Menu
Dorty

Vanilkový dort s jahodami

Nadýchaný vanilkový krém, měkoučký piškot a čerstvé jahody. Ideální kombinace pro dort k oslavě výročí svatby. Jahody ještě nejsou úplně perfektní, ale já měla tentokrát šťastnou ruku. Kromě toho, že dobře vypadaly, byly i moc dobré. 

Tenhle dort si žádá pravou vanilku, takže zapomeňte na vanilínové náhražky, rozdíl je opravdu zásadní. Pokud pečete pravidelně, není nic snazšího, než si udělat svůj vlastní vanilkový cukr nebo extrakt doma. Stačí Vám k tomu jen pár opravdu kvalitních vanilkových lusků a cukr nebo alkohol. 

Korpus jsem zvolila svůj osvědčený a velmi oblíbený, jen jsem upravila množství pro formu o velikosti 20 cm. Dno formy si vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 170 stupňů.

Na korpus si připravte:

4 vejce (bílky a žloutky odděleně)

120 g cukru krupice

130 g hladké mouky

30 g oleje nebo rozpuštěného másla

vanilkový cukr/extrakt

citronový olej/kůra

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem/extraktem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec olej. 

Těsto naplňte do dortové formy o průměru 20 cm a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 15-20 minut, až je korpus upečený. Zjistíte starou osvědčenou metodou pomocí špejle.

Korpus nechte 10 minut vychladnout, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 

Já peču obvykle korpus den předem, přes noc zabalím do folie a nechám na chladném místě pěkně odležet. 

Den předem si můžete připravit i část krému. 

250 ml mléka (tučné nebo polotučné)

1 vanilkový puding

vanilkový lusk/cukr/extrakt

3 – 4 lžíce cukru krupice

50 g másla

+ 250 ml smetany ke šlehání min. 33% (nejlépe 40%)

Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně ho rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Vanilkový cukr nebo extrakt můžete přidat až po uvaření pudingu. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladit, nejlépe do druhé dne. 

Vychlazený pudingový základ dobře vyšlehejte, dle chuti můžete dosladit. Zvlášť si vyšlehejte smetanu. Pro tyhle účely používám raději smetanu se 40% obsahem tuku, lépe drží tvar, ale zvládne to i běžná 33%, doporučuji kupovat čerstvou smetanu. V každém případě by měla být dobře vychlazená. Ušlehanou smetanu opatrně vmíchejte do pudingu, vznikne Vám lehký nadýchaný a naprosto božský krém. Není sice nijak pevný, zdobit s ním bych určitě neradila, ale do dortu je fantastický. 

Korpus dvakrát vodorovně prořízněte, naplňte krémem a kousky čerstvých jahod. Část krému si nechte na obmazání boků a vršek dortu. Vše pak dozdobte čerstvými jahodami nebo dle vlastní fantazie. Má-li dort sloužit jako dárek, stejně jako v mém případě, můžete ho ještě obvázat mašlí. Pro tento účel doporučuji nejdříve obložit boky dortu oblíbenými sušenkami. Všechno nejlepší k výročí :o)

inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

47 Comments

  • Unknown
    12. 7. 2014 v 17:24

    Úžasně vypadající dortík! Určitě ho (nebo jiný Váš báječný recept) brzy vyzkouším 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 7. 2014 v 17:37

      Děkuji :)) budu moc ráda, kdyź něco vyzkoušíte. Dejte vědět, jak chutnalo ;))

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 4. 2016 v 10:40

    Dobrý den, myslíte, že by byl dort dobrý potažený marcipánem nebo fondánem? Děkuji za tip 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 4. 2016 v 11:49

      Zdravím, z mého pohledu je škoda, tento dort potahovat, ať už fondánem nebo marcipánem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 1. 2017 v 17:18

    Ahoj, sice je mi jen 12 ale stejne bych chtela tenhle dort vyrobit… A chtela bych se zeptat jestli dort bude vypadat hezky kdyz nahoru naliju cervene zele a na to jahody?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 1. 2017 v 19:14

      Ahoj, tak to jsi šikovná, když se chceš do dortu pustit 🙂 já bych dala nejdříve jahody a ty pak zalila červeným dorotvým želé 🙂 jen nedávej mražené, ty by pustily hodně vody a dort rozmáčely.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2017 v 9:39

    Dort upečen a (skoro) sněden a musím říct, že nemá chybu. Myslím, že ještě nikdy se mi nepovedl tak nadýchaný korpus. A krém, ten je neskutečně dobrý! S dcerkou, která mi asistovala, jsme měly chuť ho sníst jen tak:)) Díky! Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 11:48

      Martino, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že i tento dort se povedl a hlavně chutná. Jak nejsem pudingová, tak tuhle kombinaci se šlehačkou mám moc ráda :)) mějte se fajnově .) Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 11. 2017 v 22:11

    Dobrý den, dort vypadá senzačně, mám v plánu ho upéct příteli k narozeninám. Chtěla jsem se jen zeptat, zda-li do korpusu nepřidat i prášek do pečiva? Děkuji za odpověď :)) Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 11. 2017 v 7:51

      Míšo, zdravím, ano, dort je skvělý, jen ty jahody teď nebudou tak dobré jako v létě 🙂 tento typ korpusu je bez prášku do pečiva, je to tzv. piškotový korpus, který vyběhne díky dobře ušlehaným bílkům 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      12. 11. 2017 v 9:49

      Tak jsem moc ráda, že jsem dort upekla přesně podle Vašeho receptu. Nikdy jsem nedosáhla tak božského krému. Finální verze byla skvělá, krásně nadýchaný korpus a vyvážené chutě celého dortu. Přitel byl nadšený. Určitě u Vás budu čerpat další a další recepty. Moc děkuji a přeji krásný den 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2017 v 18:51

      Tak to je dobrá zpráva 🙂 jsem ráda, že se vše povedlo a mělo úspěch 🙂 zkuste i další recepty 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • IVA
    15. 1. 2018 v 12:11

    Dobrý den,hodně zdraví a štěstí v celém novém roce Vám přeji.Váš blog jsem objevila úplně náhodou a musím tedy říci,že jsem dlouho nic tak DOKONALÉHO neviděla,co se týče sladkých dezertů.Provedení,preciznost,krásné dobení a ještě nádherný porcelán.Už jsem odzkoušela Vaše dva recepty a všem moc chutnalo a navíc nádherně se podle Vašich receptů pracuje.Ráda bych se zeptala,chystám se dělat tento vanilkový dort s jahodami,tento poměr krému je v dostatečném množství i na ozdobení kolem stran i na povrch dortu?Jak jsem vyčetla dort se prořízne,naplní jahodami a pomaže krémem.To samé se udělá i s druhou vrstvou.Myslíte,že mohu dát jahody dovnitř dortu kompotované nebo mražené?A ještěv jedna otázka,když už mažete dorty takzvanou finální vrstvou,začínáte nejdříve od stran a po té vrch dortu??Máte to nádherně pravidelné.Děkuji za odpověď,budu se těšit na další Vaše recepty,jste zkrátka úžasná.Zdraví Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 1. 2018 v 20:38

      Dobrý den, Ivo, děkuji za milý komentář, jsem ráda, že jste můj blog objevila a zaujal Vás 🙂
      Ano, uvedené množství krému je na celý dort. Tento moc obmazaný není, protože je z boku obložen sušenkami. Každopádně je dobré si krém rozdělit, aby Vám vystačil. Je pravda, že toto zimní období není moc vhodné pro jahodové dezerty, dovnitř klidně dejte kompotované. Mražené určitě ne, pustily by hodně vody a dort rozmáčely 🙂
      Dort mažu obvykle nejdřive z boku a pak nahoře, ale je to asi jedno, když se uhlazuje, stejně se pak hladí střídavě a podle potřeby 🙂

      Odpovědět
  • Katka
    3. 3. 2018 v 13:05

    Dobry den, je mozne do korpusu pridat kakao? aby to bylo vice cokoladovejsi? ☺ diky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2018 v 19:49

      Ano, část mouky můžete nahradit kakaem, cca lžíce by měla stačit, případně použijte recept na korpus z jiného čokoládového dortu 🙂

      Odpovědět
    • Katka
      3. 3. 2018 v 21:23

      Jeste jednou dekuji ☺

      Odpovědět
  • Anet
    27. 4. 2020 v 19:10

    Chtěla bych udělat obdélníkový dort s tímto korpusem. 2 pláty vanilkove, 2 čokoládové. Poradila by jste mi jak vypočítat suroviny prosím?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2020 v 19:34

      Nepíšete, jak velký 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    8. 10. 2020 v 10:50

    Dobrý den,
    chystám se upéct tento dort. Chtěla bych se Vás zeptat, je možné v krému nahradit vanilkový lusk mletou vanilkou? Popřípadě jak jí mám do krému zakomponovat?

    Děkuji a přeji krásný den:)

    Odpovědět
  • Markéta
    26. 3. 2021 v 13:05

    Dobrý den, Milo,

    můžu, prosím, nahradit v krému smetanu ke šlehání Philadelphií? Přemýšlím, jestli to má vůbec smysl.

    Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 3. 2021 v 20:03

      V tomto případě to není moc dobrý nápad 🙂 sýr má zcela jinou chuť i konzistenci než smetana.

      Odpovědět
  • Naďa
    29. 4. 2021 v 17:43

    Dobrý den Míšo, prosím o radu.
    Příští týden budu péct dort pro svoji 2letou vnučku a velmi se mi líbí nápad obložit dort sušenkami a ovázat mašlí.
    Dort bude zvenku potřený bílkovým máslovým krémem, neboť se bude převážet. Je možné dozdobit dort
    sušenkami večer, den před oslavou? Nezvlhnou? A jak se s nimi pracuje, když je dort kulatý, poddají se tvaru?
    Povrch dortu bude dozdoben makronkami, pusinkami a jahodami. Tyto ingredience tam mám naaranžovat
    až v den oslavy?
    Máte nádherné dorty. Abych se zlepšila, tak jsem si koupila váš on-line kurz „jak péct dorty“, moc mi pomohl.
    Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 8:56

      Máslový krém je v pohodě, sušenky to zvládnou bez rozmáčení 🙂 mrkněte na příspěvek Ovocný narozeninový dort, tam jsem také použila sušenky, je hezky vidět, jak na dortu sedí. I když samozřejmě záleží jak velké a jaký tvar sušenek použijete 🙂
      Pokud máte i nahoře na dortu máslový krém, můžete klidně ozdobit den předem. Problém bývá u šlehačkových krémů, tam je lepší zdobit až v den servírování.
      Tak to mě těší, že se Vám on-line kurzu líbí a hlavně pomáhá 🙂

      Odpovědět
      • Naďa
        10. 5. 2021 v 18:50

        Paní Míšo, děkuji za radu, dort obložený sušenkami a zdobený makronkami, pusinkami a malinami
        dopadl výborně, nazdobila jsem ho den před oslavou a opravdu se ozdoby nerozmáčely.
        Jediná věc, se kterou jsem nebyla úplně spokojená byla větší velikost makronek, které jsem
        zakoupila v cukrárně. Chtělo to menší velikost. Tak až se odvážím, tak si koupím váš on-line
        kurz na výrobu makronek a zkusím si je vyrobit sama. Makronky skutečně nádherně
        dort nazdobí a hlavně malému spoluoslavenci náramně chutnaly, jedl jen je.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          10. 5. 2021 v 19:57

          Naďo, tak to je skvělé, že se dort povedl 🙂 věřím, že se časem pustíte i do makronek 🙂

          Odpovědět
  • Linh
    18. 6. 2021 v 21:03

    Dobrý den paní Míšo,
    dnes jsem se rozhodla že upeču zítra tento dort mému otci k 50. narozeninám! Již minule jsem zkoušela vaše recepty, jako například křehký jablečný koláč a velmi se mi povedl. Ráda bych se zeptala kolik mám do tohoto dortu dát prášek do pečiva kdyby vajíčka nebyly pořádně ušlehané.

    Děkuji a přeji krásný zbytek dne :)))

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 6. 2021 v 20:11

      Do tohoto receptu prášek do pečiva nepatří 🙂 korpus vyběhne díky dobře vyšlehanému sněhu.

      Odpovědět
  • Evka
    8. 10. 2021 v 20:53

    Dobrý den, zkoušela jsem dort upéct, ale korpus vůbec nevyběhl. Je to úplná placka. Přitom jsem dodržela všechny instrukce, měla stejnou teplotu ingrediencí, bílky našlehané… Kde jsem mohla udělat chybu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 10. 2021 v 18:03

      Sníh musí být vyšlehaný opravdu dobře, do pevna, ale nesmí být přešlehaný, mouka se vmíchává ručně stěrkou, nikoliv šlehačem a s citem, abych sníh nespadl … muselo tedy dojít k pochybení v některém z těchto bodů 🙂

      Odpovědět
  • Katerina
    18. 2. 2022 v 16:02

    Dobry den, chtela bych se zeptat na pomer pudingu a slehacky v kremu. Ma byt 50:50? Puding dle navodu potrebuje 500 ml mleka. Vy pisete 250 ml, coz by odpovidalo pulce sacku. Dekuji moc! Katerina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 2. 2022 v 9:53

      Množství surovin máte uvedeno v receptu. Puding vaříte běžným způsobem, ale s polovičním množstvím mléka, tedy 250 ml (viz. recept). Pudingový základ musí být hustý, jinak by Vám krém nedržel.

      Odpovědět
  • Renata
    19. 4. 2022 v 15:44

    Dobrý den, Míšo, můžu se zeptat jestli je tento dort vhodný i jako třípatrový? Pudinkový krém mi připadá docela těžký oproti pistáciovému, který je lehounký a jako třípatrový hodil skvěle… Nebo doporučila by jste mi jiný dort, který dělat jako třípatrový, prosím?
    Moc děkuji a přeji krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 16:17

      Nemyslím, že by krém byl těžší, je nadlehčený smetanou a skvělý na chuti, nicméně není příliš pevný a stabilní. Na více patrový dort bych ho určitě nedávala. Na patrové dorty doporučuji šlehané smetanové ganache, krém mascarpone a smetana, máslový či žloutkový krém s máslem nebo nějaké pěny ztužené želatinou. Myslím, že většina dortů na blogu tyhle krémy v sobě má 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    11. 7. 2022 v 8:33

    Dobrý den,
    myslíte, ze dort bude „fungovat“ i s jiným ovocem? Konkrétně mám na mysli borůvky. Neno už k sobě borůvky s chutí krému tolik nepůjdou?
    Děkuji Eva

    Odpovědět
  • Paola Schovánková
    20. 9. 2022 v 18:36

    Dobrý den, dělala jsem Váš dort a jsem nadšená.
    Všem moc chutnal.
    Já to bohužel nemůžu zhodnotit, jelikož jen peču dorty a jsem vegan a ost. si to vychutnávají.
    Hihi..
    Jen jsem byla zaražená, poprvé co mě celý dort/krém popraskal.
    Nevím proč.
    Nemůžete mě prosím poradit?
    Děkuji moc s pozdravem Schovánková.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2022 v 9:26

      Pokud jste nedávala kolem dortu sušenky jako v receptu, je potřeba obmazat silnější vrstvou krému, případně obmazat s několika hodinovým rozestupem na dvakrát.

      Odpovědět
      • Paola Schovánková
        19. 10. 2022 v 16:36

        Děkuji Vám moc za radu. Zítra zkusím znovu jen s jiným ovocem než jahody, mám pocit, že jahody minule pustily hodně vody když to jsou už ty kupované a dovážené.
        Je to na oslavu tchýně tak snad se povede, mám trosku obavu.
        Minule jsem neobskládala dort sušenkami nevěděla jsem, že tam plnil nějakou funkci, myslela jsem, že je to jen na oko.
        Po bokách vrstva krému si myslím byla dostatečná jen jsem ho dala bez rozestupu.
        Děkuji moc.
        Jinak chuťově byl moc dobrý.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          19. 10. 2022 v 19:49

          Rádo se stalo 🙂

          Odpovědět
          • Paola Schovánková
            19. 1. 2023 v 16:16

            Dobrý den, děkuji moc za rady.
            Naposledy jsem krém obmazala na 2x z rozestupem a pomohlo to.
            Zabránilo to popraskání.
            Zítra ho budu zase péct k 18 narozeninám.
            Valem hodně chutnal a to už bude asi 5 dort z Vašich receptů který zkouším, všechny dopadly moc moc dobře.
            Děkuji.
            Můžu se zeptat myslíte, že tento dort když poliju např.bílou/mléčnou čokoládou a nebudu dávat sušenky na bok, jen nahoru ovoce/makronky může být na tento krém?
            Chci jiné dozdobení.
            Děkuji moc s pozdravem S.

          • Míša Landová
            20. 1. 2023 v 11:30

            Může, ale musí být dobře vychlazený.

  • Tereza
    23. 5. 2023 v 9:33

    Dobry den. Chci se zeptat na radu. Chci delat dort k dcerinym 5. Narozeninam. Rada bych tento dort udelala spis do vysky nez do sirky. Udrzi to krem? Mam udelat piskot z dvojitr davky? 20cm je ok ale potrebuji ho vyssi. Diky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2023 v 13:17

      Tohle zrovna není typ krému, který by dobře držel. Pro vyšší dort bych volila nějaký pevnější.

      Odpovědět
  • Tina
    11. 2. 2024 v 12:10

    Dobrý den, teším sa, až tortu upečiem, jediné, čo ma trochu v recepte na korpus zarazilo je to, že olej sa dává až po múke, to vidím prvykrat, stále bola múka ako posledná. Je to ok, nemusím sa báť a dám posledný olej?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 2. 2024 v 15:43

      Možnosti jsou dvě, buď přidat olej až na konec, nebo ho můžete přidat ke konci šlehání do žloutků. Fungují obě varianty.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ