Menu
Koláče

Jablečné koláčky

Musím říct, že už mě dlouho nic tak nenadchlo jako tyhle malé koláčky. Jsou krásně křehké, jemné, s bohatou máslovou chutí. Opět jsem se přesvědčila, že v jednoduchosti je krása, i když v tomto případě spíš skvělá chuť. Asi je to tím, že jsem nic zázračného nečekala a pokud budu upřímná, moc jsem si neslibovala především od těsta. Chyba, protože těsto je dokonalé. 

Je to základní těsto na klasický „apple pie“ (jablečný koláč), které se připravuje obvykle jen z mouky, másla a studené vody. Já přidala ještě nepatrné množství cukru. Má obava, aby těsto nebylo po upečení suché, drolivé nebo tvrdé, se nevyplnila. Rozhodně jsem ho nepekla naposledy a určitě ho v nejbližší době vyzkouším i na velký koláč.

Tyhle koláčky jsou pravda trochu časově náročnější, ale zase je můžete jíst hned po upečení, teplé jsou totiž nejlepší. Skvěle chutnají ale i další dny a pokud si je chcete ještě vylepšit, stačí je na pár sekund ohřát v mikrovlnce. 

Na asi 15 koláčků si připravte:

175 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

15 g cukru krupice

115 g studeného másla, nakrájeného na kostičky

40-50 ml ledové vody

Těsto můžete „zadělat“ ručně, ale nejlépe se připravuje ve food procesoru nebo v mixovací nádobě k tyčovému mixéru. Do nádoby dejte mouku se solí a cukrem a krátce promixujte. Přidejte ztuhlé máslo pokrájené na kostičky a párkrát promixujte, až se vytvoří drobenka. Přilijte část připravené studené vody a opět párkrát zmáčkněte mixér. Nenechávejte mixér běžet, jen pulsně několikrát tiskněte. Přidejte opět trochu vody a znovu promixujte. Těsto se zcela nespojí, ale když vezmete kousek do ruky, mělo by se mazat a držet pohromadě. To je ta správná chvíle těsto vyklopit na podložku a rukama vytvarovat do polokoule. Žádné hnětení a dlouhé zpracování těsta, to by bylo jen na škodu. Těsto rozdělte na dvě části, z každé vytvarujte silnější placku, zabalte do folie a dejte asi na 30 minut chladit do lednice. 

Jablečná náplň:

1 větší jablko

špetka soli

skořice, cardamon, mletý hřebíček (podle chuti)

1 lžička hladké mouky

1 vejce, rozšlehané na potření

Jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte sůl, koření a hladkou mouku, dobře promíchejte. Pokud máte kyselejší jablka, můžete dle chuti trochu přisladit. 

 

Troubu předehřejte na 200 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Těsto rozválejte na pomoučněném vále a vykrajujte kolečka o průměru cca 7 cm. Na kolečko naneste jablečnou náplň a přikryjte druhým kolečkem. To si můžete předtím trochu „vytáhnout“, aby lépe sedlo. Pomocí vidličky zamáčkněte okraje koláčku. Stejným způsobem připravte všechny koláčky. 

Dejte je na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a do středu každého koláčku udělejte malý řez (do křížku nebo dva vedle sebe). 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až jsou koláčky hezky do zlatova.

inspirace z webu http://joyofbaking.com

Vytisknout recept

10 Comments

  • Markéta
    12. 1. 2016 v 20:28

    Naprosto vynikající! S těstem se pracovalo skvěle a nalplň vůbec nevytekla. Koláčky jsou výborné. Jsem velmi ráda za každý Váš nový recept.
    Pěkný večer Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 1. 2016 v 7:22

      Markéto, děkuji 🙂 Vy jste teda rychlík, že už máte vyzkoušeno 🙂 ale jsem moc ráda, že koláčky chutnají. Hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 1. 2016 v 18:25

    Děkuju za recept, koláčky byly výborné! Příprava je velmi rychlá, protože máslo má být vychlazené a zpracování těsta je kratičké. Jen příště asi využiju fígl z Vašeho receptu na Křehké makové koláčky a budu je péct v muffinové formě, aby náplně mohlo být víc 🙂 A máte pravdu těsto je opravdu výborné, určitě se k tomuto receptu budu vracet.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2016 v 19:41

      Také děkuji 🙂 za vyzkoušení. Ta muffinová forma je skvělý nápad, také bych uvítala více náplně 🙂

      Odpovědět
    • Iveta
      29. 5. 2022 v 22:36

      Dobrý den, moc Vám děkuji za nápad s mufinovou formou.. už jsem je tak pekla 3x, jsou naprosto výborné, Míšo! Děkuji za skvělý recept! Já pekla v té formě, která je na 12 muffinů a mně těsto z jedné dávky vyšlo na 8ks. Jsou skvělé třeba na výlety, oslavy, atd..

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 1. 2016 v 19:09

    Váš blog mně doporučila kolegyňka a tak zkouším. Právě jsem dokončila jablečné koláčky a musím opravdu pochválit. Moc jsem nevěřila, že těsto bude křehké, ale je to tak. Jsou moc dobré. Díky moc za tip. Jitka P.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2016 v 21:06

      Jitko P., děkuji a vítám Vás na blogu 🙂 jsem moc ráda, že recept nezklamal a budu moc ráda, když vyzkoušíte i něco dalšího. Mila

      Odpovědět
  • Monča veverka
    8. 11. 2019 v 17:50

    Za mě, ještě jsem je nezkusila, ale kdyby nebylo posvícení tento víkend hned jdu do nich. Jsem přesvědčena, že nezklamou a udělám je příští víkend . Ostatně jako všechny vaše recepty, Míšo, které jsem vyzkoušela. Posvícení bude ve znamení kynutých koláčků od vás, které jsem dělala již několikrát a kdo je jedl tak užasl… Jste mou velkou inspirací.. Děkuji! 😊 Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 11. 2019 v 9:10

      Určitě zkuste, jsou fajn 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ