Menu
Kynuté těsto

Makové buchty

Jako dítě jsem měla vždycky pocit, že makové buchty musí být suché a drobivé. Prostě takové, co drhnou při jídle v krku. Proto jsem vždy sáhla po tvarohové či povidlové. Nicméně pak jsem jednou makovou ochutnala a rázem si je zamilovala. Pravdou ale je, že maková náplň musí být vláčná, jemná a musí jí být v buchtě dostatek.

Troufám si říct, že jsem svou vlastní makovou náplň doladila k dokonalosti. Mák vařím ve velkém množství mléka a cukr přidávám až na konec. Náplň zjemňuji rozmixovanými piškoty a dochucuji citronovou kůrou a rumem. V případě těchto buchet jsem přidala také švestková povidla, která náplň zjemní a dodají ještě více vláčnosti.

V každém případě je ale zásadní kvalita máku a jeho mletí. Nejčastěji kupuji už mák mletý, pozor nezaměňovat s hotovými náplněmi, občas si umelu doma svůj. Používám k tomu starý ruční mlýnek, který pracuje na principu, že makové zrnko rozmáčkne. Nevhodné je dle mé zkušenosti mák mixovat. Před zpracováním doporučuji mák ochutnat, aby nebyl žluklý a hořký, takový samozřejmě nepoužívejte.

Makové buchty (12 ks)

Kynuté těsto:

  • 250-260 g hladké mouky
  • 2,5 g soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 25 g másla
  • citronová kůra
  • vanilka

Do vlažného mléka odeberte lžičku cukru, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.

Do kvásku přidejte žloutky, citronovou kůru, vanilku a promíchejte. Směs vlijte do mouky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přilijte zchladlé máslo a vypracujte hladké těsto.

Dejte do misky, zakryjte a nechte na teplém místě kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Maková náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 200 ml mléka (polotučné, tučné)
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • ca. 40 g rozmixovaných piškotů
  • rum, citronová kůra
  • 1-2 lžíce švestkových povidel

Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte ze sporáku. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum. Na závěr můžete náplň zjemnit švestkovými povidly.

Dokončení

  • máslo, rum, moučkový cukr

Vykynuté těsto na pomoučněné ploše rozválejte do plátu a rozkrájejte na 10-12 čtverců (podle toho, jak velké buchty chcete). Rozdělte na ně náplň a každý čtverec zabalte do buchty, spoje dobře přimáčkněte.

V rendlíku rozpusťte máslo, částí vytřete dno pekáčku nebo formy a zbytkem každou buchtu potřete ze všech stran a položte spojem dolů do pekáče. Zakryjte utěrkou a nechte ještě vykynout.

Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C (horní/dolní ohřev) asi 30-40 minut, až jsou do zlatova. Ihned po upečení můžete pomazat rozpuštěným máslem s rumem nebo nechat vychladnout a jen pocukrovat.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

13 Komentáře

  • Eva
    25. 4. 2024 v 19:07

    Dobrý večer,chci se zeptat,jak velkou formu jste použila.Ja to nikdy neodhadnu.Diky za odpověď.Verim,že jsou vynikající,ostatně,jako vše od Vas.Recepty máte opravdu vychytané.Kdyz peču podle vašich receptu,je to na 100%.Díky.

    Odpovědět
  • Jitka
    3. 5. 2024 v 18:17

    Bohužel musím recept reklamovat, protože i když jsem pekla z dvojité dávky, životnost byla pouhé 2 hodiny. Byly to totiž buchty na výlet s pěti vnoučaty :-)). Skvělé těsto a opět moc děkuji! Dělala jsem ještě s tvarohem a s mými domácími povidly.

    Odpovědět
  • Eva
    6. 5. 2024 v 21:39

    Zdravím,už jsem psala,že recept bude super
    O víkendu jsem zadelala,a měla jsem pravdu.Mam několik receptu na buchty,ale tento nemá chybu.I manžel,který není moc na buchty si pochutnal.Delala jsem vaši náplň,příště udělám i tvarohove.Diky.

    Odpovědět
  • Markéta
    15. 5. 2024 v 7:51

    Výborné!! Díky za skvělý recept.

    Odpovědět
  • Eva
    4. 6. 2024 v 8:34

    Dobrý den,chci se zeptat,jestli by z toho testa šel udělat strudl.To testo je fakt vynikajici.Diky.

    Odpovědět
  • Zuzana
    31. 7. 2024 v 11:37

    Dobrý den, mám troubu jen s horkovzduchem je možné péct i takto?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 8. 2024 v 13:17

      Ano, jen bych nepatrně snížila teplotu i čas pečení. Prostě podle oka 🙂

      Odpovědět
  • Deny
    15. 9. 2024 v 9:35

    Do máku zásadně nedávám, ani rum, ani citron, ani povidla, to by mi totálně přetlouklo a zkazilo výbornou chuť máku! Jinak souhlas, že mák je nejlepší náplň, ale musi tam být dostatek mléka a žádné „vylepšováky“.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ