếm một công ty vận tải hàng hóa uy tín tại TPHCM hãy liên hệ ngay với Proship. Proship là đơn vị cung cấp các dịch vụ vận tải hàng hóa , chuyển phát nhanh, cho thuê xe tải, dịch vụ ship cod,… nhanh chóng, uy tín và giá rẻ cạnh tranh nhất thị trường hiện nay.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2019 v 16:25

      Thank you 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 6. 2019 v 21:04

    Uzasne dobry moucnik bez mouky. Delala jsem kvuli uspore casu bez mascarpone kremu, ale i tak byl vyborny. Mozna bych malinko ubrala cukru, pro ty, co jsou zvykli mene sladit. Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 6. 2019 v 7:11

      Díky, těsto je sladší, ale právě krém s maracujou, která je hodně kyselá, tu sladkost vyrovná 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 6. 2019 v 12:57

    Míšo, recept vyzkoušen, moc dobré to bylo;-) krém jsem udělala malinový a taky neměl chybu… Pokukuji po maracujovém pyré a pak se pustím i do těch řezů s maracujou a i tohoto krému. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2019 v 17:46

      Hanko, maracuja má úžasnou a neobvyklou chuť, určitě doporučuji vyzkoušet 🙂 jestli někde narazíte na maracujovou zmrznlinu, zkuste, je výborná 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 7. 2019 v 13:24

    Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat na typ a cislo spičky, kterou jste zdobila? Dekuji moc a preji krasne leto …

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 7. 2019 v 18:20

      Zdravím, použila jsem nerezovou profi špičku "francouzská hvězda" průměr 16 mm.

      Odpovědět
  • Michaela
    30. 7. 2019 v 9:10

    Dobrý den, mohla bych se zeptat kde a jaké kupujete maracujové pyré? Nemám s ním vůbec žádné zkušenosti, nikdy jsem ho nekupovala ani neochutnala :-).
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 7. 2019 v 19:43

      Pyré kupuji obvykle v Makru, ale mají ho i na některých cukrářských eshopech, např. monacoint.cz nebo almeco.cz

      Odpovědět
  • Adéla
    8. 10. 2019 v 14:50

    Dobrý den, chystám se o víkendu péct tenhle makovce, ale chtěla bych udělat krém jen s citronovou šťávou bez maracujoveho pyré.. Nesrazí se ta šlehačka s mascarpone, když přidám citronovou šťávu? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 10. 2019 v 6:42

      Zdravím, citron jsem nikdy nezkoušela, měla bych asi stejné obavy jako Vy 🙂 je to citrus a ten se chová odlišně, než jiné ovoce. Jedině zkuste šťávu nejprve smíchat s cukrem a pak teprve opatrně po částech přidat k ostatnímu …

      Odpovědět

Zanechte komentář