Menu
Dorty

Malinový dortík

Na tomhle dortíku nehledejte nic složitého ani záludného 🙂 prostě jsem jen chtěla vyzkoušet nový typ korpusu s názvem „Genoise“. Jmenuje se podle místa svého původu, kterým je Genoa (česky Janov) v Itálii. Zaujal mě nejen název, ale i způsob přípravy. 

Celá vejce se zahřejí společně s cukrem nad vodní lázní a teprve poté vyšlehají do husté pěny. Druhou zajímavostí je, že se přidává rozpuštěné „teplé“ máslo, díky kterému je korpus lehký, nadýchaný a s příjemným máslovým aroma. Velmi jsem ocenila, že se korpus upekl pěkně do roviny, tedy žádné vrcholky uprostřed formy. Z mého pohledu tedy příjemná změna od klasického piškotu 🙂 

Protože byl dortík určený pro děti, volila jsem osvědčený tvarohový krém se smetanou. Tentokrát jsem ale vynechala vykapání tvarohu a krém jsem zpevnila želatinou. Na ozdobu jsem použila mražené maliny zalité dortovým želé, ale můžete použít jakékoliv ovoce dle vlastní chuti a fantazie. 

Na korpus o průměru 19-20 cm si připravte:

2 vejce

65 g cukru krupice

50 g hladké mouky

špetka soli

20 g teplého rozpuštěného másla

1/2 lžičky vanilkového extraktu

kapka citronového oleje (nemusí být)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno formy o průměru 19-20 cm vyložte pečícím papírem. 

V míse smíchejte prosátou mouku se solí. Do misky si připravte potřebné množství másla.

Vejce dejte společně s cukrem do mísy a dobře promíchejte. Mísu „posaďte“ na menší kastrol s vroucí vodou a za stálého míchání směs zahřejte, až je na dotek vlažná. Dno mísy se nesmí dotýkat vroucí vody. Pokud máte stolní robot, použijte rovnou mísu z robota, tedy pokud je vhodná do vodní lázně 🙂

Jakmile je směs vajec a cukru vlažná, sundejte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 5 minut, směs by měla vychladnout a ztrojnásobit svůj objem. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový olej (citronovou kůru).

Pak stěrkou opatrně vmíchejte po částech prosátou mouku. Máslo dejte v misce rozpustit do mikrovlnné trouby. Do teplého másla vmíchejte trochu těsta a dobře promíchejte, aby se směs spojila. Pak vraťte do mísy a vmíchejte do zbytku těsta. Opatrně promíchejte, až je těsto hladké. Je opravdu hodně nadýchané.

Přendejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dortu a přendejte na chladicí mřížku.

Studený korpus vložte do dortového ráfku, který položíte na tác nebo podložku. Nejlépe se pro tento účel hodí nastavitelný ráfek, který si utáhnete přesně podle velikosti korpusu. Pokud totiž použijete formu, ve které jste pekly, upečený korpus bude nepatrně menší 🙂 Já dávám kolem korpusu, na vnitřní stranu ráfku, ještě páskovou folii. Lépe se pak ráfek z dortu odstraní. 

Tvarohový krém:

200 g tučného měkkého tvarohu (ve vaničce)

150 g smetany ke šlehání 33%

2-3 lžíce moučkového cukru

4 g práškové želatiny + trochu studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte malým množstvím studené vody. Nechte 5 – 10 minut nabobtnat. Tvaroh vyšlehejte s cukrem do krémova, zvlášť vyšlehejte smetanu. Obě hmoty opatrně stěrkou spojte. Nabobtnalou želatinu velmi krátce zahřejte v mikrovlnce, stačí opravdu jen cca 3-5 sekund, až se rozpustí. V žádném případě se nesmí vařit. 

Vmíchejte 2-3 lžíce tvarohové směsi do rozehřáté želatiny a dobře promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a dobře promíchejte.  

Krém rozetřete rovnoměrně na připravený korpus a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, klidně i přes noc.

Na malinovou vrstvu si připravte:

mražené maliny

dortové želé 

2-3 lžíce cukru krupice

Mražené maliny poskládejte na vrch dortu, nerozmrazujte. Přesné množství Vám neřeknu, protože jsem si je předem nezvážila a rovnou sázela na dort 🙂

Dortové želé připravte podle návodu. Použila jsem červené od Dr. Oetkera, které se smíchá s 250 ml vody a několika lžícemi cukru. Přiveďte k varu a asi minutu povařte. Nechte želé jen chvilku zchladnout a ještě teplé začněte opatrně nanášet na mražené maliny. Zpočátku je dobré použít silikonovou mašlovačku, ke konci můžete opatrně nanášet malou lžičkou. Určitě nedoporučuji nalít celou várku želatiny najednou 🙂

Dort dejte do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout, klidně i přes noc. Před servírováním opatrně sundejte ráfek, nejdříve ale ořízněte boky dortu ostrým nožem.

Na dort můžete klidně použít i čerstvé maliny nebo jiné ovoce. Dortového želé pak bude stačit jen poloviční množství. Čerstvé maliny nemusí být zcela ponořené do želé, protože nebudou pouštět vodu. 

inspirace na korpus z www.joyofbaking.com




51 Comments

  • Eva
    30. 3. 2015 v 5:30

    To vypadá nádherně, ovocné dorty milujeme, díky za tip 🙂 Pěkný den Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 3. 2015 v 8:00

      Evo, díky 🙂 pěkný den i Vám. Mila

      Odpovědět
  • Kouzlo mého domova
    30. 3. 2015 v 16:45

    Milo, u Vás jsou úžasně znějící recepty a nádherné fotky. Tohle mě hodně nalákalo, takže určitě vyzkouším, a pak dám vědět, jak jsem dopadla 🙂 Krásný den! Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 3. 2015 v 17:53

      Radko, díky 🙂 někdy je to docela problém, vymyslet výstižný název, aby to nevypadalo jako věta rozvitá 🙂

      Odpovědět
  • U Ilonky
    1. 4. 2015 v 16:19

    Vypadá luxusně , vyzkouším…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 4. 2015 v 19:10

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2015 v 15:19

    Dobrý den,
    dort je krásný:) prášková želatina do krému – lze použít čiré dortové želé? je to to samé nebo něco jiného?:) Doufám, že se mi podaří taky takhle pěkný!:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2015 v 10:30

      Děkuji 🙂 pozor, je zásadní rozdíl mezi dortovým želé, tím jsou zalité maliny nahoře na dortu a práškovou želatinou. Jsou to dvě odlišné věci :)) věřím, že dort se Vám určitě povede 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 12. 2015 v 13:17

      Uff, tak ještě, že jsem nakonec dala tu želatinu:D Vypadá dobře, ještě zatím nevím, jak chutná :), ale určitě též dobře! akorát jsem měla formu 21cm a korpus byl hodně nízký, nevím, proč mi nevyrostl, tak jsem upekla ještě jeden a promázla krémem mezi :)) děkuji!

      Odpovědět
  • Cervenej_cudlik
    26. 8. 2016 v 8:01

    Včera jsem vyzkoušela, je vynikající, moc děkuji za bezva recept, chystám se i na další. Výborné stránky, recepty perfektně popsané:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2016 v 6:26

      Moc děkuji, jsem ráda, že dortík chutnal a budu se těšit na další komentáře k vyzkoušeným receptům 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Iveta B
    4. 11. 2016 v 20:54

    Dlouho jsem hledala tento recept, ale nikde nebyl. Děkuji za něj a určitě vyzkouším 🙂
    Recepty vypadají parádně a fotky skvěle doplňují. Jsem ráda, že jsem narazila na tuto stránku a určitě sem ještě zavítám 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2016 v 9:48

      Ivet, moc děkuji, věřím, že se dortik povede a bude chutnat 🙂 budu se těšit na Vaše další návštěvy 🙂

      Odpovědět
  • Anjuska
    25. 2. 2017 v 9:12

    Dobrý den, receptík hodně zajímavý nicméně chtěla bych se zeptat na použití mražených malin…To se přece musí nutně roztéct.Ta voda musí někudy ven.Ledaže by se to snědlo dřív😁😁😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2017 v 10:01

      Zdravím, ano, do dortu jsem použila mražené maliny a v pohodě 🙂 musíte je zalít hned mražené, želatina tu vodu podrží. Jak vidité na fotce, trochu proteče, ale není to nic tragického 🙂 stejným způsobem se dají použít i borůvky, jahody bych nedoporučovala, ty jsou už hodně velké a obsahují dost vody.

      Odpovědět
  • MíšaPuš
    4. 4. 2017 v 21:45

    Dobrý den, dělala jsem o víkendu manželovi k narozeninám – luxusní záležitost 🙂 Moc díky za recept, upřímně obdivuji Vaši práci, co všechno dokážete vytvořit. Těším se, až vyzkouším další recepty. Ještě jednou díky za Váš web 😉 Pěkný den Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 4. 2017 v 14:24

      Míšo, zdravím a děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se dort povedl a chutnal. Budu ráda, když zkusíte i něco dalšího 🙂

      Odpovědět
  • ianbe
    15. 4. 2017 v 18:19

    Dobrý den, malinový dortík je výborný.Prvně jsem dávala mražené ovoce na dort. těsto na korpus je po vyslehani nadýchané,ovšem po přidání másla rozpuštěného se smrskne na polovic.Nejvetsi problém mám nyní v tom, že korpus se mi totálně promacel během pár hodin.pouzila jsem sice vanickovy tvaroh, ale krém byl vlivem želatiny tuhý.Takže problém nejspis bude v malinách nebo v želé.korpus i krém byly přes ve forme vyložené pecicim papirem a krém ztuhl a utěsnil okraje.No a nyní peču náhradní korpus a na něj presadim vrchní část hotového dortu.Jinak Váš blog se mi moc líbí a pár receptů už mám vyzkoušeno.Dekuji moc

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 4. 2017 v 18:54

      Dobrý večer, tak to mě mrzí, že máte s dortem takové problémy. Máslo se musí vmíchat velmi opatrně jen stěrkou, ne šlehačem a nesmí být horké. Pokud Vám krém ztuhl, problém bude asi v dortovém želé. Do receptu patří mražené maliny, také jsem je použila. Musí se zalít hned, ještě mražené a celé. Právě aby želé zachytilo vodu z malin a nerozmáčelo korpus. Jaké jste použila želé? Nejsem si jistá, zda je vhodný ten papír kolem dortu … korpus se nemohl rozmáčet přes krém, voda musela prosáknout boky … ale opravdu těžko říct, musela bych vidět Váš postup 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 5. 2017 v 13:31

    Dobrý den,dnes jsem dělala dortík z mražených malin,ale už jsem je měla v mrazáku hodně zmrzlé a ledem spojené,tak jsem je rozmrazila a nechala okapat,šťávu jsem slila přes cedník,odměřila a co chybělo do 250ml jse dolila malinovým sirupem.Použila dortovou želatinu a do hotové zamíchala okapané maliny a nanesla na náplň.Dortík je vynikající a žádná šťáva nepromáčí korpus.Stejně to dělám s mraženými jahodami a borůvkami.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2017 v 8:10

      Zdenko, zdravím, děkuji za Vaše komentáře i Vaši zkušenost s mraženým ovocem 🙂 určitě to bude užitečná rada i pro některé další "pekařky". Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 5. 2017 v 14:02

    Ještě doplnění ke komentáři 14.5.2017 ve 14,31
    Tu želatinu po vmíchání malin musíte na dortík nalít hned,nenechat trochu zchladnout,jinak ztuhne v misce,protože jí zchladí maliny.Dortík jsem měla vychlazený v lednici asi 5 hodin. Zdenka

    Odpovědět
  • papaya
    21. 8. 2017 v 22:06

    Dortík je opravdu výborný, budu jej nyní péct podruhé, rodičům na narozeninovou oslavu :). Doufám, že se povede tak jako napoprvé. Chuťově je naprosto skvělý! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 8. 2017 v 8:55

      Tak to mě moc těší 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 6. 2018 v 17:45

    Nechtělo se mi věřit, že želatina zafixuje vodu v mražených malinách dokud jsem to nevyzkoušela a paráda! Použila jsem dortové želé extra silné Dr.Oetker, polévala maliny hned horkým a ani trochu se mi neroztekly,chutnaly jak čerstvé. Moc děkuji za vaše recepty, prošla jsem je všechny a určitě jich spoustu vyzkouším, věřím, že jsou všechny suprové jako tento. Jen mě mrzí, že jsem je objevila až tento týden, mám co dohánět…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 6. 2018 v 8:57

      Skvělé, díky za komentář 🙂 věřím, že budete spokojená i s dalšími recepty 🙂

      Odpovědět
  • Denda
    29. 6. 2019 v 11:54

    Dobry den, jako uz po nekolikate bych rada vyuzila vas recept k domacimu kuchteni, protoze dle vasich navodu je to radost. Chtela bych delat dezert do kelimku, ale lelikoz casto delam panakotu, chtela bych zkusit neco tvarohoveho. Myslite, ze kdybych udelala stejny recept, s pul mnozstvim zelatiny a dala do kelimku s ovocnou "omackou" bude to mit vhodnou konzistenci? Jelikoz to bude v tom kelimku rikam si, ze to nemusi tak drzet. Nebo by se do kelimku hodil jiny z vasich receptu? Mockrat vam dekuji za odpoved! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 6. 2019 v 10:28

      Zdravím, já osobně bych do kelímku želatinu klidně vynechala úplně 🙂 nechala bych tvaroh odkapat, aby se zbavil přebytečné vody a pak jen spojila s ušlehanou smetanou 🙂 nicméně přidáním želatiny asi nic nezkazíte 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    10. 8. 2019 v 19:48

    Dobrý večer milá Milo, moc vás zdravím:-) a chtěla bych vás poprosit o radu k tomuto skvělému letnímu dortíku. Ráda bych se do něj pustila, ale musím se "dovybavit". A mám s dovolením tři dotazy. Myslíte, že bude vhodná forma dortová o průměru 20 nebo spíše 18 cm? Průměr 19 jsem nikde neviděla. Na sestavení bude vhodná forma Delicia a prosím vás, jakou šíři by měla mít dortová páska kolem dortu. Ráda bych, abych vše pak použila i na jiné dorty podobné velikosti. Předem vám mockrát děkuji za vaši odpověď a váš čas a moc vám stále fandím a se svými kamarádkami podle vás stále pečeme, protože vaše podrovné recepty jsou vždy zárukou, že se podaří a jsou vynikající. Těším se na váš kurz makronek v Plzni, že vás konečně budu moci poznat:-). S pozdravem Alena z Plzně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2019 v 8:56

      Aleno, zdravím Vás, kupte formu, kterou více využijete, je jedno, jestli 18 nebo 20 cm 🙂 Dortová páska ideálně 6-7 cm vysoká, ale dort se dá sestavit i bez ní. Musíte jen opatrně po ztuhnutí dort odříznout od formy, aby šel dobře vyndat a nepotrhal se.
      Kurz makronek v Plzni zatím plánovaný není, musím si tamější studio nejdříve trochu vyzkoušet, ale můžete přijít na kurz Víkendové dortíky 🙂 Mějte se hezky. Míša

      Odpovědět
    • alice2
      11. 8. 2019 v 19:17

      Miluško, mockrát děkuji za odpověď a všechny pro mne velice cenné rady. Jste moc hodná a moc vám přeji, aby se vám v Plzni ve studiu příjemně peklo:-). Krásný zbytek léta. Alena

      Odpovědět
  • Pavlína
    27. 2. 2020 v 21:08

    Dort je úžasný. Pekla jsem ho již několikrát a vždy se krásně povedl. Jen dnes se mi vůbec nepovedl korpus. Je to placatá placka, vůbec není nadýchaná a netuším kde se stala chyba. Snad bude i přes to dobrý

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2020 v 14:00

      Pokud jste dort pekla již několikrát, zkuste si uvědomit, co jste tentokrát udělala jinak 🙂 já takto na dálku těžko mohu soudit, když jsem neviděla Váš postup 🙂

      Odpovědět
  • Irena
    9. 3. 2021 v 12:37

    Milá Míšo, opět jsem zkoušela vaše recepty, tento dort výborný, svěží, všem moc chutnal. Protože mé dcery moc želé nemusí, chtěla jsem ho něčím vylepši, aby to nebylo jen želé s vodou. Želatinu jsem použila čirou extra tuhá od Dr. Oetkera rozmíchala v malinovém džusu a část tekutiny nahradila malinovým pyré. Želatina nebyla sice tak průhledná, ale chuť výborná, vysoká vrstva, krásně tuhá. I dcery změnily názor na želatinové dorty. Děkuji za Vaše recepty jsou perfektní. Irena

    Odpovědět
  • Silvie
    4. 5. 2021 v 15:45

    Korpus je famózní 😉

    Odpovědět
  • Dagi
    22. 7. 2021 v 10:41

    Dobrý den, mohu místo tvarohu použít mascarpone. Děkuji

    Odpovědět
  • Katka J.
    9. 5. 2022 v 22:53

    Dobry den Míšo, mohu práškovou želatinu nahradit plátkovou? Jaké by jí případně bylo ideální množství? Děkuji.

    Odpovědět
  • Martina
    14. 9. 2022 v 21:18

    Dobry den Miso, dortik uz jsem pekla nekolikrat s malinami, jednou i s lesnim ovocem, je vyborny. Myslite, ze by sel i s kompotovanym ananasem? Moc dekuji!

    Odpovědět
  • Jitka
    9. 11. 2022 v 9:43

    Dobrý den, mohu místo tvarohu použít zakysanou smetanu? Děkuji a hezký den.

    Odpovědět
  • Ladislav
    1. 4. 2023 v 17:23

    Dobrý den,
    dlouho jsem hledal recept na ovocný dort ,až konečně ten Váš mne zaujal. Děti mají narozky a tak hurá do toho.
    Bohužel zklamání, korpus je placka ,vůbec se nezvedl. Postupoval jsem přesně dle návodu 🙁
    Budou sušenky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:46

      To mě mrzí, nicméně zřejmě jste musel udělat někde chybu v postupu. Málo vyšlehaná vejce, vmíchání mouky šlehačem, větší forma než v receptu …

      Odpovědět
  • Katka J.
    30. 1. 2024 v 10:19

    Dobry den Miso, chci se zeptat na tu želatinu v krému. Dělala jsem teď dortík dvakrát po sobě a ani jednou se mi ta želatina nepodařila v krému rozmíchat do hladka. Možná chce více vody, aby nebyla tak “hrudkovitá”? Kolik by ji mělo byt? V mikrovlnce jsem ji měla doslova na pár vteřin jen aby změnila skupenství na tekuté, ale jakmile přidám krém, je to plné malých hrudek a nepodařilo se mi rozmíchat ničím 🙁 Chuť je výborná, ale ta konzistence není podle mých představ.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 1. 2024 v 11:13

      Do práškové želatiny se obvykle přidává 5-6 násobek vody. Tedy pokud jsou v receptu 4g želatiny, můžete dát 20-24 g vody. Pokud se Vám ale dělají hrudky, je to spíše velkým rozdílem teplot. Želatina je moc teplá a krém studený. Doporučuji tedy k rozpuštěné želatině přidávat krém pozvolna po lžících a opatrně vmíchávat 🙂

      Odpovědět
  • Romana
    26. 5. 2024 v 14:59

    Dobrý den Míšo, prosím poraďte jak by jste postupovala pokud mám místo mražených malin malinové pyré??

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 5. 2024 v 11:25

      Z malinového pyré můžete udělat buď pěnu (např. u receptu na Letní ovocný dort) nebo udělat želatinovou vrstvu za použití klasické želatiny, nikoliv dortového želé.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ