Menu
Kynuté těsto

Ořechovo-makový pletenec

Jak už jsem se zmínila, nejsem zrovna odborník přes kynuté těsto, ale tenhle pletenec jsem si oblíbila. Pekla jsem ho už několikrát a vždycky se povedl. Navíc je velice variabilní, takže měním náplně podle toho, co mám doma nebo na co máme zrovna chuť. 

Těsto se dá rozdělit i na tři části a zaplést do copu. Pro dnešní variantu jsem vybrala náplň ořechovou a makovou. Množství náplní berte prosím jako doporučené. Ze zkušenosti vím, že ne vždy je náplň v receptech uvedena v dostatečném množství. Já dělám obvykle náplně více, máme totiž rádi málo těsta a hodně náplně.

Na těsto budete potřebovat:

400 g hladké mouky

100 g másla

150 ml mléka

20 g čerstvého droždí

60 g cukru

1 vejce

1 žloutek

špetka soli

Těsto zadělejte klasickým způsobem. Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Do mísy si prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, celé vejce a žloutek. Přilijte kvásek a máslo a zadělejte vláčné a pružné těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si připravte náplně, na ořechovu:

150 g mletých vlašských ořechů

150 ml mléka

120 g cukru

75 g mletých piškotů

1 – 2 lžíce rumu (nemusí být)

Mléko svařte společně s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout a vmíchejte mleté piškoty. Můžete přidat trochu rumu, já mám moc ráda jeho vůni, takže ho používám při pečení kamkoliv to jde.


Na makovou náplň:

150 g mletého máku

200 ml mléka

3 – 4 lžíce cukru krupice

mleté piškoty

rum, citronový olej, špetka skořice

Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní povařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a citronový olej nebo kůru. Až maková směs vychladne, přidejte podle chuti rum a zahustěte mletými piškoty. Směs se Vám možná bude zdát po uvaření řídká, ale po vychladnutí a přidání piškotů bude mít tu správnou chuť i konzistenci. 

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, který po delší straně rozřízněte na dva pruhy. Rozetřete obě náplně a každý pruh zatočte jako závin. Náplň by neměla ze zámotků vykukovat. Oba „zámotky“ pak společně zamotejte a můžete stočit třeba do věnce.


Dejte péct do vyhřáté trouby na 170 – 180 stupňů dozlatova. Pár minut před dopečením potřete celý pletenec rozpuštěným máslem. Po vychladnutí pocukrujte a podávejte. 

Nenechte se zmást velikostí pletence na fotografii, je pouze z poloviční dávky. Kynuté těsto máme nejradši čerstvě upečené, takže peču častěji a v menším množství.

inspirace z webu http://crustycorner.blogspot.cz/

3 Comments

  • Petra BM
    22. 10. 2016 v 15:42

    Ahoj Míšo, vyzkoušeno :). Jako obvykle těsto super, jen nádivka kvůli dětem byla tvarohově jablečná. Jen ta poznámka, že je pletenec dělán z poloviční dávky by měla být nahoře :D. Vytáhla jsem z trouby obrovské monstrum 😀 :D. Díky Peťa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2016 v 17:19

      Ahoj Péťo, nádivka se dá zaměnit podle chuti nebo možností 🙂 většinu receptů musím připravovat z menších dávek, jinak bych už asi neprošla dveřmi 🙂 pletenec můžeš klidně i zamrazit, když se dá hned po vychladnutí, tak je po rozmrazení jako čerstvý 🙂

      Odpovědět
  • Petra BM
    7. 11. 2016 v 13:20

    Snědl se, ale musím se krotit. Touto rychlostí bych za chvíli byla koule :D. Pěkný den Peťa

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ