Víkend byl u nás ve znamení muffinů. Nejsme sice jejich velkými příznivci, ale dcera se chystala na maturitní ples a chtěla sebou vzít nějaké sladké občerstvení pro spolužáky. Aby nehladověli, až se budou připravovat na finále. No a muffiny se mi zdáli pro takovou příležitost ideální.
Oblíbený recept mám pouze na banánové muffiny, ale na ty mi chyběla základní surovina, banány. Volba tedy padla na čokoládové, protože čokolády u nás není nikdy dost.
Na 12 ks čokoládových muffinů budete potřebovat:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2/3 hrnku cukru krupice
1/3 hrnku holandského kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
85 g másla
120 g hořké čokolády (použila jsem 52%), nasekané, rozdělené na dvě části
1 a 1/4 hrnku podmáslí
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
Troubu si předehřejte na 190 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Ve velké míse smíchejte obě mouky, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V jiné misce rozpusťte máslo a polovinu nasekané čokolády. Můžete v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni, směs dobře promíchejte.
Ve větším hrnku rozšlehejte vejce, podmáslí a vanilkový extrakt.
V suché směsi udělejte důlek a nalijte do ní směs s podmáslím a čokoládovou směs. Lehce promíchejte, ale ne úplně do hladka. Vmíchejte druhou polovinu nasekané čokolády.
Lžící rozdělte těsto do 12 papírových košíčků a dejte péct na 14 – 18 minut. Je lepší muffiny mírně nedopéct, než tzv. přepéct. Muffiny nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Po úplném vychladnutí jsem muffiny ještě „pocákala“ čokoládovou polevou, ale není to nutné. Myslím, že budou dobře chutnat i bez polevy.
Polevu si připravíte z 60 g hořké čokolády a 60 g smetany. Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvíli odstát a pak vymíchejte do hladké emulze. Až směs vychladne a trochu zhoustne, naneste ji lžičkou na muffinky.
inspirace z webu http://www.abeautifulplate.com/
6 Comments
Anonymní
13. 7. 2017 v 18:24Krásný den,
muffiny opět výborné 🙂 krásně vláčné i druhý den, nejsou přeslazené, což je plus. Těším se na další muffinové recepty!
PS: pekla jsem ve formě z lidlu (pro 12 ks) a z jedné dávky jsem jich měla 24 🙂
Hezké léto
Denisa.
Víkendové pečení
14. 7. 2017 v 8:12Deniso, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že chutnalo 🙂 vidíte, zřejmě nějaká menší forma, nevadí, alespoň jich máte více 🙂 mějte se fajn. Míša
Romana Valentová
10. 7. 2021 v 10:58Dobrý den,
Mohla bych místo podmasli použít mléko nebo zakysanou smetanu? 😊
Děkuji a hezký den 😊
Míša Landová
11. 7. 2021 v 8:27Mléko moc vhodné není, ale jogurt, kefír či zakysaná smetana je možná.
Jitka
5. 1. 2023 v 14:16Dobrý den, Míšo, prosím, jaký obsah má mít zmíněný hrnek? Děkuji Jitka
Míša Landová
10. 1. 2023 v 10:26Recept je na hrnek o objemu 240-250 ml 🙂