Já vím, že tohle není typický velikonoční beránek, ale pokud nemáte formu stejně jako já a nechcete si ji kvůli jedné události v roce kupovat, tak tohle je skvělá alternativa 🙂 Nehledě na to, že do formy na beránka si můžete udělat jakoukoliv oblíbenou bábovku nebo chlebíček. Receptů je na blogu dost, stačí si jen vybrat 🙂 Za sebe mohu doporučit třeba Tvarohovou bábovku, Makovo-ořechovou bábovku nebo Čokoládový chlebíček s mandlemi.
K tomuto medovému beránku mě tak trochu inspirovaly jidáše, které také patří k Velikonocům. Do těsta jsem tak místo cukru použila med a medovým máslem jsem ho po upečení i pomazala. Je pravda trochu lepivý, ale zase se nádherně leskne 🙂 Náplň jsem vybrala tvarohovou, i když chutnat bude určitě i s makovou nebo ořechovou.
Medový beránek s tvarohem
Kynuté těsto:
- 300 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 50 g medu
- 120 g mléka
- 60 g rostlinného oleje
- 2 žloutky
- citronová kůra
- špetka soli
Do mísy dejte prosátou mouku se solí a citronovou kůrou. Droždí rozmíchejte s medem na hladkou kašičku, zalejte vlažným mlékem, přidejte žloutky, olej a dobře promíchejte. Celou směs vlijte do mísy s moukou a vypracujte hladké, trochu tužší těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě dostatečně vykynout.
Tvarohová náplň:
- 250 g jemného tvarohu v kostce
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 žloutek
- rozinky máčené v rumu (dle chuti)
Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte. Rozinky přidejte až na konec, případně zcela vynechejte.
Dokončení:
- 1 vejce
- mléko
- lžíce medu
- 15-20 g másla
Plech vyložte pečícím papírem, vajíčko prošlehejte s malým množstvím mléka a odložte stranou.
Z vykynutého těsta oddělte asi dvě třetiny a vyválejte na lehce pomoučněné ploše na užší a delší plát. Pomažte ho většinou tvarohové náplně (asi 2 lžíce si nechte stranou) po celé ploše a po delší straně stočte do rolády. Pomocí nitě rozkrájejte roládu na „šneky“ a klaďte do středu plechu v malých rozestupech na pečící papír do kruhu. Rychlý video návod najdete na mém FB a IG 🙂
Ze zbývající třetiny těsta udělejte nožičky, hlavu a rohy beránka. Naplňte je zbylou tvarohovou náplní. Do hlavy beránka vpíchněte dvě rozinky jako oči. Zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 15 minut odpočinout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů,
Celého beránka pomažte připraveným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 20 minut.
Máslo rozpusťte, přidejte med a dobře promíchejte. Touto směsí ihned po upečení celého beránka pomažte a nechte zcela vychladnout.
35 Komentáře
Alena
23. 3. 2021 v 13:16Dobrý den Míšo,dnes jsem vyzkoušela recept na tohoto beránka.Těsto vůbec nelepí,krásně se s ním pracuje.Děkuji za inspiraci Alena
Míša Landová
23. 3. 2021 v 14:43Aleno, tak to jsem moc ráda 🙂 on lepí spíš až když se pomaže tím medem 🙂
Lucie
23. 3. 2021 v 19:07Dobrý večer, Míšo. Vloni o Velikonocích jsme tohoto beránka upekli, také s tvarohem. A u našich dětí měl obrovský úspěch – nadšeně pomáhaly a potom také úžasně chutnal. Letos si to určitě zopakujeme. Přejeme krásné Velikonoce a hlavně hodně, hodně zdraví. Lucka
Míša Landová
23. 3. 2021 v 20:18Lucko, děkuji 🙂 ano, myslím, že pro děti je to větší zábava, než klasický beránek do formy 🙂 podobným způsobem můžete poskládat třeba i zajíčka 🙂 ať je změna. Hezké Velikonoce 🙂
Petra
24. 3. 2021 v 7:49Krásný beránek, skvělý nápad! Určitě upecu, děkuji ☺️
Míša Landová
24. 3. 2021 v 8:29🙂 🙂 🙂
Kačka
24. 3. 2021 v 13:45Nádhera a tvaroh miluji. Formu doma nevlastním a z důvodu této doby ani nemohu zajet pro beránka k mamince. Tento recept bude jasná volba 🙂
Míša Landová
24. 3. 2021 v 15:48Děkuji 🙂
Tereza
24. 3. 2021 v 15:53Změna je život. O této formě beránka pro letošek vážně uvažuji 🙂 vypadá parádně!!!
Míša Landová
3. 4. 2021 v 8:14Děkuji 🙂
Miroslava
25. 3. 2021 v 20:08Dobrý den milá paní Míšo,
chtěla bych Vám poděkovat za výborný recept a skvělý nápad na tohoto beránka. Dnes jsme ho s dětmi upekli, děti se pochlubili i paním učitelkám přes on-line. Byl výborný (už je skoro celý snědený) a manžel nechce na velikonoce jiného než tohoto, přestože každý rok pečeme klasického do formy. Ještě jednou děkuji a přeji Vám hodně zdraví a pohody a také pěkné Velikonoce. S pozdravem Mirka
Míša Landová
26. 3. 2021 v 7:05Mirko, tak to mě moc těší, že se nápad líbí a hlavně, že beránek chutná 🙂 já osobně mám kynuté těsto radši, než třené do klasického beránka, takže u nás bude letos asi taky tento 🙂 krásné velikonoce
Vendula
28. 3. 2021 v 22:46Naprosto skvělý a chutný Beránek. Po vychladnutí byl hned pryč 😯😃 Zítra mě čeká repete 😀 Moje dvě děti mě přemluvily, že chtějí mít každý svého beránka, aby vydržel déle. 😀 Vendula
Míša Landová
29. 3. 2021 v 9:27Vendulo, tak to je skvělé, že má beránek takový úspěch 🙂
Kateřina
1. 4. 2021 v 19:27Dobrý den, prosím o radu. Co místo medu? děkuji moc
Míša Landová
1. 4. 2021 v 20:02Do těsta můžete dát cukr, na potření třeba javorový sirup … záleží z jakého důvodu nechcete použít med …
Kateřina
2. 4. 2021 v 7:58Děkuji za rychlou odpověď. Med nechci, protože dcera na něj má reakci právě 🙁 Zkusím jak to píšete, Děkuji
Aneta
2. 4. 2021 v 12:39Je naprosto luxusní. Obávám se, že zítra nebude a to jsme na něj jen s manželem.
Míša Landová
3. 4. 2021 v 8:07Tak si upečete dalšího 🙂
Hanka L.
2. 4. 2021 v 18:30Dobry podvečer, dnes jsem upekla hned dva tyto beránky. Velká paráda. S těstem se mi pracovalo bezvadně. Už se těším, až jimi udělám radost svým blízkým. Děkuji za skvělý recept.
Míša Landová
3. 4. 2021 v 8:09Rádo se stalo 🙂
Hana
2. 4. 2021 v 20:00Zdravím , Míšo , děkuji za skvělý recept , beránek je vynikající. Ostatně jako vaše ostatní recepty.
Míša Landová
3. 4. 2021 v 8:10Hanko, děkuji, tenhle beránek se těší velké oblibě a já jsem za to moc ráda 🙂
Petra
2. 4. 2021 v 21:28Dobry den, nadherny beranek, zel nemam k dispozici nas tvaroh, myslite, ze by napln ska udelat z mascarpone nebo neceho podobneho? dekuji
Míša Landová
3. 4. 2021 v 8:11Naplnit můžete i jinou nádivkou, třeba makovou, ořechovou, možná i nutela … případně by šel určitě čerstvý sýr Philadelphia 🙂
Jitka
3. 4. 2021 v 20:19Dobrý den, tak zase perla! Opravdu moc dobré těsto a krásně se s ním i pracuje. Ač nejsem výtvarně zdatná, tak s tímto výtvorem sklízím velký obdiv. Moc Vám děkuji! A do nožiček, hlavičky, ocásku i rohů jsem dala jako náplň povidla a ovečka se tím hned podobá té pohádkové ovečce Shaun. No prostě paráda!
Míša Landová
4. 4. 2021 v 8:56Jitko, mnohokrát děkuji 🙂 tenhle beránek je hitem letošních Velikonoc a já mám radost jaký má u vás všech úspěch 🙂 mimochodem, ta povidla jsou skvělý nápad 🙂
Jana
5. 4. 2021 v 10:01Přeji pěkné Velikonoce.S kynutým těstem neustále bojují.Toto k výrobě beránka bylo parádní.Dekuji za podrobný návod.Beránky jsem upekla hned dva -jeden s makovou nádivkou a jeden s tvarohem.Moc chutnají a všechny v rodině jsem překvapila. Děkuji.
Míša Landová
5. 4. 2021 v 14:21Také jsem s ním dříve bojovala, ale teď patří k mým oblíbeným 🙂 jsem ráda, že se beránci povedly 🙂 hezké Velikonoce.
Linda
8. 4. 2022 v 22:07Dnes jsem upekla a myslela, ze ho necham na zitra k snidani. Zmizel ale jeste vecer a velice rychle 😅 Moc dekuji za krasny napad !
Míša Landová
11. 4. 2022 v 11:45Děkuji.
Jolana Voldánová
17. 4. 2022 v 17:55Míšo, přeji krásnou neděli. Beránka bych ráda upekla hned zítra ráno. Myslíte, že by toto těsto mohlo přes noc kynout v chladu, aby byl zítra rychle upečený ke snídani? V šest ráno kvůli němu opravdu vstávat nebudu 😎. Díky! Jolana
Míša Landová
19. 4. 2022 v 10:25Nezkoušela jsem, ale myslím, že to půjde 🙂
Šárka
9. 4. 2023 v 20:04Výtečný beránek a ještě lepší nápad, jak jej poskládat! Náplň jsem si udělala makovou a dodala odvahy vyzkoušet těsto čistě z medu (nemám jej vůbec ráda)-naštěstí po upečení pach medu znát není. Děkuji, určitě zase zopakuji
Míša Landová
10. 4. 2023 v 21:04Ano, i u nás je tento beránek oblíbený 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5