Menu
Mini dortíky

Mozartovy dortíky

Čokoládové bonbony ani pralinky si moc často nekupuji, ale jestli něčemu neodolám, tak jsou to Mozartovy koule. A právě ty mě inspirovaly k přípravě těchto dortíků. Uvnitř se skrývá nugátový vklad zabalený do marcipánu zalitý pistáciovou pěnou. Na finiš jsem původně plánovala čokoládovou polevu, ale velvet nástřik zvítězil. Nejen pro svůj vzhled, ale hlavně pro snadnou a rychlou aplikaci.

A plány jsem musela změnit i pokud jde o sestavení dortíků. Chtěla jsem je sestavit do silikonových polokoulí, ale vklady jsou díky marcipánu hodně těžké a propadávaly mi přes pěnu na dno 🙁 Nicméně umění každého cukráře spočívá v improvizaci, a tak vznikla tahle konečná verze s páskovou fólií kolem korpusu. Na druhou stranu je to možná jednodušší, protože nebudete potřebovat žádnou formu a dortíky si můžete udělat veliké podle potřeby.

Jako první si upečte korpus a připravte nugátové vklady. Pak už stačí jen udělat pistáciovou pěnu, dortíky sestavit a nechat několik hodin zamrazit. Vytahovat je můžete postupně podle potřeby a dokončit. A i v tomto kroku je mi velmi sympatický velvet nástřik. Prostě si vyndám z mrazáku třeba jen dva dortíky, nastříknu a mám hotovo. Žádná příprava polevy, žádné zbytky 🙂 Nicméně klidně na dortíky polevu použijte, ať už to bude klasická ganache poleva (se smetanou) nebo čokoláda naředěná olejem.

VIDEO POSTUP K RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTAGRAMU.

Mozartovy dortíky (8 ks)

Pistáciový korpus (joconde) :

Vejce, mandlovou i pistáciovou mouku a moučkový cukr společně prošlehejte. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do pevného sněhu a po částech spojte s vaječnou směsí. Vmíchejte prosátou mouku a nakonec rozpuštěné a zchladlé máslo.

Těsto rozetřete na silikonovou podložku nebo papír na pečení v síle asi 1 cm a pečte v troubě vyhřáté na 230 °C (horní/dolní ohřev) asi 8-10 minut. Nechte zcela vychladnout.

Nugátový vklad:

Čokoládu zalijte horkou smetanou a vymíchejte do rozpuštění. Přidejte oříškovou pastu a dobře promíchejte. Rovnoměrně rozlijte do osmi silikonových vkladů tvaru polokoule průměr 4 cm (Silikomart SF 005) a dejte zamrazit.

Sestavení dortíků:

Z korpusu vykrojte osm koleček o průměru 7 cm. Marcipán vyválejte na sílu 3-4 mm a vykrojte kolečka o průměru 6 cm. Ztuhlé nugátové polokoule vyloupněte z formy, položte na střed korpusu a na každou přimáčkněte kolečko marcipánu, hezky uhlaďte.

Nakonec kolem každého korpusu obtočte a utáhněte páskovou fólii. Konec můžete uchytit lepenkou. Dejte do lednice, než si připravíte pistáciovou pěnu.

Pistáciová pěna:

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte.

Mléko a 55 g smetany zahřejte, přidejte změklou a vymačkanou želatinu, promíchejte a nalijte po částech na rozpuštěnou čokoládu. Promíchejte, přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem.

Zbylých 200 g smetany vyšlehejte do měkkých špiček a vmíchejte do čokoládové směsi. Pěnu rozlijte do připravených dortíků a dejte alespoň na 8-10 hodin zamrazit (možno i déle).

Dokončení:

Dortíky postupně vyndejte z mrazáku, sloupněte páskovou fólii a aplikujte po celé ploše sametový sprej (kromě dna). Doporučuji do středu dortíku zapíchnout špejli, za kterou pak dortík uchopíte a snadno nanesete sprej. Nastříkaný dortík položte na finální podložku a špejli opatrně vytočte.

Nechte v lednici několik hodin povolit, pak ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem udělala pomocí pečetidla dekorace z fondánu a nastříkala je zlatou barvou. Nicméně jde to i jednoduše pomocí jedlých květů či kousky čokolády.

TIP – Abyste neměli kakaové másle z velvet spreje po celé kuchyni, použijte větší papírovou krabici. Dortík na špejli do ni vložte a stříkejte uvnitř krabice.

20 Comments

  • Zdena
    10. 4. 2024 v 16:27

    Vypadá to báječně a určitě ještě lépe chutná. Vyzkouším, dělám podle Vás často. Mohu se zeptat na ty průsvitné rovné tácky s držátkem, kde se dají koupit? Ať se daří a krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2024 v 7:57

      Podtácky jsem kdysi kupovala u Fialy (už nefunguje), ale obdobné koupíte na cukrářských eshopech 🙂

      Odpovědět
  • Karolína
    11. 4. 2024 v 7:41

    Tak to bude boží dortík, ten musím vyzkoušet, mohla bych se jen zeptat Míšo, jaké rozměry silikonové podložky máte na tento poměr těsta. Moc Vám děkuji za Vaši práci. ♥️

    Odpovědět
  • Barbora
    11. 4. 2024 v 11:11

    Další mistrovské dílo, vy jste proste skvělá! O víkendu jsem pro návštěvu pekla vaše Míša řezy a plech zmizel během odpoledne 😊

    Odpovědět
  • Jana Peterkova
    12. 4. 2024 v 17:06

    Jsou opravdu krásné, určitě se do toho pustím. Vždycky na mě něco od vás vyskočí a je to nádhera sama. 😉

    Odpovědět
  • Magdaléna
    15. 4. 2024 v 21:58

    Dobrý večer, je to opět nádhera . Už se těším až vyzkouším. Mohla bych se zeptat zda se dá použít pečetidlo které je na vosk?? Je to luxusní dekorace. Děkuji

    Odpovědět
  • Ivana
    16. 4. 2024 v 20:22

    Míšo, opět skvělý recept. Včera jsem dortíky udělala na sobotní svatbu syna. Dělala jsem klasicky v silikonové formě. A to tak, že jsem nejprve na dno dala vykrojený piškot, potom nugát s marcipánem a nakonec jsem zalila pistáciovým krémem. Zarovnávat jsem nemusela, protože krém je řidší, tak se krásně srovnal sám. Dnes jsem dortíky vytáhla a vypadají skvěle. Zabalila jsem každý zvlášť do strečky a nechala na mrazáku, stříkat budu v pátek. Už se těším, protože určitě budou báječné chutnat.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2024 v 18:20

      Děkuji, jsem ráda, že i náročnější recepty mají ohlas. Věřím, že budou i chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    22. 4. 2024 v 19:17

    Paní Míšo, mám dotaz. Musím to dát do mrazáku když to nechci postřikat, ale polét čokoládou? Už teď polykám na sucho, jak se těším až to ochutnám.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 4. 2024 v 8:25

      Když jsou dortíky zamražené, lépe se sloupne fólie … ale do mrazáku samozřejmě nemusí.

      Odpovědět
  • Jana
    23. 4. 2024 v 8:03

    To vypadá prostě úžasně. Myslíte že by to šlo udělat jako kulatý dort, kde budou postupně všechny jednotlivé vrstvy?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 4. 2024 v 8:26

      Ano, určitě to půjde i jako dort 🙂

      Odpovědět
      • Júlia
        29. 4. 2024 v 21:49

        Dobry den, aky priemer formy by ste v tomto pripade zvolili? Dakujem.

        Odpovědět
  • Jana
    23. 4. 2024 v 11:48

    Krásný den Míšo, opět krása která mi nedá spát a budu je muset vyzkoušet. Ráda bych zkusila také Velvet sprej, ale zaráží mne cena. 400 ml – cca 600 – 800 kč? Máte prosím zkušenost na kolik použití sprej vydrží? Příp. také jak dlouho jej lze uchovávat v lednici? Nepeču příliš často.
    Předem děkuji a přeji Vám krásný den
    Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 4. 2024 v 15:43

      Ano, velvet sprej je poměrně drahý, ale vydrží opravdu dlouho. A to nemám na mysli jen trvanlivost, ale i na počet dortů či zákusků. Není třeba ho skladovat ani v lednici, naopak před použitím je dobré ponořit ho chvíli do teplé vody 🙂 A nejlepší značka za mě jednoznačně Martellato.

      Odpovědět
      • Jana
        23. 4. 2024 v 18:49

        Moc děkuji za odpověď. Tak to vypadá, ze teď nutně potřebuji i ten sprej. 😅

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ