Menu
Kynuté těsto

Slávinky – kynuté rohlíčky s rozinkami

Vánočku mám spojenou s Vánocemi, mazanec zase s Velikonocemi. A protože tyhle dobroty během roku nepeču, i když je mám moc ráda, občas hledám různé alternativy. Tyhle rohlíčky jsem objevila na webu pekárnománie.cz a na první pohled mi byly sympatické. Takže jsem neváhala, upekla a skoro všechny už snědla :))

Rohlíčky jsou krásně měkké, nadýchané, voňavé … prostě dobrota. Rozinky nejsou na první pohled moc vidět, jsou schované uvnitř, aby se nespálily. Nahoře jsou rohlíčky sypané sekanými mandlemi, ale myslím, že by se to klidně obešlo i bez nich. Jsou skvělé hned po upečení, ale i další den. 

Recept byl určen pro zpracování v domácí pekárně, a protože ji nemám, upravila jsem si postup po svém. 

Kynuté rohlíčky (ca. 30 kousků):

120 ml vody

70 g cukru krupice

21 g droždí

400 g hladké mouky

špetka soli

2 žloutky

100 g másla

50 g rozinek

strouhaná citrónová kůra

lžička citrónové šťávy

—————————————————–

bílek a 2 lžíce moučkového cukru na potření

sekané mandle

Do vlažné vody odeberte asi lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí, nechte vzejít kvásek.

Mouku prosejte do mísy se solí, přidejte zbytek cukru a promíchejte. Přidejte žloutky, změklé pokrájené máslo, citronovou kůru a šťávu, rozinky a kvásek.

Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte na teplém místě kynout. Já dávám obvykle do trouby zapnuté na 30 stupňů.

Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly, udělejte z nich bochánky a pod utěrkou nechte 10-15 minut znovu kynout. Každý bochánek pak rozválejte do kulaté placky, kterou rozřízněte na 6-8 dílků (jako pizzu). Každý trojúhelníček smotejte do rohlíčku (od kraje do středu), při rolování těsto natahujte, aby bylo co nejvíce zamotané. Snažte se rozinky zamáčknout to těsta, aby příliš nevykukovaly, mají tendenci se pálit. Rohlíčky položte na plech vyložený papírem nejlépe cípem dolů. 

Ze čtyřech bochánků tak připravíte 24-32 rohlíčků, podle toho na kolik výsečí jednotlivé placky rozdělíte. Já jsem minimalista, takže mi vzniklo 32 kousků, přesně na dva plechy. 

Rohlíčky opět přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. 

Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Bílek smíchejte s moučkovým cukrem a mandle nasekejte. Já jsem použila mandlové plátky, které jsem ještě posekala na menší kousky.

Vykynuté rohlíčky potřete cukrovým bílkem a posypte mandlemi. Mezi námi, klidně bych to mohla mít příště i bez těch mandlí 🙂 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi 15 minut, až jsou hezky do zlatova. Nechte vychladnout, před servírováním můžete pocukrovat, ale není to nutné. 

 

inspirace z webu http://www.pekarnomanie.cz/

Vytisknout recept

12 Comments

  • Anonymní
    31. 10. 2018 v 12:47

    Nádherné rohlíčky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 11. 2018 v 12:03

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 10. 2018 v 14:18

    Prave jsem rohlicky dopekla a moc dekuji za recept, jsou prevynikajici ��
    Mate skvele recepty a moc pekny blog, dekuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 11. 2018 v 12:04

      Děkuji, to mě moc těší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 11. 2018 v 14:25

    Míšo, musím vám říct, že po rohličcích se jen zaprášilo;-)…. Opet vynikající trefa;-) mockrát děkuji za další skvělý recept do sbírky. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 11. 2018 v 7:06

      Hanko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Vera Wilson
    2. 11. 2018 v 6:44

    Obdivuji Vas blog, recepty i fotky. Na par Vasich receptu se teprve chystam, ale tady me zaujalo, ze pouzivate bilek s cukrem na potreni. Je to lepsi nez pouzit vajicko? Dekuji za odpoved a at se Vam dari s blogem jako doposud :-)!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 11. 2018 v 7:07

      Věro, zdravím Vás a děkuji za obdiv 🙂 také obvykle potírám rozšlehaným vajíčkem, tohle byla novinka i pro mě 🙂 nicméně k rohlíčkům se to skvěle hodilo, těsto není přiliš sladké 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 11. 2018 v 9:12

    Tak opět úspěch! Syn (spolu se mnou "buchtová" část naší rodiny) se celkem divil, že rohlíčky nejsou ničím plněné. Teď snídá a prý – mami, ty jsou výborný!! Ne, že by mě to překvapilo u Vašeho receptu :-)) Díky! Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2018 v 15:05

      Katko, moc děkuji 🙂 ano, plněné nejsou, přesto moc dobré a je fajn, že chutnají i dětem 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna
    7. 1. 2021 v 19:12

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký důvod, proč se v tomto receptu používá voda a ne mléko – uškodilo by měkkosti/vláčnosti nebo něčemu?
    Děkuju za odpověď a moc chválím skvělý blog!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 1. 2021 v 12:12

      Nejsou všechny recepty stejné 🙂 nicméně určitě se nic nestane, pokud vodu nahradíte mlékem.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ