Menu
Rolády, řezy, záviny

Tvarohové Míša řezy

Kdo by neznal Míša řezy? Řekla bych, že je to jeden z mála dezertů, který se peče už dlouhá léta, nezapomíná se na něj a je oblíbený u dětí i dospělých. Za mě je kombinace kakaového korpusu, tvarohu a čokolády prostě dokonalá. Taky proto najdete Míša řezy u mě na blogu hned v několika obměnách a dnes k nim přidávám další.

Ta dnešní varianta se asi nejvíce blíží originálu. Ale nebyla bych to já, abych si to zase neudělala trochu po svém 🙂 Místo jedné vrstvu krému a jednoho piškotu jsem udělala dvě slabší nad sebou. Chuťově se to tak zásadně neliší, ale vzhledově už se může hrdě zařadit mezi luxusnější dezerty 🙂 

Kakaový plát:

4 vejce, odděleně (velikost M)

90 g cukru krupice

20 g kukuřičného škrobu

60 g hladké mouky

20 g kakaa

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a velmi opatrně vmíchejte směs prosáté mouky, škrobu a kakaa. Ideálně ve 2-3 dávkách.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (plát ca. 35×28 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který hustě posypte moučkovým cukrem. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte zcela vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Tvarohová náplň:

350 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný

200 g zakysané smetany

100 g mascarpone

100 g smetany ke šlehání 33%

50-60 g cukru krupice

Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte společně několik hodin odkapat. Zbaví se tak přebytečné vody a bude hezky hustý. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku, kterým vyložíte sítko.

Po odkapání přendejte směs tvarohu a zakysané smetany do misky a stěrkou promíchejte. Zvlášť si ušlehejte mascarpone společně se smetanou a cukrem do pevného krému. Obě hmoty pak opatrně stěrkou spojte. Dle chuti můžete případně dosladit.

Sestavení řezů 

Vychladlý piškotový plát rozřízněte na dvě části. První půlku položte na tác a rovnoměrně rozetřete polovinu tvarohového krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Naneste druhou část krému a uhlaďte hezky do roviny. Dejte chladit do lednice, než si připravíte polevu.

Čokoládová poleva:

100 g hořké čokolády 50-60%

100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na řezy a rozetřete po celé ploše do roviny. Dejte chladit do lednice. 

Řezy krájejte ostrým hladkým nožem, nejlépe nahřátým v horké vodě, po každém řezu nůž otřete.

Vytisknout recept

25 komentářů

  • Hana
    26. 5. 2019 v 9:09

    krása- musím vyzkoušet

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:28

      díky, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    26. 5. 2019 v 12:43

    Waaau nadherny

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:28

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 5. 2019 v 19:17

    Dobrý večer Míšo, vy jste opravdu povýšila klasiku na luxus;-)…. vypadá to opravdu nádherně… U nás doma je tento dezert opravdu často vyhledáváný, takže už se těším až ho dovedu k dokonalosti díky vám;-)…. Mějte se fajn. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:29

      Hanko, děkuji 🙂 já osobně mám míša řezy také moc ráda, že by to bylo tou shodou jmen? :o))))

      Odpovědět
  • Růžena
    26. 5. 2019 v 19:41

    Jsem asi jedna z mála která Míša řezy zná jen podle jména. Nejenže jsem je nikdy nepekla, ale ani nejedla!
    Důvod proč je udělat než začne horko ��
    Vaše vypadají výborně

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:29

      Růženko, tak to jsem opravdu asi výjimka :)) ale nevadí, máte možnost vyzkoušet teď 🙂 snad Vám budou chutnat.

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 6. 2019 v 16:06

      Tak to už jsme dvě co neznají míša řezy no a já ani podle jména….. Ale každopádně vypadají úžasně a tak je brzo vyzkouším

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2019 v 20:04

      Určitě zkuste, stojí za to 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 6. 2019 v 12:33

    Zase nádhera..co kus, to skvost..👍👍👍👍

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2019 v 20:04

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 7. 2019 v 18:53

    Míšo, chtěla bych se zeptat, jak velkou formu bych měla použít, kdybych podle tohoto receptu chtěla udělat dort. Syn nemá rád ovocné dorty a všechny Vaše dorty bez ovoce jsem už (úspěšně) vyzkoušela, tak mne tohle napadlo jako další možnost.
    Krásný den.
    Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2019 v 13:51

      Terezo, zdravím Vás, tyto řezy jsou sestavené z piškotových plátů, které se jako dortový korpus dost dobře upéct nedají. Jedině byste musela upéct pláty a pak z nich vykrojit kola …. to máte lepší upéct Míša dort, který je také na blogu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 8. 2019 v 6:53

      A Míša dort určitě upečte 🙂 U nás se na něj vždy těší děti i dospělí. A já jdu péct řezy 😉 Eva.

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 9. 2019 v 13:14

    Dobrý den,
    už delší dobu vam chci napsat a po vyzkoušení tohoto receptu už to odkládat nemůžu. Mňam mnam mňam, naprosto úžasné. Už jsem toho vyzkoušela víc a všechno bylo výborne!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 9. 2019 v 9:31

      Děkuji za Váš komentář 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 2. 2020 v 10:48

    Řezy jsem vyzkoušela na oslavu. Musím říct , že LUXUSNÍ. Dělala jsem rovnou ze dvou dávek a nelituji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2020 v 20:13

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jindra
    21. 3. 2020 v 15:51

    Naprosto vynikající.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2020 v 13:41

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Lidka
    28. 5. 2020 v 15:22

    Pekla jsem tyto řezy, ale měla jsem problém. Krém z daných ingrediencí je moc řídký, takž při krájení vytékal a nebylo možné nakráje úhledné řezy. Také poleva zůstala dost řídká a stékala z moučníku do stran. Nevím proč se to tak stalo, postupovala jsem přesně podle vašeho receptu. Lidka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2020 v 18:07

      Tak to mě mrzí, nicméně chyba bude někde v postupu nebo surovinách. Nechala jste tvaroh i smetanu dostatečně odkapat a vznikl Vám hodně hustý krém? Vmíchala jste ušlehanou šlehačku s mascarpone do tvarohu jen ručně, stěrkou, nikoliv šlehačem? Polevu musíte nechat chvilku vychladnout a také zhoustnout, pak tekutá není.

      Odpovědět
  • Bára
    21. 10. 2020 v 8:05

    Vážená paní Landová,
    Míša řezy, které jsem upekla dle vašeho receptu, byly tak moc dobré, že na mě nezbyl ani kousek 🙂 Moc děkuji za recepty, vyzkoušela jsem od Vás více věcí a vždy bylo slyšet jen spokojené mlaskání.

    Odpovědět

Zanechte komentář