Menu
Mini dortíky

Mátové dortíčky

Mátová ani mentolová příchuť nepatří mezi mé oblíbené, spíš naopak. Máta jako bylinka je fajn, ale na mě je prostě moc aromatická. Není tedy divu, že nemám ráda mojito, mentolové žvýkačky a už vůbec ne čokoládu s příchutí máty. Tak proč tedy mátové dortíky? Protože jsem chtěla udělat radost mé kamarádce, která má tuhle příchuť ráda. A protože ráda zkouším něco nového, i když to sama třeba ani nejím 🙂

Samozřejmě jsem ale neodolala a jeden dortík ochutnala. A musím říct, že byl skvělý. Lehký smetanový krém s jemnou mátovou příchutí skvěle ladí s čokoládovou polevou i malým kouskem marcipánu, který se skrývá uvnitř dortíku. Čím silnější vrstva čokolády se povede, tím lépe. 

Podobně jako už předchozí malinové, čokoládové nebo pistáciové dortíky, jsem i tyhle připravila v silikonové formě. Chodí se na to perfektně, protože ji můžete lehce zamrazit a dortíky se pak krásně z formy vyndají. Příprava je opravdu jednoduchá, není se čeho bát. Dortíky si můžete připravit klidně několik dní předem a teprve pár hodin před servírováním vyndat z mrazáku a dokončit. 

Na 10 – 12 mini dortíků si připravte:

250 g mascarpone

250 g smetany ke šlehání 33%

100 g cukru krupice

mátová ochucovací pasta (koupíte např. tady)

5 g práškové želatiny + studená voda

kakaový nebo čokoládový korpus, případně sušenky nebo makronky

marcipán 

Z korpusu si vykrojte potřebný počet koleček odpovídající velikosti. Budou sloužit jako dno dortíku. Případně můžete použít kulatou sušenku nebo makronku. 

Já schovávám všechny odřezky a zbytky korpusů v mrazáku. Na tyhle dortíky je to úplně ideální, protože stačí opravdu malý kousek.

Marcipán vyválejte na cca 1-1,5 cm placku a vykrojte z něj potřebný počet koleček. Průměr kolečka zvolte o něco menší, než je průměr dortíku.  

Želatinu dejte do misky a zalijte trochou studené vody. Nechte asi 10 minut nabobtnat.

Mascarpone vyšlehejte společně s cukrem a smetanou do krému. Nemusí být příliš pevný, protože budeme přidávat želatinu.

Přidejte odpovídají množství mátové pasty – řiďte se pokyny na obalu, může se podle výrobce lišit. Obvykle se dává 30 – 50 g na 1 kg krému. Doporučuji dát zpočátku méně a případně přidat. Krém by měl mít jen lehce mátovou příchuť. 

Želatinu dejte rozpustit do mikrovlnné trouby, stačí jen pár sekund. V žádném případě se nesmí vařit. Do želatiny přidejte trochu krému a promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a vše dobře promíchejte. 

Sestavení dortíků

Jak už jsem zmínila výše, tyhle dortíky se nejlépe připravují v silikonové formě. Můžete použít jakýkoliv tvar, klidně i formu na muffinky. Já jsem použila tzv. cylinders, kdy je dortík stejné široký nahoře i dole a má průměr cca 6 cm. 

Silikonovou formu si položte na tácek nebo větší prkénko, naplněná forma se pak bude lépe přenášet. Na dno každého otvoru vložte kolečko dortového korpusu, na něj položte kolečko marcipánu a naplňte krémem až po okraj. Stejně postupujte u všech dortíků. Formu opatrně zakryjte alobalem nebo folií a dejte na několik hodin do mrazáku. 

Pokud použijete formu na muffinky, postupujte obráceně, tj. nejdříve naplňte otvory krémem, ne až po okraj, na krém položte kolečko marcipánu a nakonec dejte kolečko korpusu. Dortíky se totiž po vyjmutí z formy otočí vzhůru nohama.

Čokoládová poleva:

150 g hořké čokolády

150 g smetany ke šlehání min. 30%

Smetanu zahřejte, vsypte nasekanou čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Vyndejte dortíky z mrazáku a opatrně je „vyloupněte“ z formy. Položte na mřížku a rovnoměrně polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně.

Dortíky nechte chvilku na mřížce okapat, pak opatrně přendejte na tác. Dobře to jde pomocí kuchyňské jehly (na špíz nebo závitek), kterou lehce zapíchněte nahoře do dortíku a tím si ho přidržte. Nůž zasuňte pod dortík a přeneste.

Dortíky ozdobte dle fantazie, čerstvou mátou nejlépe až těsně před servírováním, protože rychle ovadne. 

Skvěle se na tyhle dortíky hodí malé kartonové tácky, dobře se pak s dortíky manipuluje a můžete na nich rovnou i servírovat. Koupit můžete třeba na  www.monacoint.com nebo www.fialapraha.cz.

Dobrou mátovou chuť 🙂

Vytisknout recept

14 Comments

  • Anonymní
    26. 8. 2015 v 16:52

    Hmmm, tak tohle je zase luxus!!! Obdivuji Vás, je to krása a radost pohledět! Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 8. 2015 v 17:26

      Mileno, moc děkuji 🙂 nejsou vůbec složité, vyzkoušejte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 8. 2015 v 21:06

    Složitosti se nebojím, ale pořád bez úspěchu sháním tu silikonovou formičku….asi budu muset použít normální na muffiny, tvar nebude tím pádem tak hezký. M. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2015 v 8:49

      Mileno, zkuste se podívat na fialapraha.cz, tam mají velký výběr, resp. v jejich kamenném obchodě v Praze, ale určitě i na webu, pak ještě na snadne-peceni.cz/ nebo monacoint.com. Já mám formu z ebay.com 🙂

      Odpovědět
  • Amellia
    28. 8. 2015 v 12:10

    Moc pěkné dortíčky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2015 v 16:37

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 8. 2015 v 21:44

    Jééé, děkuji, koukám, že je mají u Fialy, tak to se do nich asi brzy pustím:-) M.

    Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2018 v 9:17

    Dobrý den,
    myslíte, že by se dala místo mátové pasty použít mletá máta.

    Děkuji a přeji pěkný den
    Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2018 v 16:36

      Michaelo, myslím, že i jiná forma máty bude vhodná 🙂 nedokážu jen posoudit množství, nejlépe asi ochutnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2018 v 18:51

    Moc,moc děkuji za inspiraci. Pekla jsem podle vašich receptů 5 druhů a všechny měli obrovský úspěch. Ještě jednou děkuji. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2018 v 6:50

      Martino, skvělé 🙂 moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 5. 2018 v 14:30

    Dobrý den,jen se chci ujistit,že je to dobře.Marcipán se má opravdu vyválet na 1-1,5cm nebo mm??Právě se na ně chystám a trošku mě to zaskočilo.Děkuji za informaci.

    Odpovědět
  • Anonymní
    15. 5. 2018 v 15:43

    Beru dotaz zpět!2x jsem si to četla a 2x špatně.Měla jsem za to, že se marcipán dává na celou velikost dortíku.Tak se omlouvám.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2018 v 19:54

      Nic se nestalo 🙂 někdy je lepší se zeptat 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ