Že jste ještě neslyšeli o sušenkovém másle? Já před pár měsíci také ne 🙂 narazila jsem na něj v několika zahraničních receptech a k mému milému překvapení i v obchodě. Na skleničce se sice uvádí „pomazánka“, ale když už máme burákové a mandlové máslo, tak proč ne i sušenkové. Jeho základem jsou asi všem dobře známé karamelové sušenky Lotus. Pokud patří k Vašim oblíbeným, zamilujete si určitě i tuhle „pomazánku“.
Sušenkové máslo je skvělé jen tak samo k sobě, můžete ho použít do krému nebo namazat na toast. Já ho zkusila vpašovat do nepečeného cheesecaku, kterému dodalo jemnou karamelovou chuť. Tu jsem ještě umocnila sušenkovým základem, který je jak jinak než z Lotusek. Krémová vrstva je kombinace sýra, sušenkového másla a smetany. Místo cukru jsem použila bílou čokoládu, díky které drží dortík tvar i bez použití želatiny.
Příprava je snadná a rychlá, zvládnou určitě i cukrářští začátečníci. Dortík jsem připravila poměrně malý o průměru 16 cm, klidně si ale udělejte z dvojité dávky a použijte formu o průměru 23 cm.
Na sušenkový základ si připravte:
80 g karamelových sušenek Lotus
20 g piškotů
50 g másla
Rozevírací dortovou formu o průměru 16 cm vyložte pečícím papírem, pokud budete dělat z dvojité dávky, použijte formu 23 cm.
Sušenky rozmixujte společně s piškoty na jemno. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a mixujte, až se vše spojí. Vysypte do připravené formy, rovnoměrně pokryjte celé dno a směs dobře přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Krémová náplň:
200 g čerstvého sýra nebo mascarpone
100 g sušenkového másla Lotus
60 g bílé čokolády
100 g smetany ke šlehání 33%
Nejdříve si rozpusťte bílou čokoládu, v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, a nechte vychladnout. Smetanu samostatně vyšlehejte a odložte stranou.
Sýr se sušenkovým máslem vyšlehejte do krémova, pak přidejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu a dobře zašlehejte. Nakonec stěrkou opatrně vymíchejte ušlehanou smetanu.
Krém naneste na sušenkový základ a rovnoměrně rozetřete. Formu přikryjte alobalem a dejte do lednice alespoň na 4-5 hodin ztuhnout, klidně i přes noc.
Boky cheesecaku ořízněte ostrým nožem, aby se uvolnil od formy a opatrně formu sundejte. Cheesecake můžete ozdobit čokoládovou polevou a kouskami sušenek. Krájejte ostrým slabým nožem.
Vytisknout recept |
46 Komentáře
Amellia
18. 1. 2016 v 20:56Hmmm tak to musí být dobrůtka 🙂 Děkuji za inspiraci, myslím, že tohle se u nás doma ujme 😛
Víkendové pečení
19. 1. 2016 v 7:01Díky 🙂 určitě zkuste, je jednoduchý a dobrý 🙂
Kateřina
27. 4. 2023 v 18:05Ahoj Míšo,
právě jsem dodělala tento cheescake. A srazil se mi krém, až když jsem do něho začala pomalu stěrkou zadělávat vyšlehanou šlehačku. Vše bylo vyndané z lednice a čokoláda vychladlá. Čím se to mohlo stát? Nevhodná čokoláda? Může se tedy rovnou zeptat jakou čokoládu používáte. Moc děkuji za odpověď
Míša Landová
28. 4. 2023 v 15:07Těžko říct, mohla být příliš do tuha ušlehaná šlehačka a ještě teplá čokoláda, která ve spojení se studenou smetanou ztuhla. Čokoláda určitě není příliš vhodná běžná tabulková z obchodu, ale tady je jí poměrně malé množství a pokud Vám šla dobře rozpustit, neměl by v ní být problém.
Lucie Kadlecova
24. 1. 2016 v 11:50To vypada opet hooodne jedle 😀 Miso muzu se vas zeptat, kde jste nakonec sehnala susenkove maslo? Tipovala bych DM nebo Marks&Spencer? Diky Lucka
Víkendové pečení
24. 1. 2016 v 11:57Zdravím Lucko, děkuji 🙂 narazila jsem na něj v Bille, mají jemné i s kousky a viděla jsem ho i v Makru 🙂 mějte se fajn. Míša
Anonymní
26. 1. 2016 v 12:51Výborný, koupila jsem ho v Albertu, našla v regálu vedle nutely. Jinak cheesecake výborný, jako vše….už několikrát jsem říkala, že napíšu, ale…..máte úžasné recepty, upekla jsem každý, rodina potvrdí…a nenašla nic nejedlého…čekám na recept jak blázen a hned peču, za chvilku jdu na makové koláčky, udělám i tvarohové. Děkuji, že jste, že si dáte práci a podělíte se, peču jen od Vás, děkuji děkuji děkuji Martina
Víkendové pečení
26. 1. 2016 v 17:51Martino, moc Vám děkuji za Vaše slova :)) velmi si toho vážím, moc mě to potěšilo 🙂 zároveň Vás moc obdivuji, že takhle všechno zkoušíte 🙂 a moc za to děkuji 🙂 doufám, že Vám nadšení vydrží a že Vás mé recepty budou i nadále inspirovat 🙂 Míša
Anonymní
8. 2. 2016 v 9:08Tak tuhle sušenkovou pomazánku už nějaký ten pátek používám třeba jako součást krému do cukroví a musím říct, že je to opravdu dobrota..jen jsem nějak netušila, že se tomu říká sušenkové máslo 🙂 Jinak chci se zeptat úplně mimo téma..na jedné z Vašich fotek jsou cupcakes s fialovými kytičkami vikendovepeceni.cz/2015/11/snehovy-maslovy-krem.html Můžu se zeptat, kde bych mohla sehnat vykrajovátko nebo formu, z které jsou vyrobené? Doma mám hromadu formiček, ale potřebovala bych přesně takovou jako je na obrázku 🙂 Předem moc děkuju za radu. Jindřiška
Víkendové pečení
8. 2. 2016 v 11:14Jindřiško, musím souhlasit, je to dobrota 🙂 Vykrajovátko na zmíněnou kytičku je ze sady pro výrobu květin od firmy Wilton, koupíte např. tady, ale pozor, na trhu jsou i levné, méně kvalitní napodobeniny 🙂
Marie
5. 3. 2016 v 10:24Ahoj Míšo, potřebuji Tvojí radu 😊! Myslíš, že by se to dalo zamrazit do těch silikonových polokoulí a udělat takové mini chececakes.Akorát musím ještě vymyslet co s tím sušenkovým základem 😐. Děkuji M.
Víkendové pečení
5. 3. 2016 v 11:20Ahoj Maruš, zamrazit do poloukolí by to určitě šlo a myslím, že by to prošlo i bez želatiny 🙂 jako základnu můžeš upéct třeba lineckou sušenku. A když tak nad tím přemýšlím, tak by možná šlo udělat to i z těch nadrcených sušenek 🙂 rozetřít je to jedné větší plochy, nechat ztuhnout a pak vykrajovátkem opatrně vykrojit kolečka. Bude to chtít opatrně, bude to křehké, ale mohlo by to jít 🙂 můžeš vyzkoušet 🙂 Míša
Marie
5. 3. 2016 v 13:18Děkuji, vyzkouším a uvidím co z toho vznikne, jestě mě napadly udělat z těch sušenek tartaletky, mám ty formičky s vyjimatelným dnem, nechat to vychladit a pak to z toho snad pujde dostat 😊
Víkendové pečení
5. 3. 2016 v 15:57Ty formičky na tartaletky jsou dobrý nápad, vymačkej jenom dno bez okrajů 🙂 nejlepší by na tohle byly jen malé kulaté ráfky 🙂
Anonymní
14. 3. 2017 v 18:21Už se chladí v lednici. Další z Vašich luxusních receptu :-). Susenkove máslo naprosto milujeme, takže ho do receptu dávám vždy o něco víc, což rozhodně není na škodu. Moc Vám děkuji za všechny ty neodolatelné dobroty. Zuzana
Víkendové pečení
14. 3. 2017 v 19:02Zuzko, moc děkuji za komentář 🙂 co je dobré, toho není nikdy dost 🙂 já to mám takto s burákovým máslem 🙂 doufám, že bude dortík chutnat, děkuji za návštěvy 🙂
Unknown
7. 2. 2018 v 10:56dobry den, 100 g smetany je cca 1/2 250 ml kelimku? neumim to odhadnout, vetsinou se smetana uvadi v ml. dekuji za info. Kristina
Víkendové pečení
7. 2. 2018 v 12:09Zdravím, 100 g smetany = 100 ml smetany, stejně jako třeba u vody, mléka nebo podmáslí je hmotnost stejná jako objem. Nicméně vážení je praktičtější, nemusíte špinit odměrku 🙂
Anonymní
24. 7. 2018 v 16:40Dobrý den,
přemýšlela jsem, že bych šlehačku nahradila zakysanou smetanou, aby to nebylo tak sladké, myslíte, že to ztuhne?
Děkuji Zdeňka
Víkendové pečení
25. 7. 2018 v 7:11Zdeňko, zdravím, zakysaná smetana je tekutější, takže to moc dobře asi držet nebude. Navíc mi chuťově k sušenkovému máslu moc nepasuje :))
Anonymní
26. 9. 2018 v 20:09Dobrý den, chci pochválit další výborný recept! Jako už několikrát, připravila jsem tuto dobrotu na rodinnou akci bez předchozího vyzkoušení, věděla jsem prostě, že to není potřeba a výsledek bude skvělý. A nemýlila jsem se 🙂 Přála bych Vám vidět, jak rychle taťka snědl svoji porci … To bylo nade všechnu chválu! I všem ostatním samozřejmě chutnalo. Zdravím a přeji Vám i nám hodně dalších takových receptů. Katka
Víkendové pečení
27. 9. 2018 v 17:14Katko, velké díky za komentář, ale i důvěru v recepty na mém blogu 🙂 je fajn, že se vše daří, tak jak má. Mějte se fajn a hodně spokojených strávníků 🙂
marci
15. 4. 2019 v 13:33Dobrý den, zkusila jsem další z Vašich receptů a opět vynikající :-). Připravila jsem ho jako narozeninový dort a všem strašně moc chutnalo. Moc děkuji za úžasné recepty a obdivuji vaši pečlivost při sepisování postupů jednotlivých receptů dle kterých může postupovat i úplný začátečník. Přeji Vám plno nových nápadů a plno spokojených čtenářů či spíše pekařek.
Marci
Víkendové pečení
17. 4. 2019 v 18:02Marci, děkuji 🙂
Jana
4. 8. 2021 v 9:48Dobrý den, dělám tento cheesecake už podruhé a ten krém se mi vždycky srazí… Nenapadá vás prosím co dělám špatně? Případně dá se to ještě nějak zachránit? Asi zkusím upéct…
Míša Landová
4. 8. 2021 v 11:10Krém se srazí, pokud mají suroviny rozdílné teploty, např. studený sýr a teplá čokoláda … na vině může být i druh čokolády, vhodná není běžná tabulková …
petra
23. 7. 2022 v 10:58Míšo, prosím o radu, krém byl v pořádku do té doby, než jsem postupně a pomalu přidávala šlehačku:-( může to být tím, že ta vyšlehaná šlehačka byla z lednice a s krémem jsem pracovala tak 15 min. co byly suroviny vytažené z lednice?? moc děkuij
Míša Landová
23. 7. 2022 v 12:02Co přesně se nepovedlo? Šlehačka musí být z lednice, jinak nepůjde vyšlehat …
petra
24. 7. 2022 v 22:47Miško, srazil se mi ten krém,,,ale když jsem smíchala mascarpone s lotuskovým máslem byl v pohodě, přimíchala jsem vychlazenou čokoládu byl v pohodě a když jsem do této směsi pomalu začala přimíchávat vyšlehanou šlehačku tak se jakoby srazil…na chuti to nebylo znát, ale na konzistenci ano,,,, v konečném důsledku to v tom cheesecaku znát nebylo,,,ale mně štve když věci nejsou na 100% 🙂
jinak vaše recepty zbožnuji, nemají chybu a jste mou velkou inspirací 🙂
Kveta
2. 6. 2023 v 1:15Stalo se mi přesně to samé. Tak bych se, Míšo, ráda zeptala, nebylo by “bezpečnější” 😄 dát ten smíchaný krém (čoko, lotus a mascarpone) na chvíli (třeba půl hoďky) do ledničky a tu vyšlehanou šlehačku taky a smíchat to až po schladnutí?
Kateřina
28. 7. 2022 v 15:30Lotus pomazánku si někdy dám jen tak na lžičku a hned do pusy, ale ted jsem si říkala jak by chutnala v podobě cheesecake a je to bomba, ten krém je VYNIKAJÍCÍ!!
Míša Landová
28. 7. 2022 v 15:38🙂 🙂 🙂
Irena
29. 9. 2022 v 11:58Míšo mohla bych nahradit sušenkovou pomazánku burákovým máslem?
Míša Landová
29. 9. 2022 v 13:01Ano, určitě.
Michaela
11. 1. 2023 v 12:52Míšo, čím by šla nahradit čokoláda, prosím? Syn je na ni alergický. Děkuji
Míša Landová
11. 1. 2023 v 15:14Přímo nahradit to dost dobře nejde, jedině použít želatinu nebo nějaký ztužovač …
Květa
2. 6. 2023 v 1:25Dobrý den Míšo, tak se mi ten krém u šlehačky také srazil. Dávala jsem pozor, aby čokoláda byla kvalitní (Callebaut) a vychladlá a šlehačku jsem vyšlehala do tuha (jak píše recept) ale ne dlouho, a do lednice jsem ji pak už nedávala, aby nebyl rozdíl v teplotě. A stejně se mi to srazilo. Jak to děláte vy? Jaký má být ten krém? Sametově jemný? Přijde mi, že mi v tom postupu chybí nějaký mezikrok 😄🤷♀️
Míša Landová
2. 6. 2023 v 19:42Tak to mě mrzí, že se krém nepovedl. Recept jsem připravovala tak, jak je uvedeno v postupu. Nicméně je několik let starý a ne všechny recepty peču doma opakovaně. V jakém smyslu se Vám srazil? Šlehačka nesmí být přešlehaná a je potřeba ji vmíchat ručně stěrkou, čokoláda musí být zchladlá, ale stále tekutá …
Květa
4. 6. 2023 v 12:13Děkuju Míšo. Jj, na to jsem si dávala pozor. Ale když musím vyšlehat šlehačku studenou z lednice do tuha, tak bych měla počkat, až trošku zteplá než smíchám s krémem, že? Přešlehanou šlehačku jsem mít asi nemohla, šlehala jsem jen do té doby, než v misce nestékala.
“Srazilo” ve smyslu, že krém vč čoko byl naprosto v pořádku (jemný, krémový) a pak jsem začala stěrkou pomalu vmíchávat šlehačku a krém začal měnit konzistenci (i když šlehačka několik minut odpočívala v pokojové teplotě na lince), pryč byl ten krásně jemný krém. 🙁
Marie
4. 6. 2023 v 14:39Dobrý den…
Dnes dělaný… Krém jako u většiny sražený … Už při přípravě se mi moc nezdálo šlehat to zvlášť.. Když dělávám do dortu krém šlehačka, tvaroh, mascarpone…, dělám šlehačku a mascarpone dohromady, pak tvaroh a nikdy se nesrazil… Takže tento postup zvlášť už nikdy víc.. Je to škoda surovin.. Navíc teda to není cheesecake… Je to prostě krém …😒…. Této recept tedy za mě opravdu nic moc… Škoda
Lenka
30. 6. 2023 v 17:11Dnes jsem pekla a je TOP! Děkuju za další skvělý recept.😊🌸
Bála jsem se, že se krém nepovede-po přečtení komentářů.. a úplně bez problémů. Smetanu jsem nedošlehala úplně do tuhu a přidala jí postupně. 😊
Míša Landová
1. 7. 2023 v 9:43Lenko, moc děkuji za tento komentář 🙂 jsem ráda, že recept funguje.
Blanka
19. 4. 2024 v 18:49Dobrý den, dnes jsem se po dlouhém přemýšlení rozhodla udělat tento cheesecake, vše se povedlo, dělala jsem bezlaktozovou verzi, tedy krém s másla, mascarpone a šlehačky bez laktozy v kombinaci s Lotus máslem. Nejdříve o vypadalo, že se krém taky srazil, ale byly v něm ještě kousíčky másla, tak jsem nechala chvíli stát v robotu, pak znovu šlehala a výsledek bezvadný. Dle rady jedné pekařinky tady jsem šlehačku neušlehala úplně do tuha, máslo s mascarpone a lotus máslem dohromady a pak postupně po lžících tu šlehačku. Pokud bude zítra na oslavě chutnat, udělám znovu. Mezi krém jsem poskládala maliny a vršek ozdobila jahodami, domácími čokoládovými bonbony, Kinder Bueno a Toffifee. Moc děkuji za skvělý recept, bylo to co by dup hotové.
Míša Landová
20. 4. 2024 v 10:09Blanko, díky za skvělý popis 🙂
Blanka
21. 4. 2024 v 22:16Edit: dort všem moc chutnal, krém byl docela hutný, ale úspěch měl, určitě udělám znovu a vyzkouším i další Vaše recepty :), vše vypadá velmi lákavě :).
Míša Landová
22. 4. 2024 v 8:55Blanko, díky 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5