Menu
Bezlepkové

Bezlepkový mrkvový koláč

Mrkvových buchet není nikdy dost a tak mám pro vás i jednu variantu bezlepkovou. Použila jsem rýžovou mouku, která je přirozeně trochu nasládlá, takže není třeba dávat tolik cukru. Pro nadýchanější a vláčnější korpus jsem ji doplnila mandlovou moukou, která má neutrální chuť. V těstě samozřejmě nesmí chybět pořádná dávka strouhané mrkve, jinak by to přeci nebyl mrkváč 🙂

Obvykle kombinuji dýňové i mrkvové korpusy se sýrem Philadelpia, ale v tomto případě jsem vsadila na náš český tvaroh. V kombinaci s javorovým sirupem nebo medem je to mňamka. Nahoře už jen posypat ořechy a je hotovo 🙂

Korpus jsem pekla v malém keramickém pekáčku, klidně ale použijte kulatou dortovou formu. Receptu by měla velikostně odpovídat forma o průměru 19-20 cm.

Pokud nepatříte mezi celiaky a nepotřebujete péct bezlepkově, doporučuji vyzkoušet Mrkvový dort s javorovým sirupem, Mrkvové cupcakes nebo Mrkvový cheesecake 🙂

Bezlepkový mrkvový koláč (8-10 porcí)

Mrkvový koláč:

  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 g rostlinného oleje
  • 80 g hladké rýžové mouky (koupíte na Diana)
  • 70 g mandlové mouky (mletých mandlí)
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce 100% ořechového másla (z vlašských či pekanových ořechů)
  • 160-170 g jemně strouhané mrkve

Troubu předehřejte na 180 stupňů, pekáček o velikosti ca. 22×14 cm vyložte pečícím papírem.

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a skořicí, následně ořechové máslo a strouhanou mrkev.

Těsto dobře promíchejte a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 30-35 minut, špejlí si ověřte, zda je propečeno. Nechte zcela vychladnout, pak vyjměte z formy a jednou vodorovně prokrojte.

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce (tučný nebo polotučný)
  • 100 g zakysané smetany
  • javorový sirup nebo med
  • sekané ořechy (vlašské, pekanové)

Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte přes noc odkapat v plátěném ubrousku. Zbaví se tak přebytečně vody a bude hezky hustý. Podle chuti oslaďte javorovým sirupem nebo medem.

Polovinou krému slepte oba pláty k sobě a zbytkem krému koláč pomažte na vrchu. Posypte sekanými ořechy.

33 Comments

  • Blanka
    14. 4. 2021 v 18:20

    Vynikající řezy ❣️ stal se mi ale menší problém. Jak si splasknul 😄 Mohla by jste mi poradit jakou chybu dělám. Stává se mi to u mrkvacu celkem často. Po 35min jsem do něj pichla a byl dole 😄 ale na chuti mu to neubralo

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2021 v 7:12

      Tak to je zvláštní, u mrkvového se mi to nikdy nestalo. Je pravda, že u bezlepkových piškotových korpusů se střed při chladnutí obvykle trochu propadne, ale tady je prášek do pečiva a ten by to měl udržet.

      Odpovědět
  • Iva
    17. 4. 2021 v 17:43

    Dobrý den, naprosto luxusní moučník.Už jsem dělala i v dortové formě. Děkuji za Vaše recepty. Iva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2021 v 19:03

      Vidíte a já váhala, zda ho sem mám vůbec dávat, přišel mi takový obyčejný 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    26. 4. 2021 v 13:57

    Dobrý den, včera jsem pekla rodičům k výročí svatby. Zajímalo mě, jak vyjde moučník pečený z bezlepkové mouky. Musím napsat, že výsledek mě překvapil. Pekla jsem v dortové formě, hezky vyběhl a prokrajoval se jedna báseň. Tvarohový krém jsem osladila povoleným medem. Rýžovou mouku jsem vyměnila za kukuřičnou, kterou mám doma a nevím co z ní péct. Děkuji za Vaše stránky, peču podle Vás, když mi dochází nápady a když objevím něco zajímavého, jako je tenhle recept. Petra

    Odpovědět
  • Soňa
    11. 5. 2021 v 13:07

    Dobrý den,
    já jsem se jen chtěla zeptat, jak dlouho ty pasty vydrží po otevření ( dívala jsem se na ten obchod Diana). Které z nic tak nejvíc využíváte při pečení ?
    Tento koláč určitě zkusím, jsem celiak a všechno doma peču bezlepkové, ale musím si koupit tu pastu.
    Děkuji.
    Soňa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2021 v 13:57

      Pasty mají poměrně dlouho trvanlivost, pokud si do nich nezanesete nějakou nečistotu např. ze lžíce, tak vydrží týdny až měsíce. Já používám ty 100% a nejčastěji asi pistáciovou, arašídovou a lískový oříšek. Nicméně chuťově je skvělá i kešu 🙂

      Odpovědět
  • Barbora
    16. 6. 2021 v 12:54

    Dá se v receptu ořechová pasta vynechat? 😊

    Odpovědět
  • Dominika
    8. 10. 2021 v 10:08

    Dobrý den Míšo,

    zkoušela jsem podle Vás tento recept, ale nevyšel mi.. Ráda bych přišla na to, kde se stala chyba. jela jsem přesně podle receptu, až na rýžovou mouku – místo té rýžové jsem použila kokosovou. Už když jsem dávala těsto do pekáčku, tak mi připadalo těsto moc hutné. Napadlo mne, zda kokosová mouka nereaguje jinak než ta rýžová (každá mouka reaguje jinak, toho jsem si vědoma..), ale nemyslela jsem si, že tolik. Případně, pokud si myslíte že by to nebyl ten hlavní důvod na nepovedené těsto, pak tedy nevím kde se stala chyba.. Pokud byste měla nějakou radu nebo názor, budu Vám za to vděčná.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 10. 2021 v 11:17

      V podstatě jste si odpověděla sama, důvodem je kokosová mouka. Nemůžete ji nahradit ve stejném poměru, protože absorbuje mnohem více tekutinu, než ostatní mouky.

      Odpovědět
      • Dominika
        8. 10. 2021 v 12:26

        To mi nedošlo.. já Vám mockrát děkuji za odpověď ☺️

        Odpovědět
      • Helena
        16. 7. 2022 v 9:00

        Dobrý den,dnes jsem zkusila tento recept a měla jsem bohužel ten samý problém těsto ,když jsem dávala do pekáčku bylo dost tuhé.Použila jsem stejné suroviny jako jsou v receptu.Vejce byly krásně s olejem vyšlehané do pěny ,ale po přidání mouky vše dost zhoustlo tak nevím ,kde byla chyba 🙁

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 7. 2022 v 18:25

          Těsto je díky mrkvi husté, ale určitě by nemělo být tuhé. Nepoužila jste náhodou kokosovou mouku?

          Odpovědět
          • Helena
            20. 7. 2022 v 18:27

            použila jsem rýžovou .Po upečení byl korpus trošku nižší ,ale i tak byl výborný a všem moc chutnal. Když zkusím přidat do těsta 1 vejce navíc neměla bych tím nic zkazit ? děkuji

          • Míša Landová
            21. 7. 2022 v 8:26

            ano, klidně přidejte 🙂

  • Eliška
    25. 10. 2021 v 21:15

    Dobrý den,
    Mohla bych se zeptat..kde jsem udělala chybu když mi to tak pěkně nevyběhlo :/
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 10. 2021 v 18:39

      Neviděla jsem Váš postup, takže těžko říct, chyba může být v postupu, ale také v použitých či špatně navážených surovinách …

      Odpovědět
      • Eliška
        9. 11. 2021 v 14:01

        Dobrý den,
        Mohla bych se zeptat..kde jsem udělala chybu když mi to tak pěkně nevyběhlo :/
        Děkuji
        Vajicka s cukrem a pridavam olej pak mouky s praskem a mrkev a to pak uz rucne ( huste)…

        Odpovědět
  • Kristína
    8. 5. 2022 v 7:25

    Skúšala som a bol výborný ☺️👍 skvelý recept, robila som ho na spôsob slávnostnej torty a mal veľký úspech.

    Odpovědět
  • Anna
    8. 6. 2022 v 21:56

    Dobrý den,
    dá se místo rýžové a mandlové mouky využít jiný druh mouky?

    Odpovědět
  • Pavel
    6. 1. 2023 v 12:56

    Skvělý recept, já jsem používal mandlové máslo, cukr jsem nahradil kokosovým cukrem a krém jsem udělal z odtučněného tvarohu a limety (kvůli dietě), do těsta jsem také přidal trochu kardamomu. Výborná to záležitost :))) Díky za inspiraci.

    Odpovědět
  • Adéla
    15. 4. 2023 v 13:08

    Dobrý den Míšo,

    dneska jsem pekla a také mi to moc nevyběhlo…. proto se chci zeptat, jaká má být teplota vstupních surovin, zejména vajec. Dávala jsem vejce z lednice. Přišlo mi, že jakmile jsem přidávala do vaječné pěny olej, tak ta pěna spadla. Jestli to může být rozdílnou teplotou surovin? V troubě to pak nevyběhne ani díky kypřícímu prášku, jelikož těsto je hutnější a těžší kvůli mandlím.
    Stává se mi to samé když peču mrkvovou bezlepkovou bábovku, pěna vždy spadne, ale v troubě mi to následně vyběhne, protože těsto má kypřící prášek a je celkově řidší.
    Nebo mě ještě napadá, zda by nepomohlo přidat olej úplně až nakonec jako poslední ingredienci?
    Nicméně tyto technologické trable na chuti nic nemění 🙂 a děkujeme za vaše vynikající recepty!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2023 v 20:01

      Pokud není v receptu uvedeno jinak, vždy je lepší používat na pečení vejce pokojové teploty. Pokud Vám pěna spadne po zašlehání oleje, tak ho zašleháváte při vysoké rychlosti nebo příliš rychle … Nicméně obecně nejsem na bezlepkové pečení příliš velký odborník, takže vycházím jen ze zkušeností z běžného pečení.

      Odpovědět
  • Pavla
    26. 4. 2023 v 6:14

    Dobrý den Míšo,
    prosím je možné použít jen mandlovou mouku?
    Díky za odpověď.

    Odpovědět
  • Pavlína
    21. 1. 2024 v 14:38

    Hezký den, skvělý recept, dnes jsem zkusila a povedlo se, výborný 👌🏻😊

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

4.67

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ