Menu
Cukroví

Ořechové pracny

Na první pohled se může zdát, že je tohle cukroví obyčejné a nezajímavé. Možná ano, ale pokud jde o chuť, je skvělé. Křehké, křupavé, s výraznou chutí ořechů, kakaa a lehkým nádechem skořice. Čím jsem starší, tím mám tyhle „suché“ a jednoduché druhy radši, než cokoliv s krémem či polevou 🙂 Navíc jsou pracny opravdu jednoduché 🙂

Na pečení se mi nejvíce osvědčily klasické kovové formičky, které si můžete pořídit v mnoha velikostech i tvarech. Formičky je dobré před prvním pečením vymazat a vysypat, aby šly pracny po upečení dobře vyklepnout. Můžete samozřejmě použít i formičky silikonové, také jsem je kdysi zkusila, ale zůstávám u staré dobré klasiky 🙂

Ořechové pracny (70-80 ks)

Ořechové těsto:

  • 120 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 110 g cukr moučka
  • 10 g Holandského kakaa Dr. Oetker
  • 1 lžička Skořicového cukru Dr. Oetker
  • máslo a polohrubá mouka na formičky

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.

Troubu předehřejte na 180 stupňů (horní/dolní ohřev), kovové formičky před prvním použití vymažte máslem a vysypte moukou.

Z těsta oddělujte malé kousky a vmáčkněte do formiček. Síla těsta musí být tenká, protože během pečení nabydou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut (v závislosti na velikosti formiček).

Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Skladujte v chladu v uzavřené dóze a nechte alespoň 1-2 týdny rozležet.

15 Comments

  • Iveta
    10. 12. 2021 v 9:43

    Konečně recept, který vypadá jedle. Zkouším každý rok nový na pracny a nikdo to nikdy nechce jíst. Kromě slepic samozřejmě. Snad tentokrát to konečně vyjde a budu ho moci péct i příští rok.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2021 v 10:04

      Je to náš rodinný recept, který pečeme už mnoho let, tak snad bude chutnat i Vám.

      Odpovědět
  • Lucie
    10. 12. 2021 v 17:13

    Určitě ho také zkusím, ale chybí mi tam hřebíček, opravdu ho tam nedáváte?

    Odpovědět
  • Alice
    11. 12. 2021 v 8:32

    Dobrý den, u nás pracny milujeme, ale loni jsem dělala jedny a místo másla byly se sádlem, za mě mnohem lepší bohužel recept, jsem si nenapsala a nemůžu najít. Myslíte, že vyměnit v receptu máslo za sádlo by fungovalo stejně? rodinný recept máme podobný, ale také dáváme navíc koření. tak zkusím pro změnu podle vás 🙂

    Odpovědět
    • Iveta
      11. 12. 2021 v 13:14

      Co třeba tyhle:
      https://recepty.chytrazena.cz/pracny-sadlove-s-kakaem-101904.html

      Peču dvoubarevné, nedává se tam koření. V pracnách právě bývá a kvůli tomu hřebíčku to u nás nikdo nechce jíst. V tomto receptu to je. Na netu mi jich vyjelo plno, ale tyhle vypadají nejlépe.

      Odpovědět
    • Iveta
      11. 12. 2021 v 13:22

      Toto je recept, který děláme už roky:
      https://www.labuznik.cz/recept/sadlove-tlapky/
      Máme ho tak z 80-tých let a mi chutná. Ovšem v tlapkách má být koření. Dnes budu zkoušet ty od paní Míši a uvidíme. Snad to bude konečně ono, protože tam není hřebíček.

      Odpovědět
      • Alice
        12. 12. 2021 v 8:46

        děkuji kouknu na to 🙂 ja jich taky nasla spoustu, ale prave tady od Misi vzdy co upecu je vyborne, ale zrovna ty pracny mam radsi se sadlem, tak sem jen myslela jestli by to slo nejak obmenit 😀

        Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 12. 2021 v 18:28

      Ze sádla jsem nikdy nezkoušela 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    16. 12. 2021 v 15:33

    Dobrý den, pracny jsem zkusila a letělo vše do koše. Těsto při zpracování krásné v troubě se vsak nafukovalo a vytekalo a pak zplasklo a propadlo se na par mm tloušťky.
    Vše bylo strašně mastné.
    Nevim, jestli byla chyba na mé straně nebo v receptu. Kazdopadne uz zkouset nebudu…

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2021 v 18:25

      Tak to mě mrzí, že se nepovedly. Chyba v receptu určitě není, je to rodinný recept, který pečeme již desítky let. Je zcela v pořádku, že těsto v troubě lehce nabyde a následně spadne. Pracna je pak tenká, jen kopíruje formičku. Pokud Vám těsto vyteklo, je potřeba ho do formičky dávat méně, jak je uvedeno v receptu. Mastné těsto může být díky mastnějším ořechům nebo jejich nevhodným zpracováním (mixováním).

      Odpovědět
      • Iveta
        19. 12. 2021 v 14:17

        Měla jsem to podobně. Divně to bublalo, mě napadlo, že vlašské ořechy jsou mastnější. Pak to nakonec se zpevnilo, ale i tak jsou to takové křupky tvrdé. Chtělo by to více mouky. Sice mi nevytekly, ale péct už raději znovu nebudu. Ovšem levandulové sušenky jsou dokonalé, peču už třetí, každé s jinou příchutí. Zítra zkusím ještě s růžemi.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          19. 12. 2021 v 19:04

          Pokud jsou tvrdé, jsou zřejmě přepečené, navíc potřebují rozležet, aby změkly.

          Odpovědět
  • Martina
    11. 1. 2022 v 21:45

    Dobrý den, myslíte, že by šel nahradit v receptu cukr medem? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět

Zanechte komentář