Nadcházející podzim je pro mě symbolem barev a voňavého koření a už roky k němu neodmyslitelně patří i dýně. Nejen jako dekorace, ale i v podobě skvělých receptů. A přestože jich je tady na blogu už poměrně dost, každý rok se snažím alespoň jeden nový přidat. Tentokrát jsem ho připravila ve spolupráci s anglickou značkou Whittard, která má v nabídce nejen horké čokolády, ale také čaje a kávy z celého světa.
Větrníčky jsou plněné dýňovým karamelem a šlehanou perníčkovou ganache, na kterou jsem použila horkou čokoládu s příchutí perníčků. Ta jim dodá příjemnou kořeněnou chuť. Pro dokonalý vzhled jsem křupavou vrstvu zabarvila do oranžova a přidala navrch i stopky. No řekněte sami, nejsou roztomilé?
TIP – V týdnu od 9.10.2023 můžete využít slevu 15% na celý nezlevněný sortiment značky Whittard, stačí při objednávce zadat slevový kód MISA15.
Perníčkové větrníčky s dýňovým karamelem (asi 25 ks)
Perníčková šlehaná ganache:
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 170 g hořké čokolády 55% (použila jsem Belcolade)
- 50 g horké čokolády Whittard s příchutí perníčků
Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní obě čokolády. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice alespoň na 10-12 hodin vychladit.
Dýňový karamel:
- 120 g cukru krupice
- 120 g dýňového pyré
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky zázvoru
- 1/4 lžičky nového koření
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 50 g másla
Cukr utavte v rendlíku se silným dnem na karamel a po částech zalijte horkým dýňovým pyré smíchaným s kořením. Promíchejte, přelijte do misky a vmíchejte kousky másla. Zakryjte kontaktně fólií a dejte vychladit.
TIP – Dýňové pyré připravíte snadno, stačí dýni povařit nebo upéct v troubě do změknutí a rozmixovat.
Křupavá vrstva
- 40 g hladké mouky
- lžička horké čokolády Whittard s příchutí perníčků
- 40 g cukru krupice
- 30 g másla
- oranžová potravinářská barva
Mouku, čokoládu a cukr dobře promíchejte, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a trochu barvy a vypracujte těsto. Rozválejte ho mezi dvěma papíry na pečení na sílu 2 mm a dejte do mrazáku ztuhnout, než si připravíte odpalované těsto.
Odpalované těsto:
- 60 ml mléka
- 65 ml vody
- špetka soli
- 50 g másla
- 75 g hladké mouky
- 110-120 g vajec (ca. 2 vejce)
Vodu, mléko, sůl a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku, promíchejte a odpalujte při nižší teplotě, dokud se těsto neodlepuje od rendlíku. Přendejte ho do mísy, míchejte do mírného zchladnutí, pak přidejte postupně vejce.
Pomocí sáčku s hladkou špičkou 10-12 mm nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení nebo perforovanou podložkou malé bochánky (asi 3,5 cm). Ze zamražené křupavé krusty vykrojte tvořítkem kolečka o průměru 4 cm a položte na nastříkané odpalované těsto. Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní), ale ihned stáhněte teplotu na 180 stupňů. Pečete 25-35 minut, až jsou na dotek pevné.
Dokončení:
Vychlazenou perníčkovou ganache pozvolna vyšlehejte a přendejte ji do sáčku s řezanou špičkou (Wilton 1M). Dýňový karamel promíchejte a přendejte si ho sáčku s ustřiženou špičkou. Větrníčky vodorovně prokrojte.
Na dno každého větrníčku dejte trochu dýňového karamelu a nastříkejte perníčkový krém. Zlehka přiklopte.
TIP – Pro dokonalou iluzi malých dýní můžete nahoru vymodelovat stopky. Já jsem obarvila trochu modelovací hmoty, vytvarovala a zlehka přitiskla k horní části větrníčku ještě před přiklopením.
Video k celému receptu najdete na mém IG profilu – tady.
27 Comments
Petra
9. 10. 2023 v 19:09Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli nejde nahradit nějak ta perníčková čokoláda, třeba kořením?
Míša Landová
9. 10. 2023 v 21:47Ano, můžete nahradit perníkovým kořením, jen si musíte upravit množství.
Lucie
10. 10. 2023 v 1:52Já doma mám také jen perníkové koření. Ale nevím jak to mám chápat upravit množství? Můžete prosím poradit? A jinak tu čokoládu co píšete s vůní perníčků to je v jakém obchodě? Vůbec to neznám…
Míša Landová
10. 10. 2023 v 8:11Nemůžete dát perníkového koření stejné množství jako je v receptu uvedeno u horké perníčkové čokolády, bylo by ho tam příliš. Musíte dát jen trochu, podle chuti. Horká čokoláda s chutí perníčků je sypká směs, něco jako kakao, zalije se mlékem a je z toho nápoj. Nahoře v článku jsou odkazy přímo na firmu Whittard, kde se dá koupit 🙂
Eva
9. 10. 2023 v 21:10Dobrý večer Míšo, to je nádhera co dokážete vykouzlit. To prostě nemá chybu jako vždy …..
Eva
Míša Landová
9. 10. 2023 v 21:47Děkuji 🙂
Michaela
18. 10. 2023 v 20:21Dobrý den, chci se zeptat můžu místo gelové barvy použít třeba trochu holandského kakaa nebo případně lze tu barvu úplně vynechat? Děkuji za odpověď a těším se na další skvělé recepty🙂
Míša Landová
19. 10. 2023 v 10:08Pokud nechcete větrníčky oranžové, barvu samozřejmě vynechte.
Ivana
10. 10. 2023 v 11:06Dobrý den Míšo, opět velmi luxusně vypadající zákusek, čokoládu jsem objednala a jakmile dorazí, ihned vyzkouším.
Pavla
26. 10. 2023 v 16:01Krásné dýně! Lze si větrníky upéct den dopředu a až další den dopoledne před oslavou naplnit? Mám obavu, aby se do druhého dne nerozmočily, když bych je naplnila hned po upečení a vychladnutí . Moc děkuji 🙂
Míša Landová
26. 10. 2023 v 19:04Ano, můžete, ale já bych je klidně i naplnila den předem 🙂
Veronika
27. 10. 2023 v 15:09Vypadaji krasne. Muzu se zeptat- dyni jste dala hokaido nebo maslovou ci jinou? Dekuji
Míša Landová
28. 10. 2023 v 14:20Dala jsem hokaido, ale můžete použít i jiný druh 🙂
Eva
28. 10. 2023 v 16:25Dýně jsou nádherné! Dnes jsem dělala, ale nevyšly tak krásně jako Vám. Nevíte, čím to může být, že se mi ta křupavá vrstva mnohem víc potrhala? Děkuji!
Míša Landová
30. 10. 2023 v 15:52A držela jste se přesně receptu/postupu? Pečení bez horkého vzduchu? Síla křupavé vrstvy? Mražení vrstvy? 🙂
Hedvika
1. 11. 2023 v 21:45Luxusní jak na přípravu, tak na chuť. Příště peču rovnou ze dvou dávek 🙂
Do horké čokolády se vyplatí investovat. STOJÍ TO ZA TO ! 🙂
Děkuji vám za další úžasný recept.
Míša Landová
2. 11. 2023 v 13:53Milá Hedviko, díky za skvělou recenzi 🙂
Lenka
1. 11. 2023 v 21:47To je nádhera! Prosím uvařené dýňové pyré mixujete už bez vody nebo ji trochu necháte?
Míša Landová
2. 11. 2023 v 13:53Obvykle jen samotnou, aby pyré bylo husté 🙂
Irena
24. 11. 2023 v 14:01Míšo prosím jakou jste použila potravinářskou barvu v tomto případě. Je krásná a vypadá že se ani moc nevypekla. Děkuji předem za odpověď ID
Míša Landová
24. 11. 2023 v 14:23Použila jsem práškovou barvu Sosa.
Lenka
23. 10. 2024 v 22:46Zdravím Míšo,
tu práškovou barvu Sosa používáte rozpustnou ve vodě nebo v tucích? Dekuji
Míša Landová
24. 10. 2024 v 9:11Mám rozpustnou v tucích, protože ji používám více na makronky, ale dala se použít i tady.
Nikola
19. 5. 2024 v 20:52Dobrý den Míšo, když peču tyto větrníčky, tak některé na plechu mám takto krásné a kulaté jako vy, některé ale bohužel vyběhnout tak nějak nepravidelně a prasknou. Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:04Odpalované těsto je trochu nevyzpytatelné, nemá rádo výkyvy teplot, takže určitě péct jen na horní a dolní ohřev.
Milena
20. 10. 2024 v 12:50Dobrý den tak jsem se pustila do pernickovych vetrnicku. Je to teda fuška,ale hsou výborné sice je nemám tak krásné jako jsou ty vaše, ale na chuti to nic nezměnilo. Největší problém byla křupavá vrstva, vůbec mi to nešlo vykrajet strašně se to trvalo tak jsem to měla možná moc slabé. Děkuji za krásný recept
Míša Landová
20. 10. 2024 v 20:46Mileno, zvládla jste poměrně složitý recept, a to si zaslouží pochvalu, i když nejsou úplně podle Vašich představ 🙂 křupavá vrstva musí zamražená a síla ca. 2 mm.
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5