Menu
Mini dortíky

Pistáciové dortíky s malinami

Po velkém ohlasu na malinovo-čokoládové dortíky mám pro Vás dnes tyhle pistáciové polokoule s malinami. Pistáciová pěna plněná malinovým mascarpone, zalitá do zrcadlové čokoládové polevy a posazená na velké makronce. Jednotlivé chutě se krásně propojí a výsledkem je lehký a nadýchaný dezert. Příprava je trochu časově náročnější, ale určitě ne složitá nebo záludná. Takže to berte jako výzvu a zkuste je 🙂

Základem je hustý pistáciový puding smíchaný s pistáciovou pastou a nadlehčený ušlehanou smetanou. Uvnitř je náplň z malin a mascarpone. Pro základnu dortíku jsem zvolila velké makronky, ale klidně můžete použít kulatou sušenku, linecké kolečko nebo kousek dortového korpusu. A pokud se Vám zrcadlová poleva zdá příliš složitá, nevadí, udělejte klasickou čokoládovou, nebojte se improvizovat 🙂

Ideální pro přípravu těchto dortíků je silikonová forma, na tvaru až tak nezáleží. Klidně můžete použít formu na muffinky. Dortíky se budou mrazit a ze silikonové se lehce vyndají. Širokou nabídku forem různých tvarů najdete třeba na www.svetpeceni.cz nebo www.snadne-peceni.cz, ale koupit se dají i běžných obchodech. Uvedené množství by mělo vystačit asi na 12 malých dortíků, ale hodně záleží, jak velké formičky použijete. Výhodou je, že si můžete část dortíků nechat jako polotovar v mrazáku a vyndat až chvíli před servírováním. 

Den předem je dobré si připravit polevu a uvařit puding jako základ pro pěnu – viz. níže. 

Zrcadlová čokoládová poleva:

4 g želatiny v prášku + 25 g studené vody
45 g kakaového prášku
88 g smetany ke šlehání 33%
125 g cukru krupice
45 g vody

Želatinu dejte do misky, zalijte vodou a nechte nabobtnat. 

Do rendlíku dejte vodu, smetanu a cukr a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vmíchejte prosáté kakao. Za stálého míchaní lehce povařte asi 1 – 2 minuty, stáhněte z kamen a nechte trochu vychladnout. 

Trochu kakaové směsi vmíchejte do nabobtnalé želatiny a míchejte do jejího rozpuštění. Vlijte zpět do rendlíku s kakaovou směsí a promíchejte. Pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké a lesklé emulze. Přelijte do skleněné mísy a přikryjte folií. Folii položte přímo na polevu, aby se neudělal škraloup. Dejte do lednice vychladit přes noc.

Pistáciový puding jako základ pro pěnu:

250 ml mléka

1 pistáciový  puding

2-3 lžíce cukru krupice

20 g másla

30 g pistáciové pasty (případně více či méně dle chuti) – koupíte např. u Malátků

Puding uvařte dle návodu jen s polovičním množství mléka (250 ml). Cukr je lepší vmíchat až po uvaření, puding se pak nebude tolik připalovat. Do ještě teplého pudingu zašlehejte pistáciovou pastu a máslo, dobře promíchejte. Přendejte do mísy, přikryjte folií (položte přímo na puding) a dejte do lednice vychladnout. Stačit by měly asi dvě hodiny, ale lépe je chladit přes noc. 

Malinové mascarpone:

80 g mascarpone

50 ml smetany ke šlehání

1 lžíce moučkového cukru

2 lžíce malinového pyré nebo marmelády (pak můžete vynechat cukr)

Do mísy dejte mascarpone, smetanu, cukr a malinové pyré a společně vyšlehejte do krémova. Dle chuti můžete přisladit.

Pistáciová pěna:

uvařený pistáciový puding 

250 ml smetany ke šlehání

6 g práškové želatiny + 2 lžíce studené vody

Želatinu dejte do misky a zalijte dvěma lžícemi studené vody, nechte asi 10 minut nabobtnat. Studený puding našlehejte ve větší míse do krémové konzistence, v jiné misce vyšlehejte smetanu a opatrně vmíchejte do našlehaného pudingu. 

Želatinu ohřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Stačí jen pár sekund na nižší výkon, nesmí se vařit. Do rozpuštěné želatiny vmíchejte asi dvě lžíce pistáciové směsi a dobře promíchejte, aby nezůstaly žmolky. Vlijte zpět do zbytku pistáciové směsi a dobře promíchejte. 

Na sestavení dortíků si připravte:

silikonovou formu – polokoule, oválky, muffiny

tácek jako podložku pod formu

velké makronky, kulaté sušenky, kolečka dortového korpusu – velikost odpovídající formě

čerstvé nebo mražené maliny (2-3 kousky do každého dortíku)

Silikonovou formu položte na tácek, se kterým pak dáte formu do mrazáku, aby si dortíky udržely tvar. Každou polokouli (oválek nebo muffinek) naplňte asi do poloviny pistáciovou pěnou. Lžičkou dejte trochu malinového mascarpone a vmáčkněte 2 – 3 maliny. Zakryjte pistáciovou pěnou, urovnejte do hladka a přiklopte makronkou (sušenkou), která bude tvořit základ (spodek) dortíku. Lehce ji do pěny vmáčkněte.


Formu zakryjte alobalem a dejte do mrazáku, nejlépe přes noc, ale mělo by jim stačit i pár hodin. 

Dokončení dortíků

Čokoládovou polevu ohřejte v 10 vteřinových intervalech v mikrovlnné troubě na teplotu asi 40 stupňů, pokaždé dobře promíchejte. Měla by být krásně tekutá. Za občasného míchání nechte chvilku zchladnout. Formu vyndejte z mrazáku, dortíky lehce „vyloupněte“ a vyskládejte si je na chladicí mřížku. Polevou jeden po druhém polijte a opatrně pomocí nože nebo těrky přendejte z mřížky na tácky. 

Tento druh polevy nikdy zcela neztuhne, vždy bude na dotyk „lepivá“. Ozdobte dle vlastni fantazie a dejte do lednice. Polevou můžete dortíky polít den před servírováním, ale klidně i jen pár hodin předem. Zbylou polevu, můžete použít opakovaně.

Za inspiraci děkuji Pétě a zdravím do Kadaně 🙂


19 Comments

  • Anonymní
    18. 1. 2015 v 15:50

    Tak vašemu receptíku jsem neodolala a jsou opravdu luxusní, moc jsme si pochutnali díky za krásný blog a hodně hodně nových nápadů.
    Myslíte, že by bylo možné vymyslet tu čokoládová poleva jako karamelovou??? máme karamel moc rádi tak to pro vás bude třeba výzva. Díky pěkný den Irča veverka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 1. 2015 v 16:24

      Irčo, moc děkuji za milý komentář, jsem ráda, že Vás zdlouhavější připrava neodradila :))
      Na karamelovou polevu mám zálusk už delší dobu, ochutnala jsem totiž úžasný dortík s touto polevou v jedné cukrárně a od té doby mi nedá spát 🙂 až najdu ten správný recept, určitě se o něj podělím. Hezký večer. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    19. 1. 2015 v 8:06

    Máte skvělý web..co se glaze týká..hrozně moc mi pomohl kurz glazování dortů od Dortisima Praha. Stačí jen Saphire/je to vlastně pektin/ a jejich Farcitura poleva. Ve správném poměru udělá tu samou službu a nádherně lesklou pružnou polevu. Pokud byste měla zájem k vyzkoušení ráda pošlu gramáže.Dana a pečení zdar
    familycook.estranky.cz/fotoalbum/cokoladovo-pomerancovy-dort/cokopomeranc.html

    facebook.com/dana.tuckova.92/media_set?set=a.757311344322169.1073741829.100001299315609&type=3

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2015 v 8:54

      Dano, děkuji 🙂 soudě podle Vašeho blogu Váš oblíbený moučník bude asi cheesecake 🙂 máte jich tam opravdu hodně 🙂 Díky také za tip na polevu, určitě se bude hodit i někomu dalšímu 🙂 na Dortisimu nenakupuji, ale viděla jsem podobné polevy i u jiných prodejců, bohužel musím přiznat, že nejsem moc zastáncem "polotovarů" 🙂 přeju hodně úspěchů při pečení i vaření. Míša

      Odpovědět
  • Madla
    21. 1. 2015 v 8:26

    Tak ty jsou nádherné! Až budu mít narozeniny, tak si musím střihnout něco podobného, protože (v případě použití makronek) je to přirozeně bezlepkové a navíc fakt nádherné! Tyhle minidortíčky vypadají jako z té nejluxusnější cukrárny.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 1. 2015 v 8:42

      Madlo, díky 🙂 určitě vyzkoušej, vypadají možná složitě, ale jsou docela jednoduché a fakt moc dobré :)) a narozeniny si zaslouží něco mimořádného.

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 5. 2015 v 14:33

    Dobrý den, jaký mají dortíky průměr? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2015 v 17:45

      Dobrý večer, dortíky jsou 6 cm v průměru. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 1. 2016 v 21:03

    můžu se zeptat – pistáciovou pastu je asi lepší koupit tu hladkou, že? s kousky oříšků by asi byla do krému hrubá..
    Máte to všechno moc pěkně popsané. super blog.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2016 v 21:14

      Děkuji :)) Ano, hladká pasta je podle mě lepší 🙂 také ji používám. Kousky oříšků můžou trochu zlobit např. při zdobení špičkou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2016 v 14:53

    Ahoj Míšo,
    prostě nádhera!!Některé tvé recepty prostě zbožňuji.Ráda bych se tě zeptala na tento recept,mám formu průměr 21 cm také do kopule a moc ráda bych do ní udělala tento recept,myslíš že bude stačit 1 tvá dávka do mé formy ?moc díky Vlaďka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 4. 2016 v 19:17

      Vlaďko, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že recepty mají takový úspěch 🙂 pokud jde o tyto pistáciové dortíky, myslím, že by jedna dávka na větší formu měla stačit. Doufám, že mě pak nebudeš proklínat, když to nevyjde :)) míša

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 4. 2016 v 6:38

    Miso nemaz zac! Pristi tyden to na sve narozky vyzkousim a dam urco vedet, pistaciova pasta dorazila vcera tak sem na to zvedava 😀 Dam zpetnou vazbu.diky

    Odpovědět
  • Unknown
    28. 11. 2016 v 17:06

    Dobrý večer paní Mílo moc vám děkuji za tak krásný veb. Včera jsem vyzkoušela vaše muffiny s malinovým mascarpone… byly božské!!!! Jako další favorit považuji tento recept jen si koupím sil. formu a jdu na to vypadá opravdu luxusně!!! Chtěla jsem se zeptat na to čokoládové zdobení po stranách to si děláte asi sama…přeje krásný večer s pozdravem Eva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2016 v 17:21

      Evo, hezký večer, jsem moc ráda, že se Vám blog líbí 🙂 moc mě těší, že chutnalo a pevně věřím, že i další recepty budou mít úspěch.
      Ano, čokoládové zdobení jsem si připravila sama, je to tzv. transfer folie na čokoládu, která se dá koupit v cukrářských obchodech. Prodává se v různých barvách a vzorech, natřete na ni čokoládu a vzor se na ni přenese 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 5. 2017 v 15:35

    Vaše dortíky jsou překrásné. Jste neuvěřitelně šikovná. Rozhodla jsem se tento recept vyzkouset na rodinnou oslavu, tak snad budou alespoň zpoloviny tak pěkné. Líbí se mi, že si mohu polokoule připravit předem do mrazáku a nemusím dělat vše najednou (s miminkem ideální). Jen by mě zajímalo, jak dopředu je můžu vyndat z mrazáku. Oslavu máme v sobotu odpoledne a já bych je potřebovala zdobit už v pátek a bojím se, aby nebyly v sobotu moc rozmáčené korpusy a polokoule držely tvar. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 5. 2017 v 19:05

      Děkuji 🙂 ano, to je velká výhoda těchto dortíků, že se dají připravit předem a pak jen lehce dokončit 🙂 Dortíky bez obav vyndejte z mrazáku v pátek a dokončete, do soboty by měly bez problému vydržet. V krému je želatina, díky které udrží svůj tvar i korpus. Držím palce, ať se povedou. Pěknou oslavu 🙂

      Odpovědět
  • Marketa
    5. 5. 2022 v 18:07

    Milá Míšo, pekla jsem a stále peču podle Vašeho blogu už spoustu receptů. Vždy je vše perfektně popsáno a nestalo se mi, že by se recept nepovedl, i když dezerty nevypadají tak luxusně, jsko od Vás🙂 Minidortiky už jsem také dělala, ale vždy si vybírám ty nez želatiny. Moc se s ní nekamarádím🙈😅 Teď bych ale ráda udělala tento recept. Můžete mi prosím poradit, jakou používáte? Moc Vám děkuji a přeji pěkný večer. Markéta🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 5. 2022 v 17:22

      Používám želatinu od Dr. Oetkera 🙂 a možná bych nepatrně změnila postup a želatinu vmíchala nejdříve do pudingu a teprve pak do něj přidala tu šlehačku 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ