Menu
Makronky

Vanilkové makronky s vaječným likérem

Pomalu ale jistě se nám blíží Vánoce a tak jsem si říkala, že by se vám mohla hodit jedna typicky vánoční náplň do makronek. A co by to bylo za svátky bez vanilky a vaječného likéru 🙂 Musím ale přiznat, že v naší domácnosti to není novinka, tuhle náplň dělám pravidelně už několik let a občas ji použiju i do cukroví.

Vaječný likér nebo chcete-li koňak si dělám vlastní a recept najdete samozřejmě tady na blogu. Skvěle tak zužitkujete žloutky, které vám zbydou z makronek. Do těsta i náplně jsem tentokrát použila mletou vanilku, kterou jsem dostala na vyzkoušení od Dr. Oetkera. Do náplně ale můžete použít i vanilkový extrakt (ne aroma) nebo semínka z vanilkového lusku.

Náplň je potřeba udělat s několika hodinovým předstihem, aby se řádně rozležela a ztuhla. Není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Neméně důležité je použít bílou čokoládu min. 30-32%, jak je uvedeno v receptu, za sebe mohu poručit Belcolade nebo Velvet (pořídíte na cukrářských eshopech).

O makronkách už toho bylo řečeno hodně, ale na jednu zásadní věc se pořád zapomíná. Makronky nejsou trvanlivé pečivo a po upečení je potřeba je do 2-3 dnů naplnit a spotřebovat 🙂

Vanilkové makronky s vaječným likérem (40-45 ks)

Makronkové těsto:

  • 150 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 55 g + 55 g bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 40-50 ml vody
  • 1 lžička Mleté vanilky Dr. Oetker

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem a mletou vanilkou krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty.

Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má ohebné špičky.

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené papírem na pečení či teflonovou podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.

Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky nechte před pečením zaschnout. Následně pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140-150 stupňů (horkovzduch) zhruba 13-15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru či podložky.

Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru nebo podložky.

Náplň s vaječným likérem:

  • 200 g bílé čokolády min. 30-32% (Belcolade, Callebaut)
  • 50 g smetany ke šlehání 33%
  • 50 g vaječného likéru (recept na ten můj)
  • 30 g másla
  • ½ lžičky Mleté vanilky Dr. Oetker

Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a zalijte teplou smetanou, promíchejte. Přidejte mletou vanilku a vaječný likér (nesmí být studený). Promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte tyčákem i máslo. Krém přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte na několik hodin odležet do chladu.

Vychlazený krém stěrkou promíchejte do hladké konzistence a pomocí sáčku makronky naplňte. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte min. do druhého dne rozležet. Před servírováním nechte makronky pár minut při pokojové teplotě.

Video postup k celému receptu najdete na mém IG profilu.

Co vy a makronky? Pečete nebo se jim raději vyhýbáte? Pokud ne, vyzkoušejte moji další vánoční náplň Zázvor a skořice, kterou najdete v tomto příspěvku.

20 Comments

  • Mirka
    18. 11. 2023 v 7:59

    Dobrý den, dá se mandlová mouka nahradit třeba hladkou moukou? Syn je bohužel alergický na mandle a vše z nich. Na jedné oslavě viděl makronky a chtěl by je upéct.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2023 v 18:50

      Bohužel, základem makronek je právě mandlová mouka, nahradit klasickou ji bohužel nelze.

      Odpovědět
    • Verča
      22. 11. 2023 v 13:58

      Ale makronky se dají udělat i z jiných ořechových mouk, např. vlašských, takže pokud je alergie pouze na mandle, může zkusit 🙂

      Odpovědět
      • Míša Landová
        22. 11. 2023 v 16:29

        Moje odpověď byla reakce na klasickou hladkou mouku. Ano, „makronky“ se dají připravit z jiných ořechů, ale už to pak nejsou makronky, ty jsou primárně jen z mandlí.

        Odpovědět
  • Petra
    6. 12. 2023 v 19:41

    Dobrý večer,
    mohu se zeptat jak dlouho vydrží krém?
    Ráda by jím naplnila vánoční cukroví, ale trochu se bojím té trvanlivosti.
    Předem mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek večera.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 12. 2023 v 12:36

      Používám také do cukroví, trvanlivost jako ostatní krémy, tedy 1-2 týdny v chladu.

      Odpovědět
  • Irena
    13. 1. 2024 v 17:51

    Dobrý den, makronky dělám podle Vaší italské metody a jsou báječnné, všem moc chutnají. Nicméně moje makronky jsou velice tenké, čím to může být? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 1. 2024 v 17:20

      Dle mé zkušenosti je to obvykle druhem mandlové mouky, příliš jemně mletá 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    14. 1. 2024 v 23:39

    Dobrý den, mohla bych použít tento krém na makronky s vanilkovou náplní(bez koňaku)? Stačí když vynechám vaječný koňak nebo ho mám něčím nahradit, kvůli konzistenci? Předem moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 1. 2024 v 13:05

      Pokud chcete čistě vanilkovou náplň, nahraďte likér smetanou 🙂 Pokud byste ho zcela vynechala, náplň by byla příliš tuhá.

      Odpovědět
  • Romana
    2. 3. 2024 v 12:26

    Dobrý deň, mohla by som mandľovú múku nahradiť rozmixovanými mandľami v tom istom pomere?
    Ďakujem.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 3. 2024 v 14:39

      Mandlová mouka je z loupaných mletých mandlí, v žádném případě se nemixují, protože se tím uvolňuje tuk.

      Odpovědět
  • Aneta
    9. 3. 2024 v 21:20

    Dobrý den Míšo, chtěla bych vás poprosit o radu při pečení makronek. Jak moc měkká/tvrdá má být správně upečená makronka? Jde mi o to že peču, dokud nejde odlepit od fólie. Což je cca 15 min při 145, horkovzduch. Potom vyndám z trouby, když makronku obrátím, střed je trochu měkký, ale jakmile makronka vychladne, krupe a je jak kámen. Má to tak být? Změkne krémem? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2024 v 12:04

      Po vychladnutí lehce tvrdne nebo spíš ztuhne, ale jako kámen by určitě být neměla. Nicméně zkuste naplnit, obvykle změknou.

      Odpovědět
      • Aneta
        11. 3. 2024 v 17:42

        Děkuji. A ještě se mi stalo, že se makronky po nastříkání na plech roztekly do stran o cca o 5mm, přitom makronaz vypadala dobře. Rozvar 118 jsem lila do polotuhého sněhu a slehala do zpevnění. Kde může být chyba? Šlehat sníh déle nebo naopak byl preslehany?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          12. 3. 2024 v 8:21

          Pokud se makronky roztekly, bylo přemíchané těsto… Sníh před rozvarem by měl být pevný a po zalití rozvaru šlehat do volného sněhu s měkkými špičkami 🙂

          Odpovědět
          • Aneta
            12. 3. 2024 v 14:23

            Stěrkou zpracovávám velmi krátce, tak asi bude spíš chyba při šlehání sněhu v robotu 🙁 tam moc nedokážu odhadnout, co už je preslehany nebo nedoslehany sníh..

          • Míša Landová
            12. 3. 2024 v 16:36

            Koukněte ke mě na IG profil, mám tam několik videí z přípravy makronek, třeba Vám to pomůže 🙂

  • Renata Jindřišková
    3. 4. 2024 v 18:03

    Dobrý den měla bych dotaz proč mi makronky popraskali?Měla jsem nastříkané 2 plechy první se povedl a na tom druhým mi jich 10 popraskalo a nevim vůbec proč.Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 4. 2024 v 9:48

      Na vině může být více věcí, např. málo zaschlé před pečením, jiná podložka apod. Když nevidím celý postup, těžko dokážu říct, kde se stala chyba …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ