Láska na první pohled
Troufám si říct, že do tohoto dortu se zamilujete už od pohledu. A co teprve až ochutnáte 🙂 Kombinace malin a čokolády je nesmrtelná a asi bych našla jen pár jedinců, kterým nechutná. Základem dortíku je měkoučký kakaový piškot řádně prokapaný čokoládovým likérem Baileys, na něm pak čokoládová pěna a nakonec lehká malinová pěna proložená malinami. Zdobení je čistě na vás, já zvolila trochu rustikální, tedy jen lehce poházené čerstvé maliny a hoblinky z ruby čokolády 🙂
Do dortu ale bez obav použijte maliny mražené. Malinová pěna je zpevněna želatinou a zajistí tak, že maliny zůstanou pěkně pohromadě, nebudou rozmáčené ani rozteklé. Malinové pyré koupíte dnes už hotové (odkaz máte níže v receptu) nebo si ho můžete vyrobit jednoduše doma propasírováním malin.
K sestavení dortu se skvěle hodí pásková fólie, kterou můžete použít samostatně nebo v kombinaci s ráfkem. Pokud ji použijete samostatně, doporučuji dobře utáhnout a kouskem lepenky zajistit, aby zůstala na svém místě. Páskovou fólie se vyrábí v několika výškách, je na opakované použití a koupíte ji na cukrářských eshopech.


Příprava dortu se dá zvládnout v rámci jednoho dne, protože je poměrně malý a jednotlivé vrstvy celkem rychle tuhnou. Vůbec ale ničemu nevadí, pokud si to rozložíte do více dnů. Osobně doporučuji dort před sloupnutím fólie a samotným krájením dát na chvíli do mrazáku. Fólie půjde snadno sloupnout a dort se bude dobře krájet. Před servírováním nechte krátce povolit při pokojové teplotě, čokoládě to vždy prospěje 🙂
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.
RECEPT – Čokoládový dort s malinami (6-8 porcí)
Kakaový korpus
- 2 vejce „M“ (100 g)
- 60 g cukru krupice
- 45 g hladké mouky
- 12 g přírodního kakaa
- 8 g másla
Vejce a cukr společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 °C, následně vyšlehejte do husté pěny. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku s kakaem a rozpuštěné zchladlé máslo.
Těsto nalijte do formy o průměru 18 cm vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní) asi 15 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak opatrně vyřízněte z formy.
Před použitím seřízněte vrchní krustu korpusu (krém lépe přilne) a omotejte kolem páskovou fólii (výška 6 cm) nebo dejte ráfek. Korpus prokapejte čokoládový likérem Baileys.


Čokoládová pěna
- 100 g hořké čokolády 55% (použila jsem Callebaut 811)
- 30 g čokoládového likéru BAILEYS, vol. 15,7%
- 40 g tučného mléka nebo 12% smetany
- 130 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu rozpusťte a po částech zalijte teplým mlékem smíchaným s likérem. Vymíchejte do hladké emulze. Při teplotě kolem 40 stupňů vmíchejte stěrkou šlehačku vyšlehanou do měkkých špiček. Pěnu nalijte na připravený korpus, uhlaďte do roviny a dejte ztuhnout.
Malinová pěna
- 130 g malinového pyré (domácí nebo kupované)
- 130 g smetany ke šlehání 33%
- 4 g (2,5 plátku) želatiny Dr. Oetker
- hrst mražených malin
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Pyré zahřejte na ca. 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout na 30 stupňů a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček.
Na čokoládovou pěnu rozložte mražené maliny a zalijte připravenou malinovou pěnou. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí opatrně sloupněte fólii (nebo odřízněte ráfek) a celý dort zasypte čerstvými malinami a čoko hoblinkami.
Pokud máte místo v mrazáku, doporučuji před krájením nechat dort krátce zamrazit. Krájejte nožem nahřátým v horké vodě a po každém řezu si nezapomeňte nůž otřít 🙂




TISK receptu a VIDEO postup
VIDEO postup najdete na mém INSTAGRAMU.
36 Komentáře
Lenka
4. 2. 2025 v 13:38Vypadá skvěle, hned o víkendu se do něho pustím, jen bych chtěla poprosit o radu, o kolik zvýšit množství všeho na dortovou formu 26 cm? Děkuji moc
Míša Landová
5. 2. 2025 v 18:55Na mém blogu najdete tabulku, jak si množství spočítat – Jak si upravit recept na velikost vaší formy 🙂
Lenka
7. 2. 2025 v 9:54vypadá báječně, když použiji jiné pyré např. mangové pyré, předpokládám, že postup je stejný a žádné úskalí mě nečeká :-)? děkuji
Míša Landová
7. 2. 2025 v 12:38Ano, pyré můžete zaměnit, bude se lišit jen chuť.
Petra
7. 2. 2025 v 17:15Pěkný den, MÍŠO,
zkoušela jsem dortík a je úplně boží, chtěla jsem se zeptat, zda by se z dortíku dala použít jen ta malinová pěna s těmi malinami a dát do menších forem na minidortíky, zamrazit a pak polít celé čokoládou? Něco jakou mousse desert? Moc děkuji za Váš názor. Petra
Míša Landová
9. 2. 2025 v 9:31Děkuji 🙂 ano, určitě by to šlo 🙂
Ondrej
8. 2. 2025 v 9:45Dobrý deň,
Rád by som sa Vás opýtal, aké kvety ste použila na záverečné zdobenie (viď. fotky).
Ďakujem za odpoveď!
Váš fanúšik Ondrej (pistáciová roláda s malinovým želé je TOP-ka).
Míša Landová
9. 2. 2025 v 9:33Květy jsou jen jako dekorace kolem dortu, nejsou jedlé, je to sušená hortenzie.
M
9. 2. 2025 v 10:30Dobrý den,
můj dotaz byl po prvním zběžném prohlédnutí receptu stejný jako má Ondra – Co to asi jsou za nádherné květy? Hortenzií jsem si všimla, ale vrtaly mi hlavou ty na dortu. Teprve po důkladném přečtení celého postupu jsem pochopila, že se nejedná o květy, ale hoblinky. Zdobení nenáročné, přesto krásné a milé.
Možná fotky Ondra vnímal stejně, proto jsem si tento svůj postřeh dovolila napsat i ostatním.
Maruška
Míša Landová
9. 2. 2025 v 12:16Maruško, děkuji. Vidíte, to mě nenapadlo, nicméně v receptu je uvedeno, že jsem zdobila čokoládovými hoblinkami 🙂
Kristýna
10. 2. 2025 v 15:05Dobrý den, dortík vypadá skvěle, chci se do něj tento týden pustit. Ale mám dotaz, půjde místo malinového pyré použít pyré z lesního ovoce? Mražené ovoce povařím, rozmixuji a vezmu přes síto? Moc děkuji.
Míša Landová
10. 2. 2025 v 16:26Díky 🙂 ano, malinové pyré můžete nahradit jiným ovocem, přesně jak píšete.
Andrea
11. 2. 2025 v 7:59Dobrý den paní Landová,
opravdu nádherný dort! Jste tak šikovná, skutečně překrásná práce. Moc ráda podle Vašich receptů peču a vlastně už peču moučníky jen podle Vás. 🙂 Jsou prostě úžasné a máte tolik perfektních receptů, které bych chtěla vyzkoušet a je jich tu tolik, že nevím, který upéct a vyzkoušet dříve. 🙂
Paní Landová, chtěla jsem Vás moc moc poprosit, jestli by jste mi prosím napsala, jak si připravit doma z mražených malin, malinové pyré do tohoto receptu. Moc prosím napsala by jste mi poměr surovin? Byla by jste opravdu moc hodná. A prosím přidáváte do malinového pyré cukr při přípravě?
Moc děkuji a přeji krásný den a ať se Vám moc daří.
Míša Landová
11. 2. 2025 v 19:19Milá Andreo, děkuji 🙂 Malinové pyré připravíte jednoduše propasírováním malin. Já obvykle ty mražené lehce zahřeju v rendlíku, můžete přidat lžičku cukru a teplé propasírovat. Množství malin bude určitě potřeba větší, než je množství pyré v receptu. Přesně Vám ale neřeknu, protože to závisí na kvalitě malin a jak moc budete vytrvalá v pasírování 🙂
Lenka
12. 2. 2025 v 9:14Dobrý den, dort jsem upekla s mangovým pyré a byl naprosto luxusní. Všem moc chutnal. Další bude jahodový 🙂 moc děkuji za recepty, podle Vás se peče jedna radost!
Míša Landová
12. 2. 2025 v 16:58Lenko, skvělé, díky 🙂
Tereza
13. 2. 2025 v 18:27Hezký den, Míšo,
tedy tenhle dortík, ten mě potrápil! Nevyběhl mi korpus, spálila jsem čokoládu na pěnu a použila jsem příliš kyselé mražené maliny. Ale nakonec to dopadlo myslím si docela obstojně. Jenom se zeptám v receptu máte uvedena celá vejce ale na Instagramu ve videu píšete bilky to mě trochu zmátlo.
Míša Landová
13. 2. 2025 v 18:48Tak to mě mrzí, platí samozřejmě celá vejce, jak je psané v receptu pod videem i tady na blogu. Chybička se vloudila a zatím si toho nikdo nevšiml 🙂 Pokud korpus nevyběhl, tak nejspíš málo vyšlehaná vejce nebo nešetrně vmíchané sypké suroviny. Na čokoládu pozor, na blogu najdete návod Jak rozpouštět čokoládu.
Lucie
13. 2. 2025 v 19:37Dobrý den, paní Míšo, opět úchvatné😋 Dcera má v neděli narozeniny, vždy peču něco drobného, třeba cupcake, a dort dělám až na rodinnou oslavu. Letos bych určitě nadšeně vyměnila cupcake za tento dort, dcera miluje maliny a čokoládu. Ale bude mít teprve tři, tak se mi tam nehodí(bohužel) ten alkohol. V pěně projde teplem, to by asi šlo🤔 Ale co to prokapání? Prosím, mám vynechat nebo nahradit třeba šťávou?
Míša Landová
13. 2. 2025 v 19:47Děkuji, Lucie. Alkohol na prokapání můžete vynechat nebo prokapat třeba malinovým pyré. Můžete ho nahradit i v pěně, jednoduše tekutou smetanou 🙂
Lucie
13. 2. 2025 v 20:21To my děkujeme, že si díky vám vždy tak pochutnáme. A mě s vašimi recepty děsně baví tvořit🙂 Přeji krásný zbytek večera🙂
Lucie
10. 3. 2025 v 15:32Opět dobrý den, jsem nekonečná studnice dotazů😁 Moc prosím, v kokosových laskonkách z knihy je rýžový škrob, vůbec jsem si ho předtím nevšimla🙈 chtěla bych dnes plnit, už ho neseženu, mohu dát jiný škrob?
Míša Landová
11. 3. 2025 v 8:58Můžete použít kukuřičný 🙂
Radka
13. 2. 2025 v 20:30Dobrý den, chci se zeptat mohu zaměnit místo tmavé čokolády na bílou ?
Míša Landová
14. 2. 2025 v 8:36Ano, ale musela byste si upravit recept, samotná záměna by nefungovala.
Jana
17. 2. 2025 v 20:36Dobry den Miso,
dekuji za recept na skvělý dortík! Krasne zafungoval k Valentynu. Kvituji relativní snadnost, no a pokud bude jeste někdo peci, tak doporučuji dodržet teploty pro praci s čokoládou. Navzdory veškeré péči se mi trochu srazila, mrška. 😁 Ale zachráněno.
Míša Landová
20. 2. 2025 v 10:00Jano, moc děkuji za krásnou zpětnou vazbu 🙂
Jana
21. 2. 2025 v 22:31Dobrý den, Míšo. Dort je opravdu úžasný. Udělala jsem větší velikost, i tak byl za den s prominutím sežrán. Jak už tu psalo mnoho žen přede mnou, Vaše recepty jsou skvělé!
Míša Landová
22. 2. 2025 v 10:26Jano, moc děkuji 🙂
Martina
19. 3. 2025 v 20:54Dobrý den, Míšo, strašně rada peču podle Vašich receptu. Dorty k narozeninám pro celou rodinu mají vždy obrovský úspěch. Už se těším, až mamce k narozeninám upeču tuto novinku. Jen jsem se chtěla zeptat, když bych chtěla dělat ozdoby z ruby čokolády (klasika do formiček), jak ji mám temperovat? Všude je návod na hořkou, bílou a mléčnou, ale nikde jsem nenašla, při jaké teplotě temperovat ruby? Bude to temperovani, kdy část čokolády zahřeji a přidám tam zbytek. Popřípadě, které z těch běžných čokolád se ruby co nejvíce podobá, ze bych to udělala na stejnou teplotu? Moc dekuji za odpověď.
Míša Landová
20. 3. 2025 v 10:35Ano, i Ruby čokoládu je potřeba vytemperovat. Pokud máte originál od Callebaut, na obalu je temperační křivka, kde jsou teploty uvedeny. Případně to bude mít výrobce i na svých stránkách. Bude to podobné jako u bílé čokolády.
Martina
20. 3. 2025 v 13:46Ano, mám Callebaut. Té křivky jsem si vůbec nevšimla, jsem zase chytřejší😀. Děkuji
Lenka
4. 5. 2025 v 16:18Dobrý den, Míšo, díky za další krásný recept. Chtěla bych upéct tento dort na dětskou oslavu, pokud bych chtěla vynechat Baileys v pěně, tak mám zaměnit 1:1 za smetanu ke šlehání? Nebo přidat čokoládu? Moc děkuji, krásnou neděli 🙂
Míša Landová
4. 5. 2025 v 20:50Lenko, nahraďte Baileys smetanou.
Anet
27. 6. 2025 v 15:40Zdravím Míšo, zrovna se snažím upéct tento dort a nějak jsem se hodně sekla a nejde mi udělat korpus. Tak jsem si nainstalovala instagram, abych koukla na recept, ale nemůžu ho najít. Je tam nebo jsem jenom slepá? Moc děkuji, Anet
Míša Landová
1. 7. 2025 v 7:22Milá Anet, asi dost dobře nechápu Váš dotaz. Všechny recepty jsou na blogu, v žádném programu 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5