Roláda nebo dort? Jak už jsem tady na blogu zmiňovala několikrát, roládový plát je velmi univerzální a můžete z něj v podstatě udělat cokoliv. Třeba tuhle královskou šarlotu. Nadýchaná roláda nakrájená na plátky tvoří tělo dortu, který v sobě skrývá spoustu čerstvých jahod a vanilkového krému. Ideální dezert na nadcházející letní období. A chutnat bude skvěle nejen s jahodami.
Jako první si upečte roládový plát a uvařte základ vanilkového krému. Plát pomažte marmeládou, stočte a nechte v chladu odležet. Mezitím vám stihne vychladnout krém, který pak už jen našleháte, a zjemníte ušlehanout šlehačkou. Pak už stačí jen vzít misku odpovídající velikosti a vše do ní pěkně navrstvit. Osobně doporučuji nechat do druhého dle odležet, aby se chutě náležitě propojily.
Královská šarlota s jahodami
Piškotový plát:
- 120 g vajec
- 45 g žloutků
- 75 g bílků
- 100 g cukru krupice
- 25 g invertního cukru (případně medu)
- 100 g hladké mouky
- jahodová marmeláda
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, pak postupně přidejte celá vejce. Šlehejte při střední rychlosti do husté pěny. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a lehce nahřátým invertním cukrem (ca. 40 stupňů) do sněhu.
Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečícím papírem, přičemž na jeden rozetřete těsto po celé ploše plechu (asi 42×33 cm) v síle zhruba 1 cm. Zbytek těsta pak vytvarujte na druhý papír do kruhu o průměru asi 23 cm.
Postupně pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 8-10 minut. Po upečení stáhněte oba pláty (obdélník i kruh) z horkého plechu, otočte na lehce pomoučněný čistý papír a nechte vychladnout. Teprve po vychladnutí papír z plátů opatrně sloupněte.
Obdélníkový plát pomažte marmeládou, stočte a pomocí pečícího papíru utáhněte. Nechte alespoň 2 hodiny v chladu odležet.
TIP – Na pečení plátu se skvěle hodí silikonová podložka Tapis Roulade, díky které bude plát hezky rovný.
Vanilkový krém:
- 300 g mléka
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- vanilkový lusk/extrakt/pasta
- 30 g másla
- 5 g plátkové želatiny Ewald nebo Dr. Oetker
- 250 g smetany ke šlehání 35-40%
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Žloutky prošlehejte s cukrem a malým množstvím mléka, pak přimíchejte škrob a vanilku. Zbytek mléka a máslo zahřejte a pozvolna nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání při střední teplotě pár minut povařte.
Stáhněte ze sporáku, vmíchejte nabobtnalou želatinu, přelijte do misky a nechte zakryté fólií při pokojové teplotě zchladnout. Následně krém našlehejte a stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu.
Dokončení:
- čerstvé jahody
Odleželou roládu rozkrájejte na asi 1,5 cm silné plátky a vyložte jimi mísu o průměu 21-22 cm předem vyloženou potravinářskou fólií. Jednotlivé roládky k sobě v míse lehce přimáčkněte, aby mezi nimi nebyly mezery.
Do mísy vyložené roládkami dejte střídavě ve dvou vrstvách krém a kousky jahod. Celou misku nakonec zavřete piškotovým plátem ve tvaru kruhu, který si zarovnejte podle velikosti vaší misky. Dejte do lednice do druhého dne rozležet. Před servírováním šarlotu z misky opatrně vyklopte, sejměte fólií a dozdobte čerstvými jahodami.
TIP – Šarlotu si můžete sestavit i v hranaté misce nebo třeba ve formě na chlebíček.
Autorem krásných fotek je Marek Bartoš a recept vznikl v roce 2023 pro časopis Gurmet.
2 Komentáře
Monika
17. 6. 2024 v 8:58No tedy.. vypadá moc krásně a brzy na ni u nás dojde, jako na většinu receptů od Vás, Míšo 🙂 které nikdy nezklamou…
Míša Landová
19. 6. 2024 v 8:21Moniko, děkuji 🙂