Menu
Ostatní

Vaječný likér s vanilkou

Co by to bylo za Vánoce bez vaječného koňaku? 🙂 Už jako dítě jsem si na něm pochutnávala u babičky, která nám ale připravovala verzi bez alkoholu. Vaječný koňak či likér může mít mnoho podob a existuje na něj celá řada receptů. Soudě podle názvu by měly být základem vejce, tedy spíše žloutky, ale setkáte se i s variantou zcela bez. Otázkou zůstává, jestli i pak je to „vaječňák“ 🙂

V receptu, který jsem si pro vás připravila, jsou žloutky tepelně upravené a můžete likér konzumovat ihned, jakmile se dostatečně vychladí. Nepotřebuje rozležet, nicméně odležení mu vůbec neuškodí, spíše naopak. Sama jsem před lety vyzkoušela i variantu, kdy použijete syrové žloutky a necháte likér odležet týdny až měsíce. Nevěřila jsem tomu, ale likér byl i po roce pořád vynikají 🙂 Ten si ovšem musíte připravit s dostatečným předstihem na rozdíl od tohoto receptu.

V likéru samozřejmě nesmí chybět vanilka, nejlépe ve formě vanilkového lusku. A přidala jsem i další voňavé koření jako je hřebíček, skořice a badyán. Koření nechte klidně louhovat přes noc, výluh pak bude intenzivnější.

Výběr alkoholu, který do likéru zvolíte a stejně tak i jeho množství, nechám zcela na vás. Protože každý máme jiné chuti a sneseme jinou sílu 🙂 Já osobně mám nejradši rum a držím se spíše u té nižší hranice, aby nebyl příliš silný 🙂 Každopádně mějte na paměti, že pouze s kvalitním a dobrým alkoholem bude i výsledek vynikající 🙂

Vaječný likér s vanilkou (ca. 800 ml)

  • 200 g kondenzovaného mléka neslazené 7,5%
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 4 žloutky
  • 100-120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk Dr. Oetker
  • 1 svitek skořice, 3-4 hřebíčky, 1-2 hvězdičky badyánu
  • 200-300 ml (případně více dle chuti) rumu, brandy, koňaku

Mléko a smetanu dejte do rendlíku a pozvolna na mírném ohni zahřívejte.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte semínka. Společně s kořením přidejte vše (lusk i semínka) do mléka se smetanou a přiveďte k varu. Stáhněte z kamen a nechte asi hodinu louhovat (možno i déle, výluh bude intenzivnější). 

Následně vyndejte z tekutiny koření i vanilkový lusk, můžete přelít přes sítko, ale semínka vanilky by tam měla zůstat. Mléko se smetanou pak pozvolna opět zahřejte.

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a za stálého míchání na ně nalijte teplou smetanu s mlékem. Promíchejte, vlijte zpět do rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až začne směs lehce probublávat (teplota ca. 82-83 stupňů). Stáhněte z kamen, přelijte do studené nádoby a za občasného míchání nechte zchladnout. Směs lehce zhoustne.

Do zchladlé směsi přilijte alkohol a dobře promíchejte. Přelijte do čisté láhve a dejte chladit do lednice. Můžete servírovat ihned po vychlazení. Během skladování a před konzumací láhev protřepejte.

3 Comments

  • Katarína
    26. 12. 2021 v 16:20

    Dobrý den, pani Landová,

    v ktorom kroku sa pridava do vajecnaku salco? Čítam, čítam, ale. nikde to v recepte nevidim 🙂
    Ďakujem.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 12. 2021 v 16:24

      Hned v prvním kroku, je to uvedeno v postupu … a není to salko, je to neslazené mléko.

      Odpovědět
  • Katarína
    26. 12. 2021 v 16:44

    Ahaaaa, tak už je to jasné 😀 Ďakujem veľmi pekne 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář