Menu
Rolády, řezy, záviny

Tvarohové Míša řezy

Kdo by neznal Míša řezy? Řekla bych, že je to jeden z mála dezertů, který se peče už dlouhá léta, nezapomíná se na něj a je oblíbený u dětí i dospělých. Za mě je kombinace kakaového korpusu, tvarohu a čokolády prostě dokonalá. Taky proto najdete Míša řezy u mě na blogu hned v několika obměnách a dnes k nim přidávám další.

Ta dnešní varianta se asi nejvíce blíží originálu. Ale nebyla bych to já, abych si to zase neudělala trochu po svém 🙂 Místo jedné vrstvu krému a jednoho piškotu jsem udělala dvě slabší nad sebou. Chuťově se to tak zásadně neliší, ale vzhledově už se může hrdě zařadit mezi luxusnější dezerty 🙂 

Kakaový plát:

4 vejce, odděleně (velikost M)

90 g cukru krupice

20 g kukuřičného škrobu

60 g hladké mouky

20 g kakaa

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a velmi opatrně vmíchejte směs prosáté mouky, škrobu a kakaa. Ideálně ve 2-3 dávkách.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (plát ca. 35×28 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který hustě posypte moučkovým cukrem. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte zcela vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Tvarohová náplň:

350 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný

200 g zakysané smetany

100 g mascarpone

100 g smetany ke šlehání 33%

50-60 g cukru krupice

Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte společně několik hodin odkapat. Zbaví se tak přebytečné vody a bude hezky hustý. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku, kterým vyložíte sítko.

Po odkapání přendejte směs tvarohu a zakysané smetany do misky a stěrkou promíchejte. Zvlášť si ušlehejte mascarpone společně se smetanou a cukrem do pevného krému. Obě hmoty pak opatrně stěrkou spojte. Dle chuti můžete případně dosladit.

Sestavení řezů 

Vychladlý piškotový plát rozřízněte na dvě části. První půlku položte na tác a rovnoměrně rozetřete polovinu tvarohového krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Naneste druhou část krému a uhlaďte hezky do roviny. Dejte chladit do lednice, než si připravíte polevu.

Čokoládová poleva:

100 g hořké čokolády 50-60%

100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na řezy a rozetřete po celé ploše do roviny. Dejte chladit do lednice. 

Řezy krájejte ostrým hladkým nožem, nejlépe nahřátým v horké vodě, po každém řezu nůž otřete.

Vytisknout recept

30 Comments

  • Hana
    26. 5. 2019 v 9:09

    krása- musím vyzkoušet

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:28

      díky, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    26. 5. 2019 v 12:43

    Waaau nadherny

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:28

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 5. 2019 v 19:17

    Dobrý večer Míšo, vy jste opravdu povýšila klasiku na luxus;-)…. vypadá to opravdu nádherně… U nás doma je tento dezert opravdu často vyhledáváný, takže už se těším až ho dovedu k dokonalosti díky vám;-)…. Mějte se fajn. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:29

      Hanko, děkuji 🙂 já osobně mám míša řezy také moc ráda, že by to bylo tou shodou jmen? :o))))

      Odpovědět
  • Růžena
    26. 5. 2019 v 19:41

    Jsem asi jedna z mála která Míša řezy zná jen podle jména. Nejenže jsem je nikdy nepekla, ale ani nejedla!
    Důvod proč je udělat než začne horko ��
    Vaše vypadají výborně

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:29

      Růženko, tak to jsem opravdu asi výjimka :)) ale nevadí, máte možnost vyzkoušet teď 🙂 snad Vám budou chutnat.

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 6. 2019 v 16:06

      Tak to už jsme dvě co neznají míša řezy no a já ani podle jména….. Ale každopádně vypadají úžasně a tak je brzo vyzkouším

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2019 v 20:04

      Určitě zkuste, stojí za to 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 6. 2019 v 12:33

    Zase nádhera..co kus, to skvost..👍👍👍👍

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2019 v 20:04

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 7. 2019 v 18:53

    Míšo, chtěla bych se zeptat, jak velkou formu bych měla použít, kdybych podle tohoto receptu chtěla udělat dort. Syn nemá rád ovocné dorty a všechny Vaše dorty bez ovoce jsem už (úspěšně) vyzkoušela, tak mne tohle napadlo jako další možnost.
    Krásný den.
    Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2019 v 13:51

      Terezo, zdravím Vás, tyto řezy jsou sestavené z piškotových plátů, které se jako dortový korpus dost dobře upéct nedají. Jedině byste musela upéct pláty a pak z nich vykrojit kola …. to máte lepší upéct Míša dort, který je také na blogu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 8. 2019 v 6:53

      A Míša dort určitě upečte 🙂 U nás se na něj vždy těší děti i dospělí. A já jdu péct řezy 😉 Eva.

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 9. 2019 v 13:14

    Dobrý den,
    už delší dobu vam chci napsat a po vyzkoušení tohoto receptu už to odkládat nemůžu. Mňam mnam mňam, naprosto úžasné. Už jsem toho vyzkoušela víc a všechno bylo výborne!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 9. 2019 v 9:31

      Děkuji za Váš komentář 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 2. 2020 v 10:48

    Řezy jsem vyzkoušela na oslavu. Musím říct , že LUXUSNÍ. Dělala jsem rovnou ze dvou dávek a nelituji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2020 v 20:13

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jindra
    21. 3. 2020 v 15:51

    Naprosto vynikající.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2020 v 13:41

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Lidka
    28. 5. 2020 v 15:22

    Pekla jsem tyto řezy, ale měla jsem problém. Krém z daných ingrediencí je moc řídký, takž při krájení vytékal a nebylo možné nakráje úhledné řezy. Také poleva zůstala dost řídká a stékala z moučníku do stran. Nevím proč se to tak stalo, postupovala jsem přesně podle vašeho receptu. Lidka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2020 v 18:07

      Tak to mě mrzí, nicméně chyba bude někde v postupu nebo surovinách. Nechala jste tvaroh i smetanu dostatečně odkapat a vznikl Vám hodně hustý krém? Vmíchala jste ušlehanou šlehačku s mascarpone do tvarohu jen ručně, stěrkou, nikoliv šlehačem? Polevu musíte nechat chvilku vychladnout a také zhoustnout, pak tekutá není.

      Odpovědět
  • Bára
    21. 10. 2020 v 8:05

    Vážená paní Landová,
    Míša řezy, které jsem upekla dle vašeho receptu, byly tak moc dobré, že na mě nezbyl ani kousek 🙂 Moc děkuji za recepty, vyzkoušela jsem od Vás více věcí a vždy bylo slyšet jen spokojené mlaskání.

    Odpovědět
  • Hana
    26. 1. 2021 v 9:09

    Dobrý den, Míšo, chtěla bych se zeptat, ten kukuřičný škrob tam hraje jakou roli? Nejsem zvyklá ho používat, mám doma bramborový škrob. Udělá stejnou službu nebo si mám raději koupit ten kukuřičný? A prášek do pečiva nebo soda se nedává?
    Moc vám děkuji za odpověd, Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 1. 2021 v 9:57

      Hanko, vidíte, já zase nemám ten bramborový 🙂 ale myslím, že ho můžete v tomto případě použít. Kypřidlo se nedává, protože se peče piškotový plát, nikoliv buchta, která se bude prořezávat. Pláty se budou skládat na sebe 🙂

      Odpovědět
      • Hana
        26. 1. 2021 v 12:14

        moc Vám děkuji za rychlou odpověď. Jste skvělá… <3.
        Mějte se moc krásně… 🙂

        Odpovědět
  • Eva
    10. 4. 2021 v 10:32

    Dobrý den, moc děkuji za recept, řezy jsou skvělé, návod jasný a jednoduchý, krásně se mi to povedlo.♥️

    Odpovědět

Zanechte komentář