Menu
Dorty

Jak sestavit patrový dort

Svatební a vícepatrové dorty nedělám moc často … naštěstí … jsou to vždycky nervy, aby všechno klaplo. Nicméně občas se mě na jejich přípravu ptáte, tak jsem se rozhodla vám to sepsat. A protože jsem zrovna teď jeden svatební dělala, tak jsem vám celý postup i nafotila. Berte to ale trochu s rezervou, protože patrové dorty se dají připravovat různými způsoby a každý cukrář to dělá jinak. Tohle je tedy ta moje varianta 🙂 

Dříve jsem patrové dorty sestavovala tak, že jsem si promazala a dokončila jednotlivá patra samostatně a teprve ve finále je poskládala na sebe. Kdo pečete, tak víte, že pokud je dort obmazaný jen šlehačkou s mascarpone, tak je to celkem nadlidský výkon 🙂 Dort není za co chytit, snadno se poškodí a trefit se na střed spodního patra je skoro nemožné. Pokud jsou dorty zamražené nebo obmazané máslovým krémem, manipulace je mnohem snadnější, jenže já mám prostě radši tu šlehačku 🙂   

Proto sestavuji patrové dorty rovnou pěkně na sobě, jedno patro po druhém. Už od začátku mám dort na finální podložce nebo tácu, abych ho nemusela později přendavat. V třípatrovém provedení by to snad ani nešlo. Začnu tedy spodním patrem (korpusem), které si promažu, naplním, zvenku jen lehce, nanečisto obmáznu a dám na několik hodin chladit do lednice. Do vychlazeného patra zapíchnu několik silných brček, stačí 4-5 kusů podle velikosti korpusu, a zastřihnu je na výšku korpusu. 

Zastřižená brčka zamáznu lehce krémem a položím podložku, která musí být stejně velká nebo nepatrně menší než druhý, v tomto případě prostřední, korpus. Podložka nám jednotlivá patra od sebe hezky oddělí a společně s brčky zabrání tzv. propadnutí dortu do sebe. Prostě udrží jednotlivá patra hezky v rovině. Další výhodou je také fakt, že se dort i lépe krájí. 

Na podložku pak opět navrstvím pláty druhého korpusu, promažu, naplním, lehce obmáznu a opět dám na několik hodin chladit do lednice. Zachlazení je určitě potřeba, aby byl dort stabilní a hezký rovný.   

A opět zapíchnu do korpusu brčka, v tomto případě už budou stačit jen tři. Zastřihnu, zamáznu krémem, položím podložku a sestavím třetí korpus, Lehce obmáznu a opět chladím. Samozřejmě základem celého dortu jsou správně upečené korpusy, které musí být dostatečně vysoké a rovné. Jednotlivé pláty by měly být stejně silné, aby i patra po naplnění byla zhruba stejně vysoká. Tedy pokud není záměr mít každé patro jiné. 

A blížíme se pomalu do finále. Jak už jsem zmínila výše, používám na finální obmazání celého dortu krém z mascarpone a šlehačky. Obvykle v poměru jedna ku jedné, s malým množstvím krupicového cukru. Šlehám vše společně v jedné míse do volnější konzistence. Na obmaz není dobré mít krém úplně do tuha. Krém nanáším nožem nebo paletou a začínám pěkně od spodu. Nanáším silnější vrstvu, aby mi korpus neprosvítal. Na závěr pak jednotlivá patra uhladím nerezovou kartou, případně nožem. Ještě štěstí, že jsou dnes v módě dorty s „okousanými“ okraji 🙂 protože zahladit dort na spojích mezi patry není tak úplně jednoduché. Dort se skvěle obmazává na točně, je potřeba mít ale opravdu pevnou a stabilní, aby takto velký dort udržela. 

Abych předešla případným dotazům, tak průměry jednotlivých pater byly 28, 22 a 16 cm. Výška každého patra ca. 10 cm. Dorty si nevážím, takže váhu vám neřeknu, ale byl sakra těžký. Spodní dvě patra měla vanilkový korpus, horní patro pak kakaové bezlepkové. Krému uvnitř celého dortu byl pistáciový s malinami a jahodami, hojně prokapaný malinovým pyré. Zvenku již zmiňované mascarpone se šlehačkou, kterého padlo téměř kilo od každého. Všechny recepty na krémy i korpusy jsou tady z mého blogu 🙂

Dort byl na přání nevěsty ozdoben živými květy, ovocem a makronkami, laděno do fialové barvy. Pokud je to možné, tak dort zdobím vždy až v den svatby nebo těstě před předáním. Květy do dortu nezapichuji, pouze pokládám na krém. Je potřeba vzít v úvahu, že dekorace jako makronky nebo sněhové pusinky na dortu dlouho nevydrží, v krátké době se rozmáčí. Obecně je zdobení dortu hodně individuální záležitost, každému se líbí něco jiného. Pokud se vám tedy nějaký dort nelíbí, neznamená to, že není hezký 🙂 

31 komentářů

  • Anonymní
    2. 7. 2020 v 23:23

    Nádherný 💜. Ďakujem za zdieľanie. Tatiana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 8:32

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Martina
    3. 7. 2020 v 11:16

    Wau uzasny!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 20:32

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 7. 2020 v 13:15

    Dobrý den. Nádherný dortík! Obdivuji, jak je krásně rovný…Můžete mi prosím poradit, jak toho docílit? Jak skládáte korpus? Po upečení spodní stranou nahoru? A seřezavate nějak? A krém uvnitř je také smetanový? Udrží smetanový krém v dolních patrech další dvě patra? A máte mantinely z máslového krému? A nepopraska smetana a mascarpone na povrchu? Mám z toho obavy…dávám zvenku máslový, ale raději mám smetanový😮omlouvám se za tolik dotazů a předem děkuji za rady☺️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 20:32

      Ano, korpusy skládám vzhůru nohama, seřezávám pouze nahoře, pokud je korpus vyšší, než potřebuji, jinak ne. Ano, pistáciový krém je ze smetany a čokolády. Patra sedí na výztuhách, takže můžete dát jakýkoliv krém. Vzhledem k tomu, že neobmazávám máslovým krémem, tak by mantinely byly zbytečné. Pokud dodržíte postup a dostatečně vychladíte mezifáze, tak smetanový krém nepopraská 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      3. 7. 2020 v 21:14

      Jste skvělá, moc vám děkuji za rady, brzy je vyzkouším v praxi, tak snad se vše povede 🤩

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 7. 2020 v 18:21

    Zdravím Mišo. Dort je nádherný, jako vždy 👍.Můžu se zeptat, jaké podložky používáte na prolozeni korpusu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 20:28

      Díky, používám ty oboustranné, zlato – stříbrné, jak vidíte na fotkách.

      Odpovědět
      • Iveta
        7. 9. 2020 v 9:18

        Dobrý den, mohu se zeptat, z kolika vajec máte piskot 28cm a 22 cm? Jibak super postup a nádherně nazdobený dort

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 9. 2020 v 18:51

          Jestli si dobře pamatuji, tak na 28 cm to bylo 12 vajec a na 22 cm myslím 8, ale hodně záleží na typu korpusu 🙂

          Odpovědět
  • Anonymní
    3. 7. 2020 v 20:58

    je moc krásný 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:22

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 7. 2020 v 21:50

    Máte krásné stránky a ráda čerpám z Vašich rad a receptů. ☺️🎂 Pro kolík osob byl tento dort? Děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:23

      Děkuji. Z mého pohledu 50-55 porcí.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 7. 2020 v 8:17

    Krásný den Míšo, co říct – NÁDHERA a zase NÁDHERA… Jste opravdu moji obrovskou inspirací a nestačím se divit kráse vašich výrobků. Díky že se s námi dělíte o cenné rady a recepty… Děkuji Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:23

      Hanko, velké díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 7. 2020 v 10:24

    Dobrý den, opět krása, chci se zeptat, když bych chtěla dělat dvoupatrový může být forma 22 a 20 cm nebo to je malý rozdíl. Děkuji moc

    Odpovědět
  • JJ
    4. 7. 2020 v 13:11

    Milá Míšo. Já mám takový dotaz, jaký byste asi nečekala. To , že je dort nádherný a vy šikovná, za tím si stojím. Ale dnes mne zajímá něco, čeho si možná jiní návštěvníci Vašeho blogu, přes tu krásu dortu, nevšimli. A to pilka na prokrajování dortu 😆. To je také domácí výroba? Vypadá pevně. 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2020 v 16:25

      Vy jste tedy Colombo 🙂 ano, to je hliníková pilka a je skvělá, mám už ji několik let a koupila jsem ji kdysi na jednom cukrářském eshopu. Na rozdíl od struny korpus krásně prokrojí, nepotrhá, je výškově nastavitelná, lehká …. za ty roky se mi vážně vyplatila.

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 7. 2020 v 13:17

    Dobrý deň. Nádherná torta a super postup. Ja by som sa chcela spýtať stredovú tyč není treba? Niekde ju vidím ze ju dávajú vy ste zase nedavali tak ako zvoliť ci dat alebo nedať. Ďakujem krásne za dva týždne ma takáto čaká tak ma návod potešil 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2020 v 9:13

      Já středovou tyč nepoužívám. Ale hodně záleží na typu dortu, resp. jeho pevnosti, typu krému a celkové stabilitě.

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 7. 2020 v 7:32

    Dobrý den Mišo, dort je nádherný, stejně jako všechny vaše výtvory. S vámi je pečení, nejen radost,ale v mém případě snad i závislost 😊😊. Všechno krásně popíšete, vysvetlite a odpovíte na všechny otázky. Proto se na vás obracím taky s dotazem. Peču a mrazim🙂podle vás,dorticky jsou chuťově výborné i krásně,ale vždycky se mi v lednici orosi a poleva jako by chtěla stékat. Myslíte,že je to lednici a pokud ano máte pro mě radu,co s tím,nebo jakou lednici si mám pořídit. Moc dekuji a preji vam krásný víkend. Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2020 v 9:11

      Martino, děkuji 🙂 jaké dortíčky máte přesně na mysli? Některá poleva se rosí a nic se s tím neudělá, ale u některé by to být nemělo. Vliv na to může mít samozřejmě i lednice nebo špatný postup při výrobě 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    9. 9. 2020 v 5:59

    Dobrý den Miso,chtěla bych se zeptat jak píšete,ze nejdřív z lehka obmaznete dort a nejdřív dáte zachladit a pak dáte finálový krém ,před finalem lehce obmazete krémem s mascaropone nebo krémem kterým je dort promazavan?Dekuji

    Odpovědět
  • Irena
    10. 9. 2020 v 20:31

    Dobrý den Petro, prosím můžete mi poradit. Budu dělat rovněž třípatrový svatební a nevím jak převézt zda dát každé patro zvlášť a sestavit na místě nebo zda dort pokud bude vyztužený vydrží krátký převoz autem. Pokud bych dělala rozložený každé patro bych dala na podložku zvlášť, ale bojím se, abych pak měla konečný výsledek v sestavování dokonalý. U dvoupatrového bych si troufla jej sestavit, ale tři patra si nejsem jistá.
    Moc děkuji za radu patra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2020 v 9:09

      Nejsem sice Petra, ale i ta se pokusím odpovědět. Z mého článku je patrné, že tímto způsobem se dort přepravuje na místo již celý zkompletovaný. Jednotlivá patra se skládají na dort postupně po plátech a je mezitím vždy několik hodin chlazení. Osobně si dost dobře neumím představit, že bych dort vezla na místo hostiny po patrech a skládala a dokončovala až vše na místě. Nicméně hodně v tomto případě záleží na typu dortu, čím je plnění a jaká je finální dekorace. V každém případě dávám jednotlivá patra vždy na podložky a dort vyztužuji, ale vše je uvedeno v příspěvku.

      Odpovědět
  • Zuzana
    21. 9. 2020 v 15:17

    Dobrý den,

    nevím jestli je zmíněno v konkrétním receptu na korpus, ale ráda bych se zeptala, jestli je nějaký fígl jak přepočítat množství korpusu na daný průměr, tak aby všechny patra a pláty měly stejnou šířku. Nerada bych měla příliš zbytků. Budu dělat dort ze stejných průměrů jako vy. Taky bych se ráda zeptala jestli převážíte dort v nějaké speciální bedně nebo přepravce.

    Díky moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2020 v 15:42

      Zuzko, výška korpusu se může nepatrně lišit v závislosti na velikosti vajec a celkovém zpracování. Tohle je věc, která se nedá nijak zaručit a zvláště u svatebních dortů je potřeba s nějakými odkrojky počítat. Já osobně peču korpusy radši vyšší, klidně trochu odkrojím, ale pak mám jistotu, že je korpus pěkně rovný. Dort přepravuji v krabici na patrové dorty k tomu určené.

      Odpovědět

Zanechte komentář