Menu
Tipy a triky

Jak sestavit patrový dort

Svatební a vícepatrové dorty nedělám moc často … naštěstí … jsou to vždycky nervy, aby všechno klaplo. Nicméně občas se mě na jejich přípravu ptáte, tak jsem se rozhodla vám to sepsat. A protože jsem zrovna teď jeden svatební dělala, tak jsem vám celý postup i nafotila. Berte to ale trochu s rezervou, protože patrové dorty se dají připravovat různými způsoby a každý cukrář to dělá jinak. Tohle je tedy ta moje varianta 🙂 

Dříve jsem patrové dorty sestavovala tak, že jsem si promazala a dokončila jednotlivá patra samostatně a teprve ve finále je poskládala na sebe. Kdo pečete, tak víte, že pokud je dort obmazaný jen šlehačkou s mascarpone, tak je to celkem nadlidský výkon 🙂 Dort není za co chytit, snadno se poškodí a trefit se na střed spodního patra je skoro nemožné. Pokud jsou dorty zamražené nebo obmazané máslovým krémem, manipulace je mnohem snadnější, jenže já mám prostě radši tu šlehačku 🙂   

Proto sestavuji patrové dorty rovnou pěkně na sobě, jedno patro po druhém. Už od začátku mám dort na finální podložce nebo tácu, abych ho nemusela později přendavat. V třípatrovém provedení by to snad ani nešlo. Začnu tedy spodním patrem (korpusem), které si promažu, naplním, zvenku jen lehce, nanečisto obmáznu a dám na několik hodin chladit do lednice. Do vychlazeného patra zapíchnu několik silných brček, stačí 4-5 kusů podle velikosti korpusu, a zastřihnu je na výšku korpusu. 

Zastřižená brčka zamáznu lehce krémem a položím podložku, která musí být stejně velká nebo nepatrně menší než druhý, v tomto případě prostřední, korpus. Podložka nám jednotlivá patra od sebe hezky oddělí a společně s brčky zabrání tzv. propadnutí dortu do sebe. Prostě udrží jednotlivá patra hezky v rovině. Další výhodou je také fakt, že se dort i lépe krájí. 

Na podložku pak opět navrstvím pláty druhého korpusu, promažu, naplním, lehce obmáznu a opět dám na několik hodin chladit do lednice. Zachlazení je určitě potřeba, aby byl dort stabilní a hezký rovný.   

A opět zapíchnu do korpusu brčka, v tomto případě už budou stačit jen tři. Zastřihnu, zamáznu krémem, položím podložku a sestavím třetí korpus, Lehce obmáznu a opět chladím. Samozřejmě základem celého dortu jsou správně upečené korpusy, které musí být dostatečně vysoké a rovné. Jednotlivé pláty by měly být stejně silné, aby i patra po naplnění byla zhruba stejně vysoká. Tedy pokud není záměr mít každé patro jiné. 

A blížíme se pomalu do finále. Jak už jsem zmínila výše, používám na finální obmazání celého dortu krém z mascarpone a šlehačky. Obvykle v poměru jedna ku jedné, s malým množstvím krupicového cukru. Šlehám vše společně v jedné míse do volnější konzistence. Na obmaz není dobré mít krém úplně do tuha. Krém nanáším nožem nebo paletou a začínám pěkně od spodu. Nanáším silnější vrstvu, aby mi korpus neprosvítal. Na závěr pak jednotlivá patra uhladím nerezovou kartou, případně nožem. Ještě štěstí, že jsou dnes v módě dorty s „okousanými“ okraji 🙂 protože zahladit dort na spojích mezi patry není tak úplně jednoduché. Dort se skvěle obmazává na točně, je potřeba mít ale opravdu pevnou a stabilní, aby takto velký dort udržela. 

Abych předešla případným dotazům, tak průměry jednotlivých pater byly 28, 22 a 16 cm. Výška každého patra ca. 10 cm. Dorty si nevážím, takže váhu vám neřeknu, ale byl sakra těžký. Spodní dvě patra měla vanilkový korpus, horní patro pak kakaové bezlepkové. Krému uvnitř celého dortu byl pistáciový s malinami a jahodami, hojně prokapaný malinovým pyré. Zvenku již zmiňované mascarpone se šlehačkou, kterého padlo téměř kilo od každého. Všechny recepty na krémy i korpusy jsou tady z mého blogu 🙂

Dort byl na přání nevěsty ozdoben živými květy, ovocem a makronkami, laděno do fialové barvy. Pokud je to možné, tak dort zdobím vždy až v den svatby nebo těstě před předáním. Květy do dortu nezapichuji, pouze pokládám na krém. Je potřeba vzít v úvahu, že dekorace jako makronky nebo sněhové pusinky na dortu dlouho nevydrží, v krátké době se rozmáčí. Obecně je zdobení dortu hodně individuální záležitost, každému se líbí něco jiného. Pokud se vám tedy nějaký dort nelíbí, neznamená to, že není hezký 🙂 

115 Comments

  • Anonymní
    2. 7. 2020 v 23:23

    Nádherný 💜. Ďakujem za zdieľanie. Tatiana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 8:32

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Martina
    3. 7. 2020 v 11:16

    Wau uzasny!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 20:32

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 7. 2020 v 13:15

    Dobrý den. Nádherný dortík! Obdivuji, jak je krásně rovný…Můžete mi prosím poradit, jak toho docílit? Jak skládáte korpus? Po upečení spodní stranou nahoru? A seřezavate nějak? A krém uvnitř je také smetanový? Udrží smetanový krém v dolních patrech další dvě patra? A máte mantinely z máslového krému? A nepopraska smetana a mascarpone na povrchu? Mám z toho obavy…dávám zvenku máslový, ale raději mám smetanový😮omlouvám se za tolik dotazů a předem děkuji za rady☺️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 20:32

      Ano, korpusy skládám vzhůru nohama, seřezávám pouze nahoře, pokud je korpus vyšší, než potřebuji, jinak ne. Ano, pistáciový krém je ze smetany a čokolády. Patra sedí na výztuhách, takže můžete dát jakýkoliv krém. Vzhledem k tomu, že neobmazávám máslovým krémem, tak by mantinely byly zbytečné. Pokud dodržíte postup a dostatečně vychladíte mezifáze, tak smetanový krém nepopraská 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      3. 7. 2020 v 21:14

      Jste skvělá, moc vám děkuji za rady, brzy je vyzkouším v praxi, tak snad se vše povede 🤩

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 7. 2020 v 18:21

    Zdravím Mišo. Dort je nádherný, jako vždy 👍.Můžu se zeptat, jaké podložky používáte na prolozeni korpusu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 20:28

      Díky, používám ty oboustranné, zlato – stříbrné, jak vidíte na fotkách.

      Odpovědět
      • Iveta
        7. 9. 2020 v 9:18

        Dobrý den, mohu se zeptat, z kolika vajec máte piskot 28cm a 22 cm? Jibak super postup a nádherně nazdobený dort

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 9. 2020 v 18:51

          Jestli si dobře pamatuji, tak na 28 cm to bylo 12 vajec a na 22 cm myslím 8, ale hodně záleží na typu korpusu 🙂

          Odpovědět
      • Lucie
        6. 8. 2022 v 14:26

        Dobrý den, Míšo, poradíte mi, prosím, kde koupit oboustranné podložky? Zatím nacházím jenom dost velké. Moc děkuji. Lucka

        Odpovědět
  • Anonymní
    3. 7. 2020 v 20:58

    je moc krásný 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:22

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 7. 2020 v 21:50

    Máte krásné stránky a ráda čerpám z Vašich rad a receptů. ☺️🎂 Pro kolík osob byl tento dort? Děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:23

      Děkuji. Z mého pohledu 50-55 porcí.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 7. 2020 v 8:17

    Krásný den Míšo, co říct – NÁDHERA a zase NÁDHERA… Jste opravdu moji obrovskou inspirací a nestačím se divit kráse vašich výrobků. Díky že se s námi dělíte o cenné rady a recepty… Děkuji Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:23

      Hanko, velké díky 🙂

      Odpovědět
      • Tereza
        16. 4. 2024 v 6:41

        Krásný dort🩷 Rada peču podle vašich receptu a držím se vašich rad😊 chtěla jsem se zeptat-když máte připraven krém (mascarpone +šlehačka) zbyde vám… dáte do lednice zachladit a používáte dal?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 4. 2024 v 9:03

          Ano, krém se dá krátkodobě uchovat, ale před použitím je dobré ho znovu trochu přišlehnout 🙂

          Odpovědět
  • Anonymní
    4. 7. 2020 v 10:24

    Dobrý den, opět krása, chci se zeptat, když bych chtěla dělat dvoupatrový může být forma 22 a 20 cm nebo to je malý rozdíl. Děkuji moc

    Odpovědět
  • JJ
    4. 7. 2020 v 13:11

    Milá Míšo. Já mám takový dotaz, jaký byste asi nečekala. To , že je dort nádherný a vy šikovná, za tím si stojím. Ale dnes mne zajímá něco, čeho si možná jiní návštěvníci Vašeho blogu, přes tu krásu dortu, nevšimli. A to pilka na prokrajování dortu 😆. To je také domácí výroba? Vypadá pevně. 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:25

      Vy jste tedy Colombo 🙂 ano, to je hliníková pilka a je skvělá, mám už ji několik let a koupila jsem ji kdysi na jednom cukrářském eshopu. Na rozdíl od struny korpus krásně prokrojí, nepotrhá, je výškově nastavitelná, lehká …. za ty roky se mi vážně vyplatila.

      Odpovědět
      • Květa
        17. 5. 2023 v 14:07

        Dobrý den Míšo, ty brčka jsou nějaká speciální na dorty?

        Odpovědět
        • Květa
          17. 5. 2023 v 14:13

          Už jsem našla. Omlouvám se 🙂

          Odpovědět
  • Unknown
    4. 7. 2020 v 13:17

    Dobrý deň. Nádherná torta a super postup. Ja by som sa chcela spýtať stredovú tyč není treba? Niekde ju vidím ze ju dávajú vy ste zase nedavali tak ako zvoliť ci dat alebo nedať. Ďakujem krásne za dva týždne ma takáto čaká tak ma návod potešil 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2020 v 9:13

      Já středovou tyč nepoužívám. Ale hodně záleží na typu dortu, resp. jeho pevnosti, typu krému a celkové stabilitě.

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 7. 2020 v 7:32

    Dobrý den Mišo, dort je nádherný, stejně jako všechny vaše výtvory. S vámi je pečení, nejen radost,ale v mém případě snad i závislost 😊😊. Všechno krásně popíšete, vysvetlite a odpovíte na všechny otázky. Proto se na vás obracím taky s dotazem. Peču a mrazim🙂podle vás,dorticky jsou chuťově výborné i krásně,ale vždycky se mi v lednici orosi a poleva jako by chtěla stékat. Myslíte,že je to lednici a pokud ano máte pro mě radu,co s tím,nebo jakou lednici si mám pořídit. Moc dekuji a preji vam krásný víkend. Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2020 v 9:11

      Martino, děkuji 🙂 jaké dortíčky máte přesně na mysli? Některá poleva se rosí a nic se s tím neudělá, ale u některé by to být nemělo. Vliv na to může mít samozřejmě i lednice nebo špatný postup při výrobě 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    9. 9. 2020 v 5:59

    Dobrý den Miso,chtěla bych se zeptat jak píšete,ze nejdřív z lehka obmaznete dort a nejdřív dáte zachladit a pak dáte finálový krém ,před finalem lehce obmazete krémem s mascaropone nebo krémem kterým je dort promazavan?Dekuji

    Odpovědět
  • Irena
    10. 9. 2020 v 20:31

    Dobrý den Petro, prosím můžete mi poradit. Budu dělat rovněž třípatrový svatební a nevím jak převézt zda dát každé patro zvlášť a sestavit na místě nebo zda dort pokud bude vyztužený vydrží krátký převoz autem. Pokud bych dělala rozložený každé patro bych dala na podložku zvlášť, ale bojím se, abych pak měla konečný výsledek v sestavování dokonalý. U dvoupatrového bych si troufla jej sestavit, ale tři patra si nejsem jistá.
    Moc děkuji za radu patra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2020 v 9:09

      Nejsem sice Petra, ale i ta se pokusím odpovědět. Z mého článku je patrné, že tímto způsobem se dort přepravuje na místo již celý zkompletovaný. Jednotlivá patra se skládají na dort postupně po plátech a je mezitím vždy několik hodin chlazení. Osobně si dost dobře neumím představit, že bych dort vezla na místo hostiny po patrech a skládala a dokončovala až vše na místě. Nicméně hodně v tomto případě záleží na typu dortu, čím je plnění a jaká je finální dekorace. V každém případě dávám jednotlivá patra vždy na podložky a dort vyztužuji, ale vše je uvedeno v příspěvku.

      Odpovědět
  • Zuzana
    21. 9. 2020 v 15:17

    Dobrý den,

    nevím jestli je zmíněno v konkrétním receptu na korpus, ale ráda bych se zeptala, jestli je nějaký fígl jak přepočítat množství korpusu na daný průměr, tak aby všechny patra a pláty měly stejnou šířku. Nerada bych měla příliš zbytků. Budu dělat dort ze stejných průměrů jako vy. Taky bych se ráda zeptala jestli převážíte dort v nějaké speciální bedně nebo přepravce.

    Díky moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2020 v 15:42

      Zuzko, výška korpusu se může nepatrně lišit v závislosti na velikosti vajec a celkovém zpracování. Tohle je věc, která se nedá nijak zaručit a zvláště u svatebních dortů je potřeba s nějakými odkrojky počítat. Já osobně peču korpusy radši vyšší, klidně trochu odkrojím, ale pak mám jistotu, že je korpus pěkně rovný. Dort přepravuji v krabici na patrové dorty k tomu určené.

      Odpovědět
  • Lucka
    23. 1. 2021 v 23:18

    Dobrý den, Míšo,
    chtěla bych se zeptat, zda květiny kupujete v nějakých specializovaných prodejnách, protože předpokládám, že v běžných květinářstvích jsou nejspíše chemicky ošetřené, což asi není na dort ideální. V popisu zmiňujete, že květiny nezapichujete, pouze pokládáte. Obmotáváte jejich konce něčím, nebo je lepší je zastřinout přímo u květu?
    Děkuji a přeji hezký den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 1. 2021 v 11:31

      Lucko, já peču jen zřídka a obvykle se snažím použít květiny z naší zahrádky. Občas zajdu i do květinářství a tam se vždy radím, které jsou vhodné na dort. Květiny nezapichuji, ustřihnu těsně pod květem a jen zlehka položím. Jsou to nejedlé dekorace a jsou určeny k tomu, aby se před krájením dortu sundaly. Nicméně určitě existují jak jedlé květy (např. Makro), tak i speciální obchody na tyto květiny.

      Odpovědět
  • Olga
    26. 1. 2021 v 13:56

    Dobry den Míšo chci se zeptat jaké rozměry jednotlivých korpusu se dělá na patrový dort 😊?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 1. 2021 v 17:24

      Korpusy si můžete udělat podle sebe, není žádná pevně daná velikost. Jediné, co je potřeba dodržet rozestupy mezi jednotlivými patry, doporučuji min. 4-5 cm.

      Odpovědět
      • Martina
        27. 1. 2022 v 21:17

        Dobrý den, mohu se zeptat, když se dort kraji, nevadí tam zapichana brcka? Nebo se vyndavaji před nakrájenim?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          28. 1. 2022 v 8:59

          Zatím brčka nikomu nevadila 🙂 ale určitě se dají i předem vyndat, jen to půjde hůře.

          Odpovědět
  • Olga
    26. 1. 2021 v 21:00

    Děkuji 😊

    Odpovědět
  • Tana
    31. 1. 2021 v 22:54

    Dobry den, chci se zeptat jestli muzu krem na finalni obmazani ochutit i bilou cokoladou misto cukru. Jaky by ste potom volila pomer surovin? Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 2. 2021 v 8:15

      Ano, klidně můžete, ale bude to určitě mnohem sladší než s cukrem a barva nebude čistě bílá. Nikdy jsem na obmaz nedělala, takže poměr Vám bohužel neřeknu.

      Odpovědět
  • Dominika
    8. 3. 2021 v 9:59

    Dobrý den Míšo,
    dort je nádherný a moc děkuji za návod k výstuze. Ráda bych se zeptala, pro kolik lidí takový dort asi je. Myslíte, že v těchto průmerech forem vystačí na 100 porcí nebo by to chtělo ještě jedno patro? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 3. 2021 v 11:17

      Děkuji, jsem ráda, že se postup líbí 🙂 s těmi porcemi je to hodně těžké, ale já osobně bych asi trochu přidala, ať už patro nebo průměr. Zase na druhou stranu v dnešní divné době dort pro 100 lidí bude asi trochu rarita 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana
    17. 3. 2021 v 16:57

    Dobrý den, v případě výztuhy brčky, máte na mysli dutá brčka nebo existují nějaká speciální?
    Děkuji!

    Odpovědět
  • Barbora
    5. 4. 2021 v 13:34

    Dobrý den, dort je naprosto dokonalý 😍mohu sr zeotat najdu tady u vas na blogu recept na korpus a na ten pistaciovy krem? Davate do toho krému ztužovač? 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 4. 2021 v 14:22

      Ano, recepty na korpusy i pistáciový krém jsou na blogu. Krém je na bázi bílé čokolády a smetany, ztužovač není potřeba 🙂

      Odpovědět
  • Alena Macinková
    27. 4. 2021 v 16:59

    Dobrý den, máte krásný blok, jste velmi šikovná a taky oceňuji, že se dělíte o své zkušenosti. Píši si o radu. Myslíte, že mascarphonový krém (1 maslarphone 1 šlehačka) bude pěkně držet-chci z něj dělat trez. špičkou ty velké kopečky na dortu. Nerozpustí se mi tento mascarp. krém, když ho poliji na povrchu polevou-stékance?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 4. 2021 v 17:55

      Děkuji 🙂 mascarpone krém je vhodný do dortu i na zdobení, klidně ho můžete použít i do sáčku se špičkou. Pokud bude poleva studená a krém vychlazený, tak by neměl být problém.

      Odpovědět
      • Alena Macinková
        28. 4. 2021 v 16:05

        moc děkuji

        Odpovědět
  • Katka Jakubíčková
    5. 5. 2021 v 16:26

    Dobrý den, máte prosím tip na kvalitní otočný stojan, který by se pěkně točil a pohodlně by se s ním dort obmazal?

    Moc děkuji,
    Katka

    Odpovědět
  • Michaela
    11. 5. 2021 v 4:35

    Dobry den, dort vypada nadherne i postup je skvele popsan, jen bych se chtela zeptat, kde by se daly sehnat ty prolozky do dortu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2021 v 13:56

      Podložky pod dort koupíte na cukrářských eshopech nebo v domácích potřebách 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    18. 7. 2021 v 18:33

    Dobrý den Míšo, mohu se zeptat kolik krému by bylo potřeba na dvoupatrový dort? Mám formu v průměru 24 a 18cm.
    Moc děkuji ☺️

    Odpovědět
  • Radka
    22. 7. 2021 v 21:47

    Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak a v čem třípatrový dort převážíte? Musím ho převézt cca 20km a bojím se, že cestu nevydrží.
    Děkuji, Radka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 7. 2021 v 7:37

      V krabici k tomu určené a ideálně v kufru auta 🙂

      Odpovědět
      • Renata
        18. 8. 2021 v 19:57

        Dobrý veče Mišo
        Pročítám rady na svatební dort
        Mě trápí převoz🥺
        Proč je lepší kufr než klín?
        Peču 3 patrový jako tento
        Vyztužím vychladim😀
        Myslíte že zvládne převoz na klíně?
        Moc děkuji za radu🙏👍
        A také děkuji za výborné recepty a inspirace❤️

        Odpovědět
        • Míša Landová
          18. 8. 2021 v 20:50

          Tohle jsou mé zkušenosti, nemusí každému vyhovovat 🙂 kufr je rovný a pokud je dort v krabici a zajištěný, je v pohodě 🙂 Navíc krabice je celkem dost velká a s dortem se pak špatně manipuluje. Já ho třeba v krabici ani nikdy nenesla. Sestavuji ji až v autě a dort vkládám do ní až tam.

          Odpovědět
  • Jana Vránová
    4. 8. 2021 v 7:16

    Dobrý den. Děkuji za podrobný popis. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli se ty podložky nerozmočí. Někde jsem viděla, že tyto podložky ještě omotávali potravinářskou folií, aby vlhkost z krému nemohla proniknout do podložky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 8. 2021 v 8:12

      Já používám oboustranné podložky, které jsou celé potažené folií, takže se nerozmočí.

      Odpovědět
  • Martina
    8. 10. 2021 v 20:16

    Dobrý večer Míšo,chtěla bych vám poděkovat za skvěle napsaný postup ,na třípatrový dort.Byla to moje premiéra a podle ženicha a nevěsty ,dopadla na jedničku.🙂Bylo mi řečeno,že obvykle na svatbě se celý dort nesní,ale ten můj se snědl a všem moc chutnal.a to vše díky vašim receptům.Spodní korpus jsem udělala vanilkový a krém mascarpone se šlehačkou a jahodami.Prostřední korpus byl dort red velvet a horní korpus opět vanilkový a pistáciovým krémem s malinami.Ještě jednou díky za skvělé recepty,hodně jsem se od vás naučila🙂.Martina.

    Odpovědět
  • Eva
    14. 10. 2021 v 6:06

    Dobrý den Míšo, pro kolik osob byl určen tento dort?? děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 10. 2021 v 8:13

      Upřímně, už si nepamatuji 🙂 ale zkuste si projít článek a komentáře, možná to tam někde zmiňuji.

      Odpovědět
  • Martina
    25. 10. 2021 v 19:33

    Dobrý den Míšo, když potřu dort máslovým krémem, do druhého dne mi popraská, poradila byste mi prosím , kde asi dělám chybu? Moc děkuji ,krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 10. 2021 v 7:50

      Záleží na vrstvě krému i na dortu jako takovém, opravdu těžko říct 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    20. 1. 2022 v 9:54

    Zdravím Míšo, dort je překrásný a zvažuji, že si ho na vlastní svatbu zkusím upéct sama 🙂 Jen by mě zajímalo pro kolik osob je takový dort vhodný?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2022 v 10:06

      Počet porcí je vždy individuální, jak jsem psala už výše dle mého odhadu ca. 50-55 porcí 🙂

      Odpovědět
  • Iva
    26. 1. 2022 v 19:52

    Dobrý den, nejsem žádná cukrářka, maximálně upeču dort dětem k narozeninám, takže když mi ségra řekla, že ode mně chce dort na svatbu, sdělila jsem se. Díky Vám jsem však 3-patrový dort zvládla s grácií a navíc všem chutnalo. Moc Vám děkuji. Bez Vás by to nevyšlo

    Odpovědět
  • Lucka
    13. 3. 2022 v 10:19

    Dobrý den,chystám se na dvoupatrový dort a moc by mě zajímal nějaký recept na korpus o průměru 28cm. a 22cm. Našla bych ho u vás někde? Předem moc děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 3. 2022 v 16:24

      Recepty si můžete snadno přizpůsobit velikosti Vaší formy. Stačí porovnat obsah obou forem 🙂

      Odpovědět
  • Renáta Slavíčková
    22. 3. 2022 v 9:32

    Dobrý den Míšo,
    máte krásný blog, nádherné dorty, spoustu praktických rad. Čeká mě jeden svatební třípatrový dort, proložený jahodovou šlehačkou. Bude pro cca 5o lidí a úplně nevím, jaké průměry korpusu a výšku použít, abych všechny nakrmila :-).
    Poradíte mi?
    Děkuji za odpověď 🙂
    Renata

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 3. 2022 v 12:50

      Velikost dortu a počet porcí je vždy hodně individuální a sama jsem s tím obvykle bojovala, takže v tomto Vám asi moc neporadím. Záleží i na celkovém pojetí dortu, výšce jednotlivých pater atd. 🙂 zkuste se obrátit na někoho, kdo pečete svatební dorty 🙂

      Odpovědět
    • Pavla
      6. 2. 2024 v 16:51

      Dobrý den Míšo,

      mohu Vás poprosit o informaci jaké formy na dort používáte? Přála bych si též takto rovny dort, ale vždy mi prostě vyčnívá nějaká část korpusu 🤷‍♀️

      Děkuji

      Pavla

      Odpovědět
  • Hana
    1. 5. 2022 v 23:01

    Dobrý den, Míšo,
    jsem začátečník a samouk v pečení a tak než se do něčeho pustím hledám na netu různé typy, pak v tom mám zmatek protože každý má rozdílné názory. Vás moc obdivuji a jsem šťastná za Váš blog. Zamilovala jsem si tento svatební třípatrový dort a chtěla bych se zeptat jaký jste použila krém do tohoto dortu, píšete pistaciový, je to ten se šlehačkou a bílou čokoládou a trochou mascarpone? Maliny a jahody jsou pouze proložené? A jak je tam dané to malinové pyré a recept na něj? Víte já jsem slyšela, že šlehačkové a mascarpone krémy nejsou vhodné na těžké patrové dorty, že by mohly „kycnout“, je to pravda? A prosím, je pravda že šlehačkový krém s mascarpone co jste použila na obmazání vyschne a popraská když je namazaný den předem? Děkuji moc. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 5. 2022 v 9:29

      Milá Hanko, ano, krém jsem použila smetanový s bílou čokoládou a pistáciovou pastou. Mám na blogu i v kuchařce několik alternativ a už si přesně nepamatuji, který z nich to byl. Ovoce vkládám do krému a dobře vmáčknu. Pyré používám na prokapání korpusů a kupuji již hotové. Běžně jsem dávala i do patrových dortů smetanové krémy a nikdy nebyl problém 🙂 nicméně vždy je vyztužím, jak je uvedeno v tomto postupu. Pokud chcete dort zvenku obmazat mascarpone se smetanou, musíte ho obmazat vícekrát s několika hodinovými rozestupy a v silnější vrstvě, pak nikdy nepraskne 🙂

      Odpovědět
      • Hana
        3. 5. 2022 v 21:08

        Děkuji Vám mnohokrát za odpověď. 😊 Moc Vás obdivuji a pořad Peče celá země hltám slovo od slova. Něco dotrénuji a možná se přihlásím. 😁😊Máte opravdu nádherné práce, jste pro mě taková makronková bohyně, Vaše makronky jsou naprosto dokonalé a co teprve ta chuť.. ta musí být, když vypadají tak nádherně. 😊

        Odpovědět
        • Míša Landová
          4. 5. 2022 v 10:37

          Hanko, moc děkuji za tak krásná slova 🙂 ano, trénujte a pokud se schválí třetí řada pořadu, moc rádi Vás tam přivítáme 🙂

          Odpovědět
          • Hana
            14. 5. 2022 v 9:07

            To spíše já děkuji Vám! Za Váš nádherný přehledný blog, do dnes jsem se bála zkoušet nové věci protože všude na netu byly zmatečné recepty, každý úplně jinak dělaný. Ale u Vás? Bože vše tak krásně popsané a nafocené, díky Vám a Vašim receptům mám chuť zkusit vše. Děkuji. 🥰

  • Daniela Václavská
    28. 6. 2022 v 9:07

    Dobrý den, velmi ráda používám krém mascarpone šlehačka, je mezi obdarovanými nejoblíbenější. Každopádně zdobím ovocem a kytičkami, teď mě ale čeká nepotahovaný dort ozdobený serepetičkami z cukrové pasty, které vyrábím spolu s 11 letou slečnou na její narozeninovou oslavu…. Myslíte, že můžu použít mascarpone krém a třeba 2 hodiny před oslavou dozdobit těmi ozdůbkami aniž by se roztekli? Mockrát děkuji za odpověď, hledám info na webu už nějakou chvilku, ale nenašla jsem nic co by mi pomohlo….

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2022 v 8:00

      S cukrovými dekoracemi moc zkušenost nemám. Modelované věci krátce vydrží, tak snad to nebude problém ani v tomto případě 🙂

      Odpovědět
  • Katka
    8. 7. 2022 v 17:21

    Dobry den,
    mozem sa prosim spytat, jak dopredu mozem upiect korpus? Dort potrebujem na sobotu, plnit a zdobit budem v piatok. Pokial by som upiekla korpus v utorok, je to moc brzo? Dakujem moc za radu!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 7. 2022 v 7:54

      Korpusy si můžete upéct 2-3 dny před plněním a uchovat zabalené ve fólii.

      Odpovědět
  • Adéla
    11. 7. 2022 v 14:26

    Dobrý den, můžu se zeptat, který typ korpusu jde nejlépe s krémem mascarpone + šlehačka uvnitř, obmaz máslový krém? Vydrží krém mascarpone se šlehačkou v poměru 1:1 v létě aniž by se patra rozjížděly nebo je lepší nastavit ztužovačem/máslem? Jak docílit krásného rovného korpusu po upečení? Lépe se Vám peče v bezedném ráfku nebo v dortové formě? Často se mi stává, že dort se trošku smrskne, někdy lehce vršek propadne a okraje nejsou takto ostré, ale spíše zaoblené. Je lepší korpusy připravené 1-2 dny dopředu uchovávat v pokojové teplotě (24st..) nebo v lednici?

    Moc děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 7. 2022 v 18:52

      Já mám nejradši piškotové korpusy. Když je dort dobře vychlazený, krém vydrží, ztužovač ani máslo není potřeba. Korpus se dobře peče v ráfku a nesmí být vymazaný, po upečení hned otočit na horký plech, bude chladnout rovnoměrně. Hotový korpus můžete uchovat při pokojové teplotě.

      Odpovědět
      • Adéla
        12. 7. 2022 v 9:43

        Moc děkuju, smím se ještě zeptat, když mi korpus nevyběhne až k horní hraně ráfku, chybí třeba 5cm mám i tak ho po upečení otočit na horký plech?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          12. 7. 2022 v 10:05

          To máte asi extra vysoké ráfky 🙂 já peču v ráfcích ca. 7-8 cm a tam je to v pohodě. V takovém případě bych radši neotáčela nebo pekla v jiném ráfku.

          Odpovědět
  • Ivka
    29. 4. 2023 v 23:38

    Dobrý den Míšo,

    Nádherná práce. Mě by prosím zajímalo, jak dort převážíte na misto svatby?
    Jsou potřeba pomocné ruce? Či dort zvladne prevoz v kufru?
    Dekuji! 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 5. 2023 v 14:06

      Nemám výrobnu, takže nepřevážím 🙂 nicméně tohoto krasavce si odvážela nevěsta sama jen v dortové krabici v kufru auta.

      Odpovědět
  • Tereza
    14. 5. 2023 v 21:24

    Dobrý den paní Míšo,
    V receptu píšete výška jednoho patra cca 10cm. Myslíte tím pouze korpus nebo korpusu s náplní? Děkuji Tereza 🙂

    Odpovědět
  • Eva
    28. 5. 2023 v 19:38

    Dobrý den Míšo,
    v první řadě Vám chci říct,že máte úžasné recepty,moc ráda podle Vás peču,tento dortík také krása.
    Chtěla bych se zeptat,jestli nemáte radu,jak nato aby krém po obvodu dortu při manipulaci a přenášení případně nepraskal?Obmazávám sněhovým máslovým krémem(váš recept) a občas se mi to stane,že dole jsou praskliny,není to nic hrozného,ale mě to vadí…zrovna mě čeká svatebák a tam se toho opravdu bojím.Samozřejmě vím,že i podložka pokud není pevná to může udělat,ale používám pevné,prosím,nevíte čemu se vyvarovat aby zůstal krásný hladký dortík i po manipulaci?děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 5. 2023 v 11:27

      Děkuji 🙂 ano, dostatečně pevná podložka je základ, zvláště u patrových dortů. Další co by mohlo pomoct, tak silnější vrstva krému 🙂

      Odpovědět
  • Sylva
    11. 9. 2023 v 18:31

    Dobrý den, Míšo,

    možná jsem to někde přehlédla (zato se omlouvám), ale ta brčka, která jsou zapíchnutá v korpusech, jsou nějaká speciální? Nebo klasika koupená např. v domácích potřebách-tedy brčka do šťávy?
    Chystám se na dvoupatrový a opět budu péct podle Vás:))

    Děkuji moc

    Sylva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 9. 2023 v 9:55

      Jsou to obyčejná brčka, ale plastová a obavám se, že ty už dnes asi nekoupíte …

      Odpovědět
      • Sylva
        12. 9. 2023 v 21:42

        Dobrý den, Míšo,

        plastová brčka jsem sehnala v domácích potřebách, jsou na vícero použití a jsou docela pevná, takže to prostě zkusím:)) Jen bude dortík asi do tmava-jak korpus, tak krém z čokolády a smetany. Předpokládám, že tento krém by neměl mít vliv na stabilitu dortu.
        Ještě jednou děkuji za cenné rady

        Sylva

        Odpovědět
  • Adéla
    19. 9. 2023 v 10:38

    Dobrý den,
    Rada bych se zeptala na velikost dortu. Také peču dorty ale ne tak často a hlavně ne svatební čeká mě svatba o 40 lidech. Nevěsta chce 3 patrový dort jaké rozměry korpusu a výšku korpusu by jste zvolila? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 9. 2023 v 20:34

      Nepeču na zakázku, takže s počtem porcí zkušenost nemám. Nicméně z mého pohledu by pro 40 lidí stačil dvoupatrový dort. Na svatbě se krájí podstatně menší porce, než u běžného dortu 🙂

      Odpovědět
  • Adéla
    22. 9. 2023 v 11:37

    Dobrý den, budu poprvé péct vícepatrový dort a převážet ho. Chápu tedy dobře, že není třeba kupovat středovou tyč a dorty mi podrží plastové výztuže? Chápu, že budou zpevněny a oddělí je od sebe podložka, ale bojím se, aby se mi patra nesesunuly když nebudou zpevněny středovou tyčí. Nemám s tím zkušenosti, tak budu ráda za jakoukoliv radu. 🙂

    Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2023 v 14:43

      Jestli je nutné použít středovou tyč, musíte zvážit sama. Záleží na délce a náročnosti převozu, celkové velikosti dortu, ale také jak bude dort koncipovaný (krémy, obmazy apod.). Plastová brčka brání tomu, aby jednotlivá patra tzv. nesesedala do sebe. Z mého pohledu, když je dort dostatečně vychlazený před převozem, dobře sestavený a není extrémně vysoký a úzký, tak středovou tyč nepotřebuje. Nicméně nepeču na zakázku, takže moje zkušenosti jsou spíše teoretické 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    16. 11. 2023 v 18:42

    Dobrý den Míšo,opět si píšu o radu.Zítra odpoledne dort předávám,dnes jsem dort naplnila,sestavila a lehce obmazala krémem,teď chladím,myslíte,že ho mám po několika hodinách hned finálně obmazat a nebo ho dodělat až zítra ráno?Martina

    Odpovědět
  • Kateřina
    20. 1. 2024 v 12:25

    Dobrý den ,prosím čím je dort finálně obmazany ? Popřípadě jestli můžu prosím v jakém poměru,recept ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2024 v 17:25

      Je to napsané v textu nahoře 🙂 ….používám na finální obmazání celého dortu krém z mascarpone a šlehačky. Obvykle v poměru jedna ku jedné, s malým množstvím krupicového cukru.

      Odpovědět
      • Kateřina
        20. 1. 2024 v 18:39

        Děkuji za odpověď ,já právě dnes obmazavala též mascarpone šlehacka a jak krém povolí tak ho nemohu pořádně uhladit,a vy to máte tak hezky uhlazené 🙏ale to bude asi rukama 😃 byl by krém pevnější když bych použila 2mascarpone a 1 šlehačku ? Je možné že by s ním lépe pracovalo ?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          21. 1. 2024 v 16:20

          Já naopak používám na obmaz volnější krém, více šlehačky, než mascarpone 🙂 Případně použijte na obmaz máslový.

          Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ