Láska na první pohled
Troufám si říct, že do tohoto dortu se zamilujete už od pohledu. A co teprve až ochutnáte 🙂 Kombinace malin a čokolády je nesmrtelná a asi bych našla jen pár jedinců, kterým nechutná. Základem dortíku je měkoučký kakaový piškot řádně prokapaný čokoládovým likérem Baileys, na něm pak čokoládová pěna a nakonec lehká malinová pěna proložená malinami. Zdobení je čistě na vás, já zvolila trochu rustikální, tedy jen lehce poházené čerstvé maliny a hoblinky z ruby čokolády 🙂
Do dortu ale bez obav použijte maliny mražené. Malinová pěna je zpevněna želatinou a zajistí tak, že maliny zůstanou pěkně pohromadě, nebudou rozmáčené ani rozteklé. Malinové pyré koupíte dnes už hotové (odkaz máte níže v receptu) nebo si ho můžete vyrobit jednoduše doma propasírováním malin.
K sestavení dortu se skvěle hodí pásková fólie, kterou můžete použít samostatně nebo v kombinaci s ráfkem. Pokud ji použijete samostatně, doporučuji dobře utáhnout a kouskem lepenky zajistit, aby zůstala na svém místě. Páskovou fólie se vyrábí v několika výškách, je na opakované použití a koupíte ji na cukrářských eshopech.


Příprava dortu se dá zvládnout v rámci jednoho dne, protože je poměrně malý a jednotlivé vrstvy celkem rychle tuhnou. Vůbec ale ničemu nevadí, pokud si to rozložíte do více dnů. Osobně doporučuji dort před sloupnutím fólie a samotným krájením dát na chvíli do mrazáku. Fólie půjde snadno sloupnout a dort se bude dobře krájet. Před servírováním nechte krátce povolit při pokojové teplotě, čokoládě to vždy prospěje 🙂
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.
RECEPT – Čokoládový dort s malinami (6-8 porcí)
Kakaový korpus
- 2 vejce „M“ (100 g)
- 60 g cukru krupice
- 45 g hladké mouky
- 12 g přírodního kakaa
- 8 g másla
Vejce a cukr společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 °C, následně vyšlehejte do husté pěny. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku s kakaem a rozpuštěné zchladlé máslo.
Těsto nalijte do formy o průměru 18 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní) asi 15 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak opatrně vyřízněte z formy.
Před použitím seřízněte vrchní krustu korpusu (krém lépe přilne) a omotejte kolem páskovou fólii (výška 6 cm) nebo dejte ráfek. Korpus prokapejte čokoládový likérem Baileys.


Čokoládová pěna
- 100 g hořké čokolády 55% (použila jsem Callebaut 811)
- 30 g čokoládového likéru BAILEYS, vol. 15,7%
- 40 g tučného mléka nebo 12% smetany
- 130 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu rozpusťte a po částech zalijte teplým mlékem smíchaným s likérem. Vymíchejte do hladké emulze. Při teplotě kolem 40 stupňů vmíchejte stěrkou šlehačku vyšlehanou do měkkých špiček. Pěnu nalijte na připravený korpus, uhlaďte do roviny a dejte ztuhnout.
Malinová pěna
- 130 g malinového pyré (domácí nebo kupované)
- 130 g smetany ke šlehání 33%
- 4 g (2,5 plátku) želatiny Dr. Oetker
- hrst mražených malin
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout na 30 stupňů a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček.
Na čokoládovou pěnu rozložte mražené maliny a zalijte připravenou malinovou pěnou. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně sloupněte fólii (nebo odřízněte ráfek) a celý dort zasypte čerstvými malinami a čoko hoblinkami.
Pokud máte místo v mrazáku, doporučuji před krájením nechat dort krátce zamrazit. Krájejte nožem nahřátým v horké vodě a po každém řezu si nezapomeňte nůž otřít 🙂




TISK receptu a VIDEO postup
VIDEO postup najdete na mém INSTAGRAMU.
23 Komentáře
Lenka
4. 2. 2025 v 13:38Vypadá skvěle, hned o víkendu se do něho pustím, jen bych chtěla poprosit o radu, o kolik zvýšit množství všeho na dortovou formu 26 cm? Děkuji moc
Míša Landová
5. 2. 2025 v 18:55Na mém blogu najdete tabulku, jak si množství spočítat – Jak si upravit recept na velikost vaší formy 🙂
Lenka
7. 2. 2025 v 9:54vypadá báječně, když použiji jiné pyré např. mangové pyré, předpokládám, že postup je stejný a žádné úskalí mě nečeká :-)? děkuji
Míša Landová
7. 2. 2025 v 12:38Ano, pyré můžete zaměnit, bude se lišit jen chuť.
Petra
7. 2. 2025 v 17:15Pěkný den, MÍŠO,
zkoušela jsem dortík a je úplně boží, chtěla jsem se zeptat, zda by se z dortíku dala použít jen ta malinová pěna s těmi malinami a dát do menších forem na minidortíky, zamrazit a pak polít celé čokoládou? Něco jakou mousse desert? Moc děkuji za Váš názor. Petra
Míša Landová
9. 2. 2025 v 9:31Děkuji 🙂 ano, určitě by to šlo 🙂
Ondrej
8. 2. 2025 v 9:45Dobrý deň,
Rád by som sa Vás opýtal, aké kvety ste použila na záverečné zdobenie (viď. fotky).
Ďakujem za odpoveď!
Váš fanúšik Ondrej (pistáciová roláda s malinovým želé je TOP-ka).
Míša Landová
9. 2. 2025 v 9:33Květy jsou jen jako dekorace kolem dortu, nejsou jedlé, je to sušená hortenzie.
M
9. 2. 2025 v 10:30Dobrý den,
můj dotaz byl po prvním zběžném prohlédnutí receptu stejný jako má Ondra – Co to asi jsou za nádherné květy? Hortenzií jsem si všimla, ale vrtaly mi hlavou ty na dortu. Teprve po důkladném přečtení celého postupu jsem pochopila, že se nejedná o květy, ale hoblinky. Zdobení nenáročné, přesto krásné a milé.
Možná fotky Ondra vnímal stejně, proto jsem si tento svůj postřeh dovolila napsat i ostatním.
Maruška
Míša Landová
9. 2. 2025 v 12:16Maruško, děkuji. Vidíte, to mě nenapadlo, nicméně v receptu je uvedeno, že jsem zdobila čokoládovými hoblinkami 🙂
Kristýna
10. 2. 2025 v 15:05Dobrý den, dortík vypadá skvěle, chci se do něj tento týden pustit. Ale mám dotaz, půjde místo malinového pyré použít pyré z lesního ovoce? Mražené ovoce povařím, rozmixuji a vezmu přes síto? Moc děkuji.
Míša Landová
10. 2. 2025 v 16:26Díky 🙂 ano, malinové pyré můžete nahradit jiným ovocem, přesně jak píšete.
Andrea
11. 2. 2025 v 7:59Dobrý den paní Landová,
opravdu nádherný dort! Jste tak šikovná, skutečně překrásná práce. Moc ráda podle Vašich receptů peču a vlastně už peču moučníky jen podle Vás. 🙂 Jsou prostě úžasné a máte tolik perfektních receptů, které bych chtěla vyzkoušet a je jich tu tolik, že nevím, který upéct a vyzkoušet dříve. 🙂
Paní Landová, chtěla jsem Vás moc moc poprosit, jestli by jste mi prosím napsala, jak si připravit doma z mražených malin, malinové pyré do tohoto receptu. Moc prosím napsala by jste mi poměr surovin? Byla by jste opravdu moc hodná. A prosím přidáváte do malinového pyré cukr při přípravě?
Moc děkuji a přeji krásný den a ať se Vám moc daří.
Míša Landová
11. 2. 2025 v 19:19Milá Andreo, děkuji 🙂 Malinové pyré připravíte jednoduše propasírováním malin. Já obvykle ty mražené lehce zahřeju v rendlíku, můžete přidat lžičku cukru a teplé propasírovat. Množství malin bude určitě potřeba větší, než je množství pyré v receptu. Přesně Vám ale neřeknu, protože to závisí na kvalitě malin a jak moc budete vytrvalá v pasírování 🙂
Lenka
12. 2. 2025 v 9:14Dobrý den, dort jsem upekla s mangovým pyré a byl naprosto luxusní. Všem moc chutnal. Další bude jahodový 🙂 moc děkuji za recepty, podle Vás se peče jedna radost!
Míša Landová
12. 2. 2025 v 16:58Lenko, skvělé, díky 🙂
Tereza
13. 2. 2025 v 18:27Hezký den, Míšo,
tedy tenhle dortík, ten mě potrápil! Nevyběhl mi korpus, spálila jsem čokoládu na pěnu a použila jsem příliš kyselé mražené maliny. Ale nakonec to dopadlo myslím si docela obstojně. Jenom se zeptám v receptu máte uvedena celá vejce ale na Instagramu ve videu píšete bilky to mě trochu zmátlo.
Míša Landová
13. 2. 2025 v 18:48Tak to mě mrzí, platí samozřejmě celá vejce, jak je psané v receptu pod videem i tady na blogu. Chybička se vloudila a zatím si toho nikdo nevšiml 🙂 Pokud korpus nevyběhl, tak nejspíš málo vyšlehaná vejce nebo nešetrně vmíchané sypké suroviny. Na čokoládu pozor, na blogu najdete návod Jak rozpouštět čokoládu.
Lucie
13. 2. 2025 v 19:37Dobrý den, paní Míšo, opět úchvatné😋 Dcera má v neděli narozeniny, vždy peču něco drobného, třeba cupcake, a dort dělám až na rodinnou oslavu. Letos bych určitě nadšeně vyměnila cupcake za tento dort, dcera miluje maliny a čokoládu. Ale bude mít teprve tři, tak se mi tam nehodí(bohužel) ten alkohol. V pěně projde teplem, to by asi šlo🤔 Ale co to prokapání? Prosím, mám vynechat nebo nahradit třeba šťávou?
Míša Landová
13. 2. 2025 v 19:47Děkuji, Lucie. Alkohol na prokapání můžete vynechat nebo prokapat třeba malinovým pyré. Můžete ho nahradit i v pěně, jednoduše tekutou smetanou 🙂
Lucie
13. 2. 2025 v 20:21To my děkujeme, že si díky vám vždy tak pochutnáme. A mě s vašimi recepty děsně baví tvořit🙂 Přeji krásný zbytek večera🙂
Radka
13. 2. 2025 v 20:30Dobrý den, chci se zeptat mohu zaměnit místo tmavé čokolády na bílou ?
Míša Landová
14. 2. 2025 v 8:36Ano, ale musela byste si upravit recept, samotná záměna by nefungovala.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5