Menu
Odpalované těsto

Perníčkové větrníčky s dýňovým karamelem

Nadcházející podzim je pro mě symbolem barev a voňavého koření a už roky k němu neodmyslitelně patří i dýně. Nejen jako dekorace, ale i v podobě skvělých receptů. A přestože jich je tady na blogu už poměrně dost, každý rok se snažím alespoň jeden nový přidat. Tentokrát jsem ho připravila ve spolupráci s anglickou značkou Whittard, která má v nabídce nejen horké čokolády, ale také čaje a kávy z celého světa.

Větrníčky jsou plněné dýňovým karamelem a šlehanou perníčkovou ganache, na kterou jsem použila horkou čokoládu s příchutí perníčků. Ta jim dodá příjemnou kořeněnou chuť. Pro dokonalý vzhled jsem křupavou vrstvu zabarvila do oranžova a přidala navrch i stopky. No řekněte sami, nejsou roztomilé?

TIP – V týdnu od 9.10.2023 můžete využít slevu 15% na celý nezlevněný sortiment značky Whittard, stačí při objednávce zadat slevový kód MISA15.

Perníčkové větrníčky s dýňovým karamelem (asi 25 ks)

Perníčková šlehaná ganache:

Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní obě čokolády. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice alespoň na 10-12 hodin vychladit.

Dýňový karamel:

  • 120 g cukru krupice
  • 120 g dýňového pyré
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky zázvoru
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 50 g másla

Cukr utavte v rendlíku se silným dnem na karamel a po částech zalijte horkým dýňovým pyré smíchaným s kořením. Promíchejte, přelijte do misky a vmíchejte kousky másla. Zakryjte kontaktně fólií a dejte vychladit.

TIP – Dýňové pyré připravíte snadno, stačí dýni povařit nebo upéct v troubě do změknutí a rozmixovat.

Křupavá vrstva

Mouku, čokoládu a cukr dobře promíchejte, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a trochu barvy a vypracujte těsto. Rozválejte ho mezi dvěma papíry na pečení na sílu 2 mm a dejte do mrazáku ztuhnout, než si připravíte odpalované těsto.

Odpalované těsto:

  • 60 ml mléka
  • 65 ml vody
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 110-120 g vajec (ca. 2 vejce)

Vodu, mléko, sůl a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku, promíchejte a odpalujte při nižší teplotě, dokud se těsto neodlepuje od rendlíku. Přendejte ho do mísy, míchejte do mírného zchladnutí, pak přidejte postupně vejce.

Pomocí sáčku s hladkou špičkou 10-12 mm nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení nebo perforovanou podložkou malé bochánky (asi 3,5 cm). Ze zamražené křupavé krusty vykrojte tvořítkem kolečka o průměru 4 cm a položte na nastříkané odpalované těsto. Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní), ale ihned stáhněte teplotu na 180 stupňů. Pečete 25-35 minut, až jsou na dotek pevné.

Dokončení:

Vychlazenou perníčkovou ganache pozvolna vyšlehejte a přendejte ji do sáčku s řezanou špičkou (Wilton 1M). Dýňový karamel promíchejte a přendejte si ho sáčku s ustřiženou špičkou. Větrníčky vodorovně prokrojte.

Na dno každého větrníčku dejte trochu dýňového karamelu a nastříkejte perníčkový krém. Zlehka přiklopte.

TIP – Pro dokonalou iluzi malých dýní můžete nahoru vymodelovat stopky. Já jsem obarvila trochu modelovací hmoty, vytvarovala a zlehka přitiskla k horní části větrníčku ještě před přiklopením.

Video k celému receptu najdete na mém IG profilu – tady.

Pečete rádi z dýně? Tak vyzkoušejte některých z mých dalších dýňových receptů 🙂

21 Comments

  • Petra
    9. 10. 2023 v 19:09

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli nejde nahradit nějak ta perníčková čokoláda, třeba kořením?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 10. 2023 v 21:47

      Ano, můžete nahradit perníkovým kořením, jen si musíte upravit množství.

      Odpovědět
      • Lucie
        10. 10. 2023 v 1:52

        Já doma mám také jen perníkové koření. Ale nevím jak to mám chápat upravit množství? Můžete prosím poradit? A jinak tu čokoládu co píšete s vůní perníčků to je v jakém obchodě? Vůbec to neznám…

        Odpovědět
        • Míša Landová
          10. 10. 2023 v 8:11

          Nemůžete dát perníkového koření stejné množství jako je v receptu uvedeno u horké perníčkové čokolády, bylo by ho tam příliš. Musíte dát jen trochu, podle chuti. Horká čokoláda s chutí perníčků je sypká směs, něco jako kakao, zalije se mlékem a je z toho nápoj. Nahoře v článku jsou odkazy přímo na firmu Whittard, kde se dá koupit 🙂

          Odpovědět
  • Eva
    9. 10. 2023 v 21:10

    Dobrý večer Míšo, to je nádhera co dokážete vykouzlit. To prostě nemá chybu jako vždy …..
    Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 10. 2023 v 21:47

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Michaela
      18. 10. 2023 v 20:21

      Dobrý den, chci se zeptat můžu místo gelové barvy použít třeba trochu holandského kakaa nebo případně lze tu barvu úplně vynechat? Děkuji za odpověď a těším se na další skvělé recepty🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    10. 10. 2023 v 11:06

    Dobrý den Míšo, opět velmi luxusně vypadající zákusek, čokoládu jsem objednala a jakmile dorazí, ihned vyzkouším.

    Odpovědět
  • Pavla
    26. 10. 2023 v 16:01

    Krásné dýně! Lze si větrníky upéct den dopředu a až další den dopoledne před oslavou naplnit? Mám obavu, aby se do druhého dne nerozmočily, když bych je naplnila hned po upečení a vychladnutí . Moc děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Veronika
    27. 10. 2023 v 15:09

    Vypadaji krasne. Muzu se zeptat- dyni jste dala hokaido nebo maslovou ci jinou? Dekuji

    Odpovědět
  • Eva
    28. 10. 2023 v 16:25

    Dýně jsou nádherné! Dnes jsem dělala, ale nevyšly tak krásně jako Vám. Nevíte, čím to může být, že se mi ta křupavá vrstva mnohem víc potrhala? Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 10. 2023 v 15:52

      A držela jste se přesně receptu/postupu? Pečení bez horkého vzduchu? Síla křupavé vrstvy? Mražení vrstvy? 🙂

      Odpovědět
  • Hedvika
    1. 11. 2023 v 21:45

    Luxusní jak na přípravu, tak na chuť. Příště peču rovnou ze dvou dávek 🙂
    Do horké čokolády se vyplatí investovat. STOJÍ TO ZA TO ! 🙂
    Děkuji vám za další úžasný recept.

    Odpovědět
  • Lenka
    1. 11. 2023 v 21:47

    To je nádhera! Prosím uvařené dýňové pyré mixujete už bez vody nebo ji trochu necháte?

    Odpovědět
  • Irena
    24. 11. 2023 v 14:01

    Míšo prosím jakou jste použila potravinářskou barvu v tomto případě. Je krásná a vypadá že se ani moc nevypekla. Děkuji předem za odpověď ID

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ