Makronka nebo dortík
Makronky miluju ve všech jejich podobách, takže bylo naprosto přirozené, že jsem si „musela“ pořídit i tuhle formu na dortíky ve tvaru makronek. A to i přesto, že tyhle silikony, respektive zákusky z nich, moc nemusím 🙂 Tahle forma je ale trochu odlišná, dortík se sestaví ze třech částí, přesně jako makronka. Na přípravu z mého pohledu jednodušší, navíc otvory jsou poměrně nízké, takže to nebude jen samá pěna 🙂
Výrobcem formy (Macaron 110 ml) je Silikomart a v originál balení najdete formu na skořápky, tedy půlky makronek, a formu na středové vklady, které vypadají v dortíku jako náplň. Jako bonus tam jsou i plastové podtácky, na kterých můžete dortíky servírovat. Z formy sestavíte čtyři makronkové dortíky, což můžete být pro někoho málo, ale já to vnímám jako výhodu. Proto jsem i recept připravila přesně na čtyři dortíky. Jediným zbytkem by tak měly být odkrojky korpusu 🙂
Příprava se dá zvládnout během jednoho dne, nicméně pak bude potřeba čas nechat dortíky dostatečně zamrazit. Na druhou stranu jejich dokončení už je velmi snadné a rychlé. Půlky makronek se jen nastříkají velvet sprejem a společně s vkladem poskládají na sebe. Vzhledem k nízké výšce jednotlivých komponentů poměrně rychle v lednici povolí a dají se servírovat. Musím říct, že mě forma a hlavně výsledek z ní nadchl a už mám v hlavě další chuťovou kombinaci.


Tipy na práci s Velvet sprejem
- Sprej ponořte před použitím do teplé vody a nechte chvilku odstát, bude se pak lépe aplikovat.
- Dortíky si rozložte na tác či podložku vyloženou pečicím papírem nebo fólií.
- Tác i s dortíky vložte do vyšší krabice a stříkejte v ní. Nebude tak mít kakaové máslo po celé kuchyni 🙂
- Další možností je do středu dortíku zapíchnout špejli či párátko, za kterou pak dortík uchopíte a snadno na něj nanesete sprej. Opět doporučuji v krabici.
- Ihned po nástřiku přendejte dortíky pomocí párátka, špejle či paletky na finální podložku nebo tácek a nechte pozvolna rozmrazit v lednici.
- Velvet sprej pořídíte na cukrářských eshopech. Můj oblíbený je od firmy Martellato (vlevo), který není nutné vrstvit a oproti levnějším variantám má dokonalou žádoucí texturu. Novinkou jsou teď i spreje firmy Silikomart Natural s přírodními barvami (vpravo).
- V závislosti na velikosti vám sprej vydrží na několik dortů či větší množství zákusků.


RECEPT na Kokosové dortíky s mangem a marakujou (4 ks)
Mandlový Dacquoise
- 55 g bílků
- 30 g cukru krupice
- 35 g mandlové mouky (mletých mandlí)
- 25 g moučkového cukru
- 7 g hladké mouky
Bílky vyšlehejte s cukrem krupice do pevného sněhu. Stěrkou pak vmíchejte mleté mandle, prosátý moučkový cukr a mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený podložkou nebo papírem do velikosti asi 20×20 cm a lehce poprašte přes sítko moučkovým cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 7-8 minut, až je těsto do zlatova. Nechte vychladnout.
Já mám na fotografii korpus z větší dávky než je tady v receptu, proto je křupavá vrstva pouze na části 🙂
Křupavá vrstva
- 30 g křupavé vafličky (feuilleitine)
- 30 g bílé čokolády 30-32% (Belcolade, Callebaut Velvet)
- 30 g mandlové nebo kokosové pasty 100%
Čokoládu rozpusťte (tady se dočteš jak), vmíchejte pastu a nakonec drcené vafličky. Dobře promíchejte a rozetřete v tenké vrstvě na část korpusu. Nejlépe to jde vidličkou, jen tak bude vrstva opravdu tenká. Dejte do lednice ztuhnout.
Následně vykrojte z korpusu kolečka o průměru nepatrně menším, než je velikost použité formy. V tomto případě tedy ideálně průměr 5-5,5 cm.


Kokosová pěna
- 80 g bílé čokolády 30-32% (Belcolade, Callebaut Velvet)
- 30 g kokosové pasty 100%
- 45 g kokosového mléka (nebo normálního tučného)
- 80 g smetany ke šlehání 33%
- 2 g plátkové želatiny Dr. Oetker nebo Ewald
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte.
Mléko zahřejte, přidejte změklou a vymačkanou želatinu, promíchejte a nalijte po částech na rozpuštěnou čokoládu. Promíchejte a přidejte kokosovou pastu. Tu je dobré předem nechat trochu povolit v mikrovlnce, protože bývá dost tuhá. Pokud byste připravovali pěnu ve větším množství, v tomto kroku vše promixujte tyčovým mixérem.
Smetanu vyšlehejte do polotuha a vmíchejte do čokoládové směsi (teplota 30-35 stupňů). Pomocí sáčku naplňte pěnou otvory v silikonové formě (trochu pod okraj) a nahoře uzavřete vykrojeným kolečkem korpusu s křupavou vrstvou, která směřuje dovnitř dortíku. Dejte do mrazáku ztuhnout min. na 24 hodin (možno mrazit samozřejmě i déle).
TIP – Silikonové formy si před plněním položte na pevný tácek či podložku, abyste je pak snadno přenesli do mrazáku.
Mango-marakujový želé vklad
- 80 g ovocného pyré (mix mango a marakuja)
- 20 g cukru krupice
- 2 g pektinu NH
Pyré zahřejte na teplotu zhruba 40 stupňů a vmíchejte pektin smíchaný s cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu, minutku povařte, a ihned rozlijte do čtyř otvorů ve formě na vklady. Dejte zamrazit.


Dokončení
- velvet sprej (použila jsem Martellato bílá čokoláda)
- plátky kokosu na ozdobu
Dostatečně zamražené dortíky (půlky makronek) vyloupněte z formy a poskládejte na pečicí papír. Nastříkejte po celé ploše velvet sprejem a pomocí párátka nebo paletky přeneste polovinu dortíků na připravené podtácky (nastříkanou stranou dolů). Nahoře si přečtete tipy jak na velvet nástřik 🙂
Z formy vyloupněte středové vklady (náplně) a položte na dortíky na táckách. Na ně pak položte druhou polovinu dortíků. Nechte v lednici povolit (obvykle stačí 2-3 hodiny) a můžete servírovat. Dortíky samozřejmě můžete dokončit i den před servírováním.

6 Komentáře
Milada
16. 2. 2025 v 17:22Paní Míšo, recept mě moc zaujal, ale mám dotaz: náplň v silikonové formě se má uzavřít vykrojeným kolečkem s křupavou vrstvou. To kolečko se umístí křupavou vrstvou dospod (na náplň ve formě) nebo křupavou vrstvou nahoru?
Možná hloupý dotaz, ale pro mě podstatný… Děkuji.
Míša Landová
17. 2. 2025 v 9:14Naopak, celkem vhodný dotaz 🙂 kolečko dáváme do formy křupavou vrstvou dolů na náplň. Do postupu raději doplním 🙂
Lenka
17. 2. 2025 v 12:20vypadají nádherně 🙂 forma jak jinak nedostupná, jako když byly v kurzu špičky. Ale nevadí, u nás moc kokos nejede, takže věřím, že než bude forma sehnatelná, bude i jiná příchuť 🙂 Máte opravdu skvělé a neotřelé nápady. Vždy se těším na další recept. Děkuji za Vaši práci a sdílení.
Míša Landová
20. 2. 2025 v 9:58Děkuji. Myslím, že tato forma nebude takový hit jako špičky a jestli se nepletu, tak už je zase skladem 🙂
Daniela
25. 2. 2025 v 21:40Dobrý den Míšo,
recept vypadá úžasně, přesně něco takového jsem hledala. Minulý týden jsem pekla dort mango-marakuja-kokos a ta kombinace je prostě boží! Určitě ho vyzkouším 😊 Jen se chci zeptat, dalo by se do kokosové pěny přidat Malibu, nebo by ten alkohol mohl dělat nějakou neplechu? 😁 předem děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
26. 2. 2025 v 9:44Záleží na množství, větší by ovlivnilo ztuhnutí. Ale můžete likérem prokapat korpus pro intenzivnější chuť.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5