Menu
Cookies a sušenky

Ovesné sušenky s ořechy a semínky

Mám moc ráda tyhle ovesné sušenky plné křupavých ořechů a semínek. Peču je dost často a vlastně jsou pokaždé trochu jiné. Málokdy se totiž držím přesně receptu a často zaměňuji některé suroviny podle toho, co máme právě doma. Tohle složení je ale moc povedené, sušenky jsou krásně křupavé, přesto ale uvnitř měkké. Když do nich kousnete, jsou takové pružné, lehce ….. žvýkavé?! V uzavřené krabici vydrží stejně dobré i několik dní. Jsou skvělé na malou svačinku nebo společně s jogurtem a kouskem ovoce k snídani. Díky ovesným vločkám a ořechům jsou poměrně syté. 

Ale víte co mám na nich nejradši? Nemám při jejich pojídání vůbec špatné svědomí 🙂 Proč taky, vždyť obsahují jen samé dobré a zdraví prospěšné věci. Ovesné vločky Vám dodají spoustu energie a pomůžou s odbouráváním tuku a cholesterolu z těla. Ořechy jsou zase skvělým zdrojem bílkovin, minerálů a velmi kvalitních tuků. Nesmíte ale sníst celou várku sušenek na posezení večer u televize 🙂 

Na cca 24 ks sušenek budete potřebovat:

1 hrnek ovesných vloček

1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky

1/2 hrnku mletých mandlí

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

55 g změklého másla

65 g burákového másla

1/3 – 1/2 hrnku třtinového cukru

2 lžíce medu

1 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1/2 hrnku vlašských ořechů (celé neloupané mandle)

1/3 hrnku slunečnicových semínek

2 lžíce lněných semínek

1/2 hrnku sušených švestek (datle, meruňky, brusinky …)

Zapněte troubu na 170 – 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 

V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, mleté mandle, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Nechte stranou.

Společně vyšlehejte změklé máslo, burákové máslo, třtinový cukr a med. Pak přidejte vejce a vanilkový extrakt a společně prošlehejte do krémové konzistence. Přisypte směs mouky a vloček a na nízké otáčky prošlehejte. Nakonec stěrkou nebo vařečkou vmíchejte vlašské ořechy nasekané na větší kusy, semínka a sušené ovoce. Já jsem použila sušené švestky nakrájené na menší kousky, ale chutnat skvěle budou třeba i datle nebo fíky. Obecně nemám moc dobré zkušenosti s rozinkami, mají tendenci se spálit. 

Pomocí dvou lžiček klaďte na plech malé hromádky v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože se při pečení trochu „rozjedou“. Můžete je zmáčknout do placičky, ale jen lehce, aby nebyly moc tenké. Placičky můžete tvarovat i rukama.

Dejte péct asi na 10 minut, než jsou sušenky dozlatova upečené. Doporučuji troubu pečlivě hlídat, protože sušenky se pořád tváří jakoby nic a najednou jsou hotové :o) Nechte pár minut vychladnout na plechu a pak opatrně přendejte na chladicí mřížku nebo na talíř.

Na závěr jedno malé varování, sušenky jsou těžce návykové. Jakmile ochutnáte jednu, musíte si dát další ….

inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/

6 Comments

  • Unknown
    5. 1. 2017 v 15:16

    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, zda lze něčím v tomto receptu nahradit burákové máslo? Předem moc děkuju 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2017 v 16:18

      Ivano, zdravím Vás, burákové máslo můžete nahradit jiným ořechovým máslem, pastou tahini nebo i klasickým máslem, možná by se dala dát k nutela 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 8. 2018 v 16:36

    Dobrý den, jako už mnohokrát musím napsat, že sušenky jsou opravdu mor.:-) U poslední várky mně došlo burákové máslo a část jsem nahradila lískooříškovou pastou na "Věnečky" a mimo medu jsem cukr nedala žádný, mouku vyměnila za ovesnou a jsou i tak sladké a chutnají trochu po karamelu.:-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 8. 2018 v 20:46

      Hanko, děkuji 🙂 jojo sušenky nebo různé krekry jsou hrozný mor, člověk ochutná jednu a hned musí sáhnout pro další. Skvělé na nich je, že se suroviny dají měnit a různě obměňovat a pokaždé tak máte jinou variantu 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    12. 2. 2022 v 16:25

    Upečeno! Jsou výborné. Dala jsem místo másla HERU a místo burákového másla tahini. Mňam!!!

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ