Sezóna vlašských ořechů je tady a s ním i recept na tyhle úžasné rohlíčky. Přestože to na první pohled nevypadá, jsou z kynutého těsta, které se ovšem nenechává kynout. Obsahují poměrně dost másla, díky kterému vydrží vláčné i několik dní. Dokonce bych řekla, že ty další dny jsou lepší, než v den upečení. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji určitě každý 🙂
Ořechovou náplň, podobně jako makovou, „nastavuji“ piškotovými drobečky. Dodají náplni jemnost a lehce ji dosladí. Na dochucení nesmí chybět špetka skořice a samozřejmě rum. Náplň si klidně udělejte s předstihem, bude tak mít čas dostatečně vychladnout. No a pokud nemáte rádi ořechy, rohlíčky naplňte zmiňovaným mákem nebo třeba tvarohem.
Do těsta se dává droždí, ale nenechává se kynout. Také jeho konzistence je od kynutého hodně odlišná. Máslo přidejte do těsta jen lehce povolené, spíše studené. V robotu použijte na zpracování plochou metli, nikoliv hák a dopracuje těsto ještě ručně. Pokud jste někdy pekli moje svatební koláčky, těsto je hodně podobné.
Po upečení a zchladnutí nezapomeňte rohlíčky obalit v moučkovém cukru, případně jen pocukrovat 🙂
Ořechové rohlíčky (24 ks)
Kynuté těsto (bez kynutí):
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 75 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 1 žloutek nebo půlku vajíčka
- špetka soli
Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a kvásek. Pomocí ploché (pádlové) metly vypracujte kompaktní těsto. Dopracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na dvě stejné části. Ty vytvarujte do malého bochánku a zabalené do fólie dejte asi na 30 minut do lednice.
Ořechová náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 ml mléka
- 4 lžíce třtinového cukru (případně více či méně dle chuti)
- 30-40 g piškotových drobečků, jemně mletých
- špetka skořice
- rum dle chuti
Mléko svařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání pár minut povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte mleté piškoty, skořici a podle chuti rum.
Dokončení:
- moučkový cukr na obalení
Oba bochánky těsta postupně rozválejte na lehce pomoučněné ploše do kruhu o průměru ca. 35 cm a rozkrájejte na 12 stejných dílů (jako pizzu). Na každý trojúhelník dejte lžíci náplně, trochu ji rozetřete a stočte od kraje do středu do rohlíčku.
Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem (já peču už tradičně na perforované podložce) a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až jim začnou lehce zlátnout kraje. Nechte zchladnout, pak obalte v moučkovém cukru.
Skvělé jsou v den upečení, ale i další dny.
24 Komentáře
Martina Mikulová
9. 11. 2023 v 12:15Dobrý den,
chci zítra upéct ořechové rohlíčky. Do náplně patří jemně mleté piškoty. Tzn. namlít tak, jak třeba melu ořechy?
Děkuji.
Martina
Míša Landová
9. 11. 2023 v 18:36Ano, piškoty na rozdíl od ořechů můžete klidně rozmixovat 🙂
Jana
10. 11. 2023 v 14:06Dobrý den. Včera večer jsem je upekla do dceřiny mateřské školy. 1,5 várky. Ještě večer jeden plech zmizel…. Kdo ochutnal, moc chválil. A já je budu muset upéct zítra znovu, abych mohla také aspoň ochutnat :). Děkuji Vám za recept.
Míša Landová
10. 11. 2023 v 15:11Ano, jedna várka nikdy nestačí 🙂
Dáša
11. 11. 2023 v 23:26Nejlepší svatomartinské rohlíčky, co jsem kdy pekla, moc děkuji za recept. . Příště bych ráda zkusila s povidly (jablečnými nebo hruškovými), ale bojím se, že vytečou, jsou dost řídká. Nemáte tip, čím zahustit? Strouhaným perníkem? Děkuji. Dáša
Míša Landová
12. 11. 2023 v 18:40Děkuji 🙂 perník se hodí spíše do švestkových, zkusila bych je nechat odkapat přes sítko nebo trochu svařit. Případně možná zahustit škrobem či piškotovými drobečky.
Dáša
12. 11. 2023 v 20:57Díky moc, zítra vyzkouším zredukovat v rendlíku a případně přidám drobky od piškotů. Dám kdyžtak vědět, jak to dopadlo. Ještě by mě zajímalo, v čem je ukládáte – pokud teda vůbec nějaké zbydou. Tři poslední chudáčky jsem totiž uložila do plastové krabičky s víčkem, ale jak byly předtím obalené v cukru, tak se na nich ten cukr rozpustil a druhý den byly takové oslizlé 🙂 A nechávat nezakryté, tak to by asi oschly… Tohle bych docela chtěla vychytat, protože zas ten druhý den byly podle mě chuťově ještě lepší – rozležely se a změkly. Děkuji!
Míša Landová
13. 11. 2023 v 7:43Zakrývám folií a má to podobný efekt jako ta krabice, cukr samozřejmě trochu zvlhne.
Hanka
12. 11. 2023 v 21:15Skvělý recept, nic jiného jsem ani od Vás nečekala, rohlíčky chutnají všem, dělala jsem dvě dávky, jednu s ořechy a jednu s tvarohem.
Míša Landová
13. 11. 2023 v 7:43Děkuji 🙂
Jana
13. 11. 2023 v 11:58Dobrý den Míšo,
rohlíčky jsem pekla v pátek večer a ještě v neděli byly vynikající. Měla jsem uloženo v plechové dóze.
Zahrnuji mezi recepty .
Děkuji za Vaše recepty a tyto stránky.
Míša Landová
14. 11. 2023 v 7:28Rádo se stalo 🙂
Lucka
18. 11. 2023 v 19:30Úžasné ❤ lepší jsem nejedla 👌
Míša Landová
19. 11. 2023 v 18:01Děkuji 🙂
Eva
1. 4. 2024 v 17:07Dobrý den, rohlíčky jsou skvělé, ač se mi těsto před uložením do lednice zdálo dosti podivné po vytažení z lednice se s ním pracovalo skvěle. Náplň nemá chybu. Ještě mi i zbyla a využila jsem jinde. Nedělám rozhodně naposled.
Vyzkouším příště i svatební koláčky, které v textu zmiňujete.
Vaše recepty se vždy podaří, děkujeme 💟
Míša Landová
2. 4. 2024 v 8:00Moc děkuji a koláčky určitě zkuste, jsou skvělé.
Aneta S.
5. 5. 2024 v 21:44Už jsem jednou pekla a byly vynikající. Ráda bych si je zopakovala ale chci se zeptat, zda je možné si rohlíčky zamrazit, popřípadě zda obalené v cukru a jaké náplně jsou či nejsou vhodné do mrazáku. Mnohokrát děkuji.
Míša Landová
6. 5. 2024 v 7:22Ano, upečené lze bez problému zamrazit, vyzkoušené mám všechny náplně. Můžete klidně i obalit v cukru.
Alena
13. 6. 2024 v 13:49Dobrý den Míšo, rohlíčky jsou luxusní.Takže příště musím udělat dvojitou dávku.Mám dát 60g kvasnic,nebo stačí jedna kostka? Děkuji Alena
Míša Landová
15. 6. 2024 v 13:54Pokud chcete dělat z dvojité dávky, musíte dát dvojitou dávku všeho, tedy i droždí 🙂
Renata
9. 11. 2024 v 16:42Dobry den, Miso. Kdyz jsem se rozhodla upect Svatomartinske rohlicky (poprve), tak jsem si rekla, ze vsadim na jistotu, na Vas. Jiz jsem od Vas vyzkousela spoustu receptu a vsechny byly vytvory byly vynikajici! A rohlicky tedy take nezklamaly. Jsou vyborne! Dekuji za vsechny Vase recepty.
Míša Landová
9. 11. 2024 v 20:47Renato, moc děkuji 🙂
Renata
9. 11. 2024 v 18:19Dobry den, Miso. Letos jsem se rozhodla upect Svatomartinske rohlicky (poprve). Kdyz jsem hledala recept, vase stranky byly jasna volba. Vse, co jsem podle vas upekla, bylo naprosto famozni. Ani rohlicky nezklamaly, vyborne! Dekuji za vase vychytane recepty!
Míša Landová
9. 11. 2024 v 20:48Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5