Kombinace máku a švestek nikdy nezklame a ve spojení s kynutým těstem je to prostě dokonalost. Osobně mám raději malé koláče, pečou se rychleji a snáze poznáte, že jsou upečené. Navíc se dají snadno uchopit do ruky a konzumovat 🙂 Nicméně jsou přeci jen trochu časově náročnější a vzhledem k horkům, která poslední dny panovala, jsem tentokrát sáhla raději po koláčové formě.
A protože jsem byla tak trochu i za lenocha (nebudu všechno svádět na to horko :)), použila jsem do koláče hotovou makovou náplň. Před časem jsem testovala jednu takovou od Dr. Oetkera a pro tyhle rychlé účely je skvělá. Stačí ji jen vyklopit ze sáčku a přidat 50 ml vody nebo mléka. Já jsem tam samozřejmě vrazila i trochu rumu a přidala špetku skořice. Nicméně obvykle si dělám makovou náplň svoji a moje recepty tady na blogu jsou toho důkazem 🙂
Koláč jsem záměrně pekla ve skleněné formě, abych si mohla během pečení ověřit propečený spodek. To je vlastně i důvod, proč nerada peču velké kynuté koláče na plech, propečenost se hůře kontroluje 🙂 Formu jsem předem vymazala máslem a vysypala polohrubou moukou, koláč šel pak krásně vykrojit.
Kynuté těsto je tentokrát z polohrubé mouky a místo mého tradičního oleje jsem použila máslo. Těsto je trochu řidší, ale v koláči vydrží krásně vláčné i několik dní. Mimochodem, z toho těsta jsou skvělé buchty, které najdete v mé druhé kuchařce Když peču.
Kynutý makový koláč se švestkami
Kynuté těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 150 g mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 1 žloutek
- 2 g soli
- citronová kůra
Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr, lehce změklé máslo, kvásek, žloutek a citronovou kůru.
Vypracujte hladké, i když trochu řidší těsto. Lehce ho poprašte mouku, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto roztáhněte do koláčové formy o průměru 26-27 cm. Já jsem ji předem ještě raději vymazala a vysypala moukou.
Náplň:
- 300 g makové náplně (recept najdete tady)
- 14-15 menších švestek
Makovou náplň si připravte předem, aby stihla vychladnout, případně použijte již hotovou (viz. info výše). Rozetřete ji po celé ploše těsta a rozložte na ni čtvrtky švestek slupkou dolů.
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
- špetka soli
Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené, máslo a vypracujte drobenku. Drobenkou zasypte celý koláč a nechte ho ještě asi 20 minut lehce nakynout.
Následně pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní dolní ohřev) asi 40-45 minut. Záměrně jsme pekla ve skleněné formě, abych si mohla ověřit, že už je zespodu dopečený 🙂
14 Comments
zdena
28. 8. 2023 v 16:13Koláč vypadá velmi dobře, jenom já preferuji makovou náplň kterou si sama dělám z máku od místního pěstitele. S kupovaným nemám dobré zkušenosti. Mák si melu na mlýnku po tchýni starém 70 let.
Míša Landová
28. 8. 2023 v 17:46Já také, proto je v receptu i varianta uvařit si vlastní náplň 🙂
Alena
29. 8. 2023 v 15:42Mák a švestky, případně švestková povidla, to je podle mě snad nejlepší kombinace do kynutých koláčů. Určitě tento recept vyzkouším, ale koláče budu dělat malé🙂
Míša Landová
30. 8. 2023 v 10:41Tohle těsto je vhodnější spíše do formy 🙂 pokud chcete malé, doporučuji Švestkové koláče … s mákem nebo skořicovou drobenkou 🙂
Soňa Zářecká
31. 8. 2023 v 13:17Míšo, dneska ráno jsem upekla a všichni jsou nadšený. Mám tu poslední dva kousky.
Děkuji za Vaše úžasné recepty.
Soňa Zářecká
Míša Landová
31. 8. 2023 v 13:21Jéé, to je úžasné 🙂 díky.
Hanka
6. 9. 2023 v 14:19Dobrý den, dnes jsem upekla. Toto je nejlepší těsto na koláč i na buchty. Dobře se s ním pracuje a po upečení je krásně měkké. Děkuji moc a těším se, co dalšího podle Vašich receptů upeču.
Míša Landová
6. 9. 2023 v 14:46Hanko, moc děkuji 🙂
Petra
7. 9. 2023 v 5:20Dobré ráno, včera jsem ho upekla, dnes není, snědli jsme ho za odpoledne. To mluví za vše…. Krásný den. PK
Míša Landová
7. 9. 2023 v 7:10Tak to má být 🙂
mery
17. 9. 2023 v 21:52Úžasný, keď si otvorím vašu stránku tak si oddýchnem, nemám čo dodať len, že ste úžasná.
Míša Landová
18. 9. 2023 v 9:44Jéé, to se tak hezky čte, děkuji 🙂
Regi
18. 9. 2023 v 8:24Kolac je skvely, jako snad vsechny Vase recepty. Snedli jsme ho behem jedineho dne, ve dvou. Tyhle stranky by se mely otevirat az po vysloveni souhlasu s nemilosrdnym utokem na stihlou linii 😀
Míša Landová
18. 9. 2023 v 9:45🙂 🙂 🙂 zkusím to navrhnout mému IT 🙂 něco jako když jdete na stránky s prodejem alkoholu, také musíte potvrdit, že vám bylo 18 let 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5