Menu
Kynuté těsto

Ořechové rohlíčky

Sezóna vlašských ořechů je tady a s ním i recept na tyhle úžasné rohlíčky. Přestože to na první pohled nevypadá, jsou z kynutého těsta, které se ovšem nenechává kynout. Obsahují poměrně dost másla, díky kterému vydrží vláčné i několik dní. Dokonce bych řekla, že ty další dny jsou lepší, než v den upečení. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji určitě každý 🙂

Ořechovou náplň, podobně jako makovou, „nastavuji“ piškotovými drobečky. Dodají náplni jemnost a lehce ji dosladí. Na dochucení nesmí chybět špetka skořice a samozřejmě rum. Náplň si klidně udělejte s předstihem, bude tak mít čas dostatečně vychladnout. No a pokud nemáte rádi ořechy, rohlíčky naplňte zmiňovaným mákem nebo třeba tvarohem.

Do těsta se dává droždí, ale nenechává se kynout. Také jeho konzistence je od kynutého hodně odlišná. Máslo přidejte do těsta jen lehce povolené, spíše studené. V robotu použijte na zpracování plochou metli, nikoliv hák a dopracuje těsto ještě ručně. Pokud jste někdy pekli moje svatební koláčky, těsto je hodně podobné.

Po upečení a zchladnutí nezapomeňte rohlíčky obalit v moučkovém cukru, případně jen pocukrovat 🙂

Ořechové rohlíčky (24 ks)

Kynuté těsto (bez kynutí):

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 75 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 žloutek nebo půlku vajíčka
  • špetka soli

Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a kvásek. Pomocí ploché (pádlové) metly vypracujte kompaktní těsto. Dopracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na dvě stejné části. Ty vytvarujte do malého bochánku a zabalené do fólie dejte asi na 30 minut do lednice.

Ořechová náplň:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce třtinového cukru (případně více či méně dle chuti)
  • 30-40 g piškotových drobečků, jemně mletých
  • špetka skořice
  • rum dle chuti

Mléko svařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání pár minut povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte mleté piškoty, skořici a podle chuti rum.

Dokončení:

  • moučkový cukr na obalení

Oba bochánky těsta postupně rozválejte na lehce pomoučněné ploše do kruhu o průměru ca. 35 cm a rozkrájejte na 12 stejných dílů (jako pizzu). Na každý trojúhelník dejte lžíci náplně, trochu ji rozetřete a stočte od kraje do středu do rohlíčku.

Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem (já peču už tradičně na perforované podložce) a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až jim začnou lehce zlátnout kraje. Nechte zchladnout, pak obalte v moučkovém cukru.

Skvělé jsou v den upečení, ale i další dny.

Na blogu mám obdobné Plněné rohlíčky také z těsta bez droždí nebo ve slané variantě Šunkové se sýrem 🙂

16 Comments

  • Martina Mikulová
    9. 11. 2023 v 12:15

    Dobrý den,
    chci zítra upéct ořechové rohlíčky. Do náplně patří jemně mleté piškoty. Tzn. namlít tak, jak třeba melu ořechy?
    Děkuji.
    Martina

    Odpovědět
  • Jana
    10. 11. 2023 v 14:06

    Dobrý den. Včera večer jsem je upekla do dceřiny mateřské školy. 1,5 várky. Ještě večer jeden plech zmizel…. Kdo ochutnal, moc chválil. A já je budu muset upéct zítra znovu, abych mohla také aspoň ochutnat :). Děkuji Vám za recept.

    Odpovědět
  • Dáša
    11. 11. 2023 v 23:26

    Nejlepší svatomartinské rohlíčky, co jsem kdy pekla, moc děkuji za recept. . Příště bych ráda zkusila s povidly (jablečnými nebo hruškovými), ale bojím se, že vytečou, jsou dost řídká. Nemáte tip, čím zahustit? Strouhaným perníkem? Děkuji. Dáša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 11. 2023 v 18:40

      Děkuji 🙂 perník se hodí spíše do švestkových, zkusila bych je nechat odkapat přes sítko nebo trochu svařit. Případně možná zahustit škrobem či piškotovými drobečky.

      Odpovědět
      • Dáša
        12. 11. 2023 v 20:57

        Díky moc, zítra vyzkouším zredukovat v rendlíku a případně přidám drobky od piškotů. Dám kdyžtak vědět, jak to dopadlo. Ještě by mě zajímalo, v čem je ukládáte – pokud teda vůbec nějaké zbydou. Tři poslední chudáčky jsem totiž uložila do plastové krabičky s víčkem, ale jak byly předtím obalené v cukru, tak se na nich ten cukr rozpustil a druhý den byly takové oslizlé 🙂 A nechávat nezakryté, tak to by asi oschly… Tohle bych docela chtěla vychytat, protože zas ten druhý den byly podle mě chuťově ještě lepší – rozležely se a změkly. Děkuji!

        Odpovědět
        • Míša Landová
          13. 11. 2023 v 7:43

          Zakrývám folií a má to podobný efekt jako ta krabice, cukr samozřejmě trochu zvlhne.

          Odpovědět
  • Hanka
    12. 11. 2023 v 21:15

    Skvělý recept, nic jiného jsem ani od Vás nečekala, rohlíčky chutnají všem, dělala jsem dvě dávky, jednu s ořechy a jednu s tvarohem.

    Odpovědět
  • Jana
    13. 11. 2023 v 11:58

    Dobrý den Míšo,

    rohlíčky jsem pekla v pátek večer a ještě v neděli byly vynikající. Měla jsem uloženo v plechové dóze.
    Zahrnuji mezi recepty .
    Děkuji za Vaše recepty a tyto stránky.

    Odpovědět
  • Lucka
    18. 11. 2023 v 19:30

    Úžasné ❤ lepší jsem nejedla 👌

    Odpovědět
  • Eva
    1. 4. 2024 v 17:07

    Dobrý den, rohlíčky jsou skvělé, ač se mi těsto před uložením do lednice zdálo dosti podivné po vytažení z lednice se s ním pracovalo skvěle. Náplň nemá chybu. Ještě mi i zbyla a využila jsem jinde. Nedělám rozhodně naposled.
    Vyzkouším příště i svatební koláčky, které v textu zmiňujete.
    Vaše recepty se vždy podaří, děkujeme 💟

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ