Menu
Cukroví

Vanilkové podvodnice

Vždycky si říkám, že už mě nic nemůže překvapit, ale tohle cukroví to opět dokázalo 🙂 Jen několik základních surovin, snadná a poměrně rychlá příprava a máte na stole luxusní cukroví, které se hodí nejen na Vánoce. A víte co je na něm nejlepší? Je skvělé hned po upečení, kdy je lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se rozleží a zvláční. Věřte mi, že nezůstanete jen u jednoho nebo dvou kousků 🙂

V dnešní době je hodně nahrazováno tzv. šlehačkovým nebo vinným cukroví, ale tohle kynuté pod vodou je za mě mnohem lepší. A příprava není o nic náročnější, jen musíte těsto zalít studenou vodou a nechat dvě hodiny odpočinout v chladu. Díky tomu zřejmě vznikl jeho název, ale prý se mu říká i hastrmani nebo potápky 🙂 Ta čeština je v tomhle vážně kouzelná.

Droždí můžete v těstě použít samozřejmě i čerstvé, dává se ho obvykle třikrát více, než sušeného. Volnou ruku máte také pokud jde o tvary či velikost cukroví. Jen se snažte, aby na jednom plechu byly zhruba stejně silné a velké kousky. Cukroví se při pečení jakoby nafoukne, ale uvnitř zůstane krásně plné, nikoliv duté.

Každopádně je to cukroví, které určitě stojí za vyzkoušení a je jedno, jestli to bude na Vánoce, Velikonoce nebo prostě jen tak k nedělní kávě. A pokud si na něj netroufáte, tak mrkněte ke mě na IG, kde najdete k receptu i video 🙂

Vanilkové podvodnice

Kynuté těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 balíček Sušeného droždí Dr. Oetker (7 g)
  • 3 lžíce mléka
  • špetka soli

Na obalení:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker

Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a vejce. Do vlažného mléka s cukrem nasypte droždí, nechte krátce nabobtnat, pak přidejte do mísy a vypracujte těsto. Dopracujte rukama na pracovní ploše a vložte do hlubší mísy. Těsto zalijte studenou vodou a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice.

Následně těsto osušte a po částech rozválejte na lehce pomoučněné ploše na plát silný 4-5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které pečte na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 7-8 minut.

Nechte krátce zchladnout, pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Doporučuji nechat pár dnů odležet.

Z výše uvedeného receptu připravíte zhruba 100-120 kousků.

Máte rádi tento typ jednoduchého cukroví? Tak zkuste třeba Vanilkové hvězdičky nebo Máslová kolečka s rumem a skořicí 🙂

24 Comments

  • Veronika
    12. 12. 2022 v 20:48

    Děkuji za recept!
    Vyzkousejte z těsta I žabí huby…
    Bude to velké překvapení 😇

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 10:06

      Žabí huby neznám 🙂 nebo možná ano, ale říkáme tomu jinak 🙂

      Odpovědět
      • Pavla
        15. 12. 2022 v 11:43

        Já to znám taky pod názvem “žabí huby”, pravděpodobně to bude stejné těsto, ale vykřikoval se jiný tvar.
        Jdu hned zadělat.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          15. 12. 2022 v 19:53

          Někdo mi říkal, že žabí huby jsou plněné, tak nevím, nikdy jsem se s nimi nesetkala 🙂

          Odpovědět
          • Veronika
            16. 12. 2022 v 14:25

            Žabí huby jsou plněné ořechy a jsou úplně z jiného těsta. Ne z droždí.
            Moc děkuji za recept hned jdu zadělat podvodnice, myslím, že budou moooc chutnat ❤️

          • Míša Landová
            17. 12. 2022 v 13:02

            Řekla bych, že něco takového jsme kdysi taky dělali a říkalo se tomu ořechové mušličky 🙂 podle mě by se klidně ale daly udělat i z tohoto těsta.

      • Lenka
        16. 12. 2022 v 15:57

        U nás se žabí huby, vlastně malé taštičky, plněné buď povidly a nebo ořechovou náplní, dělaly z octového těsta.

        Odpovědět
  • Zuzana Dobiášová
    13. 12. 2022 v 8:36

    Dobrý den,
    U nás se každý rok také pečou podvodnice ale z čerstvého droždí. Je nějaký rozdíl mezi čerstvým a sušeným? A šlo by do receptu použít i čerstvé?
    Děkuju moc za recept a předem i za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 10:09

      Klidně použijte i čerstvé droždí, je to v článku uvedeno. Zásadní rozdíl je v množství, které použijete, čerstvého se dává obvykle 3x více než sušeného.

      Odpovědět
  • Hana
    13. 12. 2022 v 20:19

    Mamka je dělala,téměř stejný recept,pouze bez vejce.Nechají se udělat i na slano

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 12. 2022 v 19:50

      Ano, slaná varianta mě také překvapila 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        16. 12. 2022 v 15:59

        Jj, manžel mi navrhl, ať zkusím slanou variantu. Takže udělám, když vidím, že to jde

        Odpovědět
  • Dáša
    13. 12. 2022 v 21:09

    Tak jednoduché a přitom táák dobré :).

    Odpovědět
  • Lenka
    16. 12. 2022 v 15:56

    Upečeno, jednoduché, s těstem se dobře pracuje. Udělala jsem malinké tvary, mám jich hodně i z poloviční dávky. Letos peču jen podle vás a jsem nadšená.

    Odpovědět
  • Olga
    17. 12. 2022 v 14:04

    Dobrý den,prosím jak na ty naslano Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2022 v 19:15

      Já je nikdy nedělala, ale místo obalení v cukru přidáte koření, sýr nebo tak něco 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    18. 12. 2022 v 19:37

    Dobrý večer Míšo, delala jsem z čerstvého droždí a také výtečné ❤️ Moji favoriti vanilkové rohlicky získaly silnou konkurenci 😀
    Mějte krásné Vánoce!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2022 v 12:51

      Ano, je to velká konkurence k rohlíčkům 🙂 nicméně podvodnice si klidně můžete udělat i během roku.

      Odpovědět
  • Zuzana
    22. 12. 2022 v 15:54

    Dobrý deň
    Tiež sa chcem veľmi veľmi poďakovať za tento recept, koláčiky sú úžasné ….aj ja už pečiem iba podľa vašich receptov, ste naj cukrárka
    Krásne a pokojné Vianoce

    Odpovědět
  • Radka
    31. 12. 2022 v 6:41

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, kedze to je z kysnuteho cesta, prosim Vas, ako dlho vydrzia cerstve? Dakujem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 12. 2022 v 11:34

      Vláčné vydrží 1-2 týdny, možná i déle, ale nikdy nám tak dlouho nevydrží 🙂

      Odpovědět
  • Jiřina Štindlova
    7. 1. 2023 v 20:33

    Zabihuby jsou plněné ořechovou nádivkou,nebo já skousela když mě došla plnit povidly jsou výborné

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 6 recenzí:

4.83

Zanechte komentář