Menu
Bezlepkové / Dorty

Malinové srdce (bezlepkové)

Netajím se tím, že nemám tyhle 3D dorty ze silikonových forem ráda. Asi proto jich na mém blogu moc nenajdete, tenhle je vlastně asi první 🙂 Což o to, vzhledově jsou moc hezké, ale na mě je tam prostě hrozně málo „buchty“ a příliš mnoho nadýchaného krému. Nicméně tuhle formu jsem dostala jako dárek, pravda, tak trochu zlomyslný, a tak jsem se překonala a něco vytvořila 🙂 

A musím říct, že jsem s výsledkem celkem spokojená. Nepouštěla jsem se do žádných složitostí o deseti vrstvách, myslím, že dva krémy jsou pro začátek tak akorát. Chuťově jsem vsadila na osvědčenou kombinaci malina a čokoláda, a byla jsem sama překvapená, jak to bylo dobré :)) S formou se dobře pracovalo, dortík šel krásně „vyloupnout“ i polévat. 


Pokud jde o přípravu, tenhle dort se nijak zásadně neliší od mini dortíků, kterých mám na blogu už několik. Výrobu je potřeba rozfázovat do několika hodin a dní. Něco si můžete připravit předem, jako třeba upéct korpus nebo čokoládovou polevu. Každopádně dort je potřeba nechat pořádně zamrazit, aby šel dobře vyndat z formy a následně polít. 

Malinové srdce (bezlepkové)

silikonová forma Ti Amo od firmy Silikomart objem 1000 ml




Čokoládový korpus (průměr 17 cm):

2 vejce, odděleně
60 g cukru krupice
30 g hořké čokolády 55-65%
30 g smetany ke šlehání 33%
20 g rýžové mouky
10 g kakaa

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno dortové formy o průměru 17 cm vyložte pečícím papírem. 
Smetanu zahřejte a nalijte na nasekanou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka, nechte zchladnout. V misce promíchejte prosátou mouku a kakao. 
Žloutky vyšlehejte s třetinou cukru do pěny, pak přimíchejte zchladlou čokoládovou směs a mouku s kakaem. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte sníh, který po částech vmíchejte do těsta. 
Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 25-30 minut do trouby. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Nechte vychladnout ve formě, pak opatrně odřízněte od formy a vyklopte. Korpus se uprostřed trochu propadne, u bezlepkového těsta  je to zcela přirozené. Po úplném vychladnutí seřízněte korpus do roviny a vyřízněte z něj tvar srdce (vykrajovátko je součást formy). 

Rychlá čokoládová pěna:
80 g hořké čokolády 60-70%
150 ml smetany ke šlehání 33%

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a nechce při pokojové teplotě za občasného míchání zcela vychladnout. Smetanu vyšlehejte a opatrně po částech vmíchejte do studené čokolády. Pěnou naplňte silikonové polokoule o průměr 40 mm (případně jinou velikosti či tvar) a dejte zamrazit. 

Malinová Ruby pěna:
4 g plátkové želatiny Dr. Oetker
80 g smetany ke šlehání 33%
80 g malinového pyré
180 g růžové čokolády Ruby Callebaut
160 g smetany ke šlehání 33%

Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte změknout.
Čokoládu dejte do misky a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni.
V rendlíku společně zahřejte 80 g smetany a malinové pyré. Stáhněte z kamen, přidejte plátky změklé želatiny a promíchejte do úplného rozpuštění. Na dvakrát nalijte na rozpouštěnou čokoládu, pokaždé dobře promíchejte. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a nechte zchladnout na 35 stupňů.
Zbylou smetanu (160 g) vyšlehejte do polotuha a po částech vmíchejte do zchladlé čokoládové směsi.



Sestavení dortu
Silikonovou formu si položte na pevnou podložku nebo tácek. Do silikonové formy nalijte asi 2/3 malinové pěny. Do pěny vmáčkněte několik čokoládových polokoulí a zalijte trochou malinové pěny. Vložte korpus a lehce vmáčkněte. Je možné, že malinovou pěnu nespotřebujete všechnu, záleží na výšce korpusu a počtu čokoládových polokoulí, které do dortu dát. Dort dejte na několik hodin do mrazáku, ideálně přes noc. 


Zrcadlová čokoládová poleva:
10 g plátkové želatiny Dr. Oetker
125 ml vody
225 g cukru krupice
150 g hořké čokolády 60-70%
30 g prosátého kakaa
65 ml smetany 33%

Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte změknout. 
Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 103 stupňů.
Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně teplou smetanu a dobře promíchejte.
Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte změklou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. 
Dejte do misky, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte do lednice na několik hodin vychladit (ideálně přes noc). Před použitím ji pak zahřejte na 30-32 stupňů a aplikujte na dort. Polevu lze použít opakovaně, možno i zamrazit.



Dokončení dortu
Polevu si zahřejte na teplotu 30-32 stupňů (v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni), pro větší lesk můžete ještě znovu promixovat. Na tác nebo větší talíř dejte chladicí mřížku nebo hrnek či menší misku. Dort opatrně vyloupněte ze silikonové formy a položte na připravenou mřížku či hrnek. Takto připravený dort polijte. Dejte pozor, aby poleva byla opravdu všude. Nechte polevu okapat, nožem nebo paletkou otřete spodní hranu dortu a opatrně přeneste na tác nebo dortovou podložku. Ozdobte dle vlastní fantazie, já zvolila jen maliny sušené mrazem. Dort nechte v lednici několik hodin povolit. 





23 Comments

  • Unknown
    3. 4. 2020 v 16:22

    Dobrý den Mišo, jako všechny vaše výtvory….krása, obzvlášť v této podivné době, to úplně pohladi a potěší . Pokaždé se těším na nový receptik a vy nikdy nezklamete. Mějte se krásně . Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:49

      Martino, děkuji, jsem ráda, že mohu alespoň takto virtuálně potěšit. Mě samotnou to pečení také hodně pomáhá 🙂

      Odpovědět
    • Zdeňka
      14. 9. 2020 v 7:29

      Dobrý den, Míšo, vypadá to báječně, odhodlala jsem se zkusit tu zrcadlovku čokoládovou. Prosím o radu. Chci dělat klasický tmavý piškot, do toho pařížský krém. Čím to mám obmazat pod tu zrcadlovku??? A hlavně, ten dort mám dát na chvilku do mrazáku, aby při polévání zrcadlovka zatuhla??? Když to pak nechám jen v lednici, postačí to? Nebude to tát? Děkuji za odpověď. S pozdravem Zdena

      Odpovědět
      • Míša Landová
        14. 9. 2020 v 7:34

        Zrcadlovka není žádná novinka 🙂 na blogu je už několik let. V tomhle Vám bohužel moc neporadím, zrcadlovku dávám vždy jen na mražené dortíky ze silikonových forem, s klasickým dortem zkušenost nemám. Nicméně asi bych klidně obmázla pařížskou šlehačkou a nechala dort před poléváním dostatečně zamrazit (několik hodin).

        Odpovědět
        • M
          14. 9. 2020 v 9:40

          Dobrý den Zdenko, určitě to bude dobré, jak píše paní Míša. Já jsem vloni na jaře dělala narozeninový klasický kulatý, průměr 28 cm takto – korpus z 30. 6. 2015 (čokádový dort s višněmi, dvojitou dávku), krém z 24. 11 2015 (sněhový máslový krém, do části jsem přidala kakao a tím i obmazala), v mrazničce byl skoro 8 hodin, zrcadlovu z 24. 2. 2016 (kávové dortíky se zrc. polevou), po jejím hehkém zaschnutí jsem zdobičkou s maličkým otvorem napsala číslici a udělala po povrchu ještě pár „cákanců“ červenou polevou z 3. 12 2017 (dortíky s bílou čokoládou a lesním ovocem), která se už moc neroztékala, jen lehce jakoby rozpila. Byl to takový pokus, který se vydařil. Největší zásluhu na tom měla samozřejmě paní Míša, protože bez jejích receptů, bych to nikdy nestvořila. A díky vám se dnes konečně dozvěděla, jak moc mne inspirovala a všem velmi chutnalo. Totéž přeji i vám.
          Maruška

          Odpovědět
          • Zdeňka
            15. 9. 2020 v 7:37

            Děkuji. Nakonec jsme se rozhodla udělat tmavý piškot a máslový margot krém, omažu to omazem pod marcipán a zkusím zamrazit. Mohu ho potom po polití dát už jen normálně do lednice a nechat na druhý den, nebo to povolí?

  • Lenka
    3. 4. 2020 v 17:54

    Wow, zkusím. Až objednám Ruby čokoládu, zrovna jsem ji chtěla pořídit 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:49

      Lenko, směle do toho 🙂

      Odpovědět
  • Ivuška07
    3. 4. 2020 v 19:35

    Ahoj Míšo,můžu prosím nahradit rýžovou mouku mandlovou?Děkuji😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:50

      Ano, může se použít i mandlová, případně klasická hladká či polohrubá pokud není potřeba mít bezlepkový korpus 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 5. 2020 v 15:46

    Dobrý den milá Míšo, můžu se Vás prosím zeptat, na jakých cukrářských e-shopech nakupujete suroviny a všechno ostatní? Chtěla bych si objednat ruby čokoládu, ale nevím od kterého prodejce … chci si objednat více věcí a pořídit si ještě některé suroviny, které také používáte, ale netuším kde, poradila by jste mi? 🙂 Jste moc hodná, děkuji Vám.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2020 v 14:56

      Asi nejvíce nakupuji na cukrářském eshopu Monaco Int., ať už jsou to suroviny nebo pomůcky. Nicméně zrovna Ruby čokoládu v nabídce nemají 🙂 ono se málokdy povede koupit vše u jednoho. Ruby čokoládu nabízí více eshopů a je asi jedno, kde koupíte. Doporučuji koupit tam, kde Vás zaujme i něco jiného

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 6. 2020 v 13:08

    Dobrý den Míšo…mám prosím dotaz…budu dělat dort o průměru 28 cm a dvojitý, aby byl vysoký a chtěla bych se zeptat, jaké množství zrcadlovky použít a lze pod ni dát bílkovo-máslový obmaz nebo co je nejlepší? A šla by i sypká želatina (popř.kolik) nebo jen plátková? Moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2020 v 20:12

      Zdenko, odpověď už máte ve zprávě.

      Odpovědět
  • Eva
    30. 1. 2021 v 21:05

    Dobrý den Míšo, mohu místo mohu Ruby čokoladu na hradit bilou??

    Odpovědět
  • Eva
    1. 2. 2021 v 12:05

    Jasně, moc děkuji za radu vyzkouším z bílé čokolády Velvet calleblaud a dám méně cukru.

    Odpovědět
  • Čokoládová srdíčka
    26. 4. 2021 v 13:33

    To vypadá naprosto luxusně. Terka

    Odpovědět
  • Miriam
    12. 2. 2022 v 11:38

    Dobry den, úplne luxusne… perfektný postu… Dakujem.
    Chcem sa opýtať, dá sa miesto horkej čokoládady použiť aj mliečna? Ak áno, je tam potom iný pomer surovín? Dakujem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2022 v 20:14

      Použít mléčná se určitě dá, ale bude to hodně sladké. Poměry surovin si ale musíte upravit, protože mléčná čokoláda má jiné vlastnosti.

      Odpovědět
  • Eva
    13. 7. 2023 v 14:22

    Dobrý den, prosím, mohu se zeptat kde jsem udělala chybu se zrcadlovkou?Dělala jsem ji poprvé, vše dle postupu a když jsem ji teď zahřála, tak se mi v ní udélaly bublinky.Pří tom ohřevu na 30° jsem jí míchala, jak jinak na ní?Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 7. 2023 v 15:54

      Bubliny se tam obvykle dostanou při mixování tyčákem nebo mícháním. Můžete zkusit přelít přes jemné sítko, někdy to pomůže.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ