Muffiny zrovna nevyhledávám, ale jak už jsem se zmínila u Jablečných muffinů se skořicí, mám ráda sladké snídaně. No a muffiny mi pro tento účet přijdou ideální. Jsou krásně vláčné, voňavé a jednotlivé porce máte hned po ruce. Pokud jsou navíc obohacené celozrnnou moukou, ořechy a sušeným ovocem, daly by se považovat i za relativně zdravé 🙂
Sušené švestky jsem vybrala záměrně, přestože v původním receptu byly sušené fíky. Přemýšlela jsem ještě o sušených datlích, ale obě varianty mi přišly zbytečně sladké a exotické. Přidala jsem také hrst vlašských ořechů, ale klidně je můžete vynechat.
Do těsta jsem použila řepkový olej s máslovou příchutí, který jsem před časem objevila. Do některých druhů moučníků mám totiž radši olej než máslo, těsto je pak nadýchanější a vydrží déle vláčné. Přestože v muffinech nebyl ani kousek másla, díky oleji krásně máslově voněly i chutnaly. Olej je od českého výrobce, jmenuje se „Manka s máslovou příchutí“ a pokud byste na něj v obchodě narazily, určitě vyzkoušejte 🙂
Na 12 muffinů budete potřebovat:
150 g celozrnné špaldové mouky
150 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
3 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky skořice
špetka soli
300 ml podmáslí
1 vejce
1/3 hrnku rostlinného oleje
2 lžíce medu
150 sušených švestek
hrst sekaných vlašských ořechů
Sušené švestky dejte do misky a zalijte horkou vodou. Pokud jsou švestky měkké a šťavnaté, stačí jim jen chvilka. Troubu zapněte na 170 stupňů a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Já jsem mohla konečně vyzkoušet červené puntíkaté, které už mi delší dobu ležely doma a čekaly na svou příležitost.
Ve větší míse smíchejte obě mouky, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. V jiné misce smíchejte mokré suroviny, tj. podmáslí, vejce, olej a med. Vše by mělo mít pokojovou teplotu. Namočené švestky nakrájejte na menší kousky, ořechy nasekejte na hrubo.
Mokré suroviny vlijte do suchých a lehce promíchejte, ne úplně do hladka. Přisypte švestky a ořechy. Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut. Snažte se muffiny nepřepéct, jsou lepší lehce mazlavé 🙂
Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Musím říct, že ty skládané košíčky na muffinky jsou šikovné, těsto se hezky odloupne a hlavně si muffin krásně rozbalíte 🙂 udělat si je můžete jednoduše i z pečícího papíru, tady je odkaz na fotopostup.
Inspirace z webu www.whisk-kid.com
2 Comments
Anonymní
27. 3. 2015 v 7:27Uzasne recepty, krasne fotky, prijemne cteni. Od planu koupit dceri narozeninovy dort jsem se dostala k rozhodnuti, ze vyzkousim vsechny Mily recepty :)))))… Vazne bajecny blog. Moc gratuluju!!! Eva
Víkendové pečení
27. 3. 2015 v 9:24Evo, moc Vám děkuji za krásný komentář a budu ráda, když mi dáte vědět, jak jste s recepty spokojená 🙂 hezký den. Mila