Menu
Mini dortíky

Čokoládové dortíčky v marcipánu

Velikonoce nijak zvlášť neprožívám, takže rozhodně nečekejte recept na beránka nebo mazanec. Tak trochu jsem zvažovala jidáše, ale protože rodina o ně neprojevila sebemenší zájem, nakonec jsem od nich upustila. Nicméně i tak jsou Velikonoce skvělá příležitost upéct něco sladkého a třeba i svátečního 🙂

Já jsem vybrala pro tuhle příležitost malé čokoládové dortíky zabalené do marcipánu a polité čokoládovou polevou. Opět jsem zvolila svou oblíbenou metodu, kdy se dortíky sestavují v silikonové formě vzhůru nohama a nechávají zamrazit. Vykouzlíte tak poměrně jednoduše luxusní mini dortíky. Tentokrát je postup ještě jednodušší, než třeba upistáciových dortíků s malinami. Nepoužila jsem želatinu a poleva je jen „obyčejná“ ganache. Jako základ dortíků jsem použila kousky oříškového korpusu, ale dobře bude ladit i čokoládový nebo vanilkový. 

Dortíky jsou na první dojem díky marcipánu trochu sladší, ale čokoládový krém i poleva to vyrovnají. Samozřejmě za předpokladu, že použijete kvalitní čokoládu s min. podílem kakaa 50%. Já jsem pro krém i polevu použila čokoládu 55%. 

Na dortíky je ideální silikonová forma ve tvaru polokoulí, ale dobře to půjde i ve formě na muffinky. Pokud použijete plechovou, vyložte nejdříve jednotlivé otvory potravinářskou folii, aby šly dortíky dobře vyndat.

Níže uvedené množství je na 6 dortíků ve tvaru polokoulí, klidně ale můžete udělat z dvojité dávky. Den předem je dobré připravit čokoládový krém, který tvoří největší část dortíku.

Čokoládový krém:

200 ml smetany ke šlehání 33%

80 g čokolády min. 50%

Smetanu zahřejeme v rendlíku a přisypeme na kousky nasekanou čokoládu. Já používám malé čokoládové pecky, které můžete použít rovnou. Za stálého míchání na mírném ohni přivedeme směs k varu a odstavíme. Pomocí tyčového mixéru vymixujeme ještě horkou směs do hladka. Přelijeme do misky a necháme vychladnout. Pak zakryjeme folií a dáme přes noc do lednice. 

K sestavení 6 mini dortíků budete potřebovat:

150 – 200 g marcipánu

vychlazený čokoládový krém

6 koleček dortového korpusu, případně větších makronek, kulatých sušenek ….

silikonovou formu 

Marcipán rozválejte a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrojte 6 koleček. Kolečko by mělo být větší, než průměr polokoule, tak aby ji celou zaplnilo. Opatrně vyplňte marcipánem každou polokouli. Na začátku je dobré si silikonovou formu položit na tácek, lépe se pak s ní bude manipulovat, až bude naplněná.

Čokoládový krém vyšlehejte, raději pomalu a opatrně, aby se krém nepřešlehal. Krémem naplňte polokoule, kousek pod okraj a přiklopte kolečkem dortového korpusu. Přikryjte folií nebo alobalem a dejte alespoň na dvě hodiny do mrazáku, ale klidně i na několik dní. 

Čokoládová poleva:

100 g čokolády min. 50%

100 g smetany ke šlehání min. 33%

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Pomocí stěrky vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte směs vychladnout, zároveň by měla i lehce zhoustnout. Dortíky vyndejte z mrazáku, vyloupněte s formy a položte na mřížku. Tu je dobré položit na tácek nebo větší talíř, čokoládu která steče pak můžete použít opakovaně.

Polité dortíky přendejte opatrně na tácek nebo malé servírovací podložky. Můžete zdobit dle fantazie. Já je lehce pocákala zbylou polevou a po ztuhnutí polevy poprášila kakaem.

Přeji Vám všem krásné Velikonoce :))

12 Comments

  • Anonymní
    13. 4. 2015 v 9:23

    No ty vypadají skvostně, nejlepší zatím u nás byly s pistáciovým krémem ale jelikož jsme milovníci marcipánu tak se do těchto musíme pustit. Tento týden slavím svátek tak si je upeču díky za skvělé receptíky, pekla jsem i vaše malinové cupcake a senzace. Máte krásný blog a moc ráda k vám chodím pro inspiraci přeji krásný den a těším se zas na nějaké dobroty Irča z rychnova

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2015 v 11:50

      Irčo, zdravím do Rychnova a moc děkuji za Váš komentář 🙂 velmi si Vážím každé Vaší návštěvy a jsem ráda, že zde nacházíte inspiraci. Dortíčky jsou moc dobré, jestli vyzkoušíte, dejte vědět, jak chutnaly. Všechno nejlepší k svátku 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 4. 2015 v 14:24

    Vypadá to luxusně! Jen mám dotaz, použila jste pravý marcipán? Ten vydrží pod čokoládou se smetanou? Kdybych použila třeba mléčnou potahovou hmotu, tak mám strach, že by se rozpustila. Děkuji. Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2015 v 17:37

      Zdenko, děkuji 🙂 ano, použila jsem pravý marcipán z mandlí a určitě bych nedoporučovala nahrazovat fondánem nebo jinou potahovkou 🙂 hlavně kvůli chuti. Čokoláda i smetana jsou pod marcipán v pohodě, horší by byl třeba tvaroh. Tady to navíc ještě drží poleva nahoře na dortíku, nebála bych se toho 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 4. 2015 v 15:43

    Kde se dá prosím sehnat ta forma ve tvaru polokoulí? Děkuji. E.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2015 v 17:42

      Silikonovou formu jsem kupovala na ebay, ale dají se koupit např. tady snadne-peceni.cz/ nebo třeba v kamenném obchodě Fiala Praha na Zličíně 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 4. 2019 v 13:54

      Dobrý den, jaký prosím mají ty polokoule průměr? Děkuji.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2019 v 18:44

      Průměr je ca. 7 cm.

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2017 v 20:11

    Dobrý večer! Dnes jsem vyzkoušela tento dezert udělat a povedl se na 1* 🙂 Po pár hodinách v lednici ale bohužel poleva na všech dortíkách popraskala. Čokoládu jsem použila kvalitní 70%. Nevíte, jak tomu příště předejít?
    Děkuji za odpověď. Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2017 v 7:57

      Moniko, zdravím Vás, to jsem moc ráda, že se dortíky povedly, to s tou polevou mě ale mrzí. Těžko říct, čím to bylo. Možná nebyla poleva dostatečně vychladlá před nalitím …. nebo možná ta 70% čokoláda, chtělo ji dát trochu méně nebo přidat více smetany, tím že má vyšší obsah kakaa ztuhne více ….

      Odpovědět
  • Sabina
    12. 10. 2023 v 13:34

    Dobrý den, nemáte prosím nějaký tip, kde koupit dobrý marcipán? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 10. 2023 v 16:16

      V běžném obchodě od Dr. Oetkera nebo v Lidlu, případně na cukrářských eshopech. Měl by mít min. 40-50% podíl mandlí.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ