Většina dortových korpusů, které najdete na mém blogu, jsou klasické piškotové. Připravují se bez přídavku prášku do pečiva či jedlé sody a jejich základem je jen dobře vyšlehaný sníh. Já osobně je mám moc ráda a nedám na ně dopustit, protože jsou měkoučké, nadýchané a vláčné. Ale občas to chce změnu, proto jsem v tomto dortu použila trochu jiný korpus 🙂
Někomu se možná bude zdát jednodušší, protože vejce se šlehají celá a k objemu nám trochu pomůže i prášek do pečiva. Každopádně nepodceňujte šlehání, vaječná pěna musí být hodně hustá, i v robotu vám to zabere více jak 15 minut. Citronovou kůru určitě nevynechávejte, dodá korpusu úžasnou vůni. Vybírejte citrony chemicky neošetřené a vždy strouhejte jen žlutou část, ta bílá je hořká.
Do krému jsem zvolila creme fraiche, který mu dodá lehkou nakyslost. Má mnohem vyšší obsah tuku, než klasická zakysaná smetana, proto ho můžete vyšlehat společně se smetanou. Zpočátku celá směs zřídne, ale nebojte, v průběhu šlehání zase zhoustne. Každopádně doporučuji šlehat pozvolna při nižší rychlosti. Zakysaná smetana není v tomto případě vhodná alternativa.
Ovoce na dezertech obvykle potírám meruňkovou glazurou, ale protože tady bylo jahod celkem dost, použila jsem dortové želé. Připravuji ho jen z poloviční dávky a i tak ho velká část zbyde. Ovoce na dortu nepolévám, ale jen potírám štětcem nebo mašlovačkou. Díky tomu želé nesteče po dortu dolů a na ovoci ho není příliš silná vrstva 🙂
Mandlový dort s jahodami
Mandlový korpus (průměr 18 cm):
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 60 g másla
- 25 ml mléka
- citronová kůra
- 100 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 3 g prášku do pečiva
Troubu předehřejte na 175 stupňů (horní/spodní ohřev), dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Pokud použijete ráfek, obalte dno papírem, aby vám těsto neproteklo.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pár minut vám to zabere. Máslo rozpusťte, přidejte mléko a kůru asi z poloviny citronu. Promíchejte a stěrkou vmíchejte do vyšlehaných vajec.
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně s mandlovou moukou postupně přidejte do vaječné hmoty. Stěrkou dobře promíchejte, vlijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus dostatečně propečený. Nechte ve formě zcela vychladnout, pak odřízněte korpus od formy a vyklopte.
Smetanový krém:
- 200 g creme fraiche min. 36%
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 1-2 lžíce cukru krupice
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti a hned použijte.
Sestavení dortu:
- čerstvé jahody ca. 400 g
- mandlové plátky (lupínky) ca. 50 g
- dortové želé Dr. Oetker (čiré nebo červené)
Plátky mandlí opražte na sucho na pánvi a nechte vychladnout.
Jahody omyjte, osušte a odkrojte stopky. Asi třetinu jahod nakrájejte na malé kousky, zbytek zatím odložte stranou.
Vychladlý dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. První plát položte na tác či podložku a potřete částí krému. Poklaďte připravenými kousky jahod, na ně naneste ještě trochu krému a vetřete ho i mezi jahody. Uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte. Zbytkem krému obmažte celý dort, nahoře by měla být trochu silnější vrstva.
Boky dortu obalte v opražených mandlových plátcích.
Zbylé jahody nakrájejte na čtvrtiny a poskládejte po celém vršku dortu. Dortové želé si připravte podle návodu na obalu, stačí jen z poloviční dávky (tj. 125 ml vody a polovina sáčku), i tak vám ho ještě dost zbyde. Ještě teplým želé pomocí štětce nebo mašlovačky potřete všechny jahody.
Dejte na několik hodin chladit do lednice, ideálně přes noc. Dort krájejte ostrým hladkým nožem, po každém řezu nůž otřete.
43 Comments
eva
20. 4. 2021 v 21:37děkuji za recept, zítra vyzkouším
Míša Landová
21. 4. 2021 v 7:24🙂
Katka
20. 4. 2021 v 22:57Děkuji za recept, dort vypadá úžasně, v létě určitě vyzkouším 😉 jen se chci zeptat, existuje nějaký fígl na obalení těch boků mandlemi? Vždy s tím strašně moc bojuji…
Míša Landová
21. 4. 2021 v 7:28Já to obaluji rukou, vezmu hrst plátků do dlaně, dort si dám do druhé ruky a plátky lehce přimáčknu … případně se dá přihrnovat kartou, ale tento krém se bude asi dost mazat 🙂
Zlatka
26. 4. 2021 v 14:46Dobrý den,
všechny Vaše recepty jsou skvělé a tak zkouším a zkouším, zatím vše dopadlo na jedničku.
Narazila jsem až u tohoto receptu. Skutečně přijdou do korpusu jen 2 vejce?
Pekla jsem na dvakrát. Korpus byl nadýchaný, ale kdybych prokrojila, dostala bych pláty o výšce 1 cm.
Kde jsem udělala chybu? Moc děkuji za odpověď Zlatka
Míša Landová
26. 4. 2021 v 17:16Ano, do receptu patří jen dvě vejce, korpus je poměrně malý. Nepekla jste ve větší formě než je uvedeno v receptu? Šlehala jste vejce do husté pěny? Korpus by měl být ca. 4-4,5 cm vysoký.
Barbora Suchá
26. 4. 2021 v 20:03Dobry den, kdybych chtela udelat dort pro 8lidi, staci zdvojnasobit suroviny? A do jak velke formy bych to mela delat? Dekuji za radu ☺️
Míša Landová
27. 4. 2021 v 13:52Troufám si říct, že tento dort by pro 8 lidí mohl stačit 🙂 Dvojitou dávku doporučuji do formy 23-24 cm.
Lenka
30. 4. 2021 v 14:09Dobrý den, moc vás zdravím. Velice ráda podle vás peču, mám i vaši knihu. Musím poděkovat, protože všechny recepty ,které jsem zkoušela se opravdu povedly. Chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla na tento dort použít mražené jahody. Děkuji a těším se na další recepty! Lenka
Míša Landová
1. 5. 2021 v 9:04Lenko, tak to mě těší a děkuji 🙂 mražené jahody pustí vodu a dort rozmáčí, nejsou tedy moc vhodné 🙂
Lucie
5. 5. 2021 v 11:20Dobry den, jsem v koncich 200 g creme fraiche min. 36% u nas nikde nemaji😪😪😪😪moc prosím o radu cim to nahradit nebo zvolit radsji jiny krem? Co maskarpone, šlehačka a zakysana smeta co mate v narozeninovem dortu? Pujde to k sobě? Moooc dekuji
Míša Landová
5. 5. 2021 v 16:13Creme fraiche mají ve všech větších supermarketech (Billa, Tesco, Albert, Globus, Kaufland …) Můžete si samozřejmě připravit jiný druh krému, ale nebude už to stejné 🙂
Iva
12. 5. 2021 v 7:42Dobry den, jen bych se rada zeptala zda je korpus dost pevny a da se udelat i z vetsi davky a prokrojit dvakrat na vyssi dort. Moc dekuji.
Míša Landová
13. 5. 2021 v 8:15Ano, korpus je dost pevný, více, než klasické piškotové 🙂
TEreza
16. 5. 2021 v 20:19Dobrý den, dort mě zaujal. Mám za úkol upéct bezlepkový dort, ale se světlým korpusem. Myslíte, že kdybych místo hladké mouky dala jen mandlovou, že to klapne?
Míša Landová
16. 5. 2021 v 20:29Nezkoušela jsem, takže Vám bohužel neřeknu, zkusila bych možná spíše bezlepkovou mouku.
Alice
25. 6. 2021 v 12:42Dort je výborný, již jsem dělala několikrát, akorát krém musím dělat z dvojnásobné dávky 😂 ale připojuji se creme fraiche se moc alespoň u nás sehnat nedá ani ve zmíněných velkých supermarketech. Já teda objednávám na rohlíku.
Míša Landová
25. 6. 2021 v 13:35Krém si klidně navyšte, ale mělo ho být akorát 🙂 Já chodím pro creme fraiche pravidelně do Billy a vždy jsem úspěšná 🙂
Alice
26. 6. 2021 v 11:12No my mame radi proste ve vsem vic kremu min buchty 😂 jak tam krem chybi tak to vsichni olizou a buchta zbyde 😂 takze za nas dvojita davka a pomalu nezbyde ani talir 😍 nicmene Billa u nas bez uspechu taky. Takze opravdu asi jen vetsi mesta, kde majivetsi poptavku 😉
Nikola
2. 3. 2022 v 15:01Dobrý den, dá se nějak nahradit mandlová mouku? Mohu třeba použit jen hladkou ?
Míša Landová
3. 3. 2022 v 18:23Je to mandlový dort, mandle jsou tedy základ 🙂 můžete použít mleté mandle i se slupkou.
Radka
26. 4. 2022 v 14:06Dobrý den,dort vypadá krásně. Myslíte,že by se mohl zadařit i jako patrový? Např. 18cm a 24cm. Milujeme mandlové těsto. Děkuji vám moc. Máte vše tak krásně jedlé.
Míša Landová
26. 4. 2022 v 21:14Ano, určitě, korpus je krásně pevný.
Jitka
1. 8. 2022 v 12:45Dort je opravdu výborný, pekla jsem už dvakrát. Mám jen dotaz, šly by místo jahod použít broskve? Budu mít domácí,docela mě to láká 🙂
Míša Landová
2. 8. 2022 v 11:48Ano, dort můžete připravit i s jiným ovocem 🙂
Lenka Pevná
12. 2. 2023 v 10:53Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu dort polít ganache z tmavé čokolády (52%), nemám tolik jahod, tak bych jich jenom několik dala jako dekor do ganache.
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:33Pokud Vám čokoláda k jahodám chutná, tak určitě můžete 🙂
Gabriela
25. 4. 2023 v 15:06Dobrý den,
můžu se zeptat, kdybych chtěla udělat korpus vyšší, abych ho dokázala na dvakrát proříznout, řekněme z 5 vajec. Kolik by měla být asi vhodná doba a teplota pečení?
Děkuji za odpověď
Gábina
Míša Landová
26. 4. 2023 v 16:53Čas se nedá dost dobře určit, musíte podle toho, jak se to bude péct a ověřit špejlí. Teplota by měla zůstat stejná.
Klára
29. 4. 2023 v 11:03Mě se bohužel nikdy nepodaří celé vejce vyšlehat, aby bylo těsto dostatečně pevné jako když vyšlehám vejce odděleně. Jakmile jsem přidala rozpuštěné máslo všecko spadlo 🙁 Váš vypadá nádherně
Míša Landová
2. 5. 2023 v 14:04Tady je v těstě i prášek do pečiva, který to podrží.
Alena
5. 6. 2023 v 8:39Dobrý den,
dortík jsem pekla k narozeninám a je výborný! Creme fraiche jsem použila doma vyrpbemé, celý dortík byl naprosto luxusní. Díky moc za recept.
Míša Landová
5. 6. 2023 v 11:18Díky 🙂
Verča
12. 6. 2023 v 19:39Dobrý den, můžu použít ovesné mléko? Děkuji.
Míša Landová
13. 6. 2023 v 9:38Ano, neměl by být problém 🙂
Monika
29. 6. 2023 v 11:58Dobrý den, na crème fraiche jsem bohužel nenarazila, ale mám doma 30% zakysanou smetanou. Myslíte, že spolu s trochou stužovače by to mohlo do krému fungovat? Děkuji 🙂
Míša Landová
30. 6. 2023 v 9:09Myslím, že to půjde i bez ztužovače 🙂
Kačka
7. 1. 2024 v 13:31Mohu se zeptat prosím když budu dělat dvojitou dávku včetně krému tak není potřeba máslový obmaz ? Mohu i tak obmazavat krémem z receptu? Děkuji za odpověď ☺️
Míša Landová
8. 1. 2024 v 8:47Krém nemá na velikost vliv 🙂 nicméně na máslovém krému mandle tolik nezvlhnou jako na smetanovém a dort bude pevnější.
Barbora
13. 2. 2024 v 18:25Nikdy mi pečení moc nešlo, ale vase recepty jsou super a tak se mi občas povede konečně něco dobrého, ale váš piškot je krásně rovny a můj je trosku hora Říp😅 nevíte proč ? Jinak chuťově moc dobrý
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:26Je potřeba těsto rozetřít pěkně do krajů formy 🙂
Karolína
9. 4. 2024 v 20:24Dobrý den, když nevím co péct, tak u vás vždy najdu inspiraci a moc chutná, takže děkuji za Vás.
Potřebovala bych tento dort udělat komplet bez laktózy, myslíte , že to půjde případně čím by jste poradila nahradit? Děkuji
Míša Landová
10. 4. 2024 v 8:28Karolíno, jsem ráda, že tady nacházíte inspiraci 🙂 myslím, že to bez laktózy půjde, v nabídce supermarketů je dnes běžně máslo, mléko i smetana. Jediné v čem vidím problém je creme fraiche, ale dalo by se nahradit mascarpone nebo sýrem typu Philadephia.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
4