Co by to bylo za Vánoce bez vaječného koňaku? 🙂 Už jako dítě jsem si na něm pochutnávala u babičky, která nám ale připravovala verzi bez alkoholu. Vaječný koňak či likér může mít mnoho podob a existuje na něj celá řada receptů. Soudě podle názvu by měly být základem vejce, tedy spíše žloutky, ale setkáte se i s variantou zcela bez. Otázkou zůstává, jestli i pak je to „vaječňák“ 🙂
V receptu, který jsem si pro vás připravila, jsou žloutky tepelně upravené a můžete likér konzumovat ihned, jakmile se dostatečně vychladí. Nepotřebuje rozležet, nicméně odležení mu vůbec neuškodí, spíše naopak. Sama jsem před lety vyzkoušela i variantu, kdy použijete syrové žloutky a necháte likér odležet týdny až měsíce. Nevěřila jsem tomu, ale likér byl i po roce pořád vynikají 🙂 Ten si ovšem musíte připravit s dostatečným předstihem na rozdíl od tohoto receptu.
V likéru samozřejmě nesmí chybět vanilka, nejlépe ve formě vanilkového lusku. A přidala jsem i další voňavé koření jako je hřebíček, skořice a badyán. Koření nechte klidně louhovat přes noc, výluh pak bude intenzivnější.
Výběr alkoholu, který do likéru zvolíte a stejně tak i jeho množství, nechám zcela na vás. Protože každý máme jiné chuti a sneseme jinou sílu 🙂 Já osobně mám nejradši rum a držím se spíše u té nižší hranice, aby nebyl příliš silný 🙂 Každopádně mějte na paměti, že pouze s kvalitním a dobrým alkoholem bude i výsledek vynikající 🙂
Vaječný likér s vanilkou (ca. 800 ml)
- 200 g kondenzovaného mléka neslazené 7,5%
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 4 žloutky
- 100-120 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk Dr. Oetker
- 1 svitek skořice, 3-4 hřebíčky, 1-2 hvězdičky badyánu
- 200-300 ml (případně více dle chuti) rumu, brandy, koňaku
Mléko a smetanu dejte do rendlíku a pozvolna na mírném ohni zahřívejte.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte semínka. Společně s kořením přidejte vše (lusk i semínka) do mléka se smetanou a přiveďte k varu. Stáhněte z kamen a nechte asi hodinu louhovat (možno i déle, výluh bude intenzivnější).
Následně vyndejte z tekutiny koření i vanilkový lusk, můžete přelít přes sítko, ale semínka vanilky by tam měla zůstat. Mléko se smetanou pak pozvolna opět zahřejte.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a za stálého míchání na ně nalijte teplou smetanu s mlékem. Promíchejte, vlijte zpět do rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až začne směs lehce probublávat (teplota ca. 82-83 stupňů). Stáhněte z kamen, přelijte do studené nádoby a za občasného míchání nechte zchladnout. Směs lehce zhoustne.
Do zchladlé směsi přilijte alkohol a dobře promíchejte. Přelijte do čisté láhve a dejte chladit do lednice. Můžete servírovat ihned po vychlazení. Během skladování a před konzumací láhev protřepejte.
29 Komentáře
Katarína
26. 12. 2021 v 16:20Dobrý den, pani Landová,
v ktorom kroku sa pridava do vajecnaku salco? Čítam, čítam, ale. nikde to v recepte nevidim 🙂
Ďakujem.
Míša Landová
26. 12. 2021 v 16:24Hned v prvním kroku, je to uvedeno v postupu … a není to salko, je to neslazené mléko.
Katarína
26. 12. 2021 v 16:44Ahaaaa, tak už je to jasné 😀 Ďakujem veľmi pekne 🙂
Jana
21. 4. 2022 v 8:47Vajecny likér je výborný.. jen mi chutná nejvíce až po par dnech, kdy necitim kořeni, ale jen vanilku☺️. Kořeni na mě ihned velice výrazné a nechutná to. Ale po par dnech chuť badyanu a hřebíčku zmizí a je to tak lahodné a dokonale vanilkove 😘
Míša Landová
21. 4. 2022 v 15:12Ano, je lepší nechat likér pár dnů rozležet 🙂
Hana
9. 10. 2022 v 16:16Dobrý den, ráda bych se zeptala zda dětská verze je jen bez alkoholu, nebo se do ní místo toho přidává něco jiného? Děkuji
Míša Landová
10. 10. 2022 v 7:36Pokud alkohol vynecháte, bude podle mě likér dost hustý. Zkusila bych přidat kondenzované mléko 🙂
Klára
15. 11. 2022 v 16:48Zdravím, chystám se na něj! Zajímalo by mne, když ho nyní udělám, zda ho můžu na Vánoce darovat ? Jak dlouho v lednici vydrží ? Děkuji. Klára
Míša Landová
16. 11. 2022 v 9:55Já ho obvykle spotřebuji přes svátky, takže nemám vyzkoušeno, jak dlouho vydrží. Nicméně vzhledem ke smetaně a vejcům bych s výrobou raději ještě počkala.
Vendula
28. 11. 2022 v 17:49Dobrý den. Můžu použít zahuštěné neslazené mléko 9%? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
29. 11. 2022 v 10:32Ano, určitě.
Michaela
9. 12. 2022 v 20:35„Sama jsem před lety vyzkoušela i variantu, kdy použijete syrové žloutky a necháte likér odležet týdny až měsíce. Nevěřila jsem tomu, ale likér byl i po roce pořád vynikají 🙂 “
„Já ho obvykle spotřebuji přes svátky, takže nemám vyzkoušeno, jak dlouho vydrží. Nicméně vzhledem ke smetaně a vejcům bych s výrobou raději ještě počkala.“
Dobry den,trochu mne zarazila vase odpoveď na komentar ohledne trvanlivosti. V úvodu tvrdite ze prave tepelnou upravou zloutku vam vydrzi i rok. Dokážete mi popravde odpovedet jak dlouho vydrzi k bezpecne konzumaci?Zkousim poprve a uz mam bohuzel zadelano.Vyjde na dost penez, abych ho potom zbytecne nevylila.Dekuji za odpoved.
Míša Landová
10. 12. 2022 v 18:37Dáváte do souvislosti věty, které spolu vůbec nesouvisí. Na začátku zmiňuji, že jsem kdysi vyzkoušela variantu se syrovými žloutky, tedy úplně jiný recept, než je tento. Naopak u mého receptu je psáno, že se nemusí nechat rozležet a je možné ho konzumovat hned. Moje odpověď v komentáři je tak zcela v pořádku, likér jsme nikdy neskladovala měsíce, takže nedokážu říct, zda bude po tak dlouhé době k bezpečné konzumaci.
Michaela
4. 11. 2023 v 10:55Alkohol je konzervant. Vydrží v klidu měsíc i déle. 🙂
Míša Landová
4. 11. 2023 v 18:03Ano, ale musí ho tam být dostatek 🙂
Alis
11. 12. 2023 v 13:08Dobrý den,
hodil by se do vaječného likéru bílý rum?
lunalinda
12. 12. 2023 v 9:46To jsem už dělala a není to ono. Moc jemné a chybí tomu ta správná chuť i aroma.
Eva
12. 12. 2023 v 10:39Ano, určitě, já ho tak dělám. Nikdy bych do něho nedala tzv. tuzemák.
Míša Landová
13. 12. 2023 v 19:59Za mě má trochu jinou chuť, ale na druhou stranu proč ne 🙂
Barbora
20. 10. 2024 v 12:17Dobrý den. Šel by udělat i ze Salka ? Ale už bych nedávala cukr ? Nemáte vyzkoušené 🙂 děkuji
Míša Landová
20. 10. 2024 v 20:44Vyzkoušené nemám, ale asi by to šlo 🙂
Věra
8. 1. 2024 v 16:59Dobrý den Míšo, chci se zeptat zda se dá do vaječného likéru použít vanilková pasta Dr. Otker místo vanilkového lusku ? Děkzuji za odpověď Věra
Míša Landová
9. 1. 2024 v 9:05Ano, můžete použít i pastu.
Hana
3. 7. 2024 v 13:51Lepší vaječňák jsme nepili, ta chuť z koření je super. Konzistence též a nekondenzované mléko paráda. Díky za recept Míšo.
Míša Landová
4. 7. 2024 v 9:48Rádo se stalo 🙂
Verča
29. 11. 2024 v 22:56Dobrý den, mohu použít i slazené kondenzované mléko? Pak by se asi ubralo cukru. Kolik byste ho tak myslela dát? Děkuji
Míša Landová
30. 11. 2024 v 9:57Teoreticky ano, jen bude mít asi odlišnou chuť. Nedokážu odhadnout kolik ubrat cukru, možná bych nedávala vůbec žádný, ale to bude zase problém svařit se žloutky …
Nikola
8. 12. 2024 v 12:52Dobrý den, mohu se zeptat, čím to je, pokud vaječný likér, jakmile ho dám do chladu, zhoustne až příliš, je netekoucí? Lze ho nějak zachránit? Moc Vám děkuji a krásné svátky!
Míša Landová
8. 12. 2024 v 19:44A dodržela jste přesně suroviny i množství? Likér zhoustne jen lehce, po celou dobu zůstane krásně tekutý. Naředit můžete alkoholem nebo kondenzovaným mlékem, ale bude to mít vliv na chuť.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5