Menu
Dorty

Mandlový dort s jahodami

Většina dortových korpusů, které najdete na mém blogu, jsou klasické piškotové. Připravují se bez přídavku prášku do pečiva či jedlé sody a jejich základem je jen dobře vyšlehaný sníh. Já osobně je mám moc ráda a nedám na ně dopustit, protože jsou měkoučké, nadýchané a vláčné. Ale občas to chce změnu, proto jsem v tomto dortu použila trochu jiný korpus 🙂

Někomu se možná bude zdát jednodušší, protože vejce se šlehají celá a k objemu nám trochu pomůže i prášek do pečiva. Každopádně nepodceňujte šlehání, vaječná pěna musí být hodně hustá, i v robotu vám to zabere více jak 15 minut. Citronovou kůru určitě nevynechávejte, dodá korpusu úžasnou vůni. Vybírejte citrony chemicky neošetřené a vždy strouhejte jen žlutou část, ta bílá je hořká.

Do krému jsem zvolila creme fraiche, který mu dodá lehkou nakyslost. Má mnohem vyšší obsah tuku, než klasická zakysaná smetana, proto ho můžete vyšlehat společně se smetanou. Zpočátku celá směs zřídne, ale nebojte, v průběhu šlehání zase zhoustne. Každopádně doporučuji šlehat pozvolna při nižší rychlosti. Zakysaná smetana není v tomto případě vhodná alternativa.

Ovoce na dezertech obvykle potírám meruňkovou glazurou, ale protože tady bylo jahod celkem dost, použila jsem dortové želé. Připravuji ho jen z poloviční dávky a i tak ho velká část zbyde. Ovoce na dortu nepolévám, ale jen potírám štětcem nebo mašlovačkou. Díky tomu želé nesteče po dortu dolů a na ovoci ho není příliš silná vrstva 🙂

Mandlový dort s jahodami

Mandlový korpus (průměr 18 cm):

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 25 ml mléka
  • citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 3 g prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 175 stupňů (horní/spodní ohřev), dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Pokud použijete ráfek, obalte dno papírem, aby vám těsto neproteklo.

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pár minut vám to zabere. Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu. Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty. Stěrkou dobře promíchejte, vlijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus dostatečně propečený. Nechte ve formě zcela vychladnout, pak odřízněte korpus od formy a vyklopte.

Smetanový krém:

  • 200 g creme fraiche min. 36%
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 1-2 lžíce cukru krupice

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti a hned použijte.

Sestavení dortu:

Plátky mandlí opražte na sucho na pánvi a nechte vychladnout.

Jahody omyjte, osušte a odkrojte stopky. Asi třetinu jahod nakrájejte na malé kousky, zbytek zatím odložte stranou.

Vychladlý dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. První plát položte na tác či podložku a potřete částí krému. Poklaďte připravenými kousky jahod, na ně naneste ještě trochu krému a vetřete ho i mezi jahody. Uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte. Zbytkem krému obmažte celý dort, nahoře by měla být trochu silnější vrstva.

Boky dortu obalte v opražených mandlových plátcích.

Zbylé jahody nakrájejte na čtvrtiny a poskládejte po celém vršku dortu. Dortové želé si připravte podle návodu na obalu, stačí jen z poloviční dávky (tj. 125 ml vody a polovina sáčku), i tak vám ho ještě dost zbyde. Ještě teplým želé pomocí štětce nebo mašlovačky potřete všechny jahody.

Dejte na několik hodin chladit do lednice, ideálně přes noc. Dort krájejte ostrým hladkým nožem, po každém řezu nůž otřete.

12 Comments

  • eva
    20. 4. 2021 v 21:37

    děkuji za recept, zítra vyzkouším

    Odpovědět
  • Katka
    20. 4. 2021 v 22:57

    Děkuji za recept, dort vypadá úžasně, v létě určitě vyzkouším 😉 jen se chci zeptat, existuje nějaký fígl na obalení těch boků mandlemi? Vždy s tím strašně moc bojuji…

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2021 v 7:28

      Já to obaluji rukou, vezmu hrst plátků do dlaně, dort si dám do druhé ruky a plátky lehce přimáčknu … případně se dá přihrnovat kartou, ale tento krém se bude asi dost mazat 🙂

      Odpovědět
  • Zlatka
    26. 4. 2021 v 14:46

    Dobrý den,
    všechny Vaše recepty jsou skvělé a tak zkouším a zkouším, zatím vše dopadlo na jedničku.
    Narazila jsem až u tohoto receptu. Skutečně přijdou do korpusu jen 2 vejce?
    Pekla jsem na dvakrát. Korpus byl nadýchaný, ale kdybych prokrojila, dostala bych pláty o výšce 1 cm.
    Kde jsem udělala chybu? Moc děkuji za odpověď Zlatka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 4. 2021 v 17:16

      Ano, do receptu patří jen dvě vejce, korpus je poměrně malý. Nepekla jste ve větší formě než je uvedeno v receptu? Šlehala jste vejce do husté pěny? Korpus by měl být ca. 4-4,5 cm vysoký.

      Odpovědět
  • Barbora Suchá
    26. 4. 2021 v 20:03

    Dobry den, kdybych chtela udelat dort pro 8lidi, staci zdvojnasobit suroviny? A do jak velke formy bych to mela delat? Dekuji za radu ☺️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 4. 2021 v 13:52

      Troufám si říct, že tento dort by pro 8 lidí mohl stačit 🙂 Dvojitou dávku doporučuji do formy 23-24 cm.

      Odpovědět
  • Lenka
    30. 4. 2021 v 14:09

    Dobrý den, moc vás zdravím. Velice ráda podle vás peču, mám i vaši knihu. Musím poděkovat, protože všechny recepty ,které jsem zkoušela se opravdu povedly. Chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla na tento dort použít mražené jahody. Děkuji a těším se na další recepty! Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 9:04

      Lenko, tak to mě těší a děkuji 🙂 mražené jahody pustí vodu a dort rozmáčí, nejsou tedy moc vhodné 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    5. 5. 2021 v 11:20

    Dobry den, jsem v koncich 200 g creme fraiche min. 36% u nas nikde nemaji😪😪😪😪moc prosím o radu cim to nahradit nebo zvolit radsji jiny krem? Co maskarpone, šlehačka a zakysana smeta co mate v narozeninovem dortu? Pujde to k sobě? Moooc dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 5. 2021 v 16:13

      Creme fraiche mají ve všech větších supermarketech (Billa, Tesco, Albert, Globus, Kaufland …) Můžete si samozřejmě připravit jiný druh krému, ale nebude už to stejné 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář