Menu
Cukroví

Pistáciové stromečky

Recept na tyhle stromečky jsem se chystala zveřejnit už loni, ale má oblíbená pistáciová poleva byla před svátky vyprodaná. Musela jsem koupit náhradní, která nebyla chuťově tak dobrá, ale hlavně nebyla tak hezky zelená 🙂 Letos jsem polevu radši objednala s předstihem a vy se tak můžete těšit na recept.

Základem cukroví je ořechové těsto, plněné pistáciovým krémem a polité pistáciovou polevou. Přestože nejsem příznivcem hotových polev, jednoznačně dávám přednost čokoládě, tak v tomto případě činím výjimku. Pistáciová poleva je sice „tuková“, ale má velmi příjemnou chuť.

Pistáciové stromečky (připravíte ca. 35 kousků cukroví)

Ořechové těsto:

130 g hladké mouky (používám špaldovou)

40 g mletých ořechů nebo neloupaných mandlí

40 g moučkového cukru

100 g másla

Prosátou mouku smíchejte s ořechy a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte do folie a dejte do lednice alespoň na hodinku odležet.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Těsto rozválejte na slabší placku a vykrajujte stromečky. Pokud nechcete příliš podsypávat moukou, můžeme těsto válet mezi dvěma foliemi.

Stromečky pečte po jednom plechu asi 5-6 minut. Ihned po vytažení z trouby stáhněte papír i s cukrovím z horkého plechu, aby se nedopékalo.

Stromečky uložte do chladu, plňte až pár dnů před svátky.

Pistáciový krém:

1/2 dávky sněhového máslového krému

pistáciová pasta 100% (koupíte např. na Diana svět ořechů)

+ pistáciová poleva (koupíte např. na LKstore)

Sněhový máslový krém si připravte dle receptu na mém blogu. Nakonec přidejte pistáciovou pastu a dobře zašlehejte. Množství pasty přidejte podle chuti nebo pokynů výrobce. Množství krému je orientační, trochu vám ještě asi zbude.

Krém si přendejte do sáčku s úzkou trubičkou a nastříkejte na polovinu stromečků. Přiklopte druhou částí a dejte do chladu ztuhnout.

Pistáciovou polevu rozpusťte v páře nebo mikrovlnné troubě a slepené stromečky do ní namáčejte. Já jsem si nechala polevu po celou dobu máčení v páře, zůstala hezky tekutá a stromečky se hezky „polévaly“.

Polevu nechte dobře zatuhnout, pak stromečky uložte do krabice a nechte pár dnů rozležet.

TIP – Pokud máte v plánu použít sněhový máslový krém i na jiný druh cukroví, klidně si ho připravte z celé dávky a jen do části přidejte pistáciovou pastu.

Vytisknout recept

30 Comments

  • Anonymní
    10. 12. 2017 v 9:51

    Míšo, zase super cukroví! Ta poleva pistáciová je master martini? Přeji pěkné vánoce a těším se na další recepty. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2017 v 11:09

      Jano, díky 🙂 tahle poleva není od Master martini, tak není tak pěkně zelená 🙂 ale použít by se samozřejmě taky dala 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 12. 2017 v 16:34

    Moc hezký a zajímavý tácek pod cukrovím.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2017 v 18:08

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2017 v 9:23

    Dobrý den, můžu se zeptat, která pistáciová poleva je použita v receptu.. mají dva druhy 🙂 Poleva pistáciová elastická (u té je uvedeno "tuková", tak snad ta 🙂 nebo poleva lesklá pistácie¨.. Děkuji Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2017 v 18:10

      Jitko, zdravím, ano, je to ta elastická tuková poleva 🙂 záměrně jsem nedávala odkaz, protože pokud by nebyla skladem, nebudou ji mít ani na webu 🙂 kromě té lesklé mívají v nabidce ještě pistáciovou od Master Martini, ale tak není tak hezky zelená 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 12. 2017 v 13:50

    Dobrý den, Míšo, právě jsem dodělala pistáciové stromečky – jsou perfektní, ostatně jako všechny recepty na Vašem blogu. Moc Vám děkuji za inspiraci a přeji krásné prožití vánočních svátků. Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2017 v 17:51

      Pavlíno, moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se recepty, nejen na stromečky, líbí 🙂 děkuji za důvěru a přeji krásné a pohodové svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 5. 2018 v 6:14

    Prosím odkiaľ mate ten nádherný podnos? Mira

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2018 v 20:11

      Tácek jsem koupila před lety v kamenném obchodě tady u nás na Kladně 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 7. 2019 v 13:52

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, jestli máte nějaký tip, jak využít pistáciovou polevu. Děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2019 v 10:02

      Lenko, zdravím, tuto polevu kupuji jen kvůli tomuto cukroví, jiné využití zatím nemám. Poleva se dá zamrazit, takže ji můžete uchovat na delší dobu 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    6. 12. 2020 v 20:24

    Zdravím, chci se zeptat jakou maji stromečky trvanlivost? Sice pochybuji, že vydrží dlouho, ale jestli je můžu dělat už teď o víkendu nebo ještě počkat. Předem děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 12. 2020 v 20:40

      Trvanlivost je stejná jako u jakéhokoliv jiného plněného vánočního cukroví. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky, teď je určitě ještě brzy.

      Odpovědět
  • Lenka
    7. 12. 2020 v 21:46

    Dobry den, mam koupenou pistaciovou polevu na stromecky Master Martini a jak to tady ctu, tak jsem asi udelala chybu a nebudu mit pekne zelene 🙁 Kterou polevu tedy dorucujete?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2020 v 8:14

      Myslím, že je to úplně jedno, důležitá je chuť. Já třeba letos místo zelené pistáciové použiji jen bílou čokoládu. Pistáciovou polevu s pěknou zelenou barvou koupíte např. na webu cukrarske-pomucky.cz 🙂

      Odpovědět
  • Stanislava Danielová
    12. 6. 2021 v 13:48

    Dobrý den, šel by prosím použít krém u bílé čokolády s pistáciovou pastou podobný jako v kolečkách s kokosem? Děkuji.

    Odpovědět
  • Simi
    16. 12. 2021 v 1:09

    Pistáciové pečivo – u mne srdíčka – byl letos plánovaný experiment. O to větší, že jste přidala další pistáciový recept. Takže jsem si vzala od obou něco. Pistáciové těsto je úžasné. Polevu jsem koupila lesklou a bohužel úplně nezaschla. Ráda mám pečivo hotové 14 dnů před vánoci a plnit později, to néé. Takže už 2 roky modifikuji Vaše recepty na krémy. Tentokrát bilá čokoláda s máslem a pistáciovou pastou. Sice skladování náročné diky lepkavé polevě, ale jinak …. famózní dortíčky s úchvatnou chutí. Moc děkuji a přeji pokojné svátky a pevné zdraví.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2021 v 11:54

      Lesklé polevy jsou podle mě určené pouze na dorty 🙂 ale určitě bude vypadat dobře. Krásné svátky 🙂

      Odpovědět
  • Luci Prochazkova
    6. 11. 2022 v 22:30

    Dobrý den,
    rada bych se zeptala, kolik pistaciove pasty je potřeba použit na jednu dávku krému ? Prodávají různé gramaže 🙂
    Děkuji
    Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 11. 2022 v 13:06

      Ono jde spíše o kvalitu, chuť a složení pasty, tu má každý výrobce jiný. Já dávám obvykle pocitově. Nicméně určitě Vám bude stačit nějaké menší balení.

      Odpovědět
  • Jirásková Nikol
    30. 11. 2022 v 22:49

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda máte odzkoušené, kolik kg hotového cukroví je z této dávky surovin? Děkuji, Nikol

    Odpovědět
  • Kateřina Grosmanová
    12. 12. 2022 v 17:17

    Dobrý den, povedly se! Díky za srozumitelný a uskutečnitelný recept!:)) sněhový máslový krém byl výzva💪🏻

    Odpovědět
  • Martina
    17. 12. 2022 v 9:23

    Dobrý den, může se na máslový krém použít Hera? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2022 v 13:04

      Je to máslový krém, který by měl dobře chutnat a to se podle mě s Herou moc neslučuje … použít ale samozřejmě můžete.

      Odpovědět
  • Květa
    18. 12. 2023 v 23:36

    Míšo, prosím Vás, může se ta pistáciová pasta zamrazit?

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ