Menu
Bábovky a chlebíčky

Bábovka s mascarpone

Mascarpone u nás v posledních letech hodně zdomácnělo, některé dezerty už si bez něj ani neumím představit. A to teď nemám vůbec na mysli tiramisu 🙂 Já osobně ho mám radši za studena, ať už v podobě krému, nadýchané pěny nebo v nepečeném cheesecaku. Tentokrát jsem udělala výjimku a zkusila ho pěkně „za tepla“, překvapivě v bábovce 🙂 

Bábovka je díky mascarpone krásně jemná a vláčná, získala si mě na první kousnutí. A to nejsem zrovna bábovkový typ 🙂 V krku se vám určitě nezadrhne a skvěle bude chutnat i další dny. Myslím, že by šla snadno připravit i jako mramorová. Tak co, zkusíte taky šoupnout mascarpone do bábovky? 

Nenechte se zmást velikostí bábovky na fotografiích, připravila jsem ji totiž na zkoušku jen z poloviční dávky a je opravdu hodně malá. 

Bábovka s mascarpone (střední forma): 

4 velká vejce

180-200 cukru krupice

80 ml rostlinného oleje

125 g bílého jogurtu 

250 g mascarpone

250 g polohrubé mouky

15 g prášku do pečiva

špetka soli

citronová kůra, vanilka

Troubu předehřejte na 180 stupňů, střední bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou.

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak postupně zašlehejte olej, jogurt a mascarpone. Přidejte citronovou kůru a vanilku.

Nakonec vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Těsto promíchejte hezky do hladka a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. Špejlí si ověřte, že je propečená. 

Bábovku nechte chvilku chladnout ve formě, teprve pak opatrně překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat. 

inspirace z webu http://conlaszarpasenlamasa.es/

Vytisknout recept

23 komentářů

  • Anonymní
    29. 1. 2019 v 16:29

    Dobrý den Míšo, tohle je o poznání jednodušší než makronky;-)…. Jsem moc ráda za další typ na rychlou dobrotu:-), jelikož si manžel tentokrát "zasedl" na sladkosti bez krému. O víkendu jsem pekla čokoládový perník z podmáslí a tento víkend bude bábovka od Vás:-)
    Díky za další recept do sbírky. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2019 v 16:38

      To máte pravdu, Hanko 🙂 jednodušší a možná i lepší 🙂 i když jak se to vezme.

      Odpovědět
  • Růžena
    30. 1. 2019 v 8:27

    Bábovku s mascarpone dělám dost často, ale zatím jsem tam nikdy nepřidala jogurt.
    Příště určitě zkusím, působí na mě vláčně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2019 v 16:38

      Zkuste, vláčná určitě je 🙂

      Odpovědět
  • Katie K
    1. 2. 2019 v 8:36

    Vyskusala som a je naozaj vyborna 🙂 dakujem za receptik…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2019 v 7:38

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 2. 2019 v 9:40

    Výborná bábovka, měla úspěch. Děkuji za recept, Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2019 v 7:38

      Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2019 v 14:43

    Míšo, bábovka měla obrovský úspěch;-). Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2019 v 7:56

      Hanko, díky :))

      Odpovědět
  • Martina
    3. 2. 2019 v 9:57

    Moc rada zkusim, i když tento týden mě čeká hodně z tvých receptu, dcera má narozeniny a ja musím nakrmit hujerovic, vybrala si minipavlova a dort s cokoladovou zrcadlovou polevou , a pro babičky zkusim tu babovku v mramorové verzi.Moc dekuji za úžasné recepty. I v práci už všichni pečou podle tvých receptu��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2019 v 9:38

      Je mi jasné, že budeš mít zase náročné pečení pro tak velkou rodinu 🙂 tak ať se vše podaří a hezkou oslavu 🙂

      Odpovědět
  • Lenka/Lilienka
    6. 3. 2019 v 15:34

    Jednoduchý a báječný recept, Míšo. Rozhodně jsem neměla v plánu sníst půl bábovky, ale prostě stalo se 🙂 Až doteď jsem si myslela, že je mascarpone pouze pro studenou kuchyni. Děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2019 v 6:52

      Lenko, děkuji 🙂 také jsem netušila, že bude bábovka s mascarpone tak dobrá 🙂

      Odpovědět
  • Hanara
    5. 8. 2019 v 20:55

    Dobrý den, moc ráda se inspiruji vašim blogem. Tento recept jsem zkoušela hned 3x. Poprvé mi vznikla výborná bábovka, podruhé nepřekonatelná bublanina s visněmi a dnes potřetí skvělá bublanina bez cukru s jahodami 😎

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 10:15

      Tak to moc ráda slyším 🙂 vidím, že těsto na bábovku našlo mnohonásobné využití 🙂 super nápady 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 1. 2020 v 19:46

    Vyzkoušela jsem bábovku a je výborná (y) dělávám s tvarohem, ale tahle je o level lepší. Příští víkend si zase opět něco od Vás vyberu 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2020 v 17:47

      Tak se budu těšit na další komentář 🙂

      Odpovědět
  • Vlaďka
    27. 3. 2020 v 9:46

    Bábovka byla chuťově výborná a padla rychle za vlast😁ale bohužel se mi zgrcla, tak nevím, co jsem udělala špatně 🤷‍♀️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 3. 2020 v 12:59

      Důležité je, aby všechny suroviny měly stejnou pokojovou teplotu. Na vině může být také vyklopení příliš horké bábovky …

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 4. 2020 v 15:06

    Vyzkoušela jsem bábovku a musím říct, že je výborná 👏😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2020 v 8:33

      Tak to ráda slyším, díky.

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 6. 2020 v 15:26

    Je úžasná, nadychana, jednoduchá. Škoda, že nelze vložit do komentářů foto.

    Odpovědět

Zanechte komentář