Menu
Tipy a triky

Jak použít čokoládu na cukroví

Čokoládu na cukroví, a teď nemám na mysli jen na to vánoční, můžete použít mnoha způsoby, ať už do těsta, krému nebo na zdobení. Nicméně tento příspěvek bude věnovaný primárně použití čokolády na polevu či máčení cukroví. Tak aby zůstala hezky lesklá a tuhla při pokojové teplotě.

Na začátek je potřeba zmínit, že rozlišujeme klasickou (pravou) čokoládu a čokoládové polevy. Polevy jsou už naředěny nějakým tukem (olejem), díky čemuž jsou tekuté a na cukroví snadno ztuhnou. Nevýhodou těchto polev je bohužel jejich složení a obvykle ne příliš dobrá chuť. Na druhou stranu se dají pořídit v různých barvách i příchutích, takže je pak vaše cukroví rozmanité.

Pistáciové stromečky s tukovou polevou

Já sama preferuji na potahování či polévaní klasickou čokoládu, kterou si ředím podle potřeby. Ředění je nutné, protože samotná rozpuštěná čokoláda je hustá a zanechala by nám na cukroví velmi silnou vrstvu. Vhodným tukem pro ředění čokolády na cukroví je kakaové máslo. Díky němu čokoláda krásně zřídne a zároveň ztuhne. Dříve se pro tyto účely používal ztužený tuk.

Kakaové máslo vzniklá lisováním rozdrcených pražených kakaových bobů. Má smetanovou, lehce nažloutlou barvu a voní jemně po čokoládě. Obsahuje tělu prospěšné antioxidanty, vitamíny a minerály. Při pokojové teplotě má velmi tuhou konzistenci, proto je potřeba ho rozpustit. Pro cukrářské účely se prodává nejčastěji v malých pecičkách nebo v prášku pod názvem Mycryo. Pořídíte ho na cukrářských eshopech, ale i ve zdravé výživě.

Jak tedy použít kakaové máslo?

Na ředění čokolády používám 10-15 g kakaového másla na 100 g čokolády (podle druhu nebo od oka). Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo si společně rozpustím (tady se dočteš jak), přidám zbylou třetinu čokolády a míchám do úplného rozpuštění. V čokoládě pak máčím jednotlivé kousky cukroví a nechám zaschnout. Pokud vám čokoláda během máčení začne tuhnout a houstnout, opatrně ji znovu zahřejte, promíchejte a pokračujte.

Vše výše uvedené vám bude skvěle fungovat u čokolád, které jsou určeny k dalšímu zpracování. Mám teď na mysli čokolády, které pořídíte na cukrářských eshopech jako je třeba Callebaut, Belcolade, Carma, Chocolat, Cacao Berry apod. Zvláště u bílé a mléčné není vhodné používat na pečení běžné tabulkové čokolády z obchodu. Jsou mnohem více sladké a obvykle nejdou rozpustit 🙁

Pozor, čokoládu na cukroví není vhodné ředit máslem ani smetanou. Taková poleva by nikdy neztuhla mimo lednici a vždy by při pokojové teplotě lepila. Na druhou stranu čokoláda ředěná smetanou je třeba skvělá jako poleva na dort.

Jak obarvit čokoládu?

Pokud chcete čokoládovou polevu v jiné barvě, než jsou dostupné čokolády, můžete ji obarvit. Pozor, je ale nutné použít barvy do čokolády nebo barvy rozpustné v tucích. S klasickou gelovkou způsobíte víc škody, než užitku. Zároveň nezapomeňte na čtvrtý druh čokolády, kterým je Ruby. Ta má přirozeně růžovou barvu, takže ji není potřeba barvit 🙂 seženete ji nejen od firmy Callebaut, ale v nabídce ji má i Crea a Carma. Ruby jsem použila na těchto srdíčkách společně s lyo malinami.

Nezapomeňte si prohlédnout i další TIPY na pečení, které najdete v rubrice TIPY A TRIKY a samozřejmě vyzkoušet některý můj recept na vánoční cukroví 🙂

11 Comments

  • Petra
    21. 11. 2023 v 16:13

    Dobrý den, Míšo, chtěla bych se zeptat, jestli ruby čokoládu na srdíčkách, vypadá to úžasně, také nějak ještě ředíte kakaovým máslem nebo jen rozpustíte čokoládu a rovnou poléváte?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2023 v 9:00

      Všechny pravé čokolády, tedy i Ruby, je potřeba naředit. Jinak bude příliš hustá a bude nechávat silnou vrstvu na cukroví.

      Odpovědět
  • Sylva
    25. 11. 2023 v 17:28

    Dobrý den, Míšo,

    pročítám Vaše vánoční recepty a chci se zeptat, jestli vůbec lze něčím nahradit kakaové máslo-konkrétně třeba v tomto receptu? Tedy když chci vršek cukroví potáhnout čokoládou? Pořád přemýšlím, jestli si kakaové máslo koupit-doma jsme buchtoví, štrúdloví, bábovkoví….takže pořád přemýšlím o nějaké alternativě, abych nekupovala balení a co pak s ním.

    Děkuji moc

    Sylva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2023 v 11:05

      Jak píšu v článku, dříve se používal ztužený tuk, případně můžete použít kokosový olej. Nicméně kakaové máslo je nejlepší 🙂

      Odpovědět
  • M
    26. 11. 2023 v 14:32

    Dobrý den,
    ztužený tuk začala používat moje maminka, když jí kdysi „zrušili“ Smetol. Byla s ním spokojená až do svých téměř devadesáti let a obě dcery jsme to takto převzaly. Moje dobrá kamarádka zase používá Omegu máslovou. Než se začala prodávat, tak pracovala s Omegou, chválí obě možnosti. Vše je v „přijatelné“ gramáži i ceně. Ani s nákupem v jakémkoli obchodě jsem prozatím neměla problém. Kakaové máslo jsem také vyzkoušela. Opravdu bych mu nic nevytkla. Ale stejně jako Sylva, konzumujeme, proto i pečeme, mnohem více buchty.
    Maru

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2023 v 17:30

      Samozřejmě chápu, že je ztužený tuk více dostupný něž kakaové máslo. Na druhou stranu není příliš chutný a hlavně má nepříznivý vliv na naše zdraví.

      Odpovědět
  • Petra
    27. 11. 2023 v 5:30

    Dobrý den, Míšo,

    mohla bych poprosit o celý recept na srdíčka s ruby čokoládou? Děkuji a přeji pohodový týden. Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2023 v 7:43

      Tento recept je součást kurz na Vánoční cukroví a je tedy určen pouze pro jeho účastníky.

      Odpovědět
  • Petra
    29. 11. 2023 v 5:13

    Aha, škoda…. tak třeba někdy….. přeji krásný předvánoční čas.

    Odpovědět
  • Denisa
    29. 11. 2023 v 20:16

    Dobrý den, kolik procent musí mít čokolády na polevy.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2023 v 12:07

      Záleží na druhu čokolády, nicméně dají se použít různé. Upravíte si to množstvím kakaového másla.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ