Menu
Kynuté těsto

Pruhované tvarohové rohlíčky

Kynuté těsto miluju na všechny způsoby a poslední dobou ho doma připravuji poměrně často. A aby to nebyla nuda, a nebyly to pořád jen koláče nebo buchty, tak jsem tentokrát udělala rohlíčky. Soudě podle reakcí na Instagramu vás nadchly úplně neskutečně a pečete je snad všichni. Podobný boom jsem zažila před dvěma lety s velikonočním beránkem 🙂 A tak jsem se rozhodla dát recept i sem na blog.

Obecně mám do kynutého těsta raději žloutky, než celá vejce, takže když se mi doma nakupí, jdou nejčastěji právě do něj. Můžete je použít i do tvarohové náplně či na pomazání. Nicméně pokud nemáte tvaroh, klidně naplňte rohlíčky makovou nebo ořechovou náplní.

Rohlíčky jsou nejlepší v den upečení, ale pokud je potřete rumovým máslem, budou skvělé i další den. Tedy za předpokladu, že vám vydrží 🙂

Pruhované tvarohové rohlíčky (8 ks)

Kynuté těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 120-130 g mléka
  • 30 g cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 60 g rostlinného oleje
  • 2-3 žloutky
  • sůl, citronová kůra
  • žloutek na potření

Mouku se solí prosejte do mísy. Do vlažného mléka dejte cukr, přidejte droždí a nechte vzejít kvásek.

Do vzešlého kvásku přidejte žloutky, citronovou kůru a olej, dobře promíchejte a celou směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.

Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout na dvojnásobek. Mezitím si připravte náplň.

Tvarohová náplň:

  • 220 g tvarohu v kostce (ideálně tučný)
  • 1 žloutek
  • 60 g cukru krupice
  • citron, vanilka
  • 40-50 g rozinek máčených v rumu

Na náplň smíchejte všechny suroviny vč. rozinek.

Vykynuté těsto rozdělte na osm stejných dílů a každý vyválejte do obdélníku. Zhruba na polovinu rozetřete náplň, druhou rádýlkem nařežte na pruhy (viz. foto). Těsto stočte a vytvarujte do rohlíčku.

Na plechu vyloženém papírem na pečení je nechte zakryté utěrkou ještě nakynout, pak pomažte žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a pečte v troubě vyhřáté na 190st. (H/D) asi 15 minut.

Ihned po upečení je můžete, ale taky nemusíte, potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Dáváte přeci jen přednost klasickým koláčům? Tak zkuste Tvarohové koláče s višněmi nebo třeba Makové květy 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

16 Komentáře

  • Eva
    22. 2. 2023 v 14:45

    Dobrý den Míšo,
    další super recept! Moc děkuji – ráda podle Vás peču.
    Chválím též „vylepšenou tiskovou verzi receptu“ – kdyby šel vložit alespoň jeden obrázek myslím že by to nemělo chybu.
    Ať se Vám daří i dál!

    Odpovědět
  • Silvie
    1. 3. 2023 v 19:19

    Dnes jsem pekla. Skvělý recept 😊 jen se zaprášilo😂A mamí?Jenom 8?

    Odpovědět
  • Marta
    4. 3. 2023 v 12:56

    Dobrý den, Míšo, většinu receptů už peču jen podle Vás, díky Vám už se nebojím kynutého těsta! U tohoto receptu jsem asi udělala nějakou chybu, tvarohová náplň byla hodně tekutá ještě před přidáním rozinek, potom ještě víc. Nějak jsem zaimprovizovala a místo rohlíčků máme šátečky, ale ráda bych to doladila. Prosím poradila byste mi? Tvaroh byl tučný Clever z Billy.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2023 v 12:36

      Tady asi záleží na kvalitě tvarohu, každý výrobce ho má trochu jiný. Pokud by moc hustý, stačilo trochu naředit mlékem nebo smetanou 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    23. 3. 2023 v 11:39

    Dobrý den, jaký vliv na těsto by mělo, když bych namísto žloutků, použila celé vajíčko? Nevím, co bych s tolika bílky totiž dělala. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2023 v 19:50

      Můžete použít i celé vejce, ale ve stejném množství (hmotnost) jako žloutky.

      Odpovědět
      • Šárka
        24. 3. 2023 v 13:36

        Dala jsem celé vejce a super, moc mi chutnají a krásně vypadají. Moc děkuji za další výtečný recept 🙂

        Odpovědět
  • Barbora
    31. 3. 2023 v 23:01

    Dobrý den, ve spoustě receptů se používá olej. Mohu se prosím zeptat, zda ho mohu nahradit máslem? Nebo se pro určité recepty skutečně hodí olej více? Mockrát děkuji za odpověď. S pečením začínám a to maslo se mi líbí mnohem více 😁

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:40

      Já osobně mám raději olej, protože je díky němu těsto pružné, vláčné a déle vydrží. Nicméně můžete nahradit i máslem.

      Odpovědět
  • Alena
    15. 5. 2023 v 8:05

    Dobrý den paní Landová, děkuji za tento recept, vyzkoušeno a rohlíčky byly přesně jako z Vaší fotky. Akorát do tvarohové náplně jsem přidala ještě asi 1/2 sáčku vanilkového pudingu a vanilkový cukr. Chuťově i vzhledově super i druhý den k snídani :o). Krásný den Alena

    Odpovědět
  • Viera
    2. 8. 2023 v 8:56

    dobry den, myslite ze je mozne cesto zamiesit vecer a dat na noc kysnut do chladnicky aby som rano upiekla cerstve pecivo? trosku sa v tom kysnuti v chladnicke stracam 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 8. 2023 v 9:17

      Vyzkoušené to nemám, ale mělo by to fungovat, protože chlad způsobí zpomalení kynutí. Nicméně ráno bude potřeba nechat trochu dokynout v teple.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ