Menu
Mini dortíky

Harlekýn chlebíček

Lehká nebo těžká pařížská?

Máte rádi pařížskou šlehačku? A víte, že se rozlišuje tzv. lehká a těžká paříž? Lehká varianta se připravuje ze smetany, kakaa a cukru, tedy žádná čokoláda. Po našlehání má lehkou, nadýchanou konzistenci a jemnou chuť. Ta těžká, jak už samotný název napovídá, je hutnější, protože je tam místo kakaa pořádná dávka čokolády. Má výraznou čokoládovou chuť, je pevnější, stabilnější a také trvanlivější.

Obě varianty je potřeba připravit den předem, nechat řádně vychladit a teprve pak našlehat. Tím získají objem a pevnost. Těžká paříž se dá připravit z jakékoliv čokolády (myšleno bílá, mléčná, ruby…), nemusí být jen hořká, otázkou ale zůstává, zda je to potom ještě paříž? 🙂 Nicméně v moderní cukrařině se u této varianty setkáte také s názvem šlehaná ganache.

A která z nich vlastně patří do harlekýnu? Správně ta lehká, ale určitě nic nezkazíte tou čokoládovou variantou. Protože tu jsem v tomto případě použila do chlebíčku i já. Mimochodem, chlebíček je jen trochu jiná podoba dortu. Ale pokud chcete zkusit klasiku, tak na blogu najdete recept na dort Harlekýn s lehkou pařížskou. Kromě pařížské patří do harlekýnu také klasická bílá šlehačka, vše v kombinaci s lehkým kakaovým korpusem.

RECEPT na Harlekýn chlebíček (9 ks)

Kakaový korpus

Bílky vyšlehejte za postupného přidávání dvou třetin cukru do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte se zbylou třetinou cukru do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Obě směsi stěrkou zlehka spojte a postupně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaem.

Těsto dejte do chlebíčkové formy o velikosti 31×11 cm, jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení, a uhlaďte do roviny. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 25-30 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený.

Ihned po vytažení z trouby otočte korpus i s formou na teplý plech vyložený papírem na pečení a lehce poprášený hladkou moukou. Nechte takto vychladnout, pak opatrně vykrojte z formy.

Pařížská šlehačka

Čokoládu zalijte horkou smetanou, promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice přes noc odležet. Pozor, i po odležení je pořád tekutá, zhoustne až nášlehem, viz. postup níže 🙂

Dokončení

  • 250 g smetany ke šlehání 35-40%
  • 1 sáček Vanilkový cukr Dr. Oetker
  • Čokoládová srdíčka a Srdíčka z lásky Dr. Oetker

Piškotový chlebíček rozkrájejte na 15 mm tenké plátky, celkem tedy 18 kousků.

Vychlazenou pařížskou šlehačku pozvolna vyšlehejte do pevna a pomocí sáčku s řezanou špičkou (Wilton 1M) nastříkejte na polovinu piškotových plátků. Přiklopte zbývajícími plátky korpusu a lehce přimáčkněte.

Smetanu pozvolna vyšlehejte a sáčkem s řezanou špičkou (Wilton 1M) nastříkejte na chlebíčky. Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila srdíčkové dekorace od Dr. Oetkera, a nechte krátce odležet v chladu.

VIDEO POSTUP k celému receptu najdete na mém IG profilu.

TISK receptu a VIDEO postup

VIDEO POSTUP k celému receptu najdete na mém IG profilu.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ