Menu
Cheesecaky

Mini cheesecakes s ovocnou šlehačkou

Dortíčky nejen pro zamilované

Malé cheesecaky pečené ve formě na muffiny z mého blogu už znáte. Dají se připravit v různých obměnách, příchutích a pokud je trochu přizdobíte, vypadají velmi lákavě. Jejich příprava a hlavně pečení je na rozdíl od velkého cheesecaku poměrně rychlá a troufám si říct, že je zvládnou připravit i méně zdatní jedinci. Takže pokud chcete pánové překvapit na Valentýna své protějšky, směle do toho 🙂

Základem je sušenková vrstva, zalitá vysokou dávkou sýrové náplně. Zapomeňte na tvaroh a sáhněte po čerstvém sýru. Většina řetězců ho prodává pod názvem „cream cheese“ pod svou privátní značkou, ale použít můžete třeba Lučinu, Palouček nebo originál Philadelphii. Jen prosím nebrat nízkotučné varianty 🙂

Na dekoraci vychladlých dortíků jsem použila ovocnou šlehačku, která je jednodušší, než si myslíte. Stačí vyšlehat smetanu a ke konci k ní přišlehat nějakou fakt dobrou (ideálně domácí) marmeládu. Množství je na vás, čím více jí dáte, chuť bude více ovocná a barva šlehačky výraznější po ovoci. Já miluju višně, takže volba byla jasná. Jen bych doporučila použít marmeládu bez kousků nebo ji propasírovat. Na chuti by to nevadilo, ale kousky vám pak budou ucpávat zdobící špičku 🙂

Formu na muffiny můžete použít klasickou kovovou i silikonovou. Obě doporučuji vyložit papírovými košíčky. Pozor, velikost forem i košíčků se může v závislosti na výrobci nepatrně lišit. Já používám košíčky o průměru dna 5 cm s minimální výškou 3 cm. Skvělé mají třeba na LKstore nebo v DM drogerii.

RECEPT – Mini cheesecakes s ovocnou šlehačkou (12 ks)

Sušenkový základ

  • 100 g sušenek typu Bebe rodinné
  • 60 g rozpuštěného másla

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky (průměr dna 5 cm, výška 3 cm) a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí menší skleničky nebo lžíce směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Než si připravíte náplň, dejte do lednice.

Sýrová náplň

  • 450 g čerstvého sýra (cream cheese)
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce „M“
  • 120 g zakysané smetany 16%
  • 1 lžíce Vanilkové pasty Dr. Oetker

Sýr a cukr dobře promíchejte, pak přidejte po jednom vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkovou pastu. Náplň rozdělte rovnoměrně do všech 12 košíčků, formou lehce poklepejte. Pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 20 minut. Středy dortíků nemusí být úplně pevné.

Nechte ve formě zcela vychladnout (klidně i přes noc v lednici), pak opatrně vyjměte z formy.

Ovocná šlehačka

  • 200 ml smetany ke šlehání 40%
  • oblíbená marmeláda (višeň, malina, jahoda)
  • čerstvé maliny, borůvky
  • čokoládová srdíčka a cukrové dekorace Dr. Oetker

Smetanu pozvolna vyšlehejte, ke konci přidejte po částech marmeládu. Množství dle chuti. Pomocí sáčku a zdobicí špičky (použila jsem Wilton 1M) nastříkejte na vychladlé dortíky a ozdobte ovocem a dekoracemi.

TISK receptu a VIDEO postup

VIDEO postup k receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

12 Komentáře

  • Monika
    11. 2. 2025 v 20:59

    Dobrý den,
    ráda bych je zkusila upéct. Vydrží ochucená šlehačka pevná do druhého dne? Nebo raději přidat želatinu? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 2. 2025 v 16:57

      Pokud použijete 40% smetanu, tak vydrží úplně bez problému. Marmeláda ji ještě navíc zpevní, želatina je naprosto zbytečná.

      Odpovědět
  • Ela
    12. 2. 2025 v 6:35

    Milá Míšo, mohu něčím nahradit vanilkovou pastu? Extraktem? Díky za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 2. 2025 v 16:57

      Ano, vanilku můžete použít v jakékoliv podobě – cukr, extrakt, lusk nebo i mletá vanilka 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    12. 2. 2025 v 14:29

    Vypadá to úplně luxusně, jako všechny vaše recepty. Už několikrát jsem podle vás pekla a vždy se mi povedlo a moc chutnalo ❤️ Nepřemýšlela jste prosím někdy nad zpracováním receptu na Snickers dort? S karamelem, arašídy, mascarpone a tmavým piskotem.. Moc ráda bych ho podle vás chtěla zkusit upéct, protože jsme jednou měli v restauraci a byl vynikající.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 2. 2025 v 16:58

      Snickers zní dobře, sama mám tuto kombinaci ráda. Zkusím se zamyslet, ale určitě to bude bez mascarpone 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    13. 2. 2025 v 11:58

    krásný den Míšo… právě se mi ty potvůrky chladi… chtěla jsem jeden zkusit ( jsem nevydržela) krásně ztuhly, chuť mňam, ale košíček promočeny zkrz na zkrz…a to si troufnu říct, že jsem měla kvalitní…tak nevim co se stalo… sušenky byly přesně z receptu.. teď moc nevim jak to servirovat.. či to sundat ( jde to krásně) nebo nahradit nový košíček,.ale to už nevypadá kompaktně… udělala jsem obří várku, protože jsem pekla pro sousedy jako mňaminu na Valentýna 😂 + jsem místo ovocné šlehačky udělala ovocnou šlehanou ganage… vše je top jen mě prdí ty košíčky 😂😂😂😂 achjo

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2025 v 18:42

      Na mini cheescakes používám primárně bílé košíčky od firmy wimex a nikdy se mi nerozmáčí. Napadá mě jedině, delší skladování, tím zvlhnou. Případně zda jste nepoužila tvaroh místo sýra? Asi bych servírovala bez košíčků …

      Odpovědět
      • Lucie
        16. 2. 2025 v 17:25

        děkuji za odpověď. Dělala jsem ze sýra.. osvědčil se mi z kauflandu..tvaroh ani mascarpone bych nikdy nepoužila 😂 neboj te 😂 asi to byly vážně nekvalitní košíčky 😂 vyřešila jsem to tak, že jsem košíčky sundala a udělala jsem „sukýnky“ z červených košíčků ( ustřihla jsem je do jedné třetiny) vypadalo to hezky a hlavně si všichni náramně pochutnali. Děkuji 🌹🌹

        Odpovědět
  • Tereza
    13. 2. 2025 v 18:19

    Hezký den, Míšo,
    poprvé jsem dělala pečenou variantu, ta chuť, konzistence, všechno nemá to vůbec chybu. Ani bych tam nemusela mít tu šlehačku zblajzla bych to jen tak samotné. 😁 Malinko mě potrápila konzistence, čekala jsem nějakou krustičku nebo nějaký znak že je pečeno, ale ani po 25 minutách to nebylo tuhé. Nicméně po vychladnutí a stuhnuti v lednici to funguje skvěle. Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2025 v 18:45

      Také mám radši pečené cheesecaky a vždy ze sýra 🙂 ono to není po upečení tuhé, píšu v receptu, ztuhne to až chladnutím 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ