Menu
Rolády, řezy, záviny

Roláda Harlekýn

Roláda ve stylu Harlekýn nebo taky Pařížská roláda se šlehačkou. Ať už roládě budu říkat jakkoliv, nic to nemění na faktu, že je skvělá. Naprosto dokonalý kakaový korpus a kombinace pařížské a klasické šlehačky, která intenzivní čokoládovou chuť krásně zjemní. Že už se vám taky sbíhají sliny? Pokud patříte k milovníkům čokolády, tak se ani nedivím 🙂

Znovu se budu opakovat, ale roláda je v dnešní době stále opomíjený dezert. A je to velká škoda, protože je nejen rychle připravená, ale dá se servírovat na různé způsoby. Roládový plát totiž nemusíte jen stočit do rolády, ale můžete z něj sestavit řezy, rolovaný dort nebo udělat mini zákusky. Já jsem v tomhle případě zvolila tu nejjednodušší variantu, kdy jsem stočenou roláda rozkrájela na jednotlivé porce a ozdobila šlehačkou. Vypadá to efektně a zároveň roláda neokorá na řezu 🙂

Pro roládu jsem zvolila jemný kakaový korpus, který je hodně tenký, zároveň ale vláčný a měkký. Pečení se mi opět osvědčilo na silikonové podložce Tapis od Silikomartu, díky které je vrstva těsta rovnoměrná a má pravidelný tvar. Jen pozor, než si podložku pořídíte, ověřte si, zda se vám vejde do trouby. V nabídce je více rozměrů a tahle větší, kterou jsem použila, už je pro některé trouby trochu na hraně 🙂

Přestože do Harlekýnu patří tzv. lehká paříž, jen z kakaa, cukru a smetany, já tam vrazila tu těžkou, která se připravuje ze smetany a čokolády. Prostě mi chutná víc a je stabilnější 🙂 Příprava je velmi jednoduchá, jen na ni musíte myslet předem, protože potřebuje dostatečně rozležet před šleháním. A protože opakování je matka moudrosti, tak připomínám, že šlehačkové krémy je potřeba šlehat pozvolna, při nižší rychlosti, abychom je nepřešlehali 🙂

Roláda Harlekýn (10-11 ks)

Kakaový roládový plát:

  • 35 g žloutků
  • 100 g celých vajec
  • 60 g bílků
  • 80 g cukru krupice
  • 20 g invertního cukru
  • 45 g hladké mouky
  • 30 g přírodního kakaa

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, pak postupně přidejte celá vejce. Šlehejte při střední rychlosti do husté pěny.

Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a invertním cukrem do sněhu.

Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem. Těsto rozetřete po celé ploše silikonové podložky Tapis o rozměru 42×35 cm nebo na plech vyložený papírem na pečení.

Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 8 minut. Po upečení otočte plát i s podložkou (papírem) na lehce pomoučněný čistý arch pečícího papíru a nechte vychladnout. Teprve po vychladnutí podložku (papír) z plátu velmi opatrně sloupněte. Pozor, plát je velmi tenký.

Pařížská šlehačka:

  • 300 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g hořké čokolády Belcolade 55%

Smetanu zahřejte, nalijte na čokoládu a promíchejte do rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice minimálně na 8 hodin vychladit (ideálně přes noc).

Řádně vychlazený základ pozvolna při nižší rychlosti vyšlehejte a rozetřete na připravený piškotový plát (na tu stranu, ze které jste sloupli papír/podložku). Pomocí pečícího papíru roládu zaviňte a utáhněte. Dejte v papíru do lednice na několik hodin rozležet, nejlépe přes noc.

Dokončení:

Vychlazenou šlehačku pozvolna vyšlehejte a přendejte si ji do sáčku s řezanou špičkou Wilton 1M.

Roládu rozkrájejte nahřátým vroubkovaným nožem na jednotlivé porce, položte řeznou stranou na tácky a sáčkem naneste šlehačku. Ozdobte dle vlastní fantazie.

Tak co, pustíte se do rolády? Pokud nejste milovníky čokolády, tak zkuste třeba Vanilkovou s malinami nebo Makovou roládu 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

28 Komentáře

  • Petra
    19. 8. 2023 v 8:52

    Vypadá úžasně, mňam….

    Odpovědět
  • Petra
    19. 8. 2023 v 9:03

    Míšo, také mě zaujala silikonová podložka…. můžete se podělit o své zkušenosti s ní, jestli se na ní peče lépe než na pečícím papíru nebo je to obdobné? Děkuji a přeji pohodový víkend. PK

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 8. 2023 v 10:57

      Jak píšu nahoře v příspěvku, hlavní výhodou je fakt, že díky „rantlíku“ rozetřete těsto hezky rovně po celé ploše a zároveň máte pravidelný tvar 🙂 zvláště pokud potřebujete těsto tenké jako třeba v tomto případě. Papír obvykle rychle vlhne a těsto se na něm hůře roztírá, ale neznamená, že by to na něm nešlo 🙂 Nevýhodou silikonové podložky může být její velikost, ta menší je čtverec a tahle větší se zase nemusí vejít do každé trouby 🙂

      Odpovědět
  • JANA PETERKOVA
    19. 8. 2023 v 20:33

    Roládky vypadají skvělé. Ale Prosím co je invertní cukr.děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 8. 2023 v 10:10

      Invertní cukr má mnoho výhod, je výborně rozpustný ve vodě, podporuje kynutí, zvyšuje měkkost a vláčnost těsta, zabraňuje krystalizaci ve zmrzlině, krémech … nahoře jsem záměrně dala odkaz, kde můžete koupit. Lze nahradit medem.

      Odpovědět
  • zdena
    20. 8. 2023 v 14:47

    Silikonovou podložku dáváte na plech a s ním vkládáte do trouby, nebo je možné na ní péct bez plechu, na roštu trouby. Děkuji

    Odpovědět
  • Anežka
    21. 8. 2023 v 22:16

    Nádhera, vyzkouším s medem… jen prosím na kolik cm +- jste krajela?

    Takhle ty rolady mají opravdový šmrnc. 🙂

    Odpovědět
  • Jana
    23. 8. 2023 v 10:59

    Dobrý den Míšo,
    když bych nepoužila invertní cukr a nahradila jej např. cukr krupice, kolik gramů použít?
    Děkuji
    Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 8. 2023 v 13:29

      Nahrazovat invertní cukr tím klasickým nemá význam, použijte med nebo raději vynechte 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    24. 8. 2023 v 11:37

    To je nádhera! Musím o víkendu zkusit na synovy narozeniny. Poradíte mi jen, prosím, jak nejlépe roládu utáhnout? Někde jsem viděla Vaše video, ale nemohu ho najít 🙁

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 8. 2023 v 12:30

      Jak snadno utáhnout roládu pomocí pečicího papíru najdete na mém IG profilu např. u video receptu na Kakaovou roládu s oříškovým krémem nebo na Makovou roládu 🙂

      Odpovědět
      • Veronika
        26. 8. 2023 v 11:36

        Moc děkuji za odpověď! A ještě jsem se chtěla zeptat, je lepší si roladu udělat den předem a pak už jen krájet, nebo ten den?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          26. 8. 2023 v 17:04

          Doporučuji naplnit a srolovat den předem, následující den rozkrájet, ozdobit šlehačkou a servírovat 🙂

          Odpovědět
          • Veronika
            26. 8. 2023 v 21:51

            Moc děkuji

  • Petra
    25. 8. 2023 v 12:30

    Dobrý den,
    prosím jaké sáčky na zdobení používáte na šlehačku ???? Děkuji Petra

    Odpovědět
  • Libuše
    28. 8. 2023 v 10:59

    Určitě vyzkouším dceři k narozeninám. Dekuji

    Odpovědět
  • Iva
    2. 10. 2023 v 18:03

    Dobrý den, prosím kde sezenu jedlé květy na zákusky? Dekuji Iva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 10. 2023 v 18:24

      Určitě jsou specializované obchody, v nabídce má i Makro, já si pěstuji doma vlastní 🙂

      Odpovědět
  • Bronislava
    26. 1. 2024 v 13:03

    Dnes jsem dělala je naprosto luxusní .
    Broňa

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ