Kynuté těsto miluju na všechny způsoby a poslední dobou ho doma připravuji poměrně často. A aby to nebyla nuda, a nebyly to pořád jen koláče nebo buchty, tak jsem tentokrát udělala rohlíčky. Soudě podle reakcí na Instagramu vás nadchly úplně neskutečně a pečete je snad všichni. Podobný boom jsem zažila před dvěma lety s velikonočním beránkem 🙂 A tak jsem se rozhodla dát recept i sem na blog.
Obecně mám do kynutého těsta raději žloutky, než celá vejce, takže když se mi doma nakupí, jdou nejčastěji právě do něj. Můžete je použít i do tvarohové náplně či na pomazání. Nicméně pokud nemáte tvaroh, klidně naplňte rohlíčky makovou nebo ořechovou náplní.
Rohlíčky jsou nejlepší v den upečení, ale pokud je potřete rumovým máslem, budou skvělé i další den. Tedy za předpokladu, že vám vydrží 🙂
Pruhované tvarohové rohlíčky (8 ks)
Kynuté těsto:
- 300 g hladké mouky
- 120-130 g mléka
- 30 g cukru krupice
- 15 g čerstvého droždí
- 60 g rostlinného oleje
- 2-3 žloutky
- sůl, citronová kůra
- žloutek na potření
Mouku se solí prosejte do mísy. Do vlažného mléka dejte cukr, přidejte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do vzešlého kvásku přidejte žloutky, citronovou kůru a olej, dobře promíchejte a celou směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout na dvojnásobek. Mezitím si připravte náplň.
Tvarohová náplň:
- 220 g tvarohu v kostce (ideálně tučný)
- 1 žloutek
- 60 g cukru krupice
- citron, vanilka
- 40-50 g rozinek máčených v rumu
Na náplň smíchejte všechny suroviny vč. rozinek.
Vykynuté těsto rozdělte na osm stejných dílů a každý vyválejte do obdélníku. Zhruba na polovinu rozetřete náplň, druhou rádýlkem nařežte na pruhy (viz. foto). Těsto stočte a vytvarujte do rohlíčku.
Na plechu vyloženém papírem na pečení je nechte zakryté utěrkou ještě nakynout, pak pomažte žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a pečte v troubě vyhřáté na 190st. (H/D) asi 15 minut.
Ihned po upečení je můžete, ale taky nemusíte, potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
16 Komentáře
Eva
22. 2. 2023 v 14:45Dobrý den Míšo,
další super recept! Moc děkuji – ráda podle Vás peču.
Chválím též „vylepšenou tiskovou verzi receptu“ – kdyby šel vložit alespoň jeden obrázek myslím že by to nemělo chybu.
Ať se Vám daří i dál!
Míša Landová
22. 2. 2023 v 17:25Díky 🙂
Silvie
1. 3. 2023 v 19:19Dnes jsem pekla. Skvělý recept 😊 jen se zaprášilo😂A mamí?Jenom 8?
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:27Tak příště dvojitou dávku 🙂
Marta
4. 3. 2023 v 12:56Dobrý den, Míšo, většinu receptů už peču jen podle Vás, díky Vám už se nebojím kynutého těsta! U tohoto receptu jsem asi udělala nějakou chybu, tvarohová náplň byla hodně tekutá ještě před přidáním rozinek, potom ještě víc. Nějak jsem zaimprovizovala a místo rohlíčků máme šátečky, ale ráda bych to doladila. Prosím poradila byste mi? Tvaroh byl tučný Clever z Billy.
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:36Tady asi záleží na kvalitě tvarohu, každý výrobce ho má trochu jiný. Pokud by moc hustý, stačilo trochu naředit mlékem nebo smetanou 🙂
Šárka
23. 3. 2023 v 11:39Dobrý den, jaký vliv na těsto by mělo, když bych namísto žloutků, použila celé vajíčko? Nevím, co bych s tolika bílky totiž dělala. Děkuji
Míša Landová
23. 3. 2023 v 19:50Můžete použít i celé vejce, ale ve stejném množství (hmotnost) jako žloutky.
Šárka
24. 3. 2023 v 13:36Dala jsem celé vejce a super, moc mi chutnají a krásně vypadají. Moc děkuji za další výtečný recept 🙂
Míša Landová
24. 3. 2023 v 16:10Prima 🙂
Barbora
31. 3. 2023 v 23:01Dobrý den, ve spoustě receptů se používá olej. Mohu se prosím zeptat, zda ho mohu nahradit máslem? Nebo se pro určité recepty skutečně hodí olej více? Mockrát děkuji za odpověď. S pečením začínám a to maslo se mi líbí mnohem více 😁
Míša Landová
3. 4. 2023 v 8:40Já osobně mám raději olej, protože je díky němu těsto pružné, vláčné a déle vydrží. Nicméně můžete nahradit i máslem.
Alena
15. 5. 2023 v 8:05Dobrý den paní Landová, děkuji za tento recept, vyzkoušeno a rohlíčky byly přesně jako z Vaší fotky. Akorát do tvarohové náplně jsem přidala ještě asi 1/2 sáčku vanilkového pudingu a vanilkový cukr. Chuťově i vzhledově super i druhý den k snídani :o). Krásný den Alena
Míša Landová
15. 5. 2023 v 12:27Aleno, moc děkuji za zpětnou vazbu 🙂
Viera
2. 8. 2023 v 8:56dobry den, myslite ze je mozne cesto zamiesit vecer a dat na noc kysnut do chladnicky aby som rano upiekla cerstve pecivo? trosku sa v tom kysnuti v chladnicke stracam 🙂
Míša Landová
2. 8. 2023 v 9:17Vyzkoušené to nemám, ale mělo by to fungovat, protože chlad způsobí zpomalení kynutí. Nicméně ráno bude potřeba nechat trochu dokynout v teple.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5