Menu
Cookies a sušenky

Ovesné cookies s kokosem

Nebojte, nezačala jsem nový rok s předsevzetím, že budu péct zdravě 🙂 i když by občas nějaký takový recept neuškodil. Tyhle sušenky jsou díky vločkám možná trochu zdravější, ale určitě ne dietní. Skvěle se hodí k snídani, malé svačince nebo když vás honí mlsná. Jsou rychlé na přípravu, skvěle chutnají a můžete je mít stále po ruce. 

Jak už je z názvu patrné, obsahují ovesné vločky, ve stejném poměru pak kokos a mouku. Tu můžete použít bílou či celozrnnou, výběr je na vás. Pokud nejste velkým milovníkem kokosu, nahraďte ho mletými ořechy. Ale protože já cpu ořechy skoro do všeho, držela jsem se původního receptu s kokosem. Jen jsem ubrala trochu másla a cukru. 

Ovesné cookies s kokosem (24 ks):

100 g másla

2 lžíce medu

1 hrnek hladké mouky (bílá či celozrnná)

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek strouhaného kokosu

1/3 hrnku třtinového cukru 

špetka soli

1/2 lžičky jedlé sody + 1 lžíce vařící vody 

(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Máslo rozpusťte společně s medem, nechte trochu zchladnout.

V misce smíchejte prosátou mouku, ovesné vločky, kokos, cukr a sůl. 

Jedlou sodu dejte do malé misky a zalijte vařicí vodou. Promíchejte a přidejte k rozpuštěnému máslu s medem. Nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte. 

Těsto se může zdát hrudkovité, ale díky máslu se dobře tvaruje a drží pohromadě. Z těsta tvarujte malé placičky, které klaďte na plech. Z dávky vyjde cca 24 kousků.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut, až hezky zezlátnou. Nechte vychladnout na plechu, teplé jsou příliš měkké. Uchovávejte v uzavřené dóze. 

inspirace z webu http://www.inthiskitchen.com/

Vytisknout recept

14 komentářů

  • Hanka Š.
    28. 1. 2017 v 19:21

    Skvělé sušenky,vyukoušené,jsou skvostné.Jen u nás musí být s kakaem ;-).Děkujeme.H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2017 v 8:26

      Hanko, děkuji 🙂 myslím, že kakao jim určitě neuškodí 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 1. 2017 v 14:15

    Dobrý den,mohla bych použít i drcené ovesné vločky,
    děkuji Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2017 v 16:26

      Evo, zdravím, ano, můžete dát i drcené, možná se budou sušenky i lépe tvarovat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 2. 2017 v 17:51

    Dobrý den, sušenky jsou super, moc nám všem chutnaly! Jen mám dotaz, proč se jedlá soda míchá s horkou vodou a následně lije do směsi másla s medem…měla jsem za to, že jedlá soda se používá jako kypřidlo a tudíž se míchá s moukou… Jsem začátečník, tak prosím o vysvětlení 🙂 Děkuji a přeji krásný den! Eva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 18:34

      Evo, moc děkuji, jsem ráda, že sušenky chutnaly 🙂 máte pravdu, většinou se soda míchá s moukou. Nicméně v některých receptech se míchá s vodou, u red velvetu třeba s octem 🙂 musím přiznat, že jsem nikdy nepatrala po tom, proč to tak je 🙂 obvykle se řídím receptem. Ale zkusím zapátrat, proč to tak je 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 2. 2017 v 6:20

      Děkuji, jsem zvědavá, proč to tak je 🙂 Jinak se také většinou řídím receptem a výsledek je obvykle skvělý – jako s těmito sušenkami!

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2017 v 13:30

    Upekla jsem,ale jsou tvrdé. Změknou? děkuji Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2017 v 13:38

      Neměly by být tvrdé, možná na první pohled, ale na skus jsou měkké, lehce žvýkavé … Nepekla jste příliš dlouho?

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2017 v 15:12

    pekla jsem přesně podle návodu i množství celkem 24 kusů a jsou na skus tvrdé. uvnitř jsou měkké a žvýkavé,ale ten vrch je tvrdý.MARIE

    Odpovědět
  • Anonymní
    21. 6. 2017 v 9:04

    Včera jsem pekla a jsem spokojená 🙂 zabralo to téměř jen pár minut a jsou výborné! Vzala jsem o trošku větší hrneček, takže jsem dala o lžíci medu a trošku másla víc, abych docílila správné konzistence těsta. Pekla jsem 9-10 minut do zlato a paráda. Jsou vláčné a rozhodně ne tvrdé 🙂 mňamka, děkuju za recept 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 6. 2017 v 11:23

      Díky, to mě těší a jsem také spokojená, že se recept povedl 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 6. 2017 v 22:25

    Dobrý den, dnes jsem je upekla, sice mi došel třtinový cukr, ale přesto byly výborné. Rozhodně až koupím ten cukr, upeču je znovu (a znovu a znovu…). Děkuju za recept. Mave

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 6. 2017 v 7:00

      Děkuji 🙂 to jsem moc ráda, sušenky určitě stojí za opakování 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář