Pokud máte rádi ořechový koláč (pie), ale přijde Vám hodně pracný, tak zkuste tyhle malé ořechové koláčky. Chutnají podobně a jejich příprava už nemůže být jednodušší 🙂 Všechny suroviny prostě jen smícháte a rozdělíte do formiček. Pak jen 20 minut v troubě a máte hotovo. Nádherně voní, jsou měkké a vláčné, prostě božské.
Recept už mám dlouho, ale vždycky jsem to pekla jako buchtu v pekáčku. V této variantě je to ale ještě mnohem lepší. V průběhu času jsem také upravila množství cukru a másla, protože v původním receptu bylo obou surovin zbytečně moc. Jestli se Vám ale budou zdát málo sladké, klidně přidejte cukr do těsta nebo po upečení hodně pocukrujte.
Na 10-12 koláčků si připravte:
(použila jsem hrnek o objemu 250 ml)
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1/2 hrnku polohrubé mouky
2/3 hrnku tmavého třtinového cukru (případně více dle chuti)
125 g rozpuštěného másla, zchladlého
2 velká vejce
půlky ořechů na ozdobu (není nutné)
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffinky vymažte máslem.
Všechny suroviny smíchejte a dobře promíchejte. Já jsem všechno nasypala do mixéru, hezky se mi všechno spojilo.
Těsto rozdělte do jednotlivých košíčků, plňte asi do 3/4. Mě to vyšlo na 10 koláčků. Klidně ale těsto rovnoměrně rozdělte do všech 12, košíčky budou trochu nižší, ale bude jich víc 🙂 Do každého koláčku lehce vmáčkněte půlku vlašského ořechu.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut, až zezlátnou a střed je pevný. Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Před podáváním můžete lehce pocukrovat.
Inspirace z webu http://laughingspatula.com/
12 Comments
Anonymní
29. 1. 2015 v 8:31Ahoj, upiekla som tieto fajné orechové koláčiky a mali veľký úspech ! Ďakujem za recept 😀
Víkendové pečení
29. 1. 2015 v 12:52Děkuji Ebigale 🙂 jsou úžasné a hlavně jednoduché 🙂
Anonymní
18. 2. 2015 v 21:13opravdu do receptu nepatří kypřící prášek?děkuji za odpoved
Víkendové pečení
18. 2. 2015 v 21:29Opravdu ne 🙂 ale ptala jsem se stejně. Zkuste, jsou opravdu moc dobré 🙂
Anonymní
19. 2. 2015 v 11:14Tak jsem je dnes zkusila,a povedli se,jen dám příště trochu víc cukru,detem jsem je pocakala čokoládou a jsou spokojené.Jednoduchá rychlá sladkustka,děkuji Didi 🙂
Víkendové pečení
19. 2. 2015 v 12:41Didi, díky 🙂 klidně přislaďte, v původním receptu bylo cukru více, ale mě se to zdálo moc, každý máme hranici sladivosti trochu jinak posunutou a zvlaště děti 🙂
Anonym
23. 11. 2020 v 16:49Dnes jsem zkusil ve formě na bábovku a je vynikající.
Míša Landová
23. 11. 2020 v 20:35Ano, tohle těsto je skvělé 🙂
Šárka
1. 7. 2022 v 10:41Dobrý den, vadilo by moc, kdybych místo másla použila olej? Děkuji
Míša Landová
1. 7. 2022 v 14:29Nejsem si jistá, ale vzhledem k tomu, že se máslo přidává tekuté, velký problém by to být neměl. Jen ta chuť bude určitě odlišná …
Mirka
25. 4. 2023 v 18:21Tento týden uz peču podruhé. Všem moc chutnají.
Míša Landová
26. 4. 2023 v 16:53Mirko, děkuji 🙂