Menu
Kynuté těsto

Kynuté ořechové rohlíčky

Také máte rádi víkendové snídaně v trávě? No, nemusí být přímo v trávě, ale stačí pěkně venku na zahrádce či terase … samozřejmě za předpokladu, že je hezky teplo a svítí sluníčko. A když je k snídani něco voňavého a čerstvě upečeného, třeba tyhle ořechové rohlíčky, co by si člověk mohl přát víc 🙂 

Rohlíčky jsou sice z kynutého těsta, ale pokud patříte k ranním ptáčatům jako já, stihnete je upéct, ještě než se zbytek rodiny probudí. Přiznávám, trochu jsem si pomohla nahřátou troubou, ve které jsem nechala těsto kynout, abych to urychlila. 

Z níže uvedeného množství připravíte ca. 25 ořechových rohlíčků.

Kynuté těsto: 

250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou) 

125 ml mléka 

10 g čerstvého droždí 

50 g cukru krupice 

2 žloutky 

špetka soli 

citronová kůra nebo citronový olej

100 ml rostlinného oleje 

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. 

Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně. 

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. 

Ořechová náplň: 

200 g jemně mletých ořechů (použila jsem mix vlašských a lískových)

200 ml mléka 

4 lžíce třtinového cukru (případně více či méně dle chuti) 

60 g piškotových drobečků, jemně mletých 

špetka skořice 

rum 

Mléko svařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte mleté piškoty a skořici. Nakonec přilijte podle chuti rum. Náplň dejte do lednice, aby trochu ztuhla a šly z ní tvarovat malé válečky.

Na dokončení si připravte:

1 vejce, rozšlehané na potření

plátek másla + rum na pokapání po upečení

Troubu si předehřejte na 185 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části, každou vyválejte do obdélníku. Rozřízněte na pruhy široké cca 4 cm. Pomocí lžičky nebo rukama dejte na kraj těsta kousek náplně a vytvarujte do válečku. Váleček zabalte do těsta a odkrojte. Ohněte do tvaru rohlíčku a dejte na plech. Stejným způsobem zpracujte zbytek těsta a náplně. Z této dávky receptu jsem připravila 25 kousků.


Pomocí nůžek každý rohlíček několikrát nastřihněte a potřete rozšlehaným vajíčkem. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 14-15 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Mezitím si rozpusťte máslo a dle chuti přidejte rum. Touto směsí rohlíčky ihned po vytažení z trouby lehce potřete. Nechte vychladnout. Před servírováním můžete lehce pocukrovat.

inspirace a recept na kynuté těsto z kurzu www.olakala.cz


Vytisknout recept

18 Comments

  • Anonymní
    5. 6. 2017 v 19:52

    Mňam, Vy děláte samé dobrůtky, Míšo:-)M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2017 v 5:19

      Děkuji 😉

      Odpovědět
  • Anna
    5. 6. 2017 v 22:03

    Já miluju všechno ořechové. Mňam, mňam. Budu muset co nejdříve vyzkoušet 🙂 Děkuji za inspiraci.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2017 v 5:19

      Tak to jsme na tom stejně 🙂 taky miluju ořechy 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 6. 2017 v 15:03

    Dobrý den Míšo, rohlíčky jsme včera vyzkoušeli a jsou opravdu vynikající, nadýchané prostě super. Díky moc a jen tak dál. Zdraví Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2017 v 5:54

      Dášo, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že rohlíčky chutnají 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 6. 2017 v 18:18

    Dobrý den , strašně moc Vám děkuji za Váš blog, strašně ráda zkouším vaše recepty, jsou vynikající. Michala

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 6. 2017 v 8:16

      Míšo, děkuji, tak to mě moc těší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 1. 2020 v 18:28

    Cesto bolo velmi mastne. Doslova plavalo v oleji. Pouzila som spaldovu celozrnnu hladku muku. Myslite, ze to bolo tou mukou?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2020 v 7:22

      Těsto dělám velmi často a vždy bez problému, takže to bylo zřejmou moukou. Do receptu patří hladká, ne celozrnná.

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 1. 2020 v 15:27

      Druhy pokus s psenicnou hladkou mukou dopadol dobre.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2020 v 19:57

      Tak skvělé, že to zabralo 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    4. 3. 2020 v 15:58

    Rohlíčky jsou vynikající. Těsto krásně nadýchané a náplň je akorát tuhá. Doma jsem dokonce měla citronový olej z Justu, který měl původně jiný účel, ale v pečení je opravdu skvělý ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 3. 2020 v 6:17

      Děkuji. Ano, olej Just je pro mě velký pomocník při pečení 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 7. 2020 v 12:43

    Dobry den,
    Spoznala som Vas vdaka online kurzu makroniek. Od vtedy som od Vas vyskusala viacero receptov a kazdy jeden bol skvely. Presne ako tento. Lepsie orechove rohlicky som nejedla. Ste uzasna, dakujem za vsetky tieto uzasne recepty. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 7. 2020 v 6:22

      Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • F
    6. 7. 2022 v 20:35

    Opravdu velmi povedený recept, na velmi povedené rohlíčky. Byl by hřích nahradit olej přepuštěným máslem?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 7. 2022 v 7:36

      Přijde mi škoda dávat přepuštěné máslo do těsta, schovala bych si ho na jiný recept 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ