Vždycky si říkám, že už mě nic nemůže překvapit, ale tohle cukroví to opět dokázalo 🙂 Jen několik základních surovin, snadná a poměrně rychlá příprava a máte na stole luxusní cukroví, které se hodí nejen na Vánoce. A víte co je na něm nejlepší? Je skvělé hned po upečení, kdy je lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se rozleží a zvláční. Věřte mi, že nezůstanete jen u jednoho nebo dvou kousků 🙂
V dnešní době je hodně nahrazováno tzv. šlehačkovým nebo vinným cukroví, ale tohle kynuté pod vodou je za mě mnohem lepší. A příprava není o nic náročnější, jen musíte těsto zalít studenou vodou a nechat dvě hodiny odpočinout v chladu. Díky tomu zřejmě vznikl jeho název, ale prý se mu říká i hastrmani nebo potápky 🙂 Ta čeština je v tomhle vážně kouzelná.
Droždí můžete v těstě použít samozřejmě i čerstvé, dává se ho obvykle třikrát více, než sušeného. Volnou ruku máte také pokud jde o tvary či velikost cukroví. Jen se snažte, aby na jednom plechu byly zhruba stejně silné a velké kousky. Cukroví se při pečení jakoby nafoukne, ale uvnitř zůstane krásně plné, nikoliv duté.


Každopádně je to cukroví, které určitě stojí za vyzkoušení a je jedno, jestli to bude na Vánoce, Velikonoce nebo prostě jen tak k nedělní kávě. A pokud si na něj netroufáte, tak mrkněte ke mě na IG, kde najdete k receptu i video 🙂
Vanilkové podvodnice
Kynuté těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička cukru krupice
- 1 balíček Sušeného droždí Dr. Oetker (7 g)
- 3 lžíce mléka
- špetka soli
Na obalení:
- 200 g moučkového cukru
- 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker


Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a vejce. Do vlažného mléka s cukrem nasypte droždí, nechte krátce nabobtnat, pak přidejte do mísy a vypracujte těsto. Dopracujte rukama na pracovní ploše a vložte do hlubší mísy. Těsto zalijte studenou vodou a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice.
Následně těsto osušte a po částech rozválejte na lehce pomoučněné ploše na plát silný 4-5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které pečte na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 7-8 minut.
Nechte krátce zchladnout, pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Doporučuji nechat pár dnů odležet.
Z výše uvedeného receptu připravíte zhruba 100-120 kousků.


24 Comments
Veronika
12. 12. 2022 v 20:48Děkuji za recept!
Vyzkousejte z těsta I žabí huby…
Bude to velké překvapení 😇
Míša Landová
13. 12. 2022 v 10:06Žabí huby neznám 🙂 nebo možná ano, ale říkáme tomu jinak 🙂
Pavla
15. 12. 2022 v 11:43Já to znám taky pod názvem “žabí huby”, pravděpodobně to bude stejné těsto, ale vykřikoval se jiný tvar.
Jdu hned zadělat.
Míša Landová
15. 12. 2022 v 19:53Někdo mi říkal, že žabí huby jsou plněné, tak nevím, nikdy jsem se s nimi nesetkala 🙂
Veronika
16. 12. 2022 v 14:25Žabí huby jsou plněné ořechy a jsou úplně z jiného těsta. Ne z droždí.
Moc děkuji za recept hned jdu zadělat podvodnice, myslím, že budou moooc chutnat ❤️
Míša Landová
17. 12. 2022 v 13:02Řekla bych, že něco takového jsme kdysi taky dělali a říkalo se tomu ořechové mušličky 🙂 podle mě by se klidně ale daly udělat i z tohoto těsta.
Lenka
16. 12. 2022 v 15:57U nás se žabí huby, vlastně malé taštičky, plněné buď povidly a nebo ořechovou náplní, dělaly z octového těsta.
Zuzana Dobiášová
13. 12. 2022 v 8:36Dobrý den,
U nás se každý rok také pečou podvodnice ale z čerstvého droždí. Je nějaký rozdíl mezi čerstvým a sušeným? A šlo by do receptu použít i čerstvé?
Děkuju moc za recept a předem i za odpověď.
Míša Landová
13. 12. 2022 v 10:09Klidně použijte i čerstvé droždí, je to v článku uvedeno. Zásadní rozdíl je v množství, které použijete, čerstvého se dává obvykle 3x více než sušeného.
Hana
13. 12. 2022 v 20:19Mamka je dělala,téměř stejný recept,pouze bez vejce.Nechají se udělat i na slano
Míša Landová
15. 12. 2022 v 19:50Ano, slaná varianta mě také překvapila 🙂
Lenka
16. 12. 2022 v 15:59Jj, manžel mi navrhl, ať zkusím slanou variantu. Takže udělám, když vidím, že to jde
Dáša
13. 12. 2022 v 21:09Tak jednoduché a přitom táák dobré :).
Míša Landová
15. 12. 2022 v 19:50Ano, ty jednoduché věci bývají občas nejlepší 🙂
Lenka
16. 12. 2022 v 15:56Upečeno, jednoduché, s těstem se dobře pracuje. Udělala jsem malinké tvary, mám jich hodně i z poloviční dávky. Letos peču jen podle vás a jsem nadšená.
Olga
17. 12. 2022 v 14:04Dobrý den,prosím jak na ty naslano Děkuji
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:15Já je nikdy nedělala, ale místo obalení v cukru přidáte koření, sýr nebo tak něco 🙂
Petra
18. 12. 2022 v 19:37Dobrý večer Míšo, delala jsem z čerstvého droždí a také výtečné ❤️ Moji favoriti vanilkové rohlicky získaly silnou konkurenci 😀
Mějte krásné Vánoce!
Míša Landová
19. 12. 2022 v 12:51Ano, je to velká konkurence k rohlíčkům 🙂 nicméně podvodnice si klidně můžete udělat i během roku.
Zuzana
22. 12. 2022 v 15:54Dobrý deň
Tiež sa chcem veľmi veľmi poďakovať za tento recept, koláčiky sú úžasné ….aj ja už pečiem iba podľa vašich receptov, ste naj cukrárka
Krásne a pokojné Vianoce
Míša Landová
23. 12. 2022 v 9:59Děkuji.
Radka
31. 12. 2022 v 6:41Dobry den,
chcela by som sa opytat, kedze to je z kysnuteho cesta, prosim Vas, ako dlho vydrzia cerstve? Dakujem
Míša Landová
31. 12. 2022 v 11:34Vláčné vydrží 1-2 týdny, možná i déle, ale nikdy nám tak dlouho nevydrží 🙂
Jiřina Štindlova
7. 1. 2023 v 20:33Zabihuby jsou plněné ořechovou nádivkou,nebo já skousela když mě došla plnit povidly jsou výborné
Průměrné hodnocení z 6 recenzí:
4.83