Menu
Tartaletky a košíčky

Nepečené tartaletky s burákovým máslem a čokoládovou polevou

Přemýšlela jsem, jak tyhle tartaletky pojmenovat, aby bylo na první pohled patrné, jakou chuť od nich můžete očekávat. Jenže těch chutí je tolik, že by se do názvu ani všechny nevešly :o) V tomhle směru se mi moc líbí angličtina, oni prostě poskládájí několik slov za sebou a je to. Je tím řečeno vše a ještě to pěkně zní. Jenže zkuste to udělat v češtině? Pak by se tyhle tartaletky mohli jmenovat např. Čokoláda, burákové máslo, banán, mascarpone, tartletky. Hrůza co, bylo by to spíš jak nákupní seznam, než název dezertu.

Vlastně by se dalo říct, že se jedná tak trochu o nepečený cheesecake. Krusta je z rozmixovaných sušenek a másla, základ krému tvoří sýr, mascarpone a šlehačka. Nicméně hlavní slovo v těchto tarletkách má burákové máslo. Ne snad, že by ho tam bylo tolik, ale jeho chuť je patrná hned při prvním ochutnání. Ve spojení s lehkým a nadýchaným krémem, křupavou krustou z karamelových sušenek a nepřekonatelnou čokoládovou polevou, je tohle dezert mých snů. 

Vím, že burákové máslo u nás není tak rozšířené jako třeba v zahraničí, kde si ho lidé běžně mažou na toasty. Mimochodem, je to dobrota :o) Takže pokud ho doma nemáte, myslím, že můžete jako náhradu použít nugetu. Ta totiž obsahuje také arašídy a dá se koupit i v malém balení. Pamatuji se, že v dětství jsem tuhle malou krabičku s nugetkou úplně zbožňovala. 

Pokud nemáte formičky na tartaletky, můžete použít i velkou koláčovou formu a v nejhorším případně třeba i formu dortovou s odnímatelným dnem. Někdy je prostě potřeba trochu improvizace a bylo by škoda nevyzkoušet tuhle dobrotu jen kvůli tomu, že nemáte ty správné formičky. 

Na sušenkový základ si připravte:

220 g karamelových sušenek Lotus

90 g rozpuštěného másla

Krémová vrstva:

250 g krémové sýra nebo mascarpone (klidně kombinace obou)

1 velká lžíce burákového másla (nebo nugety)

1 velká lžíce nutely nebo nugety

2 lžíce moučkového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

200 ml smetany ke šlehání min. 33%

1 větší banán

Čokoládová poleva (ganache):

100 g kvalitní čokolády 60-70%

100 ml smetany ke šlehání min. 30%

10 g másla

7 – 8 formiček na tartaletky (průměr 10-12 cm) – koupíte např. tady

Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Rozdělte do tartaletek a vmáčkněte na dno i do krajů. Tady to chce pevné nervy, protože pokud máte formičky s vroubkovaným okrajem jako já, je to trochu piplačka. Tartaletky si naskládejte na tác, přikryjte folií a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice. 

Na krém smíchejte v míse sýr (mascarpone), burákové máslo, nugetu, cukr, vanilkový extrakt a vyšlehejte do hladka. Zvlášť si vyšlehejte smetanu a opatrně vmíchejte do krému. Vznikne Vám krásně nadýchaná, lehká a úžasně dobrá hmota. Podle chuti můžete přisladit.

Z lednice si vyndejte připravené sušenkové základy, banán rozkrájejte na kolečka a poklaďte jím dna tartaletek. Na banán naneste krém, rozetřete a uhlaďte do roviny. Dejte opět chladit asi na hodinu do lednice (klidně i déle). 

Poslední vrstvou je čokoládová ganache. Do skleněné mísy dejte nasekanou čokoládu, přidejte máslo a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte zchladnout a pak nalijte na tartaletky. A opět s nimi zpátky od lednice. Já jsem nechala chladit přes noc, ale myslím, že i pár hodin jim bude stačit. 

Protože jsem nepečený cheesecake nikdy před tím nedělala, měla jsem trochu obavu, zda sušenková krusta bude držet pohromadě. Ale dopadlo to dobře, na okrajích se jen lehce drobila, ale dno bylo krásně pevné. Pokud tedy použijete velkou koláčovou formu, myslím, že nebude problém krájet na jednotlivé porce. 

12 Comments

  • Unknown
    1. 3. 2015 v 11:33

    Vyzkousela jsem a musim rict, ze mi prekvapilo, jak jsou lahodne. Ikdyz kombinace burakoveho masla a cokolady asi ani nic jineho nemuze vytvorit, nez pocit naproste blazenosti. Dekuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2015 v 12:34

      Danielo, moc děkuji 🙂 myslím, že ten kdo miluje burákové máslo, musí mu zachutnat i tyhle košíčky 🙂 Díky M.

      Odpovědět
  • Radka
    15. 9. 2020 v 22:17

    Tak díky tomuto dezertu jsem doma a v okolí za nejlepší cukrářku. Dělala jsem v dortové formě a prostě super. Od té doby jsem musela během měsíce udělat několikrát. Moc vám děkuji za tento recept,je nejlepší.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 9. 2020 v 22:45

      Radko, tak to je skvělé, jen ať se Vám to tímhle tempem brzy nepřejí :)))

      Odpovědět
  • Monika
    17. 3. 2022 v 18:09

    Myslite, ze by bylo mozne korpus upect? Treba by se potom tak nedrolil.
    Dekuji za odpoved.

    Odpovědět
  • Irena
    18. 3. 2022 v 9:49

    mohl by se tento krém s čokoládovou polevou použít do klasických tartaletek, které máte na blogu?

    Odpovědět
  • Jitka
    8. 12. 2022 v 20:36

    Dobrý den,
    jakým způsobem jste dostala tartaletky z formiček? Mám je stejně jako vy vroubkované a ven se mi je dostat nedaří. Vypadá to, že je budeme muset jíst lžičkou přímo z formiček.
    Děkuji, Jitka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 12. 2022 v 10:27

      Mám formičky s vyjímatelným dnem, jde to dobře 🙂 v receptu je přímo odkaz na ně.

      Odpovědět
  • Irena
    17. 12. 2022 v 19:15

    Míšo šla by tato krémová vrstva použít do lineckých košíčků? jako vánoční cukroví. Nevím s tím maskarpone jestli to košíčky brzy nerozmáčí a jaká bude trvanlivost?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ