Menu
Koláče

Ořechové koláčky

Pokud máte rádi ořechový koláč (pie), ale přijde Vám hodně pracný, tak zkuste tyhle malé ořechové koláčky. Chutnají podobně a jejich příprava už nemůže být jednodušší 🙂 Všechny suroviny prostě jen smícháte a rozdělíte do formiček. Pak jen 20 minut v troubě a máte hotovo. Nádherně voní, jsou měkké a vláčné, prostě božské. 

Recept už mám dlouho, ale vždycky jsem to pekla jako buchtu v pekáčku. V této variantě je to ale ještě mnohem lepší. V průběhu času jsem také upravila množství cukru a másla, protože v původním receptu bylo obou surovin zbytečně moc. Jestli se Vám ale budou zdát málo sladké, klidně přidejte cukr do těsta nebo po upečení hodně pocukrujte. 

Na 10-12 koláčků si připravte:

(použila jsem hrnek o objemu 250 ml)

1 hrnek mletých vlašských ořechů

1/2 hrnku polohrubé mouky

2/3 hrnku tmavého třtinového cukru (případně více dle chuti)

125 g rozpuštěného másla, zchladlého 

2 velká vejce

půlky ořechů na ozdobu (není nutné)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffinky vymažte máslem.

Všechny suroviny smíchejte a dobře promíchejte. Já jsem všechno nasypala do mixéru, hezky se mi všechno spojilo. 

Těsto rozdělte do jednotlivých košíčků, plňte asi do 3/4. Mě to vyšlo na 10 koláčků. Klidně ale těsto rovnoměrně rozdělte do všech 12, košíčky budou trochu nižší, ale bude jich víc 🙂 Do každého koláčku lehce vmáčkněte půlku vlašského ořechu.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut, až zezlátnou a střed je pevný. Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Před podáváním můžete lehce pocukrovat.

Inspirace z webu http://laughingspatula.com/

12 Comments

  • Anonymní
    29. 1. 2015 v 8:31

    Ahoj, upiekla som tieto fajné orechové koláčiky a mali veľký úspech ! Ďakujem za recept 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2015 v 12:52

      Děkuji Ebigale 🙂 jsou úžasné a hlavně jednoduché 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 2. 2015 v 21:13

    opravdu do receptu nepatří kypřící prášek?děkuji za odpoved

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 2. 2015 v 21:29

      Opravdu ne 🙂 ale ptala jsem se stejně. Zkuste, jsou opravdu moc dobré 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 2. 2015 v 11:14

    Tak jsem je dnes zkusila,a povedli se,jen dám příště trochu víc cukru,detem jsem je pocakala čokoládou a jsou spokojené.Jednoduchá rychlá sladkustka,děkuji Didi 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 2. 2015 v 12:41

      Didi, díky 🙂 klidně přislaďte, v původním receptu bylo cukru více, ale mě se to zdálo moc, každý máme hranici sladivosti trochu jinak posunutou a zvlaště děti 🙂

      Odpovědět
  • Anonym
    23. 11. 2020 v 16:49

    Dnes jsem zkusil ve formě na bábovku a je vynikající.

    Odpovědět
  • Šárka
    1. 7. 2022 v 10:41

    Dobrý den, vadilo by moc, kdybych místo másla použila olej? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2022 v 14:29

      Nejsem si jistá, ale vzhledem k tomu, že se máslo přidává tekuté, velký problém by to být neměl. Jen ta chuť bude určitě odlišná …

      Odpovědět
  • Mirka
    25. 4. 2023 v 18:21

    Tento týden uz peču podruhé. Všem moc chutnají.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ