Menu
Dorty

Dort Harlekýn

Už jsem skoro zapomněla, jak tenhle dort báječně chutná. Měkoučký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky. Musím přiznat, že pařížskou šlehačku z kakaa jsem doma až dosud asi nikdy nevařila. Dávám přednost tzv. těžké pařížské šlehačce, která se připravuje z čokolády. Nicméně i tahle lehká kakaová má svoje kouzlo 🙂

Jak jsem se dozvěděla přímo od cukrářky, správný harlekýn není prokrojený. Má jen jeden vyšší plát korpusu nahoře bohatě zdobený „bílou a hnědou“ šlehačkou. Přizdobit se může čokoládovými dekoracemi nebo strouhanou čokoládu. Nicméně připravit si ho můžete jak chcete, není třeba držet se nějakých pravidel .) 

Dort je rychlý na přípravu a z mého pohledu hodně jednoduchý, ideální pro začátečníky. Upečete korpus, den předem si svaříte pařížskou šlehačku a pak už jen nazdobíte. Podávat můžete hned nebo nechat pár hodin rozležet v lednici. Obecně se doporučuje šlehačkové dezerty spotřebovat do 24 hodin.

Kakaový korpus (kulatá průměr 22-23 cm, čtvercová 20-21 cm):

3 vejce „L“ (odděleně)

200 g cukru krupice

8 lžic studené vody

50 g kakaa

100 g hladké mouky

7 g prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu vyložte pečícím papírem.

V misce si smíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. 

Žloutky vyšlehejte se 2/3 krupicového cukru do pěny, pak postupně zašlehejte studenou vodu. Přidejte moučnou směs a dobře promíchejte. Těsto je poměrně husté.

Bílky vyšlehejte se zbývající třetinou cukru do pevného sněhu a po částech vmíchejte do těsta. Naplňte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, ke konci můžete teplotu trochu snížit. 

Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a vyklopte na chladicí mřížku. 

Lehká pařížská šlehačka:

250 g smetany ke šlehání 33%

25 g cukru krupice

10 g kvalitního kakaa

+ 100 g smetany k našlehání 33%

Suroviny smíchejte a svařte, stačí pár minut. Promixujte tyčovým mixérem a dejte min. na 12 hodin vychladit. Před zdobením přilijte k vychlazenému základu 100 g smetany a vyšlehejte. Krém je lehký a nadýchaný, na rozdíl od „těžké“ paříže není tak pevný. 

Dokončení dortu

150-200 g smetany ke šlehání min. 33% (použila jsem 35%)

čokoládové dekorace na ozdobu

Korpus položte na tác nebo servírovací talíř, pokud je potřeba, seřízněte do roviny.

Obě smetany (bílou i pařížskou) vyšlehejte do tuha a pomocí zdobícího sáčku nastříkejte na korpus. Já jsem použila hladké trubičky o průměru 9 a 18 mm. (Pařížskou šlehačku pravděpodobně nespotřebujete na tento dort celou, záleží, jak hodně budete zdobit.)

Ozdobte dle fantazie kousky čokolády. Můžete servírovat hned po nazdobení, případně uchovat pár hodin v lednici.  

inspirace z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept

63 Comments

  • Eva
    25. 5. 2016 v 19:27

    Tak ten vypadá krásně, vyzkouším, děkuji za recept. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 5. 2016 v 13:50

      Evo, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Cara C.
    26. 5. 2016 v 10:51

    Ten je nádherný! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 5. 2016 v 13:50

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    26. 5. 2016 v 20:00

    tento dort miluji. kamarádka mi ho pravidelně peče na narozeniny. Že bych se do něj pustila sama?
    O všem? Ovšem!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 5. 2016 v 5:40

      Míšo, určitě se do něj pusťte, je skvělý a hlavně jednoduchý 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 5. 2016 v 21:46

    Ooooo, tak to je teda úžasný harlekýn, Míšo! Nádherně nazdobený, luxusní a elegantní, přitom tak prostý. Napadá mě to staré známé, že v jednoduchosti je krása. Jako holka jsem řadila Harlekýn mezi mé oblíbené, asi kvůli pařížské šlehačce, tu miluji. Ale v posledních letech už si ho nikde nedávám, protože jsem na dobrý, poctivý už nikde nenarazila. Ale je fakt, že upečený je raz dva, takže co mi brání, že:-) Ovšem takhle krásný jako Váš zcela jistě nebude – chválím, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 5. 2016 v 5:42

      Mileno, moc děkuji 🙂 Váš komentář mě vždy moc potěší 🙂 ano, dneska harlekýn už skoro nikde nekoupíte, ale je opravdu hodně jednoduchý, takže směle do něj 🙂

      Odpovědět
    • Vladi
      6. 7. 2022 v 22:50

      Krasny dobry den,chtela bych se zeptat.Nedavno jsem delala,uplne poprve,parizskou slehacku z kvalitni cokolady,pise se vsude,ze se ma cokolada rozpustit ve smetane a uchovat v lednici do druheho dne a teprve pak vyslehat…ALE …v lednici uplne ztvrdla…tpu cokoladou zrejme..neslo to vubec pak vylsehat…prosim..co jsem udelala spatne ? Mam ted pect dceri Harlekyn k narozeninam a po prvni zkusenosti premyslim nad verzi s kakaem,ale chrela bych vedet jak spravne na tu verzi s cokoladou ?
      A dane mnozstvi postaci na formu 24cm ?..budu delat verzi plnenoui uvnitr,dcera to ma tak rada,nemela bych udelat testa dvojnasobne mnozstvi ? .toto je asi na nizky korpus vidte ?
      Moc Vam dekuji 🙂

      Vladi

      Odpovědět
      • Míša Landová
        7. 7. 2022 v 7:40

        U pařížské šlehačky z čokolády závisí na druhu použité hořké čokolády, resp. podílu kakaa, na tučnosti smetany a v neposlední řadě také na poměru čokolády a smetany. Měla jste zřejmě příliš hořkou čokoládu (více než 60%) a pravděpodobně málo smetany. Mrkněte na můj recept na pařížskou šlehačku u příspěvku Čokoládový dort, pokud dodržíte, neměl by být problém. Šlehačka u tohoto receptu je tzv. lehká, jen z kakaa, není příliš vhodná na plněné dorty, protože není tak pevná. Volila bych raději tu z čokolády.

        Odpovědět
  • Unknown
    27. 5. 2016 v 8:06

    Tak tomu říkám umělecké dílo, máte to moc krásně nazdobené, hned mám na to chuť 🙂
    PS blog

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2016 v 8:27

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 2. 2017 v 11:13

    Zdravím. Dostala jsem za úkol udělat dort harlekýn ale potahovaný. Myslíte, že to půjde? Nebude lepší ta verze pařížské šlehačky z čokolády? A napadá vás jak vrstvit korpusy a šlehačky ať to pěkně vypadá a chutná…dík za každou radu.Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2017 v 11:51

      Terezo, zdravím Vás. Myslím, že je velká škoda tak lehký a nadýchaný dort "strkat" pod potahovku 🙂 Nicméně pařížská šlehačka bude určitě lepší z čokolády, je pevnější. Také do bílé šlehačky bych doporučila přidat mascarpone a použít raději tu 40%. Každopádně doporučuji celý dort obmazat máslovým krémem, než dáte potahovku.
      Šlehačky bych na korpus asi dávala zdobícím sáčkem a střídavě, tak aby v každém prokrojení byly obě šlehačky.

      Odpovědět
    • Anonymní
      1. 2. 2017 v 12:06

      Taky si myslím že je to škoda, ale je to na přání k 80tinám, nevymluvila jsem jim to. Maskarpone to spevni že? Cukr nedávat? Jinak moc děkuji za rychlou odpověď. Tereza

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2017 v 12:14

      Ano, díky mascarpone bude šlehačka pevnější a neměla by pustit vodu. Cukr max. tak lžíci krupice, také jen na zpěvnější 🙂 šlehačka by neměla být sladká. Ať se podaří 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 2. 2017 v 11:31

    Ahoj MiLo, další kousek,který se podle Vás chystám upéct:). V podstavě už hledám jen na Vašem blogu:D. Nedávno jsem zkusila čtyřčokoládový dort mamce k narozeninám a ta se rozplývala,že lepší dort v životě neměla:).
    Jen jsem se chtěla zeptat, tyhle šlehačkové "bobany" děláte jen hladkou trezírovací špičkou?
    Děkuji, Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2017 v 12:24

      Zdravím Lucko, tak to mě moc těší, že jsou moje recepty u Vás oblíbené 🙂 děkuji. Ano, harlekýn jsem zdobila hladkou trubičkou, větší průměr, myslím cca 18 mm, ale můžete i jakoukoliv jinou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 9. 2017 v 9:51

    Dobrý den, myslíte, že by místo této pařížské šlehačky šla udělat šlehačka z ledových kaštanů jako u kubánského dortu, hodila by se podle Vás? Na harlekýn jsem vždy používala pařížskou šlehačku z čokolády, ale přijde mi dost těžká, tak chci zkusit něco jiného. Děkuji Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 9. 2017 v 20:27

      Aleno, zdravím Vás, já osobně mám nejradši pařížskou z kombinace čokolády a ledových kastanů či nugatove čokolády 🙂 na druhou stranu tahle jen z kakaa je příjemné jemná a lehká. Takze je to spis na Vas, hodí se urcite všechny 🙂

      Odpovědět
  • Karla
    10. 3. 2018 v 11:52

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může korpus tou lehkou pařížskou šlehačkou i promazat? Pokud ne, tak jaký krém byste použila, přítel má rád tento typ dortu, když jsou uvnitř ještě v krému nakrájené banány, tak mě napadlo, že bych dovnitř použila krém z pařížáku, který tady máte, přijde mi ale zbytečně těžký. Samozřejmě už to bude spíš takový pseudoharlekýn. 🙂 Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2018 v 12:22

      Karlo, ano, klidně můžete i promazat, také někdy tak dělám. S banány je kubánský dort, recept také na blogu, ale tam už je Vámi zmíněná "hutnější" pařížská. Já osobně ji mám radši, ale banán můžete přidat i k tomu to receptu 🙂 nakombinujte si to podle chuti a potřeby 🙂

      Odpovědět
  • Kudrnatý démon
    6. 4. 2018 v 18:31

    Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, kolik porcí tento recept vlastně má? Jako malý, klasicky osm?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2018 v 7:10

      Zdravím, záleží na velikosti jednotlivých porcí 🙂 odhadovala bych 8-10 kousků.

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 8. 2018 v 10:03

    Hezký den 🙂 .. Chtěla jsem se zeptat, když bych chtěla udělat harlekýn, ale s "těžkou" šlehačkou. Mám jen ohřát smetanu a nalít na čokoládu,rozmíchat, promixovat a dát do lednice? Stačí to? A druhý den to vyšlehat? Nebo mám i druhý den přilít trochu šlehačky a vyšlehat to s tím. A světlá šlehačka je jen vyšlehaná šlehačka? … Moc děkuji 🙂 jsem začátečnice a mám za úkol upéct harlekýn tak se raději ptám… Snad můj dotaz pochopíte. Hezký zbytek dne a děkuji, Šárka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 8. 2018 v 20:52

      Šárko, zdravím Vás, ano, přesně jak píšete, těžká paříž je nejlepší ze smetany a kvalitní hořké čokolády. Oba postupy, které zmiňujete jsou možné, záleží pouze na poměru smetany a čokolády. Já někdy přidávám k vychlazenému základu ještě trochu mascarpone, to je pak ideální třeba do pařížského dortu, krém je krásně pevný a hutný. Podobně přidávám trochu mascarpone i do bílé šlehačky, je pak pevnější a lépe se s ní zdobí 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 9. 2018 v 7:10

    Krásný den přeji, mám na Vás dotaz, mohu dort ozdobit den předem a uchovat v lednici do druhého dne? Nespadne šlehačka , nebo nenavlhne moc korpus? Děkuji za odpověď Vlaďka…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2018 v 21:40

      Ano, dort můžete připravit den předem, slehacka by měla vydržet a urcite se korpus nerozmáčí 🙂

      Odpovědět
  • Kristyna
    3. 12. 2018 v 8:59

    Chystám se na svůj první Harlekýn a až tady jsem se dočetla, že by se neměl pokrajovat. Je korpus dostatečně vláčný, aby nebyl výsledek suchý? A kdybych se přesto rozhodla pokrojit – doporučíte navýšit množství krému? Moc díky!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2018 v 10:44

      Kristyno, zdravím, ano, neměl by se prokrajovat, ale já ho také obvykle dělám prokrojený 🙂 přijde mi to tak lepší, takže si ho klidně udělejte podle sebe. Krému je myslím v receptu dost, možná bych navýšila jen množství bílé šlehačky 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 1. 2019 v 15:03

    Nádherný dort 🙂 Je to lahoda i pro oko, díky za inspiraci. Tento víkend jsem pekla dceři k narozeninám tento výborný erecepty.eu/dort-malakov/ dort MALAKOV. Sklidila jsem úspěch, moc nám chutnal. Budu muset zkusit Váš recept na dort Hárlekýn, protože vypadá fantasticky

    Odpovědět
  • Anonymní
    29. 1. 2019 v 19:18

    Moc děkuji za další skvělý recept. Dort jsem dělala tatínkovi k narozeninám a byl vynikající.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2019 v 16:39

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jiřina
    1. 6. 2019 v 9:15

    Krásný den. Skvělý dort a výborný recept. Moc Vám za něj děkuji! V příštím týdnu mě čeká projekt 'Harlekým jako svatební patrový dort' 🙂 Určitě budu dělat těžší verzi šlehačky a do světlé přidám trochu mascarpone. Také budu prokrajovat. Nicméně, měla byste ještě nějaký tip ohledně stability krémů? (Samozřejmě, dortu bude mít výztuže, krém váhu neponese, ale i tak :-)). Jsem nalomená přidat trochu ztužovače šlehačky, abych měla jistotu, že vše vydrží (hlavně, pokud bude teplo, jako například dnes).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 6. 2019 v 7:58

      Jiřino, zdravím, harlekýn je skvělá volba. Pokud přidáte do šlehačky mascarpone, není třeba dalšího ztužovače. Já osobně ztužovače nepoužívám vůbec, přijde mi to zbytečné. Klidně dejte mascarpone více, na chuti to nebude znát a krém bude pevnější. Tak ať se vydaří 🙂

      Odpovědět
    • Jiřina
      2. 6. 2019 v 13:13

      Skvělé, moc díky. Já jsem právě ztužovač nepoužila zatím nikdy, takže jsem z toho byla poněkud na nervy. Jsem ráda, že mascarpone to vyřeší. Krásný den a ještě jednou děkuji!

      Odpovědět
  • Lenka
    25. 10. 2019 v 12:00

    Zkoušela jsem tento dort a korpus musím pochválit, je jednoduchý a nadýchaný a vláčný, krém uvnitř vůbec nechybí. Nahoru jsem jen rozetřela pařížskou šlehačku z vašeho receptu u kubánského dortu (udělala krásný lesklý povrch) a ozdobila normální světlou šlehačkou se ztužovačem. Nemělo to chybu. Moc děkuju!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 18:13

      Děkuji, také mám radši tu paříž z čokolády 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 2. 2020 v 19:37

    Toto je nejlepší recept na harlekýn. Maximálně doporučuji. Chutnal celé rodině více než z cukrárny. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 2. 2020 v 18:34

      Skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Markéta Miksová
    24. 4. 2021 v 17:57

    Dort jsem pekla a je vynikající. Určitě vyzkouším i Vaše jiné recepty. 😉

    Odpovědět
  • Anna
    8. 8. 2021 v 14:16

    Hezký den, krásně nazdobený dort, již jsem jednou dělala na jiném korpusu a všem se moc líbil 😊. Chtěla bych udělat korpus podle vašeho receptu, mohu zdvojnásobit dávku mimo cukru, zdá se mi ho dost na 100g mouky, myslíte že bude úplně stejný, nebo se ingredience na dvojitou dávku korpusu měří jinak? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 8. 2021 v 18:36

      Musíte vzít v úvahu, že je v těstě i velké množství kakaa, které nahrazuje mouku. Množství cukru si můžete nepatrně upravit, ale pokud dáte jen poloviční dávku, nezaručuji výsledek. Cukr tam není jen kvůli chuti, má v těstě i jiné funkce 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    24. 11. 2021 v 10:25

    Mám dotaz 🙂 zkoušela jste šlehačku i do pater dortu???
    Já jen jestli je natolik tuhá že udrží dort a nerozplácne se .. 🙂

    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2021 v 12:18

      Jako náplň do dortu používám těžkou pařížskou připravenou z čokolády.

      Odpovědět
      • Tereza
        25. 11. 2021 v 10:23

        A máte nějaký osvědčený recept? 🙂

        Odpovědět
  • Hana
    22. 2. 2022 v 18:08

    Hezký večer Míšo loni jsem pekla harlekyn podle vašeho receptu a měl velký úspěch.Dekuji za recept. Letos bych ho chtěla upéct znovu,ale prokrojeny.Chtěla jsem se zeptat jestli mám upéct piškot z dvojité dávky. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký večer

    Odpovědět
  • Denisa
    4. 5. 2022 v 19:32

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Maminka si přeje k narozeninám harlekýn dort. Vím, že recepty u Vás jsou jednoduše dokonalé a tento také vypadá krásně. Potíž je v tom, že má raději prokládané krémem (plát korpusu, krém, plát korpusu, krém) já nikdy nedělala tuto lehkou šlehačku, tak mám strach, aby vrstvený dort držel. Myslíte, že je to v pořádku a mohu použit tento recept nebo by bylo lepší použit spíše pařížskou šlehačku těžkou ( z receptu pařížského dortu)?
    Mockrát děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 5. 2022 v 20:18

      Pokud chcete vrstvit, tak bych doporučila raději paříž z čokolády 🙂 bude pevnější a má i lepší trvanlivost 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    7. 5. 2022 v 22:04

    Dobrý den, chystám se na harlekýn tento víkend, a tak přemýšlím, jak na něj.. Líbí se mi vás recept.. Je těsto vyšší? Chtěla bych ho preriznout aspoň na dva kusy.. Aby byl trošku vyšší.. Jen nevím, mezi platy bych chtěla udělat alespoň nějaké ozdoby.. Nechci ho mazat kolem, ale aby šlo vidět, že okraj, jak bude řez, bude ze špičky nějaká ozdoba, jestli mi rozumíte.. Bude šlehačka držet? Bude to moje premiéra.. Jak vysoký korpus bude, zda nemám udělat z dvojité dávky? Mco děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 5. 2022 v 16:14

      Korpus není tak vysoký, aby se dal prokrojit, lepší udělat z větší dávky. Šlehačka je lehká, není moc pevná, na plnění bych doporučila raději těžkou paříž z čokolády.

      Odpovědět
      • Lucie
        9. 5. 2022 v 9:12

        Moc děkuji 😇. V tom případě bude lepší i z větší dávky udělat krém +šlehačku..?

        Odpovědět
        • Lucie
          9. 5. 2022 v 9:16

          Myslíte že bude stačit, když pařížský krém udělám jen z poloviční dávky? Jde mi jen o to, namazat ho mezi platy.. 🙄

          Odpovědět
          • Míša Landová
            11. 5. 2022 v 18:00

            Množství krému se vždy hůře odhaduje, záleží kolik ho dáte a jakou přesně máte představu o dortu 🙂

  • Pavlína
    20. 10. 2022 v 22:17

    Dobrý den, chystám se na Váš recept dort Harlekyn s drobnými obměnami zdobeni. Mám na Vas ale dotaz,zda je možné dát vajíčka vel „M“ a v jakém množství? Jelikož chci dort prokrojit a mam větší formu než uvádíte,budu dělat z dvojité dávky nejspíš. (Vajíčka mám domácí,tak se mi kupovat nechtějí). Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Lucie
    3. 12. 2022 v 21:33

    Zdravím, Míšo. Chata bych vás požádat o radu, téměř vždy mám problém u kakaového korpusu😥Vždy mám nadýchané těsto, než přidám mouku s kakaem. Nedaří se mi pak směs do těsta dostatečně vmíchat. Stále nacházím další nevmísenou mouku s kakaem. Ale čím víc se snažím vše spojit, tím hmota samozřejmě řídne. Naposledy jsem měla korpus tvrdý a s kousky mouky, nedal se ani použít 😯nemáte na to prosím nějaký fígl?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2022 v 7:37

      Mouku i kakao je potřeba prosít přes sítko a vmíchat po částech, ne všechno najednou.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ