Menu
Cukroví

Kakaová vosí hnízda s marcipánem

Kdo mě zná, tak ví, že tohle cukroví nikdy nepatřilo k mým oblíbeným. Ať už jde o jeho konzumaci, tak i přípravu. Nicméně každý rok se překonám a několik dávek pro své blízké připravím, protože v mém okolí naopak oblíbené je. Musím říct, že varianta v mé první kuchařce s ořechy a vaječným likérem už je pro mě chuťově zajímavější, ale teprve s touhle marcipánovou verzí jsem spokojená 🙂

A není to jen tím marcipánem a přírodním kakaem, které je v cukroví mimochodem skvělé. Řekla bych, že velký podíl na chuti mají i domácí linecká kolečka použitá jako spodní část místo piškotů. Cukroví se tím dostává do úplně jiné dimenze a i já, která nikdy „vosáky“ nejedla, je teď musím bránit vlastním tělem, aby na mě zbyly.

Základem těsta jsou i v této verzi rozmixované piškoty, společně s přírodním kakaem a marcipánem. Marcipán pak najdete i v krému, doplněný samozřejmě rumem. Marcipán použijte min. se 40% podílem mandlí nebo si udělejte svůj vlastní. Formičku jsem použila otevírací od Tescomy.

A protože jsou vosí hnízda nepečené cukroví, je teď ideální čas si ho připravit 🙂 Video postup k celému receptu najdete na mém IG profilu.

Kakaová vosí hnízda s marcipánem (30-35 ks)

Linecké těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Do mísy prosejte mouku se solí a moučkový cukr, přidejte na kousky pokrájené máslo a žloutek. Pomocí ploché metly zpracujte do kompaktní hmoty. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu několik hodin odležet.

Vychlazené těsto rozválejte na sílu asi 4 mm a vykrojte kolečka o průměru 4-5 cm (podle velikosti formičky na vosí úlek). Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C (horkovzduch) asi 9-10 minut.

Kakaová hmota:

  • 160 g mletých piškotů
  • 20 g Přírodního kakaa Dr. Oetker
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 70 g Marcipánu Dr. Oetker (min. 40% mandlí)
  • 1-2 lžíce převařené vody

Mleté piškoty smíchejte s prosátým kakaem a moučkovým cukrem. Přidejte máslo, rum a kousky marcipánu. Rukama nebo v robotu vypracujte jemné a tvárné těsto. V případě potřeby přidejte převařenou vodu nebo více rumu.

Marcipánový krém:

  • 80 g Marcipánu Dr. Oetker
  • 80 g másla
  • rum či likér

Marcipán roztrhejte na menší kousky, přidejte změklé máslo, rum a utřete do hladkého krému, který si přendejte do zdobícího sáčku.

Dokončení:

Z těsta tvarujte kuličky, obalte v moučkovém cukru nebo kakau a vmáčkněte do formičky. Prstem nebo koncem vařečky udělejte důlek, sáčkem vmáčkněte trochu krému a uzavřete lineckým kolečkem. Opatrně vyklepněte z formičky.

Cukroví skladujte v chladu v uzavřené krabici a nechte alespoň 1-2 dny rozležet.

Nemáte rádi marcipán? Tak zkuste klasická vosí hnízda 🙂

10 Comments

  • M
    19. 12. 2022 v 17:41

    Dobrý den,
    nádherné, potěšující.
    Úlky děláme podobně, místo kakaa a marcipánu vlašské ořechy a vždycky s lineckými kolečky. S nimi je to, přesně jak píšete, úplně o něčem jiném, ikdyž trošku pracnější.
    Dříve jsem je plnila jako poslední tím, co zbylo. Ale teprve Váš sněhový máslový krém je přivedl k dokonalosti. Letos už potřetí.
    Moc děkuji za Vaši práci.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2022 v 21:48

      Recept s vlašskými ořechy mám v první kuchařce a ty jsou taky moc dobré 🙂 možná je letos ještě stihnu. Díky za přízeň a přeji krásné svátky.

      Odpovědět
  • Kateřina Černá
    19. 12. 2022 v 23:16

    Dobrý den,
    úly jsou u nás nejoblíbenější, dělám je jen ořechy, cukr, bílek a Váš krém slaný karamel do makronek dovnitř.
    Ještě dnes jsem musela vyzkoušet tyto Vaše marcipánové (dopoledne ještě Podvodnice 😁). A jsou taky famózní, myslím, že od teď budu dělat oboje.
    Každopádně už dělám třetím rokem vícero druhů podle Vás a u všech mají vždy veliký úspěch.
    Moc děkuji za Vaši precizní práci 😊
    Katka

    Odpovědět
  • Fate
    31. 12. 2022 v 12:52

    Milá Míšo,

    přestože se neznáme a nikdy jsme se nepotkaly, jste nedílnou součástí mého života už delší dobu. Vaše recepty jsou pro mě inspirací a těším se na každý Váš nový příspěvek jako dítě na Vánoce. Máte neuvěřitelně skvělé recepty a u málo kterých blogů je úžasný výsledek tak zaručený jako u Vás. Jsem vděčná, že o Vás vím a doufám, že Vás jednou poznám i osobně.
    Máte můj obdiv. Jste skvělá v tom, co děláte.
    Do nového roku vám přeji hlavně hodně zdraví a ať najdeme štěstí tam, kde ho nejméně čekáte, není nad krásná překvapení.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 1. 2023 v 10:59

      Moc děkuji za krásná slova, velmi si jich vážím 🙂 jsem ráda, že zde nacházíte inspiraci a hlavně, že recepty fungují, tak by to ostatně mělo být 🙂 díky za přízeň a budu se těšit třeba někdy na kurzu 🙂 krásný nový rok.

      Odpovědět
  • Petra
    20. 12. 2023 v 12:19

    Přeji krasny den Miso, letos jsem pekla cukroví podle vas. Mame marcipanova vosi hnízda, podvodnice, Linecké i vanilove rohlicky. Tak jako je tomu i u dortů ( jak nekdo z rodiny slaví tak pecu dort Ja) ,tak cukroví uz jiné pect nebudeme. Prejeme krásné a vesele Vánoce

    Odpovědět
  • Zuzana Liková
    2. 3. 2024 v 13:31

    Dobrý deň Míšo
    Myslíte, že by sa tento marcipánový krém dal použiť ako náplň do klasického dortu alebo rolády? Děkuji Zuzana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 3. 2024 v 14:38

      Pokud máte rádi máslové krémy, tak ano. Já osobně bych ho dala třeba jen do cukroví 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ