Recept na tyhle stromečky jsem se chystala zveřejnit už loni, ale má oblíbená pistáciová poleva byla před svátky vyprodaná. Musela jsem koupit náhradní, která nebyla chuťově tak dobrá, ale hlavně nebyla tak hezky zelená 🙂 Letos jsem polevu radši objednala s předstihem a vy se tak můžete těšit na recept.
Základem cukroví je ořechové těsto, plněné pistáciovým krémem a polité pistáciovou polevou. Přestože nejsem příznivcem hotových polev, jednoznačně dávám přednost čokoládě, tak v tomto případě činím výjimku. Pistáciová poleva je sice „tuková“, ale má velmi příjemnou chuť.
Pistáciové stromečky (připravíte ca. 35 kousků cukroví)
Ořechové těsto:
130 g hladké mouky (používám špaldovou)
40 g mletých ořechů nebo neloupaných mandlí
40 g moučkového cukru
100 g másla
Prosátou mouku smíchejte s ořechy a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na hodinku odležet.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto rozválejte na slabší placku a vykrajujte stromečky. Pokud nechcete příliš podsypávat moukou, můžeme těsto válet mezi dvěma foliemi.
Stromečky pečte po jednom plechu asi 5-6 minut. Ihned po vytažení z trouby stáhněte papír i s cukrovím z horkého plechu, aby se nedopékalo.
Stromečky uložte do chladu, plňte až pár dnů před svátky.
Pistáciový krém:
1/2 dávky sněhového máslového krému
pistáciová pasta 100% (koupíte např. na Diana svět ořechů)
+ pistáciová poleva (koupíte např. na LKstore)
Sněhový máslový krém si připravte dle receptu na mém blogu. Nakonec přidejte pistáciovou pastu a dobře zašlehejte. Množství pasty přidejte podle chuti nebo pokynů výrobce. Množství krému je orientační, trochu vám ještě asi zbude.
Krém si přendejte do sáčku s úzkou trubičkou a nastříkejte na polovinu stromečků. Přiklopte druhou částí a dejte do chladu ztuhnout.
Pistáciovou polevu rozpusťte v páře nebo mikrovlnné troubě a slepené stromečky do ní namáčejte. Já jsem si nechala polevu po celou dobu máčení v páře, zůstala hezky tekutá a stromečky se hezky „polévaly“.
Polevu nechte dobře zatuhnout, pak stromečky uložte do krabice a nechte pár dnů rozležet.
TIP – Pokud máte v plánu použít sněhový máslový krém i na jiný druh cukroví, klidně si ho připravte z celé dávky a jen do části přidejte pistáciovou pastu.
Vytisknout recept |
32 Komentáře
Anonymní
10. 12. 2017 v 9:51Míšo, zase super cukroví! Ta poleva pistáciová je master martini? Přeji pěkné vánoce a těším se na další recepty. Jana
Víkendové pečení
10. 12. 2017 v 11:09Jano, díky 🙂 tahle poleva není od Master martini, tak není tak pěkně zelená 🙂 ale použít by se samozřejmě taky dala 🙂
Anonymní
10. 12. 2017 v 16:34Moc hezký a zajímavý tácek pod cukrovím.
Víkendové pečení
11. 12. 2017 v 18:08Díky 🙂
Anonymní
11. 12. 2017 v 9:23Dobrý den, můžu se zeptat, která pistáciová poleva je použita v receptu.. mají dva druhy 🙂 Poleva pistáciová elastická (u té je uvedeno "tuková", tak snad ta 🙂 nebo poleva lesklá pistácie¨.. Děkuji Jitka
Víkendové pečení
11. 12. 2017 v 18:10Jitko, zdravím, ano, je to ta elastická tuková poleva 🙂 záměrně jsem nedávala odkaz, protože pokud by nebyla skladem, nebudou ji mít ani na webu 🙂 kromě té lesklé mívají v nabidce ještě pistáciovou od Master Martini, ale tak není tak hezky zelená 🙂
Anonymní
15. 12. 2017 v 13:50Dobrý den, Míšo, právě jsem dodělala pistáciové stromečky – jsou perfektní, ostatně jako všechny recepty na Vašem blogu. Moc Vám děkuji za inspiraci a přeji krásné prožití vánočních svátků. Pavlína
Víkendové pečení
15. 12. 2017 v 17:51Pavlíno, moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se recepty, nejen na stromečky, líbí 🙂 děkuji za důvěru a přeji krásné a pohodové svátky. Míša
Anonymní
1. 5. 2018 v 6:14Prosím odkiaľ mate ten nádherný podnos? Mira
Víkendové pečení
1. 5. 2018 v 20:11Tácek jsem koupila před lety v kamenném obchodě tady u nás na Kladně 🙂
Anonymní
12. 7. 2019 v 13:52Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, jestli máte nějaký tip, jak využít pistáciovou polevu. Děkuji Lenka
Víkendové pečení
13. 7. 2019 v 10:02Lenko, zdravím, tuto polevu kupuji jen kvůli tomuto cukroví, jiné využití zatím nemám. Poleva se dá zamrazit, takže ji můžete uchovat na delší dobu 🙂
Lucie
6. 12. 2020 v 20:24Zdravím, chci se zeptat jakou maji stromečky trvanlivost? Sice pochybuji, že vydrží dlouho, ale jestli je můžu dělat už teď o víkendu nebo ještě počkat. Předem děkuji.
Míša Landová
6. 12. 2020 v 20:40Trvanlivost je stejná jako u jakéhokoliv jiného plněného vánočního cukroví. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky, teď je určitě ještě brzy.
Lenka
7. 12. 2020 v 21:46Dobry den, mam koupenou pistaciovou polevu na stromecky Master Martini a jak to tady ctu, tak jsem asi udelala chybu a nebudu mit pekne zelene 🙁 Kterou polevu tedy dorucujete?
Míša Landová
8. 12. 2020 v 8:14Myslím, že je to úplně jedno, důležitá je chuť. Já třeba letos místo zelené pistáciové použiji jen bílou čokoládu. Pistáciovou polevu s pěknou zelenou barvou koupíte např. na webu cukrarske-pomucky.cz 🙂
Stanislava Danielová
12. 6. 2021 v 13:48Dobrý den, šel by prosím použít krém u bílé čokolády s pistáciovou pastou podobný jako v kolečkách s kokosem? Děkuji.
Míša Landová
12. 6. 2021 v 18:19Ano, určitě šel 🙂
Simi
16. 12. 2021 v 1:09Pistáciové pečivo – u mne srdíčka – byl letos plánovaný experiment. O to větší, že jste přidala další pistáciový recept. Takže jsem si vzala od obou něco. Pistáciové těsto je úžasné. Polevu jsem koupila lesklou a bohužel úplně nezaschla. Ráda mám pečivo hotové 14 dnů před vánoci a plnit později, to néé. Takže už 2 roky modifikuji Vaše recepty na krémy. Tentokrát bilá čokoláda s máslem a pistáciovou pastou. Sice skladování náročné diky lepkavé polevě, ale jinak …. famózní dortíčky s úchvatnou chutí. Moc děkuji a přeji pokojné svátky a pevné zdraví.
Míša Landová
16. 12. 2021 v 11:54Lesklé polevy jsou podle mě určené pouze na dorty 🙂 ale určitě bude vypadat dobře. Krásné svátky 🙂
Luci Prochazkova
6. 11. 2022 v 22:30Dobrý den,
rada bych se zeptala, kolik pistaciove pasty je potřeba použit na jednu dávku krému ? Prodávají různé gramaže 🙂
Děkuji
Lucka
Míša Landová
7. 11. 2022 v 13:06Ono jde spíše o kvalitu, chuť a složení pasty, tu má každý výrobce jiný. Já dávám obvykle pocitově. Nicméně určitě Vám bude stačit nějaké menší balení.
Jirásková Nikol
30. 11. 2022 v 22:49Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda máte odzkoušené, kolik kg hotového cukroví je z této dávky surovin? Děkuji, Nikol
Míša Landová
1. 12. 2022 v 14:40To bohužel nemám, nikdy jsem na váhu nepekla.
Kateřina Grosmanová
12. 12. 2022 v 17:17Dobrý den, povedly se! Díky za srozumitelný a uskutečnitelný recept!:)) sněhový máslový krém byl výzva💪🏻
Míša Landová
12. 12. 2022 v 18:53Skvělé 🙂
Martina
17. 12. 2022 v 9:23Dobrý den, může se na máslový krém použít Hera? Děkuji
Míša Landová
17. 12. 2022 v 13:04Je to máslový krém, který by měl dobře chutnat a to se podle mě s Herou moc neslučuje … použít ale samozřejmě můžete.
Květa
18. 12. 2023 v 23:36Míšo, prosím Vás, může se ta pistáciová pasta zamrazit?
Míša Landová
19. 12. 2023 v 8:55Záleží, jakou máte, ale obvykle má poměrně dlouhou trvanlivost.
Ludmila
10. 12. 2024 v 9:38Dobry den. Chtela jsem se zeptat, pistaciove stromecky mam velmi krehke. Lamou se mi i po upeceni i pri vkladani do krabice. Nevite, cim by to mohlo byt? (To jsem jeste ani nezacla je zdobit)
Míša Landová
13. 12. 2024 v 10:28Nemáte příliš tenké těsto? Na vině mohou být mixované ořechy ….
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5