Menu
Koláče / Kynuté těsto

Kynutý makový koláč se švestkami

Kombinace máku a švestek nikdy nezklame a ve spojení s kynutým těstem je to prostě dokonalost. Osobně mám raději malé koláče, pečou se rychleji a snáze poznáte, že jsou upečené. Navíc se dají snadno uchopit do ruky a konzumovat 🙂 Nicméně jsou přeci jen trochu časově náročnější a vzhledem k horkům, která poslední dny panovala, jsem tentokrát sáhla raději po koláčové formě.

A protože jsem byla tak trochu i za lenocha (nebudu všechno svádět na to horko :)), použila jsem do koláče hotovou makovou náplň. Před časem jsem testovala jednu takovou od Dr. Oetkera a pro tyhle rychlé účely je skvělá. Stačí ji jen vyklopit ze sáčku a přidat 50 ml vody nebo mléka. Já jsem tam samozřejmě vrazila i trochu rumu a přidala špetku skořice. Nicméně obvykle si dělám makovou náplň svoji a moje recepty tady na blogu jsou toho důkazem 🙂

Koláč jsem záměrně pekla ve skleněné formě, abych si mohla během pečení ověřit propečený spodek. To je vlastně i důvod, proč nerada peču velké kynuté koláče na plech, propečenost se hůře kontroluje 🙂 Formu jsem předem vymazala máslem a vysypala polohrubou moukou, koláč šel pak krásně vykrojit.

Kynuté těsto je tentokrát z polohrubé mouky a místo mého tradičního oleje jsem použila máslo. Těsto je trochu řidší, ale v koláči vydrží krásně vláčné i několik dní. Mimochodem, z toho těsta jsou skvělé buchty, které najdete v mé druhé kuchařce Když peču.

Kynutý makový koláč se švestkami

Kynuté těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 150 g mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • 2 g soli
  • citronová kůra

Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr, lehce změklé máslo, kvásek, žloutek a citronovou kůru.

Vypracujte hladké, i když trochu řidší těsto. Lehce ho poprašte mouku, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.

Vykynuté těsto roztáhněte do koláčové formy o průměru 26-27 cm. Já jsem ji předem ještě raději vymazala a vysypala moukou.

Náplň:

  • 300 g makové náplně (recept najdete tady)
  • 14-15 menších švestek

Makovou náplň si připravte předem, aby stihla vychladnout, případně použijte již hotovou (viz. info výše). Rozetřete ji po celé ploše těsta a rozložte na ni čtvrtky švestek slupkou dolů.

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • špetka soli

Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené, máslo a vypracujte drobenku. Drobenkou zasypte celý koláč a nechte ho ještě asi 20 minut lehce nakynout.

Následně pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní dolní ohřev) asi 40-45 minut. Záměrně jsme pekla ve skleněné formě, abych si mohla ověřit, že už je zespodu dopečený 🙂

MŮJ TIP – Ihned po upečení prokapejte koláče rumovým máslem. Stačí na to rozpustit plátek másla a smíchat s rumem. Koláč bude krásně vonět a vydrží déle vláčný.
Máte rádi kombinaci máku a švestek? Tak zkuste moje Švestkové koláče s mákem 🙂

20 Comments

  • zdena
    28. 8. 2023 v 16:13

    Koláč vypadá velmi dobře, jenom já preferuji makovou náplň kterou si sama dělám z máku od místního pěstitele. S kupovaným nemám dobré zkušenosti. Mák si melu na mlýnku po tchýni starém 70 let.

    Odpovědět
  • Alena
    29. 8. 2023 v 15:42

    Mák a švestky, případně švestková povidla, to je podle mě snad nejlepší kombinace do kynutých koláčů. Určitě tento recept vyzkouším, ale koláče budu dělat malé🙂

    Odpovědět
  • Soňa Zářecká
    31. 8. 2023 v 13:17

    Míšo, dneska ráno jsem upekla a všichni jsou nadšený. Mám tu poslední dva kousky.
    Děkuji za Vaše úžasné recepty.
    Soňa Zářecká

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 8. 2023 v 13:21

      Jéé, to je úžasné 🙂 díky.

      Odpovědět
      • Hanka
        6. 9. 2023 v 14:19

        Dobrý den, dnes jsem upekla. Toto je nejlepší těsto na koláč i na buchty. Dobře se s ním pracuje a po upečení je krásně měkké. Děkuji moc a těším se, co dalšího podle Vašich receptů upeču.

        Odpovědět
  • Petra
    7. 9. 2023 v 5:20

    Dobré ráno, včera jsem ho upekla, dnes není, snědli jsme ho za odpoledne. To mluví za vše…. Krásný den. PK

    Odpovědět
  • mery
    17. 9. 2023 v 21:52

    Úžasný, keď si otvorím vašu stránku tak si oddýchnem, nemám čo dodať len, že ste úžasná.

    Odpovědět
  • Regi
    18. 9. 2023 v 8:24

    Kolac je skvely, jako snad vsechny Vase recepty. Snedli jsme ho behem jedineho dne, ve dvou. Tyhle stranky by se mely otevirat az po vysloveni souhlasu s nemilosrdnym utokem na stihlou linii 😀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 9. 2023 v 9:45

      🙂 🙂 🙂 zkusím to navrhnout mému IT 🙂 něco jako když jdete na stránky s prodejem alkoholu, také musíte potvrdit, že vám bylo 18 let 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    25. 10. 2023 v 8:29

    Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat,jestli by šla na tohle testo dát místo máku,Hrušková povidla,a nebo tvaroh.Dekuji.

    Odpovědět
  • Maruška
    27. 10. 2023 v 21:13

    Koláč je fakt výtečný, těsto je vláčné. Vlastně jsem úplně poprvé dělala kynuté těsto 😀 . Musela jsem si najít, jak má vůbec vypadat kvásek (nesmějte se 😀 ). Jinak vše polopatě vysvětlené, přesně pro mě :). Doporučuji vyzkoušet, nebudete litovat 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 10. 2023 v 14:20

      Maruško, moc děkuji a určitě se nesměju, já kdysi s kynutým taky bojovala 🙂

      Odpovědět
  • Alžběta
    28. 1. 2024 v 20:31

    Chtěla bych se zeptat, není 250 g mouky moc na tak malou formu? Koláč právě peču a těsto mi tak nádherně vykynulo, že to vypadá v troubě jako dort, asi příště zvolím plech. 😀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 1. 2024 v 11:28

      Koláč je na formu o průměru 27 cm a těsto je v tomto případě trochu vyšší, ale záměrně 🙂 nicméně klidně si udělejte příště do větší 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ