Přemýšlela jsem, jak tyhle tartaletky pojmenovat, aby bylo na první pohled patrné, jakou chuť od nich můžete očekávat. Jenže těch chutí je tolik, že by se do názvu ani všechny nevešly :o) V tomhle směru se mi moc líbí angličtina, oni prostě poskládájí několik slov za sebou a je to. Je tím řečeno vše a ještě to pěkně zní. Jenže zkuste to udělat v češtině? Pak by se tyhle tartaletky mohli jmenovat např. Čokoláda, burákové máslo, banán, mascarpone, tartletky. Hrůza co, bylo by to spíš jak nákupní seznam, než název dezertu.
Vlastně by se dalo říct, že se jedná tak trochu o nepečený cheesecake. Krusta je z rozmixovaných sušenek a másla, základ krému tvoří sýr, mascarpone a šlehačka. Nicméně hlavní slovo v těchto tarletkách má burákové máslo. Ne snad, že by ho tam bylo tolik, ale jeho chuť je patrná hned při prvním ochutnání. Ve spojení s lehkým a nadýchaným krémem, křupavou krustou z karamelových sušenek a nepřekonatelnou čokoládovou polevou, je tohle dezert mých snů.
Vím, že burákové máslo u nás není tak rozšířené jako třeba v zahraničí, kde si ho lidé běžně mažou na toasty. Mimochodem, je to dobrota :o) Takže pokud ho doma nemáte, myslím, že můžete jako náhradu použít nugetu. Ta totiž obsahuje také arašídy a dá se koupit i v malém balení. Pamatuji se, že v dětství jsem tuhle malou krabičku s nugetkou úplně zbožňovala.
Pokud nemáte formičky na tartaletky, můžete použít i velkou koláčovou formu a v nejhorším případně třeba i formu dortovou s odnímatelným dnem. Někdy je prostě potřeba trochu improvizace a bylo by škoda nevyzkoušet tuhle dobrotu jen kvůli tomu, že nemáte ty správné formičky.
Na sušenkový základ si připravte:
220 g karamelových sušenek Lotus
90 g rozpuštěného másla
Krémová vrstva:
250 g krémové sýra nebo mascarpone (klidně kombinace obou)
1 velká lžíce burákového másla (nebo nugety)
1 velká lžíce nutely nebo nugety
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
200 ml smetany ke šlehání min. 33%
1 větší banán
Čokoládová poleva (ganache):
100 g kvalitní čokolády 60-70%
100 ml smetany ke šlehání min. 30%
10 g másla
7 – 8 formiček na tartaletky (průměr 10-12 cm) – koupíte např. tady
Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Rozdělte do tartaletek a vmáčkněte na dno i do krajů. Tady to chce pevné nervy, protože pokud máte formičky s vroubkovaným okrajem jako já, je to trochu piplačka. Tartaletky si naskládejte na tác, přikryjte folií a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice.
Na krém smíchejte v míse sýr (mascarpone), burákové máslo, nugetu, cukr, vanilkový extrakt a vyšlehejte do hladka. Zvlášť si vyšlehejte smetanu a opatrně vmíchejte do krému. Vznikne Vám krásně nadýchaná, lehká a úžasně dobrá hmota. Podle chuti můžete přisladit.
Z lednice si vyndejte připravené sušenkové základy, banán rozkrájejte na kolečka a poklaďte jím dna tartaletek. Na banán naneste krém, rozetřete a uhlaďte do roviny. Dejte opět chladit asi na hodinu do lednice (klidně i déle).
Poslední vrstvou je čokoládová ganache. Do skleněné mísy dejte nasekanou čokoládu, přidejte máslo a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte zchladnout a pak nalijte na tartaletky. A opět s nimi zpátky od lednice. Já jsem nechala chladit přes noc, ale myslím, že i pár hodin jim bude stačit.
Protože jsem nepečený cheesecake nikdy před tím nedělala, měla jsem trochu obavu, zda sušenková krusta bude držet pohromadě. Ale dopadlo to dobře, na okrajích se jen lehce drobila, ale dno bylo krásně pevné. Pokud tedy použijete velkou koláčovou formu, myslím, že nebude problém krájet na jednotlivé porce.
14 Comments
Unknown
1. 3. 2015 v 11:33Vyzkousela jsem a musim rict, ze mi prekvapilo, jak jsou lahodne. Ikdyz kombinace burakoveho masla a cokolady asi ani nic jineho nemuze vytvorit, nez pocit naproste blazenosti. Dekuji za recept.
Víkendové pečení
1. 3. 2015 v 12:34Danielo, moc děkuji 🙂 myslím, že ten kdo miluje burákové máslo, musí mu zachutnat i tyhle košíčky 🙂 Díky M.
Radka
15. 9. 2020 v 22:17Tak díky tomuto dezertu jsem doma a v okolí za nejlepší cukrářku. Dělala jsem v dortové formě a prostě super. Od té doby jsem musela během měsíce udělat několikrát. Moc vám děkuji za tento recept,je nejlepší.
Míša Landová
15. 9. 2020 v 22:45Radko, tak to je skvělé, jen ať se Vám to tímhle tempem brzy nepřejí :)))
Monika
17. 3. 2022 v 18:09Myslite, ze by bylo mozne korpus upect? Treba by se potom tak nedrolil.
Dekuji za odpoved.
Míša Landová
18. 3. 2022 v 7:41Ano, můžete zkusit 🙂
Irena
18. 3. 2022 v 9:49mohl by se tento krém s čokoládovou polevou použít do klasických tartaletek, které máte na blogu?
Míša Landová
18. 3. 2022 v 10:55Ano, určitě můžete použít 🙂
Jitka
8. 12. 2022 v 20:36Dobrý den,
jakým způsobem jste dostala tartaletky z formiček? Mám je stejně jako vy vroubkované a ven se mi je dostat nedaří. Vypadá to, že je budeme muset jíst lžičkou přímo z formiček.
Děkuji, Jitka
Míša Landová
9. 12. 2022 v 10:27Mám formičky s vyjímatelným dnem, jde to dobře 🙂 v receptu je přímo odkaz na ně.
Irena
17. 12. 2022 v 19:15Míšo šla by tato krémová vrstva použít do lineckých košíčků? jako vánoční cukroví. Nevím s tím maskarpone jestli to košíčky brzy nerozmáčí a jaká bude trvanlivost?
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:21Tohle není krém vhodný do vánočního cukroví …
Radka
12. 6. 2024 v 8:16Dobrý den,dal by se tento recept použít jako desert do skleničky? Moc vám děkuji
Míša Landová
12. 6. 2024 v 10:55Ano, určitě.