Mrkvových buchet není nikdy dost a tak mám pro vás i jednu variantu bezlepkovou. Použila jsem rýžovou mouku, která je přirozeně trochu nasládlá, takže není třeba dávat tolik cukru. Pro nadýchanější a vláčnější korpus jsem ji doplnila mandlovou moukou, která má neutrální chuť. V těstě samozřejmě nesmí chybět pořádná dávka strouhané mrkve, jinak by to přeci nebyl mrkváč 🙂
Obvykle kombinuji dýňové i mrkvové korpusy se sýrem Philadelpia, ale v tomto případě jsem vsadila na náš český tvaroh. V kombinaci s javorovým sirupem nebo medem je to mňamka. Nahoře už jen posypat ořechy a je hotovo 🙂
Korpus jsem pekla v malém keramickém pekáčku, klidně ale použijte kulatou dortovou formu. Receptu by měla velikostně odpovídat forma o průměru 19-20 cm.
Pokud nepatříte mezi celiaky a nepotřebujete péct bezlepkově, doporučuji vyzkoušet Mrkvový dort s javorovým sirupem, Mrkvové cupcakes nebo Mrkvový cheesecake 🙂
Bezlepkový mrkvový koláč (8-10 porcí)
Mrkvový koláč:
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 60 g rostlinného oleje
- 80 g hladké rýžové mouky (koupíte na Diana)
- 70 g mandlové mouky (mletých mandlí)
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce 100% ořechového másla (z vlašských či pekanových ořechů)
- 160-170 g jemně strouhané mrkve
Troubu předehřejte na 180 stupňů, pekáček o velikosti ca. 22×14 cm vyložte pečícím papírem.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a skořicí, následně ořechové máslo a strouhanou mrkev.
Těsto dobře promíchejte a vlijte do připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 30-35 minut, špejlí si ověřte, zda je propečeno. Nechte zcela vychladnout, pak vyjměte z formy a jednou vodorovně prokrojte.
Tvarohový krém:
- 250 g tvarohu ve vaničce (tučný nebo polotučný)
- 100 g zakysané smetany
- javorový sirup nebo med
- sekané ořechy (vlašské, pekanové)
Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte přes noc odkapat v plátěném ubrousku. Zbaví se tak přebytečně vody a bude hezky hustý. Podle chuti oslaďte javorovým sirupem nebo medem.
Polovinou krému slepte oba pláty k sobě a zbytkem krému koláč pomažte na vrchu. Posypte sekanými ořechy.
35 Comments
Blanka
14. 4. 2021 v 18:20Vynikající řezy ❣️ stal se mi ale menší problém. Jak si splasknul 😄 Mohla by jste mi poradit jakou chybu dělám. Stává se mi to u mrkvacu celkem často. Po 35min jsem do něj pichla a byl dole 😄 ale na chuti mu to neubralo
Míša Landová
16. 4. 2021 v 7:12Tak to je zvláštní, u mrkvového se mi to nikdy nestalo. Je pravda, že u bezlepkových piškotových korpusů se střed při chladnutí obvykle trochu propadne, ale tady je prášek do pečiva a ten by to měl udržet.
Iva
17. 4. 2021 v 17:43Dobrý den, naprosto luxusní moučník.Už jsem dělala i v dortové formě. Děkuji za Vaše recepty. Iva
Míša Landová
17. 4. 2021 v 19:03Vidíte a já váhala, zda ho sem mám vůbec dávat, přišel mi takový obyčejný 🙂 děkuji 🙂
Petra
26. 4. 2021 v 13:57Dobrý den, včera jsem pekla rodičům k výročí svatby. Zajímalo mě, jak vyjde moučník pečený z bezlepkové mouky. Musím napsat, že výsledek mě překvapil. Pekla jsem v dortové formě, hezky vyběhl a prokrajoval se jedna báseň. Tvarohový krém jsem osladila povoleným medem. Rýžovou mouku jsem vyměnila za kukuřičnou, kterou mám doma a nevím co z ní péct. Děkuji za Vaše stránky, peču podle Vás, když mi dochází nápady a když objevím něco zajímavého, jako je tenhle recept. Petra
Míša Landová
26. 4. 2021 v 17:14Petro, díky, jsem ráda, že recept nezklamal 🙂
Soňa
11. 5. 2021 v 13:07Dobrý den,
já jsem se jen chtěla zeptat, jak dlouho ty pasty vydrží po otevření ( dívala jsem se na ten obchod Diana). Které z nic tak nejvíc využíváte při pečení ?
Tento koláč určitě zkusím, jsem celiak a všechno doma peču bezlepkové, ale musím si koupit tu pastu.
Děkuji.
Soňa
Míša Landová
11. 5. 2021 v 13:57Pasty mají poměrně dlouho trvanlivost, pokud si do nich nezanesete nějakou nečistotu např. ze lžíce, tak vydrží týdny až měsíce. Já používám ty 100% a nejčastěji asi pistáciovou, arašídovou a lískový oříšek. Nicméně chuťově je skvělá i kešu 🙂
Veronika
10. 6. 2024 v 10:54Dobrý den, naprosto vynikající moučník, jsem z něj nadšená:) mouky jsem nahradila bezlepkovou směsí, použila jsem arašídové máslo a vlašské oříšky jsem přidala i do těsta. Vyběhlo to krásně a v kombinaci s tím krémem je to vážně skvělé. Děkuji za recept, budu ho dělat určitě často:)
Míša Landová
11. 6. 2024 v 13:09Veroniko, moc děkuji 🙂
Barbora
16. 6. 2021 v 12:54Dá se v receptu ořechová pasta vynechat? 😊
Míša Landová
16. 6. 2021 v 18:41Ano, dá nebo se může nahradit sekanými ořechy.
Dominika
8. 10. 2021 v 10:08Dobrý den Míšo,
zkoušela jsem podle Vás tento recept, ale nevyšel mi.. Ráda bych přišla na to, kde se stala chyba. jela jsem přesně podle receptu, až na rýžovou mouku – místo té rýžové jsem použila kokosovou. Už když jsem dávala těsto do pekáčku, tak mi připadalo těsto moc hutné. Napadlo mne, zda kokosová mouka nereaguje jinak než ta rýžová (každá mouka reaguje jinak, toho jsem si vědoma..), ale nemyslela jsem si, že tolik. Případně, pokud si myslíte že by to nebyl ten hlavní důvod na nepovedené těsto, pak tedy nevím kde se stala chyba.. Pokud byste měla nějakou radu nebo názor, budu Vám za to vděčná.
Míša Landová
8. 10. 2021 v 11:17V podstatě jste si odpověděla sama, důvodem je kokosová mouka. Nemůžete ji nahradit ve stejném poměru, protože absorbuje mnohem více tekutinu, než ostatní mouky.
Dominika
8. 10. 2021 v 12:26To mi nedošlo.. já Vám mockrát děkuji za odpověď ☺️
Helena
16. 7. 2022 v 9:00Dobrý den,dnes jsem zkusila tento recept a měla jsem bohužel ten samý problém těsto ,když jsem dávala do pekáčku bylo dost tuhé.Použila jsem stejné suroviny jako jsou v receptu.Vejce byly krásně s olejem vyšlehané do pěny ,ale po přidání mouky vše dost zhoustlo tak nevím ,kde byla chyba 🙁
Míša Landová
16. 7. 2022 v 18:25Těsto je díky mrkvi husté, ale určitě by nemělo být tuhé. Nepoužila jste náhodou kokosovou mouku?
Helena
20. 7. 2022 v 18:27použila jsem rýžovou .Po upečení byl korpus trošku nižší ,ale i tak byl výborný a všem moc chutnal. Když zkusím přidat do těsta 1 vejce navíc neměla bych tím nic zkazit ? děkuji
Míša Landová
21. 7. 2022 v 8:26ano, klidně přidejte 🙂
Eliška
25. 10. 2021 v 21:15Dobrý den,
Mohla bych se zeptat..kde jsem udělala chybu když mi to tak pěkně nevyběhlo :/
Děkuji
Míša Landová
26. 10. 2021 v 18:39Neviděla jsem Váš postup, takže těžko říct, chyba může být v postupu, ale také v použitých či špatně navážených surovinách …
Eliška
9. 11. 2021 v 14:01Dobrý den,
Mohla bych se zeptat..kde jsem udělala chybu když mi to tak pěkně nevyběhlo :/
Děkuji
Vajicka s cukrem a pridavam olej pak mouky s praskem a mrkev a to pak uz rucne ( huste)…
Míša Landová
10. 11. 2021 v 8:37Těžko říct, kde je chyba 🙂 neměla jste třeba větší formu?
Kristína
8. 5. 2022 v 7:25Skúšala som a bol výborný ☺️👍 skvelý recept, robila som ho na spôsob slávnostnej torty a mal veľký úspech.
Míša Landová
8. 5. 2022 v 16:14Děkuji 🙂
Anna
8. 6. 2022 v 21:56Dobrý den,
dá se místo rýžové a mandlové mouky využít jiný druh mouky?
Míša Landová
9. 6. 2022 v 7:24Teoreticky ano, ale vyzkoušené nemám.
Pavel
6. 1. 2023 v 12:56Skvělý recept, já jsem používal mandlové máslo, cukr jsem nahradil kokosovým cukrem a krém jsem udělal z odtučněného tvarohu a limety (kvůli dietě), do těsta jsem také přidal trochu kardamomu. Výborná to záležitost :))) Díky za inspiraci.
Míša Landová
6. 1. 2023 v 20:46Skvělá alternativa 🙂
Adéla
15. 4. 2023 v 13:08Dobrý den Míšo,
dneska jsem pekla a také mi to moc nevyběhlo…. proto se chci zeptat, jaká má být teplota vstupních surovin, zejména vajec. Dávala jsem vejce z lednice. Přišlo mi, že jakmile jsem přidávala do vaječné pěny olej, tak ta pěna spadla. Jestli to může být rozdílnou teplotou surovin? V troubě to pak nevyběhne ani díky kypřícímu prášku, jelikož těsto je hutnější a těžší kvůli mandlím.
Stává se mi to samé když peču mrkvovou bezlepkovou bábovku, pěna vždy spadne, ale v troubě mi to následně vyběhne, protože těsto má kypřící prášek a je celkově řidší.
Nebo mě ještě napadá, zda by nepomohlo přidat olej úplně až nakonec jako poslední ingredienci?
Nicméně tyto technologické trable na chuti nic nemění 🙂 a děkujeme za vaše vynikající recepty!
Míša Landová
16. 4. 2023 v 20:01Pokud není v receptu uvedeno jinak, vždy je lepší používat na pečení vejce pokojové teploty. Pokud Vám pěna spadne po zašlehání oleje, tak ho zašleháváte při vysoké rychlosti nebo příliš rychle … Nicméně obecně nejsem na bezlepkové pečení příliš velký odborník, takže vycházím jen ze zkušeností z běžného pečení.
Pavla
26. 4. 2023 v 6:14Dobrý den Míšo,
prosím je možné použít jen mandlovou mouku?
Díky za odpověď.
Míša Landová
26. 4. 2023 v 16:57Musíte zkusit, já nejsem odborník na bezlepek 🙂
Pavlína
21. 1. 2024 v 14:38Hezký den, skvělý recept, dnes jsem zkusila a povedlo se, výborný 👌🏻😊
Míša Landová
21. 1. 2024 v 16:22Tak to má být, díky 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
4.75