Menu
Bezlepkové

Bezlepkový mrkvový koláč

Mrkvových buchet není nikdy dost a tak mám pro vás i jednu variantu bezlepkovou. Použila jsem rýžovou mouku, která je přirozeně trochu nasládlá, takže není třeba dávat tolik cukru. Pro nadýchanější a vláčnější korpus jsem ji doplnila mandlovou moukou, která má neutrální chuť. V těstě samozřejmě nesmí chybět pořádná dávka strouhané mrkve, jinak by to přeci nebyl mrkváč 🙂

Obvykle kombinuji dýňové i mrkvové korpusy se sýrem Philadelpia, ale v tomto případě jsem vsadila na náš český tvaroh. V kombinaci s javorovým sirupem nebo medem je to mňamka. Nahoře už jen posypat ořechy a je hotovo 🙂

Korpus jsem pekla v malém keramickém pekáčku, klidně ale použijte kulatou dortovou formu. Receptu by měla velikostně odpovídat forma o průměru 19-20 cm.

Pokud nepatříte mezi celiaky a nepotřebujete péct bezlepkově, doporučuji vyzkoušet Mrkvový dort s javorovým sirupem, Mrkvové cupcakes nebo Mrkvový cheesecake 🙂

Bezlepkový mrkvový koláč (8-10 porcí)

Mrkvový koláč:

  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 g rostlinného oleje
  • 80 g hladké rýžové mouky (koupíte na Diana)
  • 70 g mandlové mouky (mletých mandlí)
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce 100% ořechového másla (z vlašských či pekanových ořechů)
  • 160-170 g jemně strouhané mrkve

Troubu předehřejte na 180 stupňů, pekáček o velikosti ca. 22×14 cm vyložte pečícím papírem.

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a skořicí, následně ořechové máslo a strouhanou mrkev.

Těsto dobře promíchejte a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 30-35 minut, špejlí si ověřte, zda je propečeno. Nechte zcela vychladnout, pak vyjměte z formy a jednou vodorovně prokrojte.

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce (tučný nebo polotučný)
  • 100 g zakysané smetany
  • javorový sirup nebo med
  • sekané ořechy (vlašské, pekanové)

Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte přes noc odkapat v plátěném ubrousku. Zbaví se tak přebytečně vody a bude hezky hustý. Podle chuti oslaďte javorovým sirupem nebo medem.

Polovinou krému slepte oba pláty k sobě a zbytkem krému koláč pomažte na vrchu. Posypte sekanými ořechy.

10 Comments

  • Blanka
    14. 4. 2021 v 18:20

    Vynikající řezy ❣️ stal se mi ale menší problém. Jak si splasknul 😄 Mohla by jste mi poradit jakou chybu dělám. Stává se mi to u mrkvacu celkem často. Po 35min jsem do něj pichla a byl dole 😄 ale na chuti mu to neubralo

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2021 v 7:12

      Tak to je zvláštní, u mrkvového se mi to nikdy nestalo. Je pravda, že u bezlepkových piškotových korpusů se střed při chladnutí obvykle trochu propadne, ale tady je prášek do pečiva a ten by to měl udržet.

      Odpovědět
  • Iva
    17. 4. 2021 v 17:43

    Dobrý den, naprosto luxusní moučník.Už jsem dělala i v dortové formě. Děkuji za Vaše recepty. Iva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2021 v 19:03

      Vidíte a já váhala, zda ho sem mám vůbec dávat, přišel mi takový obyčejný 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    26. 4. 2021 v 13:57

    Dobrý den, včera jsem pekla rodičům k výročí svatby. Zajímalo mě, jak vyjde moučník pečený z bezlepkové mouky. Musím napsat, že výsledek mě překvapil. Pekla jsem v dortové formě, hezky vyběhl a prokrajoval se jedna báseň. Tvarohový krém jsem osladila povoleným medem. Rýžovou mouku jsem vyměnila za kukuřičnou, kterou mám doma a nevím co z ní péct. Děkuji za Vaše stránky, peču podle Vás, když mi dochází nápady a když objevím něco zajímavého, jako je tenhle recept. Petra

    Odpovědět
  • Soňa
    11. 5. 2021 v 13:07

    Dobrý den,
    já jsem se jen chtěla zeptat, jak dlouho ty pasty vydrží po otevření ( dívala jsem se na ten obchod Diana). Které z nic tak nejvíc využíváte při pečení ?
    Tento koláč určitě zkusím, jsem celiak a všechno doma peču bezlepkové, ale musím si koupit tu pastu.
    Děkuji.
    Soňa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2021 v 13:57

      Pasty mají poměrně dlouho trvanlivost, pokud si do nich nezanesete nějakou nečistotu např. ze lžíce, tak vydrží týdny až měsíce. Já používám ty 100% a nejčastěji asi pistáciovou, arašídovou a lískový oříšek. Nicméně chuťově je skvělá i kešu 🙂

      Odpovědět
  • Barbora
    16. 6. 2021 v 12:54

    Dá se v receptu ořechová pasta vynechat? 😊

    Odpovědět

Zanechte komentář