Menu
Rolády, řezy, záviny

Jablečný závin neboli štrúdl

Pokud jde o moučníky či dezerty s jablky, tak štrúdl u mě jednoznačně vede. Jsem schopná sama za odpoledne „sežrat“ celou nohavici 🙂 Ale zapomeňte na štrúdl z kupovaného listového těsta, ten by u mě neobstál. Mám ráda těsta tenká, křupavá, vonící po másle, zkrátka něco na způsob taženého. A tento je přesně takový. 

Příprava těsta není nijak náročná, hezky se s ním pracuje, netrhá se a jde rozválet pěkně do tenka. Jen se musí připravit pár hodin předem, aby dostatečně ztuhlo. Mimochodem, víte, že první recept, který jsem před lety zveřejnila na svém blogu, byl právě na jablečný závin 🙂 

Jablka jsem nastrouhala na hrubo, přestože se uvádí, že na kousky je to prý lepší. Měla jsem dostatečně sladká, takže další cukr nebyl potřeba. Posypala jsem jen skořicí a přidala trochu rozinek, jak jinak než máčených v rumu. Výjimečně jsem vynechala ořechy 🙂 

Těsto na dva štrúdly: 

125 g másla

50 ml studené vody

200 g hladké mouky

špetka soli

1 vejce

Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Přidejte k němu vodu, prosátou mouku se solí a vejce, vše zpracujte do těsta. Nejlépe to jde v robotu. Těsto je díky rozpuštěnému máslu hodně měkké a „živé“, ale nebojte, v chladu ztuhne 🙂 Zabalte ho do folie a dejte do lednice alespoň na 4-5 hodin vychladit. Můžete si ho připravit i den předem. 

Jablečná náplň:

jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná (dala jsem 10 malých) 

skořice

rozinky máčené v rumu

kokos, strouhanka nebo mleté ořechy na posypání

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na dva díly, každý vyválejte hodně do tenka. Při válení podsypávejte moukou, aby se vám těsto nelepilo. Hezky se s ním pracuje, netrhá se. Po rozválení by mělo být skoro až průhledné.

Rozválené těsto lehce posypte kokosem (strouhankou) a poklaďte strouhanými jablky po celé ploše. Já strouhám jablka až přímo na těsto. Posypte skořicí a můžete přidat i pár rozinek. Pokud máte hodně kyselá jablka, lehce pocukrujte. 

Těsto zatočte do závinu a opatrně přeneste na připravený plech, nejlépe spojem dolů. Konce můžete zahnout dospodu, ale pokud nemáte extra šťavnatá jablka, není to potřeba. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. 

Štrúdl je skvělý hned po upečení, ale úžasný je i další den. Pokud chcete, aby vám zůstal hezky křupavý, přikryjte ho na tácku jen utěrkou. Nezavírejte do krabice ani dózy, tam by těsto zvláčnělo.  

inspirace z webu http://spicycrumbs.cz/

Vytisknout recept

65 Comments

  • Marie
    8. 10. 2018 v 17:47

    jé děkují ten určitě vyzkouším dělávala jsem podobný ,tak zvaný tažený štrůd ale základem bylo sádlo byl to recept od babičky který jsem nějak stratila tak ten váš mi příjde určitě k chuti zítra se bude u nás mlsat, jablíček máme víc než dost úroda byla velikánská 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2018 v 18:07

      Zkuste, je opravdu skvělý 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 10. 2018 v 18:49

    Dobry vecer, kolik vajec prijde do testa? Predem dekuji za odpoved.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2018 v 18:56

      Omlouvám se 🙂 vajíčko mi nějak uteklo 🙂 opraveno.

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 10. 2018 v 18:49

    Dobrý večer Míšo,recept bych ráda vyzkoušela jen nevím zda tam patří vajíčko,které uvádíte v postupu,ale v receptu chybí.Předem děkuji za odpověd zdraví Jarka od Poděbrad.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2018 v 18:57

      Jarko, díky za upozornění 🙂 vajíčko se mi nějak vytratilo, už je opraveno 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 10. 2018 v 20:35

    Miluji štrúdly! Určitě brzy vyzkouším váš recept, ale do druhého dne fakt nevydrží 😀
    Dobré je také smíchat s jablky i aspoň jednu hrušku. Děkuji a zdravím, Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2018 v 6:04

      Ivano, tak to jsme na tom stejně 🙂 u nás také obvykle dlouho nevydrží 🙂 díky za tip s hruškou, už jsem v minulosti také zkoušela. 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 10. 2018 v 7:40

    Jé, Míšo, zrovna nedávno jsem zkoušela štrúdl podle toho Vašeho předchozího receptu. Byl natolik úžasný, že jsem si říkala, že jiný už dělat nebudu. Ale když tu teď vidím tenhle, tak to asi poruším:)) Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2018 v 6:05

      Martino, díky 🙂 sama mám dilema, který z nich je lepší :)) určitě tento vyzkoušejte, je skvělý.

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 10. 2018 v 16:42

      Vyzkoušen i tento – hned zmizel, skoro na mě nezbylo:)) A vážně nedokážu říct, který je lepší, každý trochu jiný, ale oba byly prostě výborné… Martina

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 10. 2018 v 14:23

    Dobrý den, dívala jsem se na recept na vídeňský štrůdl a tady ten "obyčejný" – je tam dost rozdíl v množství mouky a másla a přitom asi jsou oba recepty na dvě nohavice (to je můj první dotaz)? a ten druhý – můžete porovnat těsto, resp. upečený štrůdl?
    Děkuji moc za zprávu. Lidka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2018 v 18:13

      Lidko, zdravím, štrúdly jsou si dost podobné, jak na pohled, tak i na chuť 🙂 Z obou receptů připravíte dvě nohavice. Vždycky jsem si myslela, že ten vídeňský je nejlepší, ale když jsem zkusila tento, přijde mi ještě trochu lepší 🙂 každopádně s tímto těstem se možná trochu lépe pracuje, jde rozválet pěkně do tenka, netrhá se 🙂 doporučuji vyzkoušet oba a porovnat, ani s jedním nešlápnete vedle 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 10. 2018 v 14:19

      děkuji za odpověď – opravdu si vážím, že si najdete, při tom všem dnešním shonu, ještě odpovídat na dotazy :-). Tak se nedá nic dělat – musím vyzkoušet oba – nejde o to že by se nechtělo – ale zase bude sladké (kterému se nedá odolat) na talíři :-). Lidka

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 10. 2018 v 20:25

    Tak jsem dnes upekla tenhle úžasný štrúdl, Míšo a musím říct, že jsem si už dlouho takhle nepochutnala! Těsto jsem hodila do robota, takže bylo raz dva a šlo s minimem mouky vyválet dotenka, takže výsledek byl skvělý a téměř bez práce:-)Dala jsem hodně jablek, protože plát byl opravdu veliký, ale šťáva nikde nevytekla, krásně šel zabalit, prostě super! Jednu nohavici jsem snědla sama, ale bez špatného svědomí, protože byl de facto dietní. Jen ta šlehačka, kterou jsem si na každý řez dala, ta asi úplně dietní nebyla:-) Při konzumaci jsem si připadala jako ve vídeňské cukrárně a byla to chvíle pohody v jinak bláznivém dni. Děkuji a přeji Vám barevné podzimní dny, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 10. 2018 v 10:20

      Mileno, tak to jsem ráda, že jste si na štrúdlu tak pochutnala :)) máte pravdu, je téměř dietní a trochu šlehačky určitě není na škodu 🙂 človek si musí občas něco dopřát. Mějte se fajn a pekný podzim 🙂

      Odpovědět
    • Jindra
      24. 9. 2022 v 19:56

      Děkuji za recept. Opravdu vynikající🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 10. 2018 v 17:33

    Dobrý den, prosím pěkně, mohla bych hladkou mouku nahradit špaldovou celozrnnou? Moc děkuji za odpověď. Jolana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 10. 2018 v 14:41

      Jolano, zdravím, nezkoušela jsem, ale určitě bych nahradila jen část, jednu třetinu max. jednu polovinu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 10. 2018 v 19:30

    Dobrý večer Míšo, mockrát děkuji za skvělý recept na štrůdl, moc se povedl…. Doteď jsme si pochutnávali na tom z kupovaného těsta:-( ale díky vám budu odteď za hvězdu;-) ještě jednou díky a pohodový večer. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2018 v 20:09

      Hanko, zdravím, to jsem moc ráda, protože toto těsto je určitě nesrovnatelně lepší, než to kupované 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Růžena
    21. 10. 2018 v 20:37

    Závin jsem upekla právě dneska a těsto je opravdu výborné! Připravila jsem ho den předem, krásně se vyvaluje a nikde nic nevyteklo. Lepší než tažený (aspoň pro mě, ten se mi trhal), nemluvě o kupovaném těstě!

    Odpovědět
  • Anonymní
    28. 10. 2018 v 7:16

    Dobrý den, Míšo,
    štrůdl byl na chuť vynikající, jen to těsto mi "nelístkovalo" jako vám na obrázku. Poradíte mi, co jsem udělala špatně? Třeba krátká doba mísení?
    Děkuji, Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2018 v 19:40

      Terezo, zdravím, jsem ráda, že závin chutná 🙂 tohle není obdoba listového těsta, takže těsto by listovat nemělo 🙂 a pokud ano, tak je to spíše náhoda než záměr. Těsto se podobá spíše taženému 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 10. 2018 v 19:54

    Dobrý den Míšo, recept jednoduchý, chuť skvělá, rodina spokojená. Jen trochu bič pro mne. Prý už nechtějí kupované listové těsto , ale jen to vaše 👌brzy zopakuji děkuji Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2018 v 20:04

      Jitko, díky 🙂 upřímně se rodině ani nedivím, s tím kupovaným se to vážně nedá srovnat :))) Pro urychlení si můžete připravit těsto z dvojité dávky, pár dnů v lednici vydrží a péct postupně 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 10. 2018 v 11:49

    Dobrý den, už rok peču podle vás a nové recepty na internetu nehledám. Stačí mi vaše stránky. Oblíbila jsem si vaše dortové korpusy, snažím se napodobit i zdobení, ale tam hodně, hodně pokulhávám. Moc děkuji za výborný štrúdl, těsto jednoduché, výsledek ohromující. Díky Věra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2018 v 15:33

      Věro, zdravím Vás, tak to mě velmi těší, že jste si blog tak oblíbila 🙂 zdobení chce jen trochu cviku a časem se úspěch určitě dostaví 🙂 musíte péct častěji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 11. 2018 v 5:17

    Při projíždění tohoto super blogu jsem hned dostala chuť na něco dobré a sladkého. Řekla jsem si včera, že si udělám radost a něco připravím. No a nakonec vyhrála klasika v podobně štúdlu, bylo to vynikající, děkuji za recept. Celkově sladké a všelijaké dezerty to já můžu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 11. 2018 v 11:43

      Zdravím a děkuji 🙂 příště prosím bez toho odkazu 🙂

      Odpovědět
  • Eliška D.
    9. 11. 2020 v 13:31

    Milá paní Míšo, na tenhle recept už jsem nějakou dobu koukala a nakonec jsem se do něj pustila. Štrůdl je chuťově výborný, ale úplně se mi potrhal a rozutekl po celém plechu, vyjídáme to lžičkou. 🙂 Snědla jsem tedy půl ,,nohavice“, těsto mi připomíná linecký koláč, je krásně křupavé, akorát nedrží. 🙁 Čím by to mohlo být? Jablíčka jsem krájela na drobné kostičky, možná do tohoto těsta opravdu strouhat? Dělala jsem si ho den předem, vychlazené bylo dobře. Jen při rozvalování rychle měklo, už během balení se mi trhalo. Dělala jsem dvě dávky a zkoušela jsem pak poslední dva vyválet jen asi na polovinu a smotat hodně rychle, ale i tak se roztrhly. Možná jsem do toho jen nacpala moc jablek, ale dávala jsem stejné množství, jako dávám do klasického taženého… Ale každopádně to byla i tak dobrota 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 11. 2020 v 15:07

      Tak to mě mrzí, že se úplně nepovedl. Ale je to zvláštní, tenhle závin dělám velmi často a nikdy se mi to nestalo. Možná jste vyválela příliš do tenka? Nebo může být na vině špatná kvalita másla … opravdu těžko říct, protože těsto drží dobře a určitě rychle neměkne.

      Odpovědět
  • Jarmila
    25. 1. 2021 v 13:32

    Dobrý den , Míšo musím Vám sdělit , že mi došla slova …Výborný recept ( pochvala i od mého muže a to už je co říct :-)). Během pečení jsem občas ještě potírala máslem s rumem , prostě super recept. Děkuji za něj

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2021 v 15:56

      Díky, ano, tento recept je skvělý, také ho moc ráda a často peču.

      Odpovědět
      • Kateřina
        28. 12. 2023 v 2:01

        Naprosto skvělá záležitost, dnes jsem pekla poprvé v životě a je luxusní. Z dávky jsem udělala dva menší a jeden už je pryč. Děkuji za recept

        Odpovědět
  • Olga
    22. 5. 2021 v 13:56

    Dobrý den, právě se štrúdl peče, ale bohužel mi po celé délce praskl. Propichala jsem vidličkou a i přesto je těsto prasklé a náplň vytečená. Myslíte, že mám moc náplně? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 5. 2021 v 13:59

      Není třeba propíchávat vidličkou, možná to prasklo tím 🙂 Na vině může být i hodně náplně nebo příliš tenké těsto. Věřím ale, že mu to na chuti neubere.

      Odpovědět
  • Jana Chvátalová
    23. 8. 2022 v 20:02

    Tento štrůdl peču již po několikáté. Děkuji za úžasný recept😋je skutečně vynikající a práce s těstem 👍je na jedničku. Doporučuji.

    Odpovědět
  • Lucie
    23. 9. 2022 v 8:18

    Dobrý den,

    je možné těsto zamrazit? Určitě doma ve 2 lidech nesmíme 2 nohavice a v receptu je 1 vejce, takže poloviční dávka bohužel nelze.

    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 9. 2022 v 16:50

      Ano, zamrazit určitě půjde a na poloviční dávku použijte půlku rozšlehaného vajíčka 🙂 Nicméně závin je hodně „jedlý“ a já sama jsem schopna sníst jeden celý sama 🙂

      Odpovědět
  • Irena
    24. 10. 2022 v 1:23

    Skvělý recept, mám ráda štrůdl, ale neumím upéct dobrý. Většinou použiju kupované listové těsto. Zatím všechny mé pokusy byly,že těsto se trhalo, nebo bylo moc tvrdé, ale z tohohle receptu jsem nadšená. Robot udělal těsto sám zachvilku, šlo skvěle vyválet a netrhalo se mi při balení. Už se těším, až ho ráno ochutná rodina, jestli teda bude co ochutnávat 😀 .

    Odpovědět
  • Martina
    29. 10. 2022 v 18:24

    Dnes jsem upekla, vždy jsem se strudle bála, ale toto teszo je super. Dekuji za recept. Myslim, ze zotra pecu znovu. 😬😊

    Odpovědět
  • Hanka
    2. 2. 2023 v 10:57

    Dobrý den, děkuji za recept, štrůdl je vynikající. Potíráte před upečením povrch rozpuštěným máslem, nebo to není třeba? Díky za odpověď, Hanka

    Odpovědět
  • Hana
    19. 2. 2023 v 14:10

    Dobrý den, štrůdl zaviněné „horní plat přes dolní plat“ nebo rolujete? Dekuji

    Odpovědět
  • Šárka
    28. 3. 2023 v 22:04

    Skvělý recept, s těstem se krásně pracovalo a chuť výtečná. Děkuji, jako obvykle 🙂

    Odpovědět
  • Jana
    24. 9. 2023 v 8:55

    Dobrý den,je potřeba těsto před pečením poprepichovat vidličkou? děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Monika
    27. 9. 2023 v 13:17

    Dobrý den, paní Míšo,

    děkuji za skvělý recept. Prosím o radu, pokud budu dělat makovou náplň, jaké množství máku byste doporučila do jedné nohavice?
    Děkuji za Vaši odpověď
    Hezký den, Monika

    Odpovědět
  • Markéta
    17. 10. 2023 v 11:34

    Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, zda již upečené skladujete na druhý den v lednici, nebo závin bez obav vydrží v pokojové teplotě? Vše s náplněmi jsem si nějak zvykla uchovávat v lednici a u jablíček si nejsem jistá. 🙂 Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 10. 2023 v 10:02

      U nás obvykle do druhého dne nevydrží a pokud ano, skladuji normálně při pokojové teplotě. Nicméně mám doma poměrně chladno.

      Odpovědět
  • Helena
    18. 10. 2023 v 10:38

    Děkuji za recept, je vynikající. Těsto se krásně rozvalelo. Za mě 🔝 Štrúdl nevydržel ani půl hodiny, rodina to snědla okamžitě. ❤️

    Odpovědět
  • Eva
    28. 1. 2024 v 16:55

    Dobrý den – štrůdl vic než vynikajicí.
    Jen nebyl tedy křipavý. Pečete na horkovzduch , nebo horní a spodní ohřev.
    Děkuji
    Eva

    Odpovědět
  • Eliška
    17. 2. 2024 v 21:07

    Tento recept na těsto našel manžel, když jsem měla s dětmi náročný den, a taky štrůdl upekl. Jen místo strouhanky jablka posypal dcreným dýňovým a mletým lněným semínkem. A musím říci, že je to opravdu luxusní záležitost. Přepisuji si ho tedy do své domácí kuchařky 🙂 Díky.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ