Asi se budu opakovat, ale roláda je podle mého názoru nedoceněný dezert 🙂 Lidé se jí vyhýbají z mnoha důvodů, ať už je to strach z pečení či stáčení rolády nebo vzpomínka na její kdysi ne příliš lákavou chuť. Z mého pohledu je roláda nejen rychlá a jednoduchá na přípravu, ale dá se připravit i velmi chutně a efektně. Jak sami uvidíte v tomto receptu 🙂
Základem je kakaový piškotový plát, jehož příprava vám zabere ve srovnání s dortovým korpusem mnohem méně času. Peče se jen pár minut, ve velmi krátké době zchladne a je připravena k naplnění. Já tentokrát zvolila šlehanou ganache z mléčné čokolády a lískooříškové pasty. Je to mňamka 🙂
Piškotový plát je díky krátké době pečení na vysokou teplotu krásně měkký a nadýchaný a společně s ořískovo-čokoládovým krémem tvoří skvělou kombinaci. Do pečení jsem si už před časem oblíbila přírodní (nealkalizované) kakao, které nemá sice tak tmavou barvu, za to má mnohem intenzivnější kakaovou chuť i vůni. V běžném obchodě ho najdete např. pod značkou Dr. Oetker, mě se podařilo konečně objevit i velké balení na LKStore.
Lískooříškovou pastu jsem tentokrát použila prémiové kvality z pražených lískových oříšků od firmy Agrimontana (koupíte na Monaco Int.). Samozřejmě 100%, jen čistě rozmixované ořísky 🙂
A pokud patříte mezi ty méně odvážné, mrkněte na můj Instagram, kde je k receptu natočen celý video postup 🙂
Kakaová roláda s oříškovým krémem (8-10 porcí)
Kakaový piškotový plát
- 160 g vajec (ca. 3 vejce M)
- 100 g cukru krupice
- 95 g hladké mouky
- 15 g přírodního kakaa
- 1 lžíce studené vody
Vejce a cukr společně nahřejte ve vodní lázni na 45 stupňů. Následně přelijte do mísy od robota a vyšlehejte do husté pěny. Ke konci šlehání přidejte studenou vodu.
Mouku a kakao dobře promíchejte a přes sítko vmíchejte po částech do vaječné hmoty. Zlehka promíchejte a rozetřete na plech (ca. 40×30 cm) vyložený papírem na pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 220-230 stupňů asi 7-8 minut (horní/dolní ohřev). Ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z horkého plechu a překlopte na čistý arch papíru, který předem lehce poprašte moukou. Podložte chladící mřížkou a nechte takto zcela vychladnout (nestáčí se horká, ale až za studena). Teprve pak opatrně sloupněte papír.
Lískoořískový krém
- 300 g smetany ke šlehání 33%
- 15 g glukózového sirupu
- 100 g mléčné čokolády Belcolade Lait Selection 36,5%
- 65 g lískooříškové pasty 100%
Polovinu smetany a glukózu zahřejte a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Vymíchejte do hladka, přidejte oříškovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a opět promixujte. Zakryjte kontaktně fólií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice na 10-12 hodin vychladit.
Dokončení
Vychlazený krém pozvolna vyšlehejte do pevné konzistence a rozetřete ho rovnoměrně na roládový plát (na stranu, ze které jste sloupli papír). Pomocí papíru roládu zatočte a utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru (spojem dolů) nechte několik hodin vychladit, ideálně přes noc.
Roládu krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Můžete lehce poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem.
6 Komentáře
Lenka
27. 8. 2022 v 22:54Dobrý den, Míšo. Mám moc ráda vaše recepty. Ale popravdě, pokud je v receptu ingredience, kterou nemám běžne doma a musela bych objednávat na eshopu, to me odradí. Jiné řešení než oriskova pasta? Dekuji a fandím Vam.
Míša Landová
28. 8. 2022 v 17:15Samozřejmě chápu, nicméně bez oříškové pasty už to nebude oříškový krém. Ořechové krémy (pasty) koupíte i v prodejnách zdravé výživy a některých supermarketech. Je možné vyrobit i doma, rozmixováním opražených oříšků do pasty, ale musíte mít výkonný mixér …
Jana
26. 9. 2022 v 22:29Míšo, ten glukozový sirup v krému je nutný, nebo jde něčím nahradit? Děkuji
Míša Landová
29. 9. 2022 v 8:00Nahradit nelze, raději vynechat.
Tereza
26. 4. 2023 v 22:20Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na to poprášení moukou. Nebude tam pak cítit?
Děkuji za odpověď
Míša Landová
27. 4. 2023 v 8:11Je to opravdu jen poprašek, který se pak „omete“ 🙂 můžete použít i moučkový cukr, ale to bude více lepit.