Menu
Cukroví

Máslová kolečka s rumem a skořicí

I já občas ráda sáhnu po rychlém a jednoduchém cukroví. Samozřejmě za předpokladu, že je dobré. Náročnost přípravy nesmí být na úkor kvality 🙂 Takhle kolečka jsou krásně křehká, voňavá, na jazyku se vám rozplynou. Tak trochu mi připomínají vanilkové rohlíčky, i když dominantní je tady skořice. A příprava, ta už nemůže být jednodušší 🙂

Z připraveného těsta uděláte válečky, které dáte na chvilku k ledu. Pak ostrým nožem rozkrájíte na kolečka, upečete a obalíte v cukru. A je hotovo. Takže pokud se vám nechce vykrajovat, koulet rohlíčky nebo vymačkávat těsto do formiček, pak je tohle cukroví přesně pro vás. Připravit stačí pár dnů před svátky, na rozležení mu stačí jen pár dnů.

Máslová kolečka s rumem a skořicí (cca 80 ks):

210 g hladké mouky

2 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžičky skořice

1/4 lžičky mletého hřebíčku

špetka mletého muškátového oříšku

špetka soli

165 g másla

30 g moučkového cukru

60 ml rumu

1 lžička vanilkového extraktu

+ moučkový cukr s vanilkou na obalení

V misce smíchejte prosátou mouku, škrob a koření.

V jiné míse společně vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Pak po částech zašlehejte rum a vanilkový extrakt. Přisypte moučnou směs a vše společně promíchejte.

Těsto rozdělte na 2-3 části, z každé vytvarujte váleček o průměru cca 3 cm. Pokud je těsto příliš měkké, dejte ho na chvíli do lednice, válečky pak půjdou lépe tvarovat. Válečky zabalte do folie a dejte asi na hodinu do mrazáku.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Válečky těsta vyndejte z mrazáku a rozkrájejte na slabá kolečka (cca 4 mm). Klaďte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 12-15 minut v závislosti na velikosti kousků.

Do misky si připravte moučkový cukr, přidejte vanilkový cukr nebo mletou vanilku a promíchejte. Kolečka nechte trochu vychladnout, pak obalte v moučkovém cukru. Neobalujte horké, cukr by se začal rozpouštět a udělat na cukroví nevzhledné žmolky.

Cukroví dejte do krabice a nechte pár dnů rozležet. Není třeba péct dlouho dopředu, kolečka jsou krásně měkká cca 3-4 dny po upečení.

inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

Vytisknout recept

14 Comments

  • Tereza
    5. 12. 2016 v 15:43

    To vypadá skvěle a ještě je to nenáročné, vyzkouším 🙂
    HAUTE BASICS giveaway

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2016 v 7:31

      Díky 🙂 ano, jsou poměrně snadná.

      Odpovědět
  • zuzkavkostce
    5. 12. 2016 v 17:34

    Myslím, že je vyzkouším, vypadají totiž báječně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2016 v 7:32

      Budu ráda, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • www.pavlinalatalova.cz
    5. 12. 2016 v 20:53

    Super tip, vypadají a určitě i chutnají bezvadně 🙂

    MagicBeautyLife

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2016 v 7:32

      Díky 🙂 ano, jsou moc dobrá 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 12. 2016 v 12:28

    Recept vypadá víc než lákavě, hned se do něj musim pustit ��. Nemám doma kukuřičný škrob mužů nahradit solamylem?
    Díky za radu
    Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2016 v 18:19

      Lucko, děkuji 🙂 myslím, že kukuřičný škrob můžete nahradit solamylem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 12. 2016 v 6:59

    Paní Milo,
    letošní vánoční cukroví bude téměř všechno podle vaších receptů.
    Děkuji za skvělé , prověřené recepty.Již jsem podle Vás pekla a vše mělo obrovský úspěch,jen dávám méně cukru.
    Moc děkuji a přeji pohodové pečení .
    Ludmila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2016 v 7:37

      Milá Ludmilo, tak to jsem moc ráda, že Vás moje recepty tak oslovily 🙂 doufám, že Vám i cukroví bude chutnat 🙂 cukr si upravte podle potřeby, každý má trochu jinak nastavenou hranici. Krásný advent. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 12. 2016 v 15:09

    Vyzkoušela jsem a jsou vynikající, hodně sympatické je to, že se nemusí nic vykrajovat, paráda, díky za recept a krásné vánoce,
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 12. 2016 v 16:51

      Marcelo, děkuji 🙂 ano, příprava je nenáročná 🙂 krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Jitka
    21. 12. 2022 v 16:49

    Dobrý večer, paní Míšo, v receptu není u množství cukru připsáno gramy nebo deka, takže jsem to odhadla podle oka. Zkouším je poprvé, takže jsem zvědavá jak to dopadne. Díky Jitka.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 12. 2022 v 10:52

      Chybička se vloudila, hned opravím. Ale vzhledem k tomu, že jsou ostatní suroviny v gramech, je to jasné 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ