Menu
Bezlepkové / Koláče

Čokoládový koláč bez mouky

Po čase tu mám pro vás zase jeden bezlepkový recept. Jak už je z názvu patrné, hlavní roli v něm hraje čokoláda. Ovšem na rozdíl od většiny ostatních receptů se do těsta přidává nastrouhaná, nikoliv rozpuštěná. Kromě čokolády je v koláči velké množství mandlí a ořechů, které víceméně nahrazují klasickou pšeničnou mouku. Koláč je krásně vláčný s plnou čokoládovou chutí.

Čokoládový koláč bez mouky (průměr 22-24 cm): 

5 velkých vajec, odděleně 

120 g cukru krupice 

150 g mandlové mouky (jemně mleté mandle) 

200 g hořké čokolády min. 55-60%, nastrouhané 

2 lžíce kakaa 

50 g vlašských ořechů, hrubě nasekaných 

špetka soli 

100 g rozpuštěného másla 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 22-24 cm vyložte pečícím papírem. 

Žloutky vyšlehejte s 80 g cukru krupice do pěny. V misce smíchejte mleté mandle, ořechy, nastrouhanou čokoládu, kakao a sůl, přidejte k vyšlehaným žloutkům a dobře promíchejte. Pak přidejte zchladlé máslo. 

Bílky vyšlehejte se zbývajícími 40 g cukru do pevného sněhu a ve třech částech vmíchejte postupně do těsta. Nalijte do připravené formy a dejte péct na 40-45 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je propečeno. 

Koláč nechte vychladnout ve formě, pak ořízněte boky a opatrně vyklopte. Před servírováním můžete pocukrovat. Koláč vydrží krásně vláčný několik dní, uchovávejte při pokojové teplotě.

inspirace z webu http://www.foodonpaper.com

Vytisknout recept

10 komentářů

  • Unknown
    18. 10. 2019 v 7:00

    Mňam, samé dobré věci obsahuje koláč, určitě vyzkouším

    Odpovědět
  • Sim.
    21. 10. 2019 v 20:18

    Po dlouhé době píšu a moc děkuji za recept. Hodil se, muž se začal stravovat bez pšenice. Postupovala jsem přesně podle receptu. Nejdřív. Vyděsilo mě, že po přidání mouky bylo těsto jak tuhá lepkavá hmota. Panika. Přidala jsem pár lžic bezlaktózového mléka. Jo a do mouky jsem dala špetku prášku do pečiva. Koláč je super už třetí den. Jen pro muže málo sladký. To ta 68% čokoláda. Příště dám více cukru. A také část mandlové mouky nahradím za ovesnou. Je to stejně zvláštní, tohle bezmoučné pečení. Moc dekuji za inspiraci, jste báječná.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2019 v 9:28

      Díky za komentář. Ano, čím víc hořká čokoláda, tím méně sladký koláč 🙂 příště si cukr přidejte nebo použijte méně hořkou čokoládu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 10. 2019 v 9:25

    Pekla jsem o víkendu, vynikající, děkuji, Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2019 v 9:28

      díky za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 10. 2019 v 22:19

    Dobrý deň, vaša tortička nemá chybu ! Robila som ju presne podľa vášho receptu a bola vynikajúca. Ďakujem za chutný recept. Aj vnúčatá a manžel sa potešili…
    Pozdravujem zo Slovenska.
    Marta♥

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:21

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 2. 2020 v 19:12

    Míšo, moc děkuji za Vaše stránky a inspiraci, kterou v nich vždy naleznu. Už jsem od Vás několikrát pekla jahodový bezlepkový dort a tento víkend jsem vyzkoušela hned tři vaše recepty.. čokoládový dort bez mouky (byl úplně luxusní), makovo-ořechovou bábovku a ořechovou roládu (taky mňamózní).
    Přeji Vám spoustu dalších chutí ve Vaší práci 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2020 v 16:16

      Děkuji, jsem ráda, že i bezlepkové recepty mají úspěch 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář