Na první pohled se může zdát, že je tohle cukroví obyčejné a nezajímavé. Možná ano, ale pokud jde o chuť, je skvělé. Křehké, křupavé, s výraznou chutí ořechů, kakaa a lehkým nádechem skořice. Čím jsem starší, tím mám tyhle „suché“ a jednoduché druhy radši, než cokoliv s krémem či polevou 🙂 Navíc jsou pracny opravdu jednoduché 🙂
Na pečení se mi nejvíce osvědčily klasické kovové formičky, které si můžete pořídit v mnoha velikostech i tvarech. Formičky je dobré před prvním pečením vymazat a vysypat, aby šly pracny po upečení dobře vyklepnout. Můžete samozřejmě použít i formičky silikonové, také jsem je kdysi zkusila, ale zůstávám u staré dobré klasiky 🙂
Na co si dejte v každém případě pozor, jsou ořechy. Obecně by se ořechy pro další zpracování měly strouhat, nikoliv mixovat. Mixováním se z nich uvolňuje tuk, ořechy jsou pak mastné a ovlivní to konzistenci těsta. V tomto receptu je to docela zásadní 🙂
Ořechové pracny (70-80 ks)
Ořechové těsto:
- 120 g másla
- 90 g hladké mouky
- 80 g STROUHANÝCH (mletých) vlašských ořechů
- 110 g cukr moučka
- 10 g Holandského kakaa Dr. Oetker
- 1 lžička Skořicového cukru Dr. Oetker
- máslo a polohrubá mouka na formičky
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.
Troubu předehřejte na 180 stupňů (horní/dolní ohřev), kovové formičky před prvním použití vymažte máslem a vysypte moukou.
Z těsta oddělujte malé kousky a vmáčkněte do formiček. Síla těsta musí být tenká, protože během pečení nabydou. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut (v závislosti na velikosti formiček).
Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Skladujte v chladu v uzavřené dóze a nechte alespoň 1-2 týdny rozležet.
36 Komentáře
Iveta
10. 12. 2021 v 9:43Konečně recept, který vypadá jedle. Zkouším každý rok nový na pracny a nikdo to nikdy nechce jíst. Kromě slepic samozřejmě. Snad tentokrát to konečně vyjde a budu ho moci péct i příští rok.
Míša Landová
10. 12. 2021 v 10:04Je to náš rodinný recept, který pečeme už mnoho let, tak snad bude chutnat i Vám.
Lucie
10. 12. 2021 v 17:13Určitě ho také zkusím, ale chybí mi tam hřebíček, opravdu ho tam nedáváte?
Míša Landová
10. 12. 2021 v 20:00Nene, nedávám, ale klidně přidejte.
jitka
29. 11. 2024 v 13:15přesně tak, v pracnách musí vonět hřebíček…tak přidám, jinak tyhle vyzkouším.
Alice
11. 12. 2021 v 8:32Dobrý den, u nás pracny milujeme, ale loni jsem dělala jedny a místo másla byly se sádlem, za mě mnohem lepší bohužel recept, jsem si nenapsala a nemůžu najít. Myslíte, že vyměnit v receptu máslo za sádlo by fungovalo stejně? rodinný recept máme podobný, ale také dáváme navíc koření. tak zkusím pro změnu podle vás 🙂
Iveta
11. 12. 2021 v 13:14Co třeba tyhle:
https://recepty.chytrazena.cz/pracny-sadlove-s-kakaem-101904.html
Peču dvoubarevné, nedává se tam koření. V pracnách právě bývá a kvůli tomu hřebíčku to u nás nikdo nechce jíst. V tomto receptu to je. Na netu mi jich vyjelo plno, ale tyhle vypadají nejlépe.
Iveta
11. 12. 2021 v 13:22Toto je recept, který děláme už roky:
https://www.labuznik.cz/recept/sadlove-tlapky/
Máme ho tak z 80-tých let a mi chutná. Ovšem v tlapkách má být koření. Dnes budu zkoušet ty od paní Míši a uvidíme. Snad to bude konečně ono, protože tam není hřebíček.
Alice
12. 12. 2021 v 8:46děkuji kouknu na to 🙂 ja jich taky nasla spoustu, ale prave tady od Misi vzdy co upecu je vyborne, ale zrovna ty pracny mam radsi se sadlem, tak sem jen myslela jestli by to slo nejak obmenit 😀
Míša Landová
11. 12. 2021 v 18:28Ze sádla jsem nikdy nezkoušela 🙂
Markéta
16. 12. 2021 v 15:33Dobrý den, pracny jsem zkusila a letělo vše do koše. Těsto při zpracování krásné v troubě se vsak nafukovalo a vytekalo a pak zplasklo a propadlo se na par mm tloušťky.
Vše bylo strašně mastné.
Nevim, jestli byla chyba na mé straně nebo v receptu. Kazdopadne uz zkouset nebudu…
Míša Landová
16. 12. 2021 v 18:25Tak to mě mrzí, že se nepovedly. Chyba v receptu určitě není, je to rodinný recept, který pečeme již desítky let. Je zcela v pořádku, že těsto v troubě lehce nabyde a následně spadne. Pracna je pak tenká, jen kopíruje formičku. Pokud Vám těsto vyteklo, je potřeba ho do formičky dávat méně, jak je uvedeno v receptu. Mastné těsto může být díky mastnějším ořechům nebo jejich nevhodným zpracováním (mixováním).
Iveta
19. 12. 2021 v 14:17Měla jsem to podobně. Divně to bublalo, mě napadlo, že vlašské ořechy jsou mastnější. Pak to nakonec se zpevnilo, ale i tak jsou to takové křupky tvrdé. Chtělo by to více mouky. Sice mi nevytekly, ale péct už raději znovu nebudu. Ovšem levandulové sušenky jsou dokonalé, peču už třetí, každé s jinou příchutí. Zítra zkusím ještě s růžemi.
Míša Landová
19. 12. 2021 v 19:04Pokud jsou tvrdé, jsou zřejmě přepečené, navíc potřebují rozležet, aby změkly.
Jitka
11. 11. 2022 v 0:46Ted jsem zkousela pect vase pracny a mela jsem uplne stejny problem popsany pekarkami výše. Prijde mi, ze je tam malo mouky. I v porovnani s jinymi recepty na webu. Jinak ale vsechny vase recepty na cukrovi jsou dokonale, pece se mi podle nich vyborne a nedam na ne dopustit.
Míša Landová
11. 11. 2022 v 11:42Tak to mě mrzí, nicméně recept je zcela v pořádku. Je to náš rodinný, který pečeme už více jak 50 let a nikdy s ním nemáme problém. Malé množství mouky je záměrné, aby vynikla chuť ořechů. Neměla jste náhodou ořechy mixované nebo mastnou ořechovou mouku? Ořechy se správně jen melou nebo strouhají, aby se z nich neuvolnil tuk. Také těsta je potřeba dát do formičky jen malé množství. Jak sama píšete, moje recepty fungují a věřte, že bych sem nedala takový, který nemám sama dostatečně vyzkoušený 🙂
Míla
27. 11. 2023 v 10:42Ani já nemám bohužel s tímto receptem dobrou zkušenost, pracny nešly vůbec vyklopit z formiček a jsou takové „gumové“. Je to první recept od paní Míši, který mě zklamal. .
Míša Landová
28. 11. 2023 v 7:44Řekla bych, že problém nebude v receptu, protože tyhle pracny pečeme desítky let. Jen je potřeba přesně dodržet postup včetně surovin.
Kateřina
8. 12. 2023 v 13:56Tak i ja se bohuzel pridavam…
Zkousela jsem 2x a pokaždé stejné…
Testo bublalo, neda se vyklopit a je gumové.
Ovsem ostatni recepty na cukrovi jsou skvelý.
Postup a suroviny jsem presne dodrzela a orechy strouhala, takze nevim, kde je chybička.
Míša Landová
8. 12. 2023 v 14:58Těsta musí být ve formičce opravdu minimální množství. Jinak vyteče, nalepí se na formičku a nejde pak vyklopit. Po vychladnutí jsou krásně křupavé.
Martina
11. 1. 2022 v 21:45Dobrý den, myslíte, že by šel nahradit v receptu cukr medem? Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
12. 1. 2022 v 16:52Obávám se, že v tomto receptu to dost dobře nepůjde.
Pavla
5. 12. 2022 v 22:05Dobrý den Míšo, děkuji za perfektní recept! Letos peču již druhou dávku a pracny jsou opravdu výborné, už po týdnu byly krásně křehké. Mně tedy moc chutnaly i ty křupavé:) Pravdou je, že těsta se musí dát do formiček opravdu málo (pod okraj), protože během pečení se hodně nafoukne. Formičky mám kovové a nikdy jsem je nevymazala. Ani tentokrát naštěstí nebyl problém cukroví vyklopit. Také děkuji za tip ohledně mletí, nikoliv mixování ořechů. Teď už je mi jasné, proč se mi loni některé cukroví s ořechy nepovedlo úplně podle představ.
Míša Landová
6. 12. 2022 v 8:37Pavlo, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 máte pravdu, letos jsem se sama přesvědčila, že formičky není třeba vymazávat 🙂
Jitka
11. 12. 2022 v 10:28Dobrý den, Míšo. Dalo by se prosím použít přírodní kakao?Dost jsem si ho oblíbila,ale nerada bych cukroví pokazila.
Míša Landová
12. 12. 2022 v 8:49Ano, určitě, také ho mám moc ráda 🙂 jen pozor u pracen na ořechy a volte raději české máslo 🙂
Jana
4. 12. 2023 v 22:19Dobrý večer, do těchto pracen jsem se pouštěla díky recenzím se smíšenými pocity. Poměr mouky/ořechů/tuku je opravdu jiný, než jsem zvyklá i já z domova. Během pečení se pracny nafoukly a na povrchu byly opravdu mastné, také už jsem se obávala, že skončí v koši. Ale po dokončení pečení jsou to naprosto skvělé pracny. Dobře jdou vyndat z formiček, vůbec nejsou mastné ani gumové, chuťově jsou výborné. Menší množství mouky a větší množství ořechů tomuto cukroví jenom prospělo. Jdu hned zadělat další várku (testovala jsem raději z polovičního množství).
Děkuji za výborný recept a snad moje zkušenost dodá odvahu i ostatním potencionálním pekařkám pracen.:-)
Já už se budu držet tohoto receptu.
Jana
Míša Landová
5. 12. 2023 v 8:39Milá Jano, moc Vám děkuji za tento komentář 🙂 ani nevíte, jak jsem ráda, že se pracny daří, protože přesně jak píšete, podle komentářů je to tak 50 na 50 a já nechápu, kde mohou lidé dělat chybu, když mi je pečeme už desítky let 🙂
Marcela
7. 12. 2023 v 14:44Dobrý den paní Míšo,
dnes jsem pekla pracny a nevím, kde jsem udělala chybu.Vše podle receptu, těsto odpočívalo přes noc v lednici, krásně vonělo i chutnalo.Formičky vzorně vymazané a vysypané. Jediné, co mě napadá, že moje trouba peče na 180 asi vic než 180.V těstě se během pečení dělaly docela velké bubliny a i když jsem neměla formičky zcela plné, tak těsto přeteklo. Pracny se spíše vydrolily než vykleply z formičky. Je možné, že to je z důvodu prudkého pečení?
Míša Landová
7. 12. 2023 v 16:41Zkuste klidně péct bez vymazání formiček a dávat těsta opravdu velmi malé množství. A pekla jste jen na horní a dolní ohřev? Neměla jste mixované ořechy?
Marcela
7. 12. 2023 v 22:52Děkuji za bleskovou odpověď. Ořechy jsem mlela na mlýnku na strouhanku a dolní/horní ohřev taky byl, tak nevím….
Míša Landová
8. 12. 2023 v 15:00Těsta se musí dávat opravdu minimální množství, tenká vrstva.
Radka
9. 12. 2023 v 8:35Dobrý den, chci vám moc poděkovat za tento recept. Včera jsem upekla a super. Ořechy jsem normálně rozmixovala v robotu, dokonce jsem pekla v silikonové formě a krásně se vše upeklo. Absolutně žádný problém a chuť nejlepší. Takže za mě top a už jiné péct nebudu.
Míša Landová
9. 12. 2023 v 9:30Milá Radko, moc děkuji 🙂
Kristýna
29. 12. 2023 v 16:17Před pečením jsem si radši prošla komentáře k receptu a po jejich přečtení jsem se prostě jen držela Vaší rady, Míšo, dávat těsta do formiček opravdu jen ždibec a naprosto bez problémů. Pracny byly výborné! Moc díky 🙂
Míša Landová
30. 12. 2023 v 13:04Ani nevíte, jakou mám radost 🙂 děkuji.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
3.67